АЕЦ "Козлодуй" на прага на инвестиционна програма за 1.5 млрд. евро

Удължаването на живота на 5 и 6 блок, както и построяването на нов реактор, се очаква да приключи около 2021-2022 г.

Програмата за модернизацията на 5-и блок е вече внесена в Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да я одобри.
Програмата за модернизацията на 5-и блок е вече внесена в Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да я одобри.
Програмата за модернизацията на 5-и блок е вече внесена в Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да я одобри.    ©  Мария Съботинова
Програмата за модернизацията на 5-и блок е вече внесена в Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да я одобри.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До няколко месеца АЕЦ "Козлодуй" ще се впусне в две огромни програми – първата за увеличаване на мощността и удължаване на живота на 5-и и 6-и реактор на централата, а втората за строеж на изцяло нов ядрен блок. Очаква се първите поръчки за струващата приблизително 400 млн. евро ремонтна програма да започнат след няколко месеца.

От централата смятат да изпълнят програмата си за модернизация със собствени средства.
3

млрд. евро кредити и гаранции ще трябва да поеме компанията през следващите 6-7 години.

Преговорите с Westinghouse по изграждането на седмия блок на централата се очаква да приключат до няколко месеца, като крайният срок, който американската компания си даде, е септември. Цената на новия блок все още не е ясна, но според откъслечни информации от различни представители на АЕЦ "Козлодуй" само дяловото участие на централата и бъдещия съинвеститор Toshiba Corporation (който притежава 87% от Westinghouse Electric) ще бъде общо за 3 млрд. евро. АЕЦ "Козлодуй" ще влезе с по-малка сума в проекта, тъй като ще апортира площадката и направените до този момент инвестиции, но дяловата вноска едва ли ще е по-малка от 1 милиард евро. Така двата проекта, първият от които трябва да завърши през 2019-2020 г., а вторият през 2020-2021 г., ще изправят ядрената централа и Българския енергиен холдинг пред близо милиард и половина евро преки инвестиции в близките шест-седем години, както и поне два пъти повече гаранции по кредити.

Още 30 години

Модернизацията започна с комплексното обследване на съоръженията на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", направено от консорциум между "Росенергоатом" и френската компания EDF. Двете компании се обединиха офертите си през 2011 г. и бяха единствен кандидат. Програмата за модернизацията на 5-и блок е вече внесена в Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да я одобри. Това, което е ясно, е, че двете компании предлагат животът на реакторът да се удължи с 30 години, а не както в началото се надяваха от АЕЦ "Козлодуй" - с 20 години, с възможност за още десет. Най-важните елементи от ремонтите и подмяната на оборудването трябва да приключат до края 2017 г., когато изтича 30-годишния му срок за експлоатация. При 6-и блок ключовата година е 2021 г., въпреки че от централата се надяват да завършат с работата по удължаването на живота му до 2019 г.

Все още има приблизителни стойности, като окончателната цена ще стане ясна след провеждане на търговете за изпълнение, каза по време на годишната среща на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" с журналисти миналата седмица изпълнителният директор на централата Иван Генов. През 2011 г. се споменаваха суми от порядъка на 100 млн. евро, но в момента ръководството на АЕЦ-а говори вече за многократно по-големи инвестиции. Част от оскъпяването е предизвикано заради по-високите изисквания за безопасност след аварията в АЕЦ-а  във Фукушима през март 2011 г.

От АЕЦ "Козлодуй" смятат да изпълнят програмата си за модернизация със собствени средства (годишно АЕЦ-ът заделя около 120 млн. лв. за амортизационни отчисления), без да прибягват до външно финансиране. Това изглежда възможно, тъй като работата ще се провежда паралелно с плановите ремонти, част от които ще бъдат насочени към удължаване на експлоатационния срок на двата блока. Дружеството продължава да настояват държавата да намери начин да му преотстъпи част от дивидента си до 2021 г., така че да се попълнят липсващите средства и то да не прибягва до заеми. При условие че печалбата за 2013 г. на ядрената централа се очаква да бъде 38 млн. лв., дивидентът към БЕХ трябва да бъде 27 млн. лв. Опрощаването на дивидента обаче ще става все по-трудно, тъй като БЕХ ще има нужда от приходи, за да обслужва дълговете, които поема (като облигационната емисия от 500 млн. евро, която бе пласирана миналия октомври).

