Водните проекти на шест големи общини се отлагат

Пречиствателните станции за над 200 млн. лева ще се прехвърлят в новия програмен период

Шестте проекта се бавят фатално и са определени за рискови
Шестте проекта се бавят фатално и са определени за рискови
Шестте проекта се бавят фатално и са определени за рискови    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Шестте проекта се бавят фатално и са определени за рискови    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водните проекти на шест големи общини се бавят фатално и изпълнението им ще бъде прехвърлено за периода 2014 – 2020 г., съобщи за "Капитал" Спиридон Александров, новият шеф на Управляващия орган на оперативна програма "Околна среда". Александров не уточни за кои общини става въпрос, но по информация на в. "Труд" това са Петрич, Силистра, Сопот, Раднево, Белене и Бяла, Русенско. Стойността на шестте проекта е над 200 млн. лв.

Александров обясни, че те "не се губят", а изоставането им не се отразява на ресурса на програмата, защото тя има 160% наддоговаряне. Ще приспаднем сумата от наддоговарянето, каза новия шеф на програмата за околна среда. Парите за изоставащите проекти няма да се прехвърлят по други направления, уточни той.

Програмата за околна среда 2014 – 2020 г. все още не е одобрена от ЕК. Освен шестте големи проекта екоминистерството иска да прехвърли там и всички водни проекти на малки общини с население от 2000 до 10 000 души, тъй като през този програмен период не беше реализиран нито един.

Забавените проекти

Проектът за пречиствателна станция в Петрич беше спрян от Комисията за защита на конкуренцията през ноември 2013 г. Общината допусна само един кандидат в търг за около 20 млн. лв. Дори и без жалбите от конкуренти обаче проектът е с огромно закъснение и няма шанс да се приключи до 2015 г.

Интегрираният воден проект на Бяла, Русенско, е за 40 млн. лева. Той също стартира с огромно закъснение – лятото на 2013 г. Общината е усвоила по-малко от 2 млн. лева по проекта, става ясно от информационната система за оперативните програми ИСУН.

Водният проект на Силистра е един от най-мащабните – за 72.5 млн. лева. Договорът с избрания изпълнител "Строително-предприемачески холдинг" беше подписан на 27 ноември 2013 г., а крайният срок за изграждане, отстраняване на дефекти и пускане в експлоатация е края на 2015 г., което е практически невъзможно.

Община Сопот е сред най-проблемните по отношение на водните проекти. Единият е за пречиствателна станция за над 16 млн. лв., другият за реконструкция на ВиК мрежата за 35 млн. лв. И двата са спрени заради нарушения.

Водният проект на Раднево е за 34 млн. лв., но до момента са усвоени само 1.7 млн. лв. според ИСУН. Водният проект на Белене за 42 млн. лв няма избран изпълнител.

МОСВ още умува за спрените пари

Спиридон Александров коментира, че МОСВ още няма решение кой подход да избере при глобяването на общини с нарушения по европроекти. Системни проблеми при възлагането и контрола доведоха до спиране на европейското финансиране по програмата. Единият вариант е да се прегледат всички проекти от 2010 до 2013 г. и да се глобят само общините с нарушения. Другият вариант е да се наложи хоризонтална глоба, т.е. процент от бюджета на цялата програма. До края на месеца може би ще излезем с решение, каза Александров.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pkh58352369 avatar :-|
    pkh58352369
    • - 1
    • + 13

    Закъснение има,понеже в МОСВ,особено сегашната директорка на ФЕСОС доста дълго се пазари за комисионни с бенефициентите

    Нередност?
  • 2
    beriya avatar :-|
    beriya
    • + 11

    То да бяха само тези „6". Ако „върнем времето" назад до пред присъединителния период, то нека някой погледне анализите и разчетите, аз доколкото си спомням бе заложена до 1014г. подмяна на около 80% от общинската ВИК инфраструктура, документално това бе заложено за изпълнение и в момента на присъединяване, отново бяха заложени подобни параметри, щеше уж да съграждаме наново.... дойде 2014г. - отчете се, че има свършено много- парите ги няма, няма я и инфраструктурата която бе заложена в документите (има изградена около 25% от заложеното) , няма ги и работните места които също трябваше да ги има. Сега минаваме на дата 2020г.

    Нередност?
Нов коментар