🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Токът за фирмите поскъпва

Износът и намалените тарифи за бита карат АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" да вдигат цените за търговци и индустриални предприятия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Голяма компания вече е притискана от доставчика си на енергия да се съгласи на по-висока цена.

Първите преки последствия от поевтиняването на тока за домакинствата и по-големият износ вече са налице. Големи производители като държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които продават едновременно и по свободни цени, и по по-ниските тарифи, определени от регулатора, искат да продават енергията си по-скъпо на свободния пазар - т.е. на големите и средните фирми. По този начин от електроцентралите явно се надяват да компенсират по-ниските си приходи от регулирания пазар, където са битовите потребители и малките фирми, с нарастване на постъпленията от бизнес клиентите си – търговци и индустриални предприятия, от които на практика е поискано да намалят маржовете си на печалба. Допълнителен натиск за повишаване на цените на електроенергията за бизнеса оказва и износът - поради спадане на таксата за пренос при експорт за централите става по-изгодно до продават в чужбина.

Миналата сряда ядрената централа е провела преговори с представители на компании за търговия с електроенергия, които вече имат договори с производителя за покупка на електроенергия. Търговци на енергия казват, че подобни разговори е имало и с ТЕЦ "Марица-изток 2". Ефектът от натиска се пренася по веригата. Търговците трябва да поискат по-високи цени от клиентите си - големи и малки стопански потребители, част от които са на свободния пазар отскоро и предоговарянето на действащи договори за доставка на ток ще е неприятна изненада.

Срещи на четири очи

От АЕЦ "Козлодуй" са изпратили писма до търговците, с които формално ги канят на среща за съвместен преглед и анализ на пазарната среда, обясниха източници на "Капитал Daily", запознати с поканата. От 1 януари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цената за разполагаемост, която покрива фиксираните разходи на централата, от 22.45 лв. на мегаватчас на 22.11 лв. на мегаватчас. Това беше поредното намаление – по-рано през 2013 г. същата цена беше 27 лв. на мегаватчас, при положение че за новия регулаторен период от централата бяха поискали 33.15 лв. на мегаватчас. Регулираната цена на самата атомна електроенергия ДКЕВР запази на 15.30 лв. на мегаватчас. Освен това след протестите от миналата година регулаторът задължи АЕЦ да продава по-голяма част от енергията си за регулирани пазар, за да успокои социалното напрежение. Съответно намаля количеството евтина енергия за индустрията и за износ.

На 15 януари ръководството на централата се е срещнало с част от търговците, които купуват енергия от АЕЦ "Козлодуй". Изпълнителният директор на централата Иван Генов отказа да коментира пред "Капитал Daily" съдържанието на разговора. Преговори с търговците е имало и с ТЕЦ "Марица-изток 2", чиято цена за разполагаемост също беше намалена от ДКЕВР. "Капитал Daily" изпрати до въглищната централа запитване за повече информация по темата, но до редакционното приключване не получи отговори.

Вратичка в договорите

От ядрената централа най-вероятно се опитват да използват клауза от договорите си с търговците, която им позволява да променят цената на продаваната енергия, ако таксите за пренос са били изменени. Таза клауза залегна през юни миналата година, когато все още не се знаеше как ДКЕВР ще промени пазарните правила.

До 1 юли 2013 г. върху всеки мегаватчас, минал през електропреносната мрежа, се плащаха 34 лв. Така електроенергията на АЕЦ "Козлодуй", която в пиковите моменти на пазара скачаше до 74 лв. за мегаватчас, достигаше до границата с цени от 110 лв. за мегаватчас, което според търговците я правеше непродаваема в традиционните чужди пазари. Така, за да може да продава, АЕЦ-ът трябваше да свали цените си. На месечните търгове от април-май 2013 г. минималната тарифа падна до 56 лв. за мегатватчас. Намалението на таксата за пренос от август миналата година на 12 лв. Така търговците, рискували да купят енергия по дългосрочните си договори, без да са сигурни с колко точно ДКЕВР ще намали таксите за пренос, получиха бонус от порядъка на 20 лв. Точно този марж в момента АЕЦ "Козлодуй" се опитва да прибере, повишавайки собствените си цени.

Другите търговци, които са сключили договори след 1 август, обаче са недоволни. Ретроактивното повишение на цените ще доведе до загуби за тях или до промяна на цените за крайните им клиенти.

Пренасяне към бизнеса

Засега не е ясно дали АЕЦ "Козлодуй" е успял да повиши цените си ретроактивно, но последните преговори показват, че дружеството поне опитва. "Ако централите изменят цените по действащи договори, те директно увреждат интересите на търговците и крайните потребители. Централите рискуват да поставят в неизпълнение търговците пред техните клиенти", коментира за "Капитал Daily" адвокат Николай Кискинов от адвокатско дружество "Владимиров - Кискинов", който е специалист в областта на енергийното законодателство. Той припомни, че търговците предплащат цялото количество договорена енергия за няколко месеца напред и на тази база я предлагат на клиентите си. Според правилата на ядрената централа търговците могат да платят тока и след доставката му, но това автоматично става на по-висока цена.

