🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петниста мухоморка

Как Бисер Миланов-Петното отрови идеята за граждански диалог и еволюира от дребен провинциален разбойник до фаворит на властта

Вероятно чашата на търпението е преляла покрай безобразното и агресивно поведение
на Миланов спрямо телевизионната репортерка Мария Цънцарова, заради което кукловодите на Петното рискуват да си навлекат гнева на bTV.
Вероятно чашата на търпението е преляла покрай безобразното и агресивно поведение
на Миланов спрямо телевизионната репортерка Мария Цънцарова, заради което кукловодите на Петното рискуват да си навлекат гнева на bTV.
Вероятно чашата на търпението е преляла покрай безобразното и агресивно поведение на Миланов спрямо телевизионната репортерка Мария Цънцарова, заради което кукловодите на Петното рискуват да си навлекат гнева на bTV.    ©  Юлия Лазарова
Вероятно чашата на търпението е преляла покрай безобразното и агресивно поведение на Миланов спрямо телевизионната репортерка Мария Цънцарова, заради което кукловодите на Петното рискуват да си навлекат гнева на bTV.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петнистата мухоморка (Amanita pantherina) е силно отровна гъба, която за щастие в повечето случаи е несмъртоносна. Съдържа широк спектър от токсични вещества, чиито ефекти имат преди всичко неврологична природа. Симптомите обикновено се свеждат до еуфория и халюцинации. В повечето случаи бързата медицинска намеса води до благоприятен изход.

Горе долу подобен е и ефектът от контакта с Бисер Миланов–Петното. Той е аналог на петнистата мухоморка в българското публично пространство. Също като своя еквивалент в гъбеното царство Петното отравя всичко, с което влиза в досег – независимо дали става дума за премиера Орешарски или изгряващата звезда на политическия популизъм Николай Бареков. Това в особено голяма степен важи за разговорите между институциите и гражданските организации, където Миланов агресивно се самопредлага. А управляващите го приемат като партньор.

За настоящото управляващо мнозинство, което от февруари 2013 г. насам се опитва да го лансира в авангарда на обществения диалог, Петното обаче е и като предозиране с Петниста мухоморка. Първо предизвиква халюцинации, че диалогът с хората наистина се случва. След това поражда и еуфория от този мним резултат. Всичко това обаче се оказва само заблуда.

По всичко личи, че в момента отиваме към финалната фаза: бърза медицинска намеса, ако искаме последствията да не са фатални. Индикациите за това вече са налице – след журналистическо разследване на bTV, филмирало арогантността му към репортерката, която си върши работата, Петното и групата му са задържани от спецчасти пред парлманета, а после Миланов е привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа от прокуратурата. Формалният повод беше агресивно поведение по време на протест.

Обвинението срещу Петното е за закана за убийство, която забележете - датира от началото на юли и въобще не е ясно какво е забавило разследването половин година. Едно е сигурно обаче - към момента на престъплението - юли, Петното беше патерица на управляващите. Опитваше се да легитимира кабинета Орешарски, размахваше пръст на протестиращите, а освен това беше ангажиран и в други мероприятия, обилно отразявани от медиите на (майката на) Делян Пеевски. Такива например бяха не съвсем спонтанните протести пред Висшия съдебен съвет с искане за оставката на члена кадровия орган на Темида Камен Ситнилски, който същевременно беше под мушката както на прокуратурата, така и на медиите на Ирена Кръстева.

От Русе с любов

Всъщност преди протестите от февруари миналата година, в резултат на които правителството на Бойко Борисов подаде оставка, почти никой не беше чувал за Бисер Петното. 45-годишният Миланов е рецидивист, популярен предимно в ъндърграунда на родния си град Русе. До момента има седем ефективни присъди, три от които от социалистическо време, още преди да навърши 20-годишна възраст. Осъждан е за хулиганство, кражба, наркоразпространение, дори за бягство от затвора. Така че настоящото задържане едва ли ще го притесни чак толкова. Въпреки всичко Миланов не може да се нарече кой знае какъв фактор дори в криминалните среди.

