🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лицензът на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" изисква години подготовка

Ядреният регулатор проучва параметрите на реактора на Westinghouse

Увеличаването на мощността на пети и шести блок с 4% беше лансирано в края на 2011 г. от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков
Увеличаването на мощността на пети и шести блок с 4% беше лансирано в края на 2011 г. от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков
Увеличаването на мощността на пети и шести блок с 4% беше лансирано в края на 2011 г. от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков    ©  МИЕТ
Увеличаването на мощността на пети и шести блок с 4% беше лансирано в края на 2011 г. от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков    ©  МИЕТ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лицензирането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да отнеме по-кратък срок от същата процедура за АЕЦ "Белене", която беше почти приключила преди правителството да спре проекта за втората атомна централа през март 2012 г. В същото време обаче американският реактор AP-1000, който се спряга за новия блок край Козлодуй, все още не е проучен от българските специалисти и затова няма точен разчет колко време ще отнеме одобрението му от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Това стана ясно във вторник по време на пресконференция на ръководството на АЯР.

"Не бих могъл да се ангажирам с конретен срок за лицензиране на седми блок", каза председателят на регулатора Лъчезар Костов в отговор на журналистически въпрос. Той обаче припомни, че същата процедура по одобрение на техническия проект на АЕЦ "Белене" е започнала през 2004 г. и е била на финала си преди две години, когато кабинетът "Борисов" се отказа от довършване на проекта. Според Костов експертите на АЯР вече имат достатъчно опит в лицензирането, a в момента се запознават с технологията и системите за безопасност на реактора AP-1000 на Westinghouse. През ноември самият Костов беше в САЩ с министър Драгомир Стойнев, където е бил запознат със съоръжението от представители на фирмата. В момента текат преговори "за развитие на възможността за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" между американската компания и Българския енергиен холдинг (БЕХ), които по план трябва да приключат през септември.

В очакване на екооценката

В края на август 2013 г. ядреният регулатор е разрешил на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности", проектната компания за седми блок, да избере площадка за новото съоръжение. Като част от оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), консултантите на проектното дружество разгледаха четири възможни площадки и препоръчаха втория парцел, разположен източно от първи и втори блок. Мотивите са, че тази площадка би се вписала добре в съществуващата инфраструктура и няма да са нужни значителни изменения на ландшафта.

На пресконференцията от АЯР не обясниха кога "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" официално ще избере площадка и кога изборът ще бъде потвърден от ядрения регулатор. Причината е, че за да внесе формално заявлението си, проектната компания трябва да получи положително решение по ОВОС от министерството на околната среда. Тази процедура обаче се проточи, защото екооценката трябва да се съгласува с Австрия и Румъния, които имат право да изкажат мнение по силата на трансгранична процедура за одобряване на ядрени мощности. Преди дни беше разпространено становището на австрийски експерти, според които информацията в доклада по ОВОС не е достатъчна, за да се направи "смислена оценка". Освен това много от използваните данни са стари и поради това не може да се изключи радиоактивно заразяване на Австрия, при евнтуална авария в Козлодуй. Очаква се становище и от румънска страна, преди екоминистерството да излезе с решение по процедурата.

Модернизацията на блокове 5 и 6

От АЯР подчертаха, че работят усилено животът на пети и шести блок в "Козлодуй" да бъде удължен навреме. Срокът на експлоатация на пети блок изтича през 2017 г., а на шести – през 2021 г., като лицензите им са съответно до 2017 и 2019 г. По закон АЕЦ "Козлодуй" е длъжна да представи в регулатора програма за удължаване на експлоатацията на ядрено съоръжение не по-късно от 4 години преди изтичане на лиценза му, т.е. за пети блок това е станало през 2013 г. По изследването и оценката на пети и шести блок работеше консорциум на руската "Росенергоатом" и френската EDF, който е направил отчет и програма за продължаване на живота на пети блок. В момента тази програмата и допълнителните документи, представени от проектното дружество, се преглеждат от АЯР. От агенцията допълниха още, че се очаква проверка и от Международната агенция по атомна енергия, която да прецени дали двата 1000-мегаватови блока са готови за по-дълга употреба.

В същото време в АЕЦ "Козлодуй" подготвят и увеличаването на мощността на пети и шести блок с 4%. Идеята беше лансирана в края на 2011 г. от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Според него "това са "най-ниско висящите плодове" – с най-малко средства получаваме най-много електрическа мощност". Тогавашният изпълнителен директор на централата Александър Николов направи предварителна оценка, според която всеки допълнителен мегават мощност ще изисква инвестиция под 1 млн. лв. Подбно "напомпване" на мощността е извършено в Балаковската атомна централа в Русия, която работи със същите реактори ВВЕР-1000.

Хранилището за радиоактивни отпадъци ще се забави

Националното хранилище за ниско- и средноактивни отпадъци, което по план трябваше да заработи през 2015 г., най-вероятно ще се забави, признаха от ядрения регулатор. Причината е, че миналия месец петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли ОВОС-а на хранилището, което трябва да бъде изградено и управлявано от Държавно предприятие "Радиоакитвни отпадъци". Според ВАС предприятието не е доказало в доклада по ОВОС, че избраната площадка отговаря на всички изисквания за безопасност, като е направено "необосновано заключение, че не се очаква кумулативно радиационно въздействие върху околната среда". В съоръжението няма да се складира отработено гориво от АЕЦ. Без екооценката, която беше оспорена от граждански активисти, АЯР не може да одобри площадката и това блокира проекта.
20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 9

    С тия ядрени напъни накрая ще има страшен насерасион. През повече от 6 месеца потреблението ни е под 3000 мегавата, ние ако набутаме 5000 само ядрени мощности половината очевидно ще бездействат, и само ще им плащаме за разполагаемост.

