🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Процедурата е прекратена, въпросите остават

Отказвайки да провери фактите около кандидата за съдебен инспектор Веселина Тенева, ВСС влезе в сценария "Венета Марковска"

Веселина Тенева беше изслушана скоростно от ВСС. Днес съветът мълчи за поредните сигнали срещу нея.
Веселина Тенева беше изслушана скоростно от ВСС. Днес съветът мълчи за поредните сигнали срещу нея.
Веселина Тенева беше изслушана скоростно от ВСС. Днес съветът мълчи за поредните сигнали срещу нея.    ©  Анелия Николова
Веселина Тенева беше изслушана скоростно от ВСС. Днес съветът мълчи за поредните сигнали срещу нея.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във вторник БСП и ДПС са внесли предложение за прекратяване процедурата за избор на главен съдебен инспектор. "Заради краткия срок, многото обществени обвинения, исканията за по-прозрачна процедура и забележката на ЕК, решихме да прекратим тази процедура и да стартираме нова, за да няма съмнение, че някой е предрешил кой ще бъде следващият шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет", обясни зам.-председателят на парламента Мая Манолова, цитирана от Mediapool. В сряда сутрин почти с квалифицирано мнозинство, народните представители отмениха избора. Очаква се още в същия ден правната комисия в парламента да открие нова процедура за избор на главен съдебен инспектор.

Новината дойде само няколко часа след като ГЕРБ съобщи, че Бойко Борсов се срещнал с председателя на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, на която той е представил "уличаващи документи и данни за кандидата за главен съдебен инспектор Веселина Тенева", което пък мотивирало Борисов да поиска незабавно изслушване на единствения кандидат за поста.

По информация на "Капитал" става дума за нови обстоятелства, встрани от вече известните за Тенева, включително и за нейни произнасяния заедно с друг скандален магистрат – Венета Марковска. Някои от актовете дори не били качени на сайта на Върховния административен съд.

По-късно, facebook профилът на Борисов също взе отношение към темата: "Явно като са прочели прессъобщението от ГЕРБ, че имаме съмнения към кандидатурата на съдия Тенева и много въпроси към нея, Мая Манолова и Четин Казак са побързали да се предпазят от поредното грешно кадрово назначение."

Интересът на бившия премиер към е темата е нещо ново - само допреди няколко седмици, когато станаха ясни съмнителните имотни операции на Тенева, той твърдеше, че не знае за какво става дума. В същото време, Борисов трудно може да говори за непрозрачни назначения, защото миналия петък ГЕРБ, ДПС и БСП избраха по възможно най-непрозрачния начин двама зам.-председатели на Комисията за финансов надзор – като извънредна точка, без обсъждане и без предварително представяне на кандидатите.

За да има избор на главен съдебен инспектор обаче, трябва кандидатурата да бъде подкрепена от ГЕРБ, защото според конституцията са необходими 2/3 от гласовете на народните представители.

Скелетите - обратно в килера

Въпросите около съдия Веселина Тенева обаче остават и те са изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет (ИВСС) и неговата етична комисия. В началото на месеца там организираха блиц изслушване на Тенева, след което беше разпространено, че покупко-даренията между нея, съпруга й и възрастната й майка са "строго личностни имуществени отношения". От източници в Етичната комисия "Капитал" научи, че пред тях Тенева е разказала, че тъй като тя и съпругът й имат деца от предходни бракове, двамата са решили да разделят имуществото си, като Тенева е продавал "своите" жилища на майка си, която ги е дарила обратно. Целта на тези сделки е имотите да не попадат в т.нар. съпружеска имуществена общност.

След това решение на комисията излязоха нови данни за Тенева – че се е произнесла по казус, по който страна е майката на съпруга й (а и самият й съпруг), че има разминаване между имотната й декларация и тези, които е подавала пред Сметната палата, че съпругът й е участвал в съмнителни замени със Софийски имоти. Въпреки, че Тенева е действащ магистрат – председател на отделение във Върховния административен съд, ВСС отказа да се самосезира и да образува проверка по случая. "Капитал" научи, че Янев вчера е сезирал председателя на Етичната комисия към съвета Ясен Тодоров. По принцип Тенева навървшва пенсионна възраст в края на следващия месец и би трябвало да бъде освободена от ВСС.

Казусът силно напомня този с неслучилия се конституционен съдия Венета Марковска. Тогава ръководената от Ясен Тодоров комисия дълго време си затваряше очите за изнасяните притеснителни обстоятелства около бившия зам.-председател на ВАС, а когато в крайна сметка се сезира беше прекалено късно, защото Марковска подаде заявление за напускане на съдебната система. Така тя получи възможност да напусне системата с чисто дисциплинарно досие и да получи полагащите й се 20 заплати (около 100 хил. лв.) и неизползваният отпуск.

Дори този път Етичната комисия да започне проверка срещу Тенева, едва ли ще успее да я приключи до датата, на която тя навършва пенсионна възраст.

Подобни двойни стандарт в практиката на етичната комисия станаха причина за остри критики в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, където беше записано, че ВСС не е приел високите етични стандарти като свой приоритет.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    matera avatar :-|
    matera
    • + 16

    то в прогнилата кошница на съдебната система ,който и да извадиш все бъка от корупция и некомпетентност!

    Нередност?
  • 2
    dimko avatar :-P
    dimko
    • + 10

    Да изчакаме с повишено внимание, Росене,
    Нямат накъде да избягат...

    Нередност?
  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 1
    • + 4

    Кандидатурата на Тенева си беше предопределена-Върховен съдия с изнесени притеснителни обстоятелства около нейни имуществени сделки и особено след случая с Марковска,вредят на авторитета на съдебната система.
    У нас големите реализации са в капан.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 3

    с тази скорост няма да останат съдии във ВАС :-)

    Нередност?
Нов коментар