Преломният момент в неговия професионален път е февруари 2013 г. Тогава Петното бързо успява да израсне от местен рецидивист до протестен активист в национален мащаб. Въпреки пъстрата му криминална биография той стана редовен герой в срещите на гражданските организации с правителството на Пламен Орешарски. В този момент той и неговата организация Национално движение "Свобода" бяха удобни за новите управляващи. По това време Миланов често бе засичан и в дружески разговор с новия политик Николай Бареков, който след случилото се побърза да се разграничи от него.

Когато пък уличният гняв изригна и срещу кабинета на Орешарски, Петното изведнъж загърби каузата на гражданското недоволство и се трансформира в най-ревностен поддръжник на статуквото. И не само това – бригадата му се превърна в своеобразна шпицкоманда, която непрестанно се опитваше да се вклини в редиците на протестиращите и да провокира агресия. Всичко това се случваше периодично в продължение на месеци, а Миланов вършеше своите безобразния безнаказано, създавайки усещането, че се ползва с чадъра на новата власт.

Време за катарзис

Както и почти всеки друг тотално компрометиран човек, добрал се до привилегирована позиция, Бисер Миланов явно също се оказа бушон. Характерното за хората с толкова много петна в биографията е, че те могат да бъдат използвани, а след това и изхвърлени във всеки един момент. Обикновено те вече са толкова дискредитирани, че едва ли някой ще пророни и една сълза за тях, когато бъдат изхвърлени на боклука.

И ако съдим по реакцията на медиите от групата на Делян Пеевски по повод ареста му, изглежда моментът за жертването на Миланов вече е настъпил и колоритният контрапротестиращ е на път да изпълни последната си функция. По всяка вероятност чашата на търпението е преляла след безобразното и агресивно поведение на Миланов спрямо телевизионната репортерка Мария Цънцарова, заради което кукловодите на Петното рискуват да си навлекат гнева на bTV. Нещо, което за тях би било сериозен PR ъперкът. Нагледно доказателство за това, че властта се отървава от своята доскорошна маша, беше и последният вопъл на Миланов при ареста му: "Управляващите поне едно благодаря можеше да кажат, че им свалих Бойко Борисов." Между другото по подобен начин беше "пенсионирана" и небезизвестната контрапротестираща Нина Гергова. Тя загадъчно изчезна от проправителствените манифестациию, вероятно защото със своите странни изказвания будеше присмех дори сред средностатистическия електорат.

Последната мисия на Петното очевидно е да се превърне в пропагандно камикадзе. Още в сряда медиите от обкръжението на Пеевски масово започнаха да цитират Николай Бареков, според който Бисер Миланов е бил на среща с Бойко Борисов ден преди задържането му. "Бисер Миланов-Петното тайно се е срещал с Бойко Борисов преди няколко дни в къщата му в Банкя. Какво могат да си говорят един осъждан и един криминален тип?", съобщава агенция ПИК на бившия издател на в. "Уикенд" Недялко Недялков. "Бисер Петното в дома на Бойко Борисов преди скандала с bTV?", пише и жълтият сайт blitz.bg. Същото рапортуват News7, "Монитор", "Телеграф", "Стандарт" и т.н.. Държавното радио пък съобщава как главният прокурор Сотир Цацаров е изискал всички преписки срещу Миланов. Нито една от тези медии обаче не зададе въпроса как така всички институции толерираха безчинствата на Петното в продължение на почти една година. Няма да е чудно, ако според пропагандната машина на властта сега се окаже, че по един или друг начин всички опозиционно настроени личности са били в опетняваща близост с Бисер Миланов. А после върви обяснявай, че нямаш... Петно.