    Нередност?
  • 2
    bajtan avatar :-|
    dark'star
    • - 1
    • + 4

    Идеята е тутане и мотане ... защото зависим от големите. Няма бягане от ядрената енергия, ако искаме просперитет. никой няма да ни изтърве - ни руснаци, ни американци . Имаме си всичко необходимо= лицензирани площадки, подкрепа на АЕЦ с Референдум и реакторолюбиво население.

    Нередност?
  • 3
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • - 4
    • + 3

    И аз съм убеден, че каквото и да казват сини, зелени, червени, пембени - без атомна централа развитое - йок.

    Не помня Капитал пускал ли е статии относно схемите на работа на реакторите и сега използваните и спрените ВВЕР - 440, но е добре да се направи - и с помощта на специалисти - да се направи поне леко сравнение с предлаганото от едните, другите, и третите. Ще е полезно!

    А за статията - моля оправете си "консорциум на френската "Росенергоатом" и френската EDF" - Росенергоатом трудно ще стане френска.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#2] от "EVOLYUCIONER":

    Идеята не е тутане и бутане, просто днешните политици, от средите на които обикновено се съставят правителствата и които персонално вземат важните решения, толкова могат!!!
    АЕЦ не могат да изградят, ако ще и посмъртно да са на власт. Прекалено сложна и трудна задача ....
    Като ветеран от енергетиката, вога да ти кажа че ако не бяха хора като проф.Тодориев и екипът около него, подпрени безрезервно от Тато и АЕЦ Козлодуй бл.№№5 и 6 нямаше да има ....
    Сега да гледаме да не отърват сроковете за продължаване на експлоатацията след 30-те години проектен живот, щото за бл.№5 е 2017 година... т.е. утре.....

    Нередност?
  • 5
    blaster avatar :-|
    Blaster _
    • - 4
    • + 1

    От товаровите диаграми за портеблението на електрическа енергия е ясно видно, че през 6 месеца в годината система с 3 или 4 000 мегавата ядрени мощности е почни неуправляема.
    Аман от излишни грандомански проекти в енергетиката.
    Пак казвам - аз съм за организиране на референдум за/ против ядрената енергия въобще.
    Завличат държавата с милиарди без ясна полза и необходимост от тези проекти! Това трябва да се спре от обществото.

    Нередност?
  • 6
    bajtan avatar :-|
    dark'star
    • - 1
    • + 3

    [quote#4:"boby1945"]Сега да гледаме да не отърват сроковете за продължаване на експлоатацията след 30-те години проектен живот, щото за бл.№5 е 2017 година... т.е. утре..... [/quote]Като ветеран от енергетиката и аз преценям, че 2017 г. ...т.е. утре ... най-късно 2023 г. ... сме на коленца със събути гащички ...

    Нередност?
  • 7
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 1
    • + 1

    Доколкото в атомната енергетика мощностите са предвидени обикновено за доста дълъг срок - преди 30-40, а сега 60-80 години, не е лесно да се предвиди развитието на пазара и оттук и необходимостта от нови мощности и тяхните количествени параметри . Но независимо от това, дори и с големи неточности, тя би била незаменима, само ако след нейното използване и извеждане от експлоатация не оставаха такива огромни и съвършенно непредвидими и неоценими разходи. Пример са вече спрените блокове на Козлодуй. Съвета ми към опонентите на този вид енергетика и представляващите ги партии или организации, да зададат официално въпроса колко средства са изразходвани до момента и каква част от работата по извеждането е свършена.Какви средства, според ДП"РАО" ще са необходми за следващите поне 100 години ( всъщност сроковете са много по-дълги, но разходите към това време ще са относително стабилизирани), за да се види за какво става дума.
    За да е ясен примера, това е все едно, да си купите кола, за да я използвате като такси и след като тя стане негодна, докато сте жив вие, вашите деца, внуци и т.н., да имат непрекъснати разходи по нейното разглобяване, съхраняване, охраняване и какво ли не друго.
    Така че атомна енергетика към момента на използването - може би да, атомна енергетика след приключване работата е изключително спорен от икономическа гледна точка въпрос и при това въобще не споменавам думата авария, още по-малко тежка, неща които все пак се сл;учват.

    Нередност?
  • 8
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1

    До коментар [#5] от "Blaster _":

    Всъщност големия проблем е, че построи ли се нова централа, ако ще и въглищна да е, тя трябва да се изплаща, и варианта това да се случи е да има дългосрочен договор с НЕК, която затова затъна толкова и продължава да затъва, по дългосрочни договори трябва да изкупува скъп ток целогодишно, през лятото има излишъци и се налага авариен износ, демек да го подаряваме на съседни държави. Към този батак ако добавим още мощности, положението става абсолютно неуправляемо и в техническо и във финансово отношение.

    Нередност?
  • 9
    georgij avatar :-|
    Георги Жечев
    • + 1

    До коментар [#3] от "plf":

    Благодаря за забележката! Разбира се, че "Росенергоатом" е руска компания. Коригирах статията.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2

    До коментар [#5] от "Blaster _":
    Не ги разбираш нещата, нашите централи работят в енергийна мрежа която се простира далече извън границите на България, включва и Турция....
    В целия регион, освен България има дефицит на мощности, затова изнасяхме и изнасяме ток.
    Преди да дийдат разни Бат Бам, Флик, Трайковчета на власт до 11 млрд.кВтч/годишно което е прави около 800 000 000 лева на година...
    Днес по-малко щото Флик окака работата и се загубиха част от пазарите... Вчера например, по 1100 МВт всеки час... (номерът на Флик ни струва намаляване на износа с около 300 МВт)
    Повече данни тук http://www.tso.bg/default.aspx/cross-border-physical-flows/en

    Нередност?
Нов коментар