Лек ръст в производството на електроенергия

По данни на НСИ нараства и въгледобивът, спад има при течните горива

Една от причините за добрите резултати на "Мини Марица изток" е отпушването на износа на електроенергия от август, когато бяха намалени добавките за пренос
Една от причините за добрите резултати на "Мини Марица изток" е отпушването на износа на електроенергия от август, когато бяха намалени добавките за пренос
Една от причините за добрите резултати на "Мини Марица изток" е отпушването на износа на електроенергия от август, когато бяха намалени добавките за пренос    ©  Надежда Чипева
Една от причините за добрите резултати на "Мини Марица изток" е отпушването на износа на електроенергия от август, когато бяха намалени добавките за пренос    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още не е готова методиката, по която ще се събират и изразходват парите от ВЕИ таксата.

Производството на електроенергия в България се е увеличило през декември, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Добивът на въглища също е бил по-голям, а намалява производството на течни горива.

През декември са генерирани 4868 гигаватчаса електричество, което е с 13.2% повече в сравнение с ноември. Увеличение имаше и между октомври и ноември. На годишна база също има нарастване – през последния месец на 2013 г. производството на ток е с 2.8 на сто по-голямо спрямо същия период на 2012 г., сочи статистиката. НСИ е отчел генерацията на ток от АЕЦ "Козлодуй", топлоелектрическите и водните централи, както и производството от вятърни и слънчеви паркове.

Ръст и при въглищата

През декември има нарастване и при добива на твърди горива (въглища) до 3.8 млн. тона, което е с 15.5% повече от предходния месец и с 9.5% над добива през декември 2012 г. Причината е рекордното производство в държавните "Мини Марица-изток", които осигуряват над 90% от въглищата в страната. През последния месец на годината предприятието е произвело 3.33 млн. тона, което е най-високият декемврийски добив за последните 20 години. Наскоро от държавното дружество обявиха, че за цялата 2013 г. са преизпълнили бизнес плана си, като са добили 25.4 млн. тона въглища вместо планираните 23.1 млн.

Една от причините за добрите резултати на мините е отпушването на износа на електроенергия от август, когато бяха намалени добавките за пренос в цената на електроенергията. Така производството на ток в четирите въглищни централи в Маришкия басейн се увеличи, а с него и потреблението на гориво.

Предварителните данни на НСИ показват още, че през декември е намаляло производството на дизел (33%), безоловен бензин (17.7%), пропан-бутан (30%) и природен газ (11.1%) спрямо същия месец на 2012 г.

Първите пари от ВЕИ таксата – през април

Управляващите продължават да обмислят как да управляват средствата от таксата върху слънчевите и вятърните централи. Методиката, по която ще се събират и изразходват парите от мярката, се подготвя от работна група с участието на представители на Министерството на финансите и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обясни пред журналисти в четвъртък председателят на комисията Боян Боев. Таксата от 20% върху приходите от производство на ток от слънчева и вятърна енергия беше изненадващо прокарана миналия месец от депутати от "Атака" в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета. Според гласуваните текстовете таксата ще се събира от Националната електрическа компания като обществен доставчик и електроразпределителните дружества, а парите трябва да бъдат внесени в бюджета до 15 април.

Боев каза още, че методиката ще бъде готова най-късно до края на март, а в началото на април трябва да постъпят първите суми от облагането. Според шефа на енергийния регулатор прогнозата за приходите съвпада с разчетите при представянето на таксата – около 150 - 160 млн. лв. годишно, които са на основата на производството и приходите през 2012 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fras avatar :-?
    fras
    • + 3

    Още по-интересно е, че според НСИ потреблението на горива за декември се е сринал.
    "Сериозен срив се наблюдава в доставките на автомобилни и моторни горива. За декември потреблението на бензин е намаляло с 33% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. При дизелът понижението на годишна база е с 7.2%,..."
    Такъв срив не може да се обясни с рязък спад на икономическата активност.
    Явно контрабандата процъфтява.
    А нЕкои другарЕ щЕха да я борят, а?!

    http://money.bg/news/id_45045432

    Нередност?
  • 2
    oligarha avatar :-|
    oligarha
    • + 6

    Да не бързат с 20 % така ! КС не се е произнесъл :)

    Нередност?
  • 3
    lidha avatar :-|
    lidha

    Производствените цени на ТЕЦ Варна (собсвеност на ЧЕЗ) щели почти да се удвоят, след новата афера на Бого. Манчев, Дечо Колев и А. Усачев за екопроекта в централата.
    Вижте двете страници от
    http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/08/04/2116094_neiasno_budeshte_za_tec_varna/?sp=1#storystart
    От 24-те заинтересовани фирми останали само три и вече се знаело, че победителят е обединението „Екоенергетика” от фирмите на въпросните господа.
    Който искал да гледа „търг по български” можел да отиде на 05.февр. в ТЕЦ-а, където при отворени врати за журналисти и телевизия щели да се отворят офертите на участниците.
    Бог да пази милата ни Варна!

    Нередност?
Нов коментар