Отделен въпрос е, че АЕЦ "Козлодуй" всъщност не може да си плаща дивидентът - към средата на миналата година централата дължеше 279 млн. лв. на БЕХ. Причината основно бяха натрупваните от НЕК дългове за получена, но незаплатена електроенергия от общо 351 млн. лв. С триъгълна операция в последствие 200 млн. от тях бяха прехвърлени към БЕХ, срещу което задълженията на АЕЦ "Козлодуй" към холдинга паднаха със същата сума.

И за още 60 години

Иван Генов каза, че в най-скоро време Министерството на икономиката и енергетиката ще обяви обосновка за построяването на бъдещия 7-ми блок. Според изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" България ще има нужда от нова ядрена мощност, тъй като след години европейските екологични изисквания ще окажат натиск за ограничаване на работата на ТЕЦ-овете. По думите на Генов това е проект за 60 години и със сигурност той ще е необходим на България. Генов обаче категорично отказа да даде каквито и да било подробности около хода на преговорите. Те пък протичат, докато все още никъде няма представен официален анализ за необходимостта от нова мощност.

Проблемът с такива проекти е, че в дългосрочен план те излизат на печалба, но опасността е в краткосрочен план разходите по тях да срутят иницииралата ги страна. Например изплащането на инвестиционните и финансовите разходи (само заемите трябваше да достигнат 6 млрд. евро) за АЕЦ "Белене" щеше да оскъпи електроенергията поне двойно. И това я правеше непродаваема.

От просмукващата се информация за хода на преговорите между БЕХ и Westinghouse става ясно, че е взето решение трите блока на АЕЦ "Козлодуй" да продават електроенергията си като едно дружество. Така дори себестойността за мегаватчас на новия блок да бъде двойно по-висока от тази на съществуващите, средната цената за трите блока ще бъде по-поносима. Това обаче сериозно компрометира идеята за проектното дружество, което трябва да изплаща инвестицията си, без за това да има ангажимент основният акционер, т.е. АЕЦ "Козлодуй".

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 2
    • + 26

    при сегашната финансова ситуация на АЕЦ-а (декапитализиран) НЯМА начин Козлодуй да си изпълни инвестиционната програма със собствени средства ... като добавим и мадурко за министър ....

    Нередност?
  • 2
    blaster avatar :-@
    Blaster _
    • - 3
    • + 20

    Абе какво Белене, какъв 7-ми блок в Козлодуй.
    Как така решиха да "изберат" Уестингхаус без търг?
    Да не говорим, че няма анализ, който да доказва необходимост от нова ядрена мощност! За какво ще я строим?
    Не ни ли стигат милиардите похарчени в Белене за обеца на ухото, та започват нов грандомански проект за милиарди?

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 18

    Това смърди на корупция отвсякъде!
    Първо изобщо не ни трябва тоя 7-ми блок докато не тръгнем да затваряме другите два, и второ - защо пак без конкурс, всичко тайно, накрая ще подпишат договор за изкупуване на тока от НЕК на висока цена, и народа ще плаща.

    Нередност?
  • 4
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 5
    • + 11

    Абе пичове, тя не става така тая работа със строежа. Отнема няколко години и то форсиран строеж. И то ако всичко е наред. Те хората са си го написали до кога е животът на останалите два блока.
    Ремонтът и на двата блока ще струва толкова, колкото няма да стигнат за сероочистващи инсталации на няколкото ни теца. Не говоря за модернизация.
    А нужда от ел енергия ще има. Ама като стане напълно ясно след 20 - ина години да кажем, ще мрънкате и за това. Не че няма съмнения за корупция. То в БГ винаги има. Похвално е желанието на ръководството на централата - да си финансират сами ремонта. Както изглежда пари централата изкарва. НЕК не трябва да я прецаква. И прокуратурата да внимава, не само да мятка показни акции пред столична община. И сметната палата.

    Нередност?
  • 5
    ivanski12 avatar :-|
    Ivanski
    • - 2
    • + 8

    Комунист на преговори, винаги се проваля!

