🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Речта на Гечев

Бившият виденов вицепремиер, известен с прякорите Гумен Речев и "Поразяващата уста", още се люшка между пазарната икономика и хеписоца

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Предлагам да поканим един от заместниците на Николай Добрев да дойде при нас и да ни информира какво прави Министерството на вътрешните работи, за да разгони насъбралото се множество." Ако сменим името на покойния Николай Добрев с това на настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев, въпросната репликата съвсем спокойно можеше да бъде произнесена във всеки един ден от изминалите 8 месеца, откакто кабинетът "Орешарски" е на власт.

Тя обаче е на 17 години и датира от 10 януари 1997 г. Неин автор е Румен Гечев, икономически вицепремиер в правителството на Жан Виденов, а мястото – секретно заседание на Министерския съвет по повод експлозията на обществено недоволство, довела до щурм на парламента и последвалото падане на БСП от власт. Ескалацията на уличния гняв е в резултат на катастрофалната икономическа политика, предизвикала т.нар. зърнена криза, когато хлябът се превърна в дефицитна стока, на хиперинфлацията, изяла парите на българите и на практическия разпад на банковата система.

По някаква странна прищявка на съдбата същият този Гечев, който беше един от архитектите на Виденовия модел на управление, отново се оказва един от основните ковачи на икономически политики. Нещо повече: сегашните идеи на властта често изглеждат като омекотени варианти на политиката през онези години. Отново правителството се оплаква, че плаща чужди дългове; реформите, изглеждат така, сякаш са във фризера, "външни врагове" кроят тайни планове срещу лявото управление; вместо приватизация, бродят идеи за възкрасване на затворени предприятия; по улиците отново има протести...

Има и някои по-далечни паралели с онази епоха. През 1995 г. се приема закон за цените, през 2013-2014 г. се прокарват всякакви идеи за защита на потребителите - някои смислени, други безумни (като всеки собственик на електромер да подписва индивидуален договор). Последните определено ще докарат повече разходи за самите потребители, отколкото ползи за тях.

Понякога те се завръщат

След три петилетки извън властта 57-годишният бивш икономически вицепремиер отново се завръща с гръм и трясък в активната политика. През 2013 г. той отново е избран за депутат от БСП, а впоследствие става и зам.-председател на икономическата комисия в парламента. Но от идеологическа гледна точка левият икономист изглежда така, сякаш са натиснали копчето му за пауза преди 17 години и сега го активират отново.

Гечев е един от най-знаковите червени стопански дейци. Завършва политическа икономика във ВИИ "Карл Маркс" през 1980 г. Впоследствие преподава в катедра "Политикономия и военна икономика" на същия университет.

Променил ли се е с нещо през изминалите години? Гечев не съжалява за думите си през 1997 г. "Да, използвам съм изрази "да се изтласкат" или да се "разгонят". Няма цивилизована държава, членка на ООН, която би позволила атака срещу парламентарните основи на републиката. Категорично не виждам нищо лошо в "разгонването" на криминалите, палещи и безчинстващи в парламента и около него. С една дума, искал съм МВР да изпълни конституционните си задължения и правомощия", казва той сега.

Иначе ултимативният тон не подхожда много на натюрела на Гечев. Той говори с построени логически изречения, чиято цел е да изведат говорещия с него до неизбежния извод, който самият той защитава. Прави го бързо, както вероятно е тракал с морзовия ключ – икономистът е два пъти национален шампион по радиотелеграфия, има и медал "Спортна слава на родината". Аргументите му са прости и ясни, но често желанието да убеждава го кара да използва факти, които не са съвсем точни.

Другарят с доларите

Звездният час на Гечев идва през 1995 г. Тогава той е определен за заместник на министър-председателя Жан Виденов с икономически ресор и е поставен начело на специално сформирано мегаминистерство. Тъй като е специализирал в САЩ, червеният икономист трябва да играе ролята на "прозападния експерт" в кабинета на БСП, който да е симпатичен на чуждите инвеститори. Вместо това обаче той бързо се прочува със своите гръмки и непремерени изказвания и си извоюва прякорите Гумен Речев и "Поразяващата уста".

"Поразяващата уста е много обективен прякор. Във всеки случай звучи много по-добре от еди-кой си Рушвета или еди-кой си Ментата", коментира за "Капитал" Гечев две години след падането си от власт. Неговото тълкувание е, че прозвището се е родило в резултат на предизборния му дебат с Иван Костов - сблъсък, който според него "донесъл проценти на БСП в изборната битка".

