МВФ предупреди, че България е стабилна, но на дъното

Четири десетилетия ще са нужни на българите да достигнат европейските доходи

Доходите на Българите ще изостават поне 40 години от европейските, ако икономиката не започне значително да изпреварва по растеж, тази на ЕС, коментират от Международния валутен фонд.
Доходите на Българите ще изостават поне 40 години от европейските, ако икономиката не започне значително да изпреварва по растеж, тази на ЕС, коментират от Международния валутен фонд.
Доходите на Българите ще изостават поне 40 години от европейските, ако икономиката не започне значително да изпреварва по растеж, тази на ЕС, коментират от Международния валутен фонд.    ©  Надежда Чипева
Доходите на Българите ще изостават поне 40 години от европейските, ако икономиката не започне значително да изпреварва по растеж, тази на ЕС, коментират от Международния валутен фонд.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стабилността в публичните финанси, която България е постигнала, не е достатъчна, за да се повишат доходите и жизненият стандарт да се доближи до средния в европейските страни, а реформите изостават. Това са част от заключенията на Международния валутен фонд, който публикува коментарите си за развитието на страната.

Докладът на МВФ е изготвен след традиционната есенна среща на представителите му с правителството. По традиция този документ се бави известно време, преди да бъде публикуван, но този път съдържанието му е много по-различно с нетрадиционни за фонда послания. За това се разширява и кръгът от набелязани проблемни области, които трябва да бъдат реформирани, ако управляващите желаят да ускорят икономическия растеж и да намалят безработицата.  

Най-характерният нов момент е, че МВФ не призовава единствено за политики, които ще гарантират макроикономическа и финансова стабилност, а посочва нуждата от промени в структурата на икономиката. Такива оценки в предишните документи на МВФ просто отсъстваха, като институцията се концентрираше само на това, което трябва да се свърши, но не обръщаше внимание на ниските доходи и специфичните проблеми, които открояват българската реалност от тази в западноевропейските държави. Връзкарството и корупцията са два проблема, върху които не беше акцентирано в предишните подобни доклади на фонда. Старите проблеми като обявяване на търговската несъстоятелност със задна дата и структурните дефицити в осигурителната система също не са преодолени.

Къде е проблемът

"Конвергенцията с доходите на Европейския съюз през идните десетилетия ще изисква ускорен икономически растеж. Предварителната оценка за изминалата година е 0.5% растеж и 3% в средносрочен план, докато очакванията за ЕС като цяло са брутният продукт да нараства средно с 2% в периода до 2018 г. Тази разлика от само един процентен пункт предполага изключително скромно повишаване на доходите и при запазване на тази разлика догонването ще отнеме четири десетилетия", се казва в съобщението.

Допълнително експертите уточняват, че действията, които могат да изведат България от забавеното развитие, са смели реформи, които ще костват политически негативи на всеки политик, който дръзне да ги проведе.

Конкретно за тази година очакванията са дори по-скромни. МВФ прогнозира през 2014 г. България да отбележи 1.6% икономически растеж, което е с 0.2 процентни пункта по-ниско от правителствената прогноза.

По-бавни от минимума

От данните на МВФ (виж графиката) се вижда, че има трайна тенденция българската икономика да расте по-бавно от средните темпове за източноевропейските държави. Този проблем е налице от 2012 г., но се очертава да продължи и през 2015 г. Това означава, че България изостава и че допускането на МВФ за догонване в срок от 40 години може също да се окаже оптимистична прогноза.

Експертите се притесняват, че може приходите в бюджета да не се изпълнят и това да окаже натиск над общото му изпълнение, тъй като дефицитът е планиран да стигне 1.8% от брутния вътрешен продукт. При положение че държавното законодателство ограничава дефицита до максимум 2%, от фонда напомнят, че неизпълнението на приходите може да наложи и прекрояване на разходите.

Въпреки това фондът подкрепя увеличението на инвестиционните разходи и по-голямото усвояване на еврофондовете. Предупреждава обаче и за необходимостта от внимателна селекция на проектите, които ще се финансират през публичната инвестиционна програма. За тази година кабинетът предвижда общински проекти и инициативи на министерствата да се подпомогнат с общо 500 млн. лв. и те ще са в допълнение към проектите, които се финансират от Европейския съюз.

Световната икономика ще влияе положително на България

Развитието на световната икономика се очаква да е благоприятно и само от политическите сили ще зависи дали България ще се възползва. Това става ясно от обновената оценка на МВФ, която обаче не пропуска да очертае сред основните рискове и нови турбуленции в еврозоната и развиващите се пазари. Според нея още в четвъртото тримесечие на миналата година е отчетена икономическа активност и международна търговия над предварителните очаквания и тенденцията ще се запази през тази. "Търсенето както в нововъзникващите икономики, така и в развитите пазари ще се засили. Икономиката  на еврозоната ще нараства с 1% и 1.4% през тази и следващата година, а американската с 2.8% и 3%", обясняват от МВФ. Всъщност прогнозите за 2015 г. са коригирани в посока надолу спрямо последните оценки от миналия октомври. Като причина за това се посочва ограничаването на монетарната експанзия в САЩ.
49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 4
    • + 52

    4 десетилетия са доста песимистичен сценарии. Според мен нашите най-големи спирачки са:
    - съдебната система която създава бизнес и игра без правила което разрешава на политици и "псевдо олигарси" да се обогатяват за сметка на държавата
    - прекалено неефективна и бюрократизирана държавна администрация
    - отсъствие на реална конкуренция в държавния сектор (образование, здравеопазване и т.н.)
    Ако имаме работеща съдебна власт, по-ефективна администрация и повече конкуренция…българина е изключително умен и предприемчив.