Всъщност личността на Бисер Миланов не е чак толкова важна. Дребният провинциален престъпник изпълни своята роля в срамния политически спектакъл, в момента същите хора, които дърпаха конците му, го оттеглят зад кулисите и след няколко седмици вече никой няма да си спомня за него. Далеч по-опасно е явлението, чието грозно публично лице беше той през последните няколко месеца. Защото е сигурно, че следващият гражданско-обществен Франкенщайн загрява край резервната скамейка. Остава само да научим неговото име.

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 6
    • + 196

    [quote#0:"К-л"] Защото е сигурно, че следващият гражданско-обществен Франкенщайн загрява край резервната скамейка. Остава само да научим неговото име.[/quote]
    Ние вече видяхме кой загрява. Бареков, т.е. "новия Сидеров", който трябва да обере вота на недоволните от всички останали и да го захвърли в посоката, определена от Хидроинженера.

    "Петното" е малка пионка, която беше използвана за дискредетиране на протеста пред НС. Съвсем естествено е такива като него и Нина Гергова да пасват в подобни "роли" - хора прости и неуки, с малки или никакви морални задръжки, никому неизвестни и готови да изпълнят всякаква поръчка за дребни стотинки.

    По-страшните от тях са Яне Меката Флашка, Болен Лидеров и Бюреков, защото бързо стават популярни, имат дар слово и увличат неуката тълпа със себе си.

    А най страшни са такива като СтаниШеф, Банкянския Самодържец и Крадлив Дедо, защото успяват да изпързалят дори средно образовани и културни хора и да им внушат, че има измъкване от моралната и социална кал, в която са затънали до гуша.

    Нередност?
  • 2
    nervousshark avatar :-|
    Нервната акула
    • - 3
    • + 192

    гражданинът с ексклузивен достъп до премиера и вътрешния министър - човекът, продавал хероин на русенските деца. ъмейзинг индийд.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 115

    Е тия неща няма как да се случат без подкрепата на управляващите, така че не се чудете кой е виновен.

    Нередност?
  • 4
    petar_georgiev avatar :-@
    petar_georgiev
    • - 3
    • + 118

    Петното, Бареков, Сидеров и др. нагли кресльовци, цялата им задачка е само да вдигат достатъчно гъста и непрогледна "пушилка", която да прикрие задкулисните игри на "професионалните" политици. За съжаление, българските медии така активно и им помагат, че за обикновените хора, които все още гледат, слушат и дори вярват на телевизора си, объркването и отвращението от ставащото е пълно! "Другарите и другарките", които забъркват цялата вмирисана каша, много скоро ще разберат, че са им криви сметките, защото България не същата, а ТЕ просто си отиват и вече се самоизяждат (Първанов-Станишев) - един по един...

    Нередност?
  • 5
    absent avatar :-P
    Абсент
    • - 4
    • + 85

    Чета внимателно и не мога да избягам от чувството,че това е профила на типичен български депутат. Има бъдеще в политиката- тези които не стават за нищо от години са в парламента. Има си всички белези на български политик. ДПС да се огледа за да не и свърши банката кадри.

    Нередност?
  • 6
    mitkovasilev avatar :-P
    Митко Василев
    • - 3
    • + 61

    Национално движение "Свобода от плащане на наем" трябва да го кръсти ;)

    Нередност?
  • 7
    bronc avatar :-(
    Борис
    • - 3
    • + 60

    С всичко съм съгласен, но не ми допада негативната светлината върху Русе ;)

    Нередност?
  • 8
    filip2 avatar :-|
    filip2
    • - 1
    • + 49

    Национално движение "На свобода" - временно!

    Нередност?
  • 9
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • - 3
    • + 56

    [quote#5:"Абсент"]ДПС да се огледа за да не и свърши банката кадри. [/quote]

    Прав сте колега. Петното би им прилягало идеално.
    И най-важното няма да се отличава много от останалите в партията.
    Също става и за БСП-то.

    Нередност?
  • 10
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 1
    • + 66

    Мдааа, всичко е точно така.
    Кой знае колко петна и лекета са ни подготвили още.

    Нередност?
Нов коментар