🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът внася законови промени за отпадане на топлинните счетоводители до юни

Правителството прие законодателната си програма до средата на 2014 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството прие законодателната си програма за първото полугодие на 2014 г. Тя предвижда до юни икономическото министерство да внесе промени в Закона за енергетиката, въвеждащи преки договорни отношения между клиентите и фирмите за дялово разпределение.

Идеята на БСП е сдруженията на етажната собственост да се договарят директно с топлофикациите, като така отпаднат посредниците (топлинни счетоводители). Тя беше лансирана миналата есен от зам.-председателя на енергийната комися в парламента Явор Куюмджиев. Тогава от ДКЕВР казаха, когато законовите поправки в тази насока влязат в сила, те ще работят с топлинните доставчици за промяна на общите им условия към клиентите. Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство излезе с позиция, че премахването на тези компании няма да доведе до по-ниски сметки за парно, но ще обърка процеса и ще доведе до несправедливо изчислени фактури, тъй като сметките на основата на кубатурата на жилището са остарял метод, който не отчита колко души обитвата жилището

Новите закони

Вицепремиерът Даниела Бобева подготвя няколко изцяло нови закони – за решаване на извънсъдебни спорове и за занаятите. Министър Иван Данов и екипът му подготвят нови закони за устройственото планиране и за инвестиционното проектиране и строителството. За целите на новия закон в областта на устройственото планиране Министерски съвет нае външен консултант срещу 550 хил. лева без ДДС.

До края на първото полугодие правителството ще разгледа и закон за индивидуалните фалити, чиято цел е да регламентира обществените отношения, свързани със свръхзадлъжнялост на физическите лица и въвеждане на т. нар. "граждански фалит".

Правителството на БСП е поредното, което вписва в програмата си приемане на закон за военното разузнаване. Структурата функционира в почти пълен правен вакуум, т.е. на базата на вътрешни разпоредби на военното министерство и българската армия. Правомощията й са бегло разписани с няколко члена на Закона за отбраната и въоръжените сили. За приемантето на такъв закон се говори от години, но никога не достига политическа воля военното разузнаване да се извади на светло. Иначе в момента военното разузнаване се нарича Служба "Военна информация" и е пряко подчинено на военния министър.

Европейски директиви

Деветнадесет от законопроектите са свързани с въвеждане на разпоредбите на директиви и регламенти в българската нормативна уредба. Те ще наложат промени в Закона за търговския регистър (по отношение на взаимното свързване на централните, търговските и дружествените регистри), в ГПК (по отношение компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела, на актове в областта на наследяването и създаване на европейско удостоверение 29 януари 2014 за наследство, относно взаимното признаване на мерки за осигуряване на защита по граждански дела), в Закона за чистотата на атмосферния въздух (по отношение съдържанието на сяра в корабните горива) и др.

Административни облекчения

Законопроекти, свързани с облекчаването и отмяната на административни режими, са тези за изменение и допълнение наопазване на земеделските земи, Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, Закона за социалното подпомагане, Закона за устройство на територията, Закона за кадастъра и имотния регистър, Закона за опазване на околната среда и др.

Готвените промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти имат за цел да подобрят системата за студентско кредитиране, което да доведе до увеличение на отпуснатите кредити и до разширяване на достъпа до висше образование.

По-важните законодателни промени

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева ще предложи промени в законите за подземните богатства, за защита на конкуренцията, за управление на публичните предприятия, както и за насърчаване на инвестициите.

Закон за електронното управление ще уреди подробно елементите на електронното управление, е-идентификацията, е-представителството, е-връчването на документи. С него ще бъдат принципи на електронни административни услуги и осъществяването на комплексно административно обслужване на принципа "еднократно регистриране на данни и многократното им използване".

В Закона за Национална агенция за приходите ще залегне промяна, която дава на служителите на агенцията право да работят като консултанти към централната и местната администрация, по проекти, финансирани с еврофондове.

Предвидена е промяна в Закона за военната полиция, свързана с охранителната дейност на структурата. Сред по-спешните промени са тези в Закона за лечебните заведения, които трябва да се внесат до февруари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tpetkov avatar :-|
    cpetkoff
    • - 1
    • + 3

    Искаме като в Русия - месечна такса за парно!

    Рептилите пускат кемтрейлс през парното и без това! Поне да не го плащаме!

    Нередност?
Нов коментар