    Нередност?
  • 2
    minas.aram avatar :-P
    Минас Бахдасарян
    • - 8
    • + 29

    Голяма грешка от страна на МВФ!
    Ние отдавна не стоим стабилно на дъното, ние копаем енергично в дъното!

    Нередност?
  • 3
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 27
    • + 9

    До коментар [#1] от "pzashev":

    Повтарянето на този тип клишета досега не е оправило никоя страна, даже напротив. Няма как да изреждаш най-големите спирачки за икономическото ни развитие, без да започнеш с необосновани ниското заплащане на труда, декласирането и дори маргинализацията на все по-голяма част от населението, деградацията на образователната и здравната система, която не се дължи на липсата на конкуренция, а на все по-голямата липса на достъпност, и още доста други неща

    Нередност?
  • 4
    simeonov_ avatar :-|
    simeonov_
    • + 21

    Нищо ново не ни казва МВФ,тези неща си ги знаем от доста време насам. Но както и те са отбелязали,имаме нужда от смели реформи в съдебната и правоохранителната системи,образование,здравеопазване,осигурителните системи,администрацията.А те са доста трудни и болезнени и биха коствали много на всеки който се заеме с тях,затова и политиците вече толкова време отказват да ги правят.

    Нередност?
  • 5
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#1] от "pzashev":

    - отсъствие на реална пазарна икономика.

    Позжолих си да редактирам коментара ви.

    Нередност?
  • 6
    high_heels avatar :-(
    Cherrie
    • - 1
    • + 27

    "действията, които могат да изведат България от забавеното развитие, са смели реформи, които ще костват политически негативи на всеки политик, който дръзне да ги проведе."

    Ето тук е заровен ключа....Никой не иска да се пожертва за България,губейки политическото си бъдеще. Всеки иска да плюска и да обира лаври.

    Нередност?
  • 7
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 3
    • + 20

    До коментар [#3] от "Durruti": Здравейте! Не съм съгласен с Вас. Дори и да Ви се струват изтъркани клишета, това са най-пречещите фактори.
    И да имате добра заплата, имот, квалификация, идея и т.н., без функционираща съдебна власт, ще ви ги вземат просто ей така. И няма кой да Ви защити.
    Добри заплати идват когато малко хора работят много, ефективно и качествено. А у нас в много сектори (предимно държавни) има много хора които работят неефективно и некачествено…и струват пари.

    Нередност?
  • 8
    hk avatar :-|
    the next K
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "pzashev":

    по-скоро 4-те десетилетия са оптмистичния сценарий, при условия че се направят реформи. Оптимизимът се състои във възможността да се достигне западноевропейския стандарт и да се допусне, че ще можем да възстановим ръста в икономиката на над 5%.
    В икономиката е доказано, че за подобно изравняване са необходими две поколения (ок.40години) и устойчив/стабилен годишен ръст на БВП от над 5% за през целия период.
    Така че, коригирай сметките :)

    Нередност?
  • 9
    krasi62 avatar :-|
    krasi62
    • - 3
    • + 6

    МВФ е доста немощна институция, без необходимия експертен потенциал. Те разполагат с много пари, но за жалост на човечеството ги прахосват нахалост,без никакви ефекти върху жизнения стандарт на хората. Тия приказки ги говорят от 20 г. и как не им омръзва по дяволите, немогат ли да бъдат конкретни и да кажат ето тук и тук трябват такива реформи, пък вие ако искате нищо не правете. Общи приказки, страната се нуждае от реформи но и т.н..Е ,какви експерти сте тогава, посочете, сравнете ,докажете ни ако трябва къде колко да съкратим, какво управление ни е нужно, колко области и общини ако щете но посъветвайте, каква чиновническа бюрокрация ни е нужна на население по малко от един град. А ,пък и ние дъвчем една и съща дъвка и така сме свикнали с нея,че чак сме се успали. Те политиците видите ли били страхливи и прочие, ами тези хора в политиката да не би да са от Марс дошли, това сме самите ние,тогава когато яхнем властта,и ставаме големци и с нас вече неможе да се говори. Това са нашите политици, щом ние ги търпим ,какво да ни кажат хоррата отвън.Хайде,че много се раздрънках...

    Нередност?
  • 10
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#3] от "Durruti":

    Ниското заплащане идва от тия проблеми. Няма как да го поставяш като първа задача за решаване. Ако няма желаещи да работят и инвестират, няма да има глад за кадри и пазар за продукцията, та да има и доходи. Кажи днес да направят МРЗ на 1000лв. И? Ще затворят 90% от малките фирми, ще се съкратят наред хора, в най-добрия случай икономиката ще мине на черно. С това и в бюджета няма да има приходи, съответно пенсии, заплати, помощи ще са 1000лв, ама със стойност един хляб. Пари се изработват или печатат. Нямаме печатница и по-добре, че иначе хиперинфлацията ни е в кърпа вързана.

    Когато човек спокойно може да започне нов бизнес без усложнения, бавения, куп изисквания и това за дни и без нужда от подкупи, тогава ще тръгнем на оправия и заплатите постепенно ще станат европейските. Но някак си не става с популизъм и всякакви мерки за убиване на дребните. Примерно вчера в новините говориха за нови идеи на министерството на труда. Перфектно звучат- температурата на работното място да е 22-25 градуса целогодишно, да се следи влажност, на открито да не се работи в дни с лошо време. Ако се приеме, идват куп инспекции, всеки ще търси подкуп, а всяко дюкянче, открита сергия, офисче ще бъде гонено да има климатик и йонизатор за въздуха. Сега си представи как искаш да почнеш в гаража си нещо, защото са те съкратили. Колко ще ти струва тая безумица плюс всички други охрани на труда(даже да си си сам работник), сертификати, касови апарати, разрешителни? И колко ще издържиш