В действителност речевитият прякор по-скоро идва от склонността на червения функционер да говори, без много-много да мисли за последствията. Така едно от първите неща, с които Гечев се прочу в средата на 90-те, е изказването, че България не се нуждае от парите на Международния валутен фонд. Впоследствие той лично трябваше да преговаря и замазва положението с представителката на МВФ Ан Макгърк.

Този факт е много важен, тъй като от 1996 г. насам БСП обяснява, че управлението на Жан Виденов се е провалило заради платените в този период 2.3 млрд. долара външен дълг, след като до 1994 г. България просто не си плащаше външните задължения. Изсмукването на валутните резерви, което беше една от основните причини за краха на лева през 1996 г., последвалата хиперинфлация и унищожаване на спестяванията на хората, можеше да се парира само с бърза приватизация и масивна помощ от МВФ. Сега Гечев казва: "Експертите на МВФ основателно искаха първо да се разгърне структурната реформа с основно звено приватизацията - бонова и касова, и да се санира ограбената банкова система".

Изглежда така, сякаш през 1995 г. той е искал да провежда радикални реформи, но някой го е спирал. Твърди се, че през ноември 1996 г. БСП вече е имала договорка с МВФ за въвеждането на валутен съвет. Излиза, че ако не е бил "метежът, за който стана дума и който попречи през 1997 г. в парламентарните комисии да бъде внесен Бюджет 1997 г. в условията на Паричен съвет", Румен Гечев вероятно щеше да се окаже баща на Валутния борд в България.

Гечев на няколко пъти се е опитвал да обяснява, че не той е виновен за всички неблагополучия на Жан-Виденовото правителство. "Промените са отборно дело и отделният министър може да дава идеи и решения, но те трябва да са подкрепени от парламент, правителство, партийно ръководство и т.н. При онези условия не можех да наложа по-бързо започване на същинската приватизация. Но... ние я започнахме, а метежът я прекъсна.", казва той. На фона на неговото многословие със сигурност в сянката остават такива видни фигури от онова време като Златимир Орсов, Васил Чичибаба, Любомир Коларов, Климент Вучев, които имат сериозен принос за разпада на икономиката... В интервю за "Капитал" преди години той разказва, че при всеки опит за приватизация или закриване на някое предприятие при него са дотичвали хора с бележки, в които са го заплашвали с какво ли не.

Гечев обаче бърза да прехвърли вината и на Филип Димитров, Иван Костов, които през 1992 г. също не започнаха приватизцията, удобно пропускайки факта, че тогавашното правителство на СДС беше на власт само 11 месеца. А последвалият кабинет на Любен Беров, контролиран БСП и ДПС – т.е. същата коалиция, която управлява и сега всъщност отвори вратите за много от най-грозните черти на прехода, които виждаме и сега.

Икономиката икономична – дело на всеки

По онова време идеята за реиндустриализацията, активно лансирана от настоящия икономически министър Драгомир Стойнев, беше алфата и омегата на икономическата политика, водена от кабинета Виденов. Но тъй като повечето предприятия бяха големи и тромави държавни структури, те се управляваха неефективно, не успяваха да са достатъчно гъвкави, така че да пласират продукцията си, поддържаха раздути щатове (изпълнявайки по някакъв изкривен начин социални функции) и в крайна сметка затъваха във все по-големи и по-големи дългове. Сега вместо неприватизация и субсидии, политиката е субсидии и национализация. Идеите за вдигане на крака на фалирали индустриални гиганти като "Химко" - Враца (затворен окончателно през 2007 г.), или национализация на "Ремотекс", въпреки нежеланието на собствениците му, изглеждат само като фарс на трагедията от 1995 г.

Гечев обаче не е съвсем съгласен с подобни упреци. Според него няма нищо лошо държавата да подпомогне закъсали фирми. "В САЩ да не би да управлявала БСП, а национализираха както GM, Chrysler, банките...", казва той и не пропуска да припомни, че е преподавал пазарна икономика в "Чикаго стейт" в края на 80-те години на миналия век. Малките, но съществени разлики, че в САЩ бяха спасени структуроопределящи фирми с ясни проблеми и ясно решение, не го притесняват особено.

Червеният депутат защитава дори контрола върху цените, който беше въведен през 1995 г. Тази мярка стана причина за огромно нарастване на загубите на тогава преобладаващите държавни фирми. "Това е само пет-шест години от началото на промените и само месеци от фактическия старт на структурната реформа. Не можехме да оставим хората без такава, макар и ограничена защита. Говорихме за САЩ, Германия, Франция... да не ги изреждам всички - какво направиха при последната криза. Ами наляха няколко трилиона долара бюджетни средства за спасяването на цели подотрасли на икономиката, на банките си и т.н. Дали ще контролираш цени или ще субсидираш пряко бизнеса, все е разход на бюджетни средства." Дребната, но съществена разлика е, че по този начин България почти фалира в началото на 1997 г. 

