България и Естония: Равен старт, две обиколки разлика на финала

Успешната история на балтийската страна и поуките за балканската през погледа на двама президенти: Тоомас Илвес и Росен Плевнелиев

Президентите на Естония Тоомас Илвес и на България Росен Плевнелиев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството.
Президентите на Естония Тоомас Илвес и на България Росен Плевнелиев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството.
Президентите на Естония Тоомас Илвес и на България Росен Плевнелиев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството.    ©  Красимир Юскеселиев
Президентите на Естония Тоомас Илвес и на България Росен Плевнелиев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато има визия накъде да върви една държава и тя се следва от политиците, независимо коя партия е на власт, нещата се получават. А предпоставките за просперитет са силни и работещи институции, прозрачна власт и добро образование.

Това накратко е формулата на успеха, която превръща Естония от "малка, мрачна, назадничава бивша съветска република" в пример за останалите държави от бившия социалистически блок. Историята на естонския преход беше разказана от президента на балтийската държава Тоомас Илвес по време на организираната от "Капитал" и КРИБ осмата годишна среща на бизнеса с правителството.

"Важно е институциите да работят добре, така че хората да не изгубят доверието си в тях", убеден е Илвес, който е на работно посещение в България по покана на българския държавен глава Росен Плевнелиев. Според Илвес гарант за доверие в институциите са прозрачността при взимането на решения от политиците и електронно управление.

Слаби институции и все още неработещо е-правителство пък са слабите места на България, които й пречат за да постигне така желаните икономическо и социално сближаване с развитите западни демокрации.

"Все още не сме постигнали своята мечта и идеали на българското Възраждане, за достойното място на България, но не сме се отклонили от пътя. Проблемът е в скоростта и ефективността, а не посоката на развитие", заяви президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава електронното управление е пътят за изграждането на ефективна администрация, прозрачно управление и за ограничаването на корупционния натиск. "Постигнатото от Естония в областта на електронното управление е доказателство за това. Страната е спечелила доверието на чуждестранните инвеститори и е сред лидерите в Централна и Източна Европа по отношение на преките чуждестранни инвестиции на глава от населението", припомни българският държавен глава.

Следвайте правилата

Когато Естония става независима държава, започва с реформи като въвеждане на паричен съвет, на т. нар. плосък данък, съпътствани с приватизация. "Но ние не допуснахме модела с безплатни акции за работници и граждани (т. нар. масова приватизация). Ние раздържавявахме срещу пари и качествени критерии, защото не можехме да си позволим друго. След това направихме реституция на имотите, т.е. вървяхме по пътя, по който вървяха всички източноевропейски държави", разказва президентът на балтийската страна Тоомас Илвес.

Това, което различава Естония от останалите обаче е фокусът й върху изграждане на електронно управление и подкрепа на иновациите и информационните технологии.

"В началото ни беше трудно, нямаше обществен консесус", твърди Илвес. Той разказва, че в процеса на изграждане на е-правителство се включва и бизнесът. Банките финансират национална кампания за обучение на населението – как да работи с компютри и да ползва електронните услуги.

След това започва програма, която цели да компютъризира и да свърже онлайн всички училища в Естония. "И там имаше проблеми – някои учители и директори пишеха статии как по този начин обучението ще се дехуманизира. Но днес има обществен консенсус, че информационните технологии са ключът към нашия успех", убеден е държавният глава.

Друг важен момент според него е изграждането на професионална администрация, "защото министрите и политическите кабинети си идват и отиват, но държавните служители остават. Ако при всяко ново правителство се сменят и чистачите, тогава няма приемственост, не се съхранява институционалната памет".

Според Илвес оттук нататък ще е важно всяка държава да спазва правилата на ЕС. "Като че ли всяка държава има усещането, че тя се справя най-зле. Но проблеми имат предимно тези страни, които нарушават правилата на съюза. Неспазването на правилата в ЕС няма да се толерира още дълго", допълва той..

Ефективност

"Посоката на изграждане на демокрация от европейски тип и на социалноотговорна пазарна икономика, в България е ясна, тя е зададена, проблемът е в ниската ефективност и в опитите на много хора да ни отклонят от пътя", подчерта президентът Росен Плевнелиев. Той очерта приликите и разликите между България и Естония. И двете държави има силен човешки капитал и са членки на ЕС. Но в България днес бедността е по-голяма, имаме политическа криза, неефективни институции. Политиците в България днес произвеждат нестабилност. "Слагам и себе си в тази категория. Липсва стабилно парламентарно мнозинство. Правителството и парламентът в своята ежедневна работа зависят от партия с ултранационалистически антипазарни възгледи. " Според него са нужни са реформи за конкуретноспособност, за стабилност, а не боричкания и политически противопоставяния на всяка цена.