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 19

    До коментар [#4] от "t_":

    Пич, проблемите тука са много сложни. Построи ли се нова мощност, тя трябва да почне да се изплаща, защото е строена с банков кредит, освен това си има експлоатационни разходи. И като имаш излишъци от ток и добавиш още един разход към микса, тока за крайните потребители става веднага по-скъп, защото те пак ползват същото количество, но общия разход вече е по-голям.
    Съответно за да няма болезнено и убийствено за икономиката увеличение нови мощности трябва да се въвеждат само когато ще излизат от употреба старите, а не 20 или 30 години по-рано. И трябва да се направи много внимателно преценка кое е най-изгодно. С нашето потребление 2000-3000 мегавата през 8 месеца от годината какво ще правим с 3000 мегавата само от АЕЦ, хайде добави и фотоволтаици и перки, от които задължително се изкупува, добави и ВЕЦ-овете, и стана страшно мазало.
    То ако е такава далавера да се строят АЕЦ нали всички държави по света щяха да се разцепват от строене, да не мислиш, че сме най-хитрите?

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 13

    [quote#4:"t_"]Както изглежда пари централата изкарва.[/quote]
    Изкарва, 38 млн с 2 реактора, значи с 1 ще изкара 19 млн лева. Я сметни колко години трябва да работи този реактор, за да изкара милиардите, които струва? 19 млн лева са 10 млн евро, за 100 години - 1 млрд, за 400 години 4 млрд. Ти лично вярваш ли, че тази централа ще работи 400 години, че да си избие инвестицията? Най-елементарното е да се замислите "защо няма частни инвеститори, ако няма държавни гаранции за изкупуването на тока?"

    Нередност?
  • 8
    maxsimus avatar :-|
    Iliqn Stoqnov
    • - 14
    • + 4

    Този последния коментар беше глупав явно не си запознат,че през началото на 2013 АЕЦ беше на загуба заради некадърното управление на ГЕРБ спряха тотално износа на ток.И факт за първи път от 30години АЕЦ на загуба сами си направете сметката.Печалбата е малка защото кога започнаха да продават ток че не се сещам май от август нататък.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    maxsimus avatar :-|
    Iliqn Stoqnov
    • - 7
    • + 1

    Today с теб се знаем ама моля те не пиши глупости като умишлено премълчаваш фактите които изтъкнах по горе;)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    xqv31309910 avatar :-|
    Just Бахур
    • - 13
    • + 4

    Today, maxsimus е 100% прав! ГЕРБ-ерите бяха гробари на АЕЦ Козлодуй, така както погребаха и АЕЦ Белене!

    @всички, коментиращи по-горе нуждата или не от нов блок!

    5-ти и 6-ти блок са към края на проектният си ресурс. Дали ще се удължи срокът на експлоатация е политическо решение и няма да се учудя ако нашите боклуци, пардон, политици клекнат пред нечии интереси и ги закрият. Както престъпно направиха и с блокове от 1 до 4 (от което вече сме изтърпели загуби в размер на около 8-10 млрд. лева).

    От там идва нуждата от нови мощности! Аз не съм фен на недоказаните американски реактори. Виж, ВВЕР технологията е друго нещо - доказала се във времето, безопасна, и АЕЦ Козлодуй е пълен с инженери, вещи в занаята! Докато АП-1000, явяващ се еволюция на невиделият над 20 години бял свят АП-600, е нещо общо-взето, меко казано съмнителен.

    Не искам да изброявам всички предимства на руската технология, за да не изпадам в монолог, който иска, може да ровичка в нета за инфо!

    Искам да спомена още, че една АЕЦ е БАЗОВА МОЩНОСТ. Т.е. тази АЕЦ е гръбнака си цялата енергийна система, останалите мощности само надграждат над нея. ТЕЦиВЕЦ-овете покриват пикове, а ВЕИ-та хранят олигарсите!

    Освен това правите грешка, като смятате цялата мощност на АЕЦ-а за вътрешният пазар, а голяма част от нейното производство се продава зад граница!!!

    А твърдението, че и нашите внуци щели да плащат ме вбесява!!!! Една АЕЦ ще се изплаща сама чрез производството си! На света няма АЕЦ на загуба (е, преди управлението на ГЕРБ)!

    ---

    Общо взето, ако човек не е псевдоеколог (екоталибан), седне, посмята, размисли трезво, открива че България има нужда от, и от Козлодуй, и от Белене. Пазар за тях зад граница има. Високата цена на тока идва от безумните такси, от ВЕИ-та, и по-малко от ЕРП-та.

    За декември месец имам следните весели ЧЕЗ-фактури (на двора имам 3-фазен ток) , на едната фаза имам потребление 1 киловат (20 стотинки), след такси и ДДС крайната цена на фактурата (за 1 киловат) е 9 лева и 1 стотинка! Сиреч 1 киловат ми излезе 9 лева! Найс, а?

    Нередност?
Нов коментар