Гечев и екипът му също така са "бащите" на масовата приватизация. След серия странни идеи и експерименти (като например всеки да отделя по 1000 тогавашни лева месечно за инвестиции в компанията, от която е придобил акции) и неколкомесечно буксуване контролът над това начинание обаче му е отнет и минава директно под надзора на премиера Виденов.

Гечев Reloaded

В наши дни "прероденият" Гечев развива завидна законотворческа дейност като зам.-председател на парламентарната икономическа комисия. Най-известната му инициатива е за премахването на може би най-голямото конкурентно предимство на България като дестинация за инвеститорите - 10-процентния плосък данък.

Според Гечев доходите на богатите трябва да се облагат с до 30 на сто. А кои са богати по скалата на червения икономист? "Според нашите разчети, ако се обложат хората, които получават 2700 лева, с 20%, в хазната ще влязат над 600 млн. лева", коментира той пред в. "Преса". По повод аргумента, че прогресивното облагане ще премести много хора в сивата икономика, Гечев отговаря: "Няма такова нещо. Това е абсурден аргумент, защото не може в 160 страни, членки на ООН, това да не е проблем, а за нас да е проблем." По ирония на съдбата през 2008 г. сегашният премиер Орешарски беше номиниран за един от 10-те най-големи икономически реформатори именно заради въвеждането на плоския данък, който "изсветлява" бизнеса.

Друга мишена на Гечевата реторика са хипермаркетите. Червеният икономист не спира да ги атакува с аргумента, че не плащат данъци в България. "По-голямата част от чуждите търговски вериги не плащат данък печалба, защото, видите ли, дълги години някои от тях работят на загуба - твърде подозрително", коментира той пред "Нова телевизия". Идеята на Гечев е "да накараме хипермаркетите да задържат печалбата си у нас с проверки от НАП".

По повод валутния борд, който стабилизира българската икономика след злополучното управление на Жан Виденов, Гечев отбелязва, че България и Латвия са единствените държави, които го използват. "Като инструмент той даде добри резултати, но вече е време да сменим системата към еврозоната", коментира той пред bTV.

"Мотото на нашето управление е "реиндустриализация на страната", обобщава бившият вицепремиер. Той смята, че щом министерството на икономиката предлага Българския енергиен холдинг да придобие "Химко"- Враца, "те имат разчети". Изказване, което навява спомен за една отминала епоха. И за това какво се случва с икономиката, когато държавата се опитва да се меси пряко в нея и действа като слон в стъкларски магазин.

 

Економов. Агент Економов

Любопитна е и дейността на Гечев в ролята му на български Джеймс Бонд. Той е вербован от Първо главно управление (ПГУ) на ДС през 1987 г., тъй като печели стипендия "Фулбрайт" в Илинойския университет. Агентурния му псевдоним е агент "Економов". Задачата му като шпионин е била да предава агентурни сведения за своите преподаватели в САЩ, и по-специално за неговия професор Майкъл Уизън и други учени от университета. В своя рапорт за престоя си в Илинойския университет агент "Економов" докладва, че е бил ухажван от застрахователен агент Марвин Гербер, който му предложил с 20 долара по-ниска здравна осигуровка от нормалното. След това дори го почерпил с вечеря. Година по-късно, когато проф. Уизън гостува на Румен Гечев в България, той му признава, че застрахователният агент, с който младият български шпионин е трябвало да си общува в Илинойс, всъщност е бил служител на ФБР, който искал да го подтикне към невъзвръщенство и да го вербува.

По повод други учени, с които агент "Економов" си е общувал  в Илинойс, ПГУ на ДС изпраща запитване до КГБ с култовата фраза "До съветските другари", за да проверят Марк Кайзер, който е преподавател по руски език в тамошния университет и е женен за "бившата съветска гражданка от еврейски произход Люба". Очевидно запитването на ДС е дали въпросният човек също не е агент на ФБР, който е искал да вербува агент "Економов". "Съветските другари" отговарят, че "компрометирующих сведений на проверяемого по периоду его пребыванияв СССР получено не было".

Гечев казва сега, че не се притеснява от това свое минало, макар че имало неща, които "все още не може да разкаже". "Колко млади специализанти можеха тогава да заминат дългосрочно, без да са били вербувани", реторично пита той. И точно когато трябва да получи съжалително-разбиращ поглед, добавя: "Но аз не се колебах, защото все пак съм запасен офицер – това беше мой дълг, пък и бях партиен член. Но не съм поемал задачи, които не можех да изпълня – трябваше да пиша доклади за икономиката на САЩ."