"За съжаление през 2013-а година не видяхме нито една реформа. Замрази се пенсионната реформа, вместо приватизация се говори за национализация на закъсали предприятия. Опасявам се също така, че се подготвя пакет от антимонополни закони,в които ще видим немалко популистки мерки, примерно насочени срещу банки или чуждестранни вериги за хранителни стоки, от което нямаме никаква нужда. Важно е решението за борба с монополите, но това означава силни и независими регулатори", допълни Плевнелиев.

 

Кой е Илвес

Естонският премиер Тоомас Илвес е един от естонските политици, който налага визията балтийската страна да залага много на информационните технологии. Това включва както създаване на условия за работа на IT компаниите, така и въвеждането на електронно правителство. Естонската икономика беше една от най-бързо растящите в света (10.6% ръст през 2006 г.) до началото на кризата. През 2009 г. тя се срина с 14%, но само две години по-късно тя отново постигна ръст от 8.3%. Дори по време на кризата естонското правителство продължи програмата си за подкрепа на иновациите и има амбициозен план за това как естонският БВП на глава от населението да бъде сред първите пет в ЕС до 2022 г.

 
32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    robr avatar :-|
    lynyrdS
    • - 4
    • + 121

    Всички го направиха по-добре от нас ..не семо Естония..
    Обаче тук..Лукановци.. Жан Виденовци.. Станишевци..Беровци..Сидеровци ..Барековци.. Догановци..Кръстьопетковци...Янаки стоиловци..Георгипървановци..
    Кой.. кой ..
    Нали все трябва партията да е...кви реформи кви пет лева..

    Нередност?
  • 2
    winterbach avatar :-?
    Петър Иванов
    • - 5
    • + 86

    Даже и старта не беше равен. Естония беше официално съветска рапублика, след окупацията от ЧА през 1940г. Ние пък бяхме кандидатствали два пъти да станем съветска република...

    Тъжно и смешно...

    Нередност?
  • 4
    jorosrabskia avatar :-|
    jorosrabskia
    • - 2
    • + 85

    Илвес:"Важно е институциите да работят добре, така че хората да не изгубят доверието си в тях",

    Една проста истина........

    Нередност?
  • 5
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 86
    • + 11

    В лоша компания попада Плевнята. но му прилича. Естония е любимия пример на (без)мозъчните тръстове. Ееех, къде се загуби Гошето Ангелов, да обясни за Естония!

    Нередност?
  • 6
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 62
    • + 10

    До коментар [#4] от "jorosrabskia":

    Крива система само с институции не можеш да оправиш. Щото колкото по-добре работят, толкова повече се изявява на системата кривината! Ние не сме в позицията на развита страна! Разберете го това! Западен модел система и институции работят против нас, а не за нас. Даже да докарат външно лустро проблемите няма да се решат. Макар че за много от нас проблемите май се изчерпват с липсата на външно лустро.

    Нередност?
  • 7
    ivanpetrof80 avatar :-|
    Йосиф Давыдович
    • - 55
    • + 9

    А бе не са много за завиждане естонците и те като нас за 20 години изгубиха над 25% от населението си ама иначе са цъфнали и вързали като имат електронно правителство..

    Нередност?
  • 8
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • - 1
    • + 45

    "Крива система само с институции не можеш да оправиш. "

    Прав си таваришч, почвам да си мисля че само с тояги става...

    Нередност?
  • 9
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 13
    • + 36

    Къф "равен" старт, кви 5 лева, що за глупости пишете? Естония на секундата в която отлепи от СССР разполагаше с неограничена финансова и политическа подкрепа от страна на скандинавските страни, най-вече Финландия. НЕОГРАНИЧЕНА. И се възползва ефективно от тази подкрепа. А какво е за скандинавските страни да вдигнат на крака икономика с размерите на Софийски окръг и население наполовина на Софийски окръг? Естонците са и със съвсем различен от българите манталитет. Така, че сравненията са напълно неуместни - ябълки и портокали, естествено че и резултатът ще е различен. България си е най-редно да се сравнява с Румъния, Македония и Сърбия - това са сходни по развитие и манталитет държави и икономики. Същото като да сравняваш примерно САЩ и Дания и да отбелязваш колко по-добре са датчаните по определени показатели.

    Нередност?
  • 10
    winterbach avatar :-?
    Петър Иванов
    • - 2
    • + 32

    " България си е най-редно да се сравнява с Румъния, Македония и Сърбия - това са сходни по развитие и манталитет държави и икономики. "


    Ми тя се сравнява и?

    Нередност?
Нов коментар