Последствията за бизнес потребителите не закъсняват. Пред "Капитал Daily" голяма компания за управление на имоти, която от миналата година купува ток на свободния пазар, разказа, че наскоро е притискана от доставчика си на енергия да се съгласи на по-висока цена. След разговори е постигнат компромис за поскъпване на тока, но значително по-малко от исканото от доставчика.

 

Новите търгове за електричество

От миналия март търговете, които АЕЦ "Козлодуй" провежда, вече не са отделни за вътрешния свободен пазар и за износ, и сега местни и чужди компании се състезават в едни и същи процедури за покупка на енергията. Причината е, че в началото на 2013 г. Европейската комисия започна разследване за евентуална злоупотреба с господстващо положение на пазара на ток в България и възможно нарушение на антитръстовите правила в ЕС. Според Брюксел търговията на електроенергия на свободния пазар трябва да става при еднакви условия както за вътрешния пазар, така и за износ.

В момента практиката е търговете да са месец за месец. Справка в сайта на АЕЦ "Козлодуй" показва, че следващият търг е за февруари и е за 40 320 мегаватчаса (60 мегавата товар), като минималната цена на енергията е 79.60 лв. мегаватчас. Офертите се подават до 11 ч. на 20 януари, като те ще бъдат отворени малко по-късно същия ден.

Самата "Козлодуй" също има десетгодишен лиценз от ДКЕВР за търговия с електрическа енергия, който е издаден през 2006 г. Централата обаче сама не продава ток на свободния пазар в страната или в чужбина. Причината е, че държавното дружество едва ли има ръководител, който може да понесе отговорността от евентуални загуби. При търговците тя е финансова, но в АЕЦ-ът най-вероятно ще влезе прокуратурата.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pak_pitam avatar :-|
    pak_pitam
    • - 3
    • + 64

    Почакайте още малко, след 2 месеца ще има екшън.
    То само с административен натиск не става, трябва и акъл!

    Нередност?
  • 2
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • - 5
    • + 16

    Бананова република - това ни подготвят да бъдем. На едните /вътре/ им изнася, а другите отвън си планират ние да СМЕ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА !!!

    Филтър за циганите от Азия, входа на парите от Русия, лесно манипулируеми ...


    If You want... I don't!

    Нередност?
  • 3
    bibiiip avatar :-P
    bibiiip ®
    • - 1
    • + 66

    Като ви се говореше, че ще дойдат и за вас се смеехте. Просто сега вече е ред на фирмите да спасяват фалиралия и окраден от тях НЕК.

    п.п. Но не злобейте, вмирисаните чалми, крадливите комунисти и продажните националисти, няма да простят на никой!!!

    Нередност?
  • 5
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 2
    • + 61

    Пълна мизерия в управлението на смешната ни държавица. Уж щеше да се намаляват цените на тока, а се оказа, че не били компютри, а компоти ...

    Нередност?
  • 6
    ghostenin avatar :-|
    Ghostенин
    • - 1
    • + 43

    [quote#0:"статията"]...Ретроактивното повишение на цените ще доведе до загуби за тях или до промяна на цените за крайните им клиенти...[/quote]
    Изгубеният рай по посткомунистически :-) Шъ свЪлим токЪ на Асан и Иван, за да им е рахат, ама за да стане работата, шЪ гУ дигнем на Алфа и Бета, а те ще си го инкасират обратно от... Асан и - най-вече - Иван! Народе???

    Нередност?
  • 7
    rage_against avatar :-P
    Rage Against
    • - 3
    • + 58

    "Износът и намалените тарифи за бита карат АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" да вдигат цените за търговци и индустриални предприятия"

    ето такъв износ на ток ни чака, когато комунистите построят АЕЦ Белене и 7 реактор на АЕЦ Козлодуй. износ на евтин ток за съседите и скъп ток за нашите предприятия.

    някой може ли да ми каже дали ще стигнем Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, когато ние им продаваме евтин ток и им субсидираме икономиките? :) :)

    поради тази причина, човек с комунистически убеждения и разбирания никога не трябва да бъде допускан до управлението на държава, община и бизнес. такъв човек ще докара до разруха всяко едно начинание...

    Нередност?
  • 8
    lusilu avatar :-P
    lusilu
    • - 2
    • + 48

    За първи път от 4 години бизнесът диша ! Е мерси за такова дишане ,баси простотията !

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 36

    А добро утро, аз откога ви разправям, че с това управление енергетиката го закъсва тотална. То само като чуеш онова плямпало с комсомолските идеи какви ги дрънка и ти става ясно накъде отиват нещата. По време на предната тройна коалиция НЕК натрупа дългове 1,9 млрд, сега дето дръпнаха големия заем през БЕХ и добавиха загубата за последната година - ето ви още 1 млрд.

    Нередност?
  • 10
    convince avatar :-|
    convince
    • - 2
    • + 33

    ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ...

    Нередност?
Нов коментар