🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата планира нови критерии за звездите на хотелите

Зам.-министър Бранимир Ботев предлага европейски критерии с акцент върху услугите

Бранимир Ботев
Бранимир Ботев
Бранимир Ботев    ©  Капитал
Бранимир Ботев    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на икономиката планира да въведе изцяло нова система за категоризация на туристически обекти, съобразена с европейските критерии. Това съобщи зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев на среща с представители на бранша. Той посочи, че иницативата е на председателя на подновилото дейността си Българско бюро за конгресен туризъм (Bulgarian Convention and Visitors Bureau – BCBV) Хенинг Крипендорф.

По новата система вече се работи с помощта на международната организация за пътувания и туризъм Skal International. Идеята е да бъдат въведени правила за категоризация на местата за нощувка и хранене, съобразени с тези на Hotelstars Union – единната европейска система за туристическа категоризация, създадена под патронажа на европейската асоциация HOTREC.

Смяна на модела

Категоризацията на хотелите и заведенията за хранене е сред горещите теми в туризма от години, а промени в правилата oбещава да прави всяко ново правителство. Кабинетът "Орешарски" не е изключение, още повече че се чакат спешни промени в наредбата, която се забави заради изборите през май. Тя трябва да бъде синхронизирана с приетия от предния парламент изцяло нов Закон за туризма. Сред ключовите моменти в него са въвеждането на категоризация и за апартхотелите, както и правото на общините да категоризират повече обекти отпреди – до три звезди.

Преди месец вицепремиерът Даниела Бобева лансира и няколко нови идеи в тази посока. Едната от тях предвижда премахване на категоризацията на самостоятелните заведения с цел намаляване на административната тежест. Тя обаче не бе приета еднозначно от бранша. Сега зам.-министър Бранимир Ботев отчита, че дори с приетите и обсъжданите промени системата за категоризация не е работеща. По думите му тя почива на наши собствени критерии, несравними с аналозите в Европа и в света.

"В момента критериите са по-скоро строителни, като например големина на стаи, коридори, широчина на врати и др. Не се отчита нивото на предлаганите услуги, нито пък пакетът от такива услуги", коментира той. Например по европейските критерии един четиризвезден хотел трябва да предлага пране, гладене, румсървиз и т.н.

Практики

Новият модел на категоризация в туризма предполага да се въведе и една отдавна коментирана практика – звездите на хотели и заведения да се дават не от държавата, а от браншова структура. Хенинг Крипендорф посочи, че това може да е новоучредена асоциация, партньор на HOTREC. По места подобни правомощия ще имат туристически съвети към общините с участие на хотелския и туроператорския бизнес.

Създаването на подобна организация се налага от факта, че към момента нито HOTREC, нито международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация IH&RA имат партньор в България. Макар че логата и на двете още присъстват на страницата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), тя не е техен член от началото на 2011 г. (за последното Хенинг Крипендорф показа и писма от ръководствата на двете международни структури).

Голямата въпросителна около учредяването на нова туристическа асоциация обаче е кои от над 60-те организации в сектора ще влязат в нейния състав и как ще си партнират. На този фон по-лесно осъществими изглеждат промени в Закона за туризма, които също ще се наложат при смяна на модела за категоризиране.

От друга страна, въвеждането на единни европейски критерии за категоризация ще спомогне развитието на различни форми на туризъм като конгресния, който почива на наличието на висок клас хотелска и конферентна база. В класацията на Световната туристическа организация за 2012 г. България е на 62-ро място като дестинация за конгресен туризъм, като пред нея са почти всички европейски държави.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain
    • + 4

    Не съм казвал, но пак повтарям. Като ми трябва мнение за хотел ми е все тая колко звезди е. Отварям нета и чета сайтовете за мнения на хотелите. По-добър регулатор от пазара няма.

    Нередност?
Нов коментар