В досието на агент "Економов" пише също така, че Гечев е питал водещия си офицер дали да се кандидатира за депутат от БСП и е получил зелена светлина за това. Сега той отрича да е имало такива разговори.

Смешно-тъжна е ролята на Гечев като нещатен сътрудник на ДС, когато се завръща обратно в България. Принадлежността му към спецслужбите играе "важна" роля в междусъседските войни, които води в обитавания от него блок 12 в столичния квартал "Дървеница". Скандалите са провокирани от огромната антена, която той инсталира заради заниманията си като радиолюбител. Според съседите му приспособлението смущавало сигнала на телевизионните им приемници (губели сръбска телевизия, спомня си Гечев доносите). Той от своя страна заплашвал хората с милиция и изпращане в трудово-изправителен лагер.
52 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 17
    vassilun avatar :-(
    vassilun
    • - 1
    • + 37

    Само съжаление изпитвам към неговите студенти в УНСС! Гумен Речев е преподавател там.

    Нередност?
  • 18
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 23

    А бе къде е Петър Димитров, баткото на Р.Г.?

    Нередност?
  • 19
    mamarinov avatar :-|
    Marinov Martin
    • + 38

    На следващите избори пак ходете за гъби и оставете манговци и пенсионери да избират вместо вас...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 20
    rage_against avatar :-P
    Rage Against
    • - 1
    • + 41

    Капитал, обективната журналистика не изисква просто да се даде право на мнение на ответната страна, а нещата да се назовават обкетивно и с истинските им имена.

    Поразяващата уста не е и никога не е бил агент :) той е доносник на ДС. клюкар. той никога не е бил и прозападно ориентиран икономист експерт. той е некадърник и изключително слаб аналитичен ум. той е и много слаб и невероятно некадърен лидер, мениджър и министър.

    ето това са определенията за такова безгръбначно влечуго, което изкопаха незнайно откъде в навечерието на тези избори... :)

    Нередност?
  • 21
    dundaky avatar :-|
    Dundaky
    • - 1
    • + 26

    До коментар [#9] от "misho73":

    Правилно, тов. Економов е МНОГО повече червен, отколкото Економист. По простата биологична причина - този тавагишч е червен по цялата си околна повърхност, както и в червата, а е Икономист само в един малък участък южно от гърба, където, при това, слънце не огрява.

    Нередност?
  • 22
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 1
    • + 29

    Др. Гечев, какво стана с масовата приватизация? Помня как се снимахте нареден на опашка да си получите приватизационния бон, който след това се превърна в една хартийка? На много въпроси трябва да отговаряте.

    Нередност?
  • 23
    dundaky avatar :-|
    Dundaky
    • + 22

    До коментар [#18] от "gl_avatar":

    Петър Димитров, а.к.а Пешо акъла (боже, все едно аз да съм Дундаки Рошавия), се засрами и се оттегли. Но за това засрамване можело да го изключат от Цоцолистката Партия. Там засрамени не виреят

    Нередност?
  • 24
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 25

    Прекрасна статия! Доста ясно и обективно показва грешките на този индивид през собствените му думи. Без капка лично отношение или манипулация! Браво!

    Смъртно наказание срещу червена бюлетина! Не е луд този, който яде баницата!

    Нередност?
  • 25
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 20

    До коментар [#8] от "misho73":

    Да ти довърша мисълта. Проблема не е кой е колония и кой е империя. Проблема идва от естеството на потреблението в страната. Когато държавата влага средства в икономиката там, хората потребяват местни стоки в много по-голяма степен, от колкото тук. Нашето производство не печели повече от 20% от средствата, които влага държавата, когато ги вложи (още пенсии, още детски, по-висока минимална, субсидии)...Дори субсидиите за определени фирми са нечий доход, и оттам се прахосват по чужбина (Куба например). Иначе за хипермаркетите нека да има проверки от НАП. Ама така трябва да се проверяват всички, не само те. Какво значи "Ще ги проверяваме"? Сега не се ли проверяват? И ако е така, ЗАЩО? Ако целта е да се проверяват "повече" от "другите", не проверявайте "другите" и пак ще е повече, досега това е механизма на работа...

    Нередност?
  • 26
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 14

    [quote#2:"rosiraycheva50._"]Ами да се занимава с това,което разбира.[/quote]
    Т.е. да не се занимава с нищо?
    :-)

    Нередност?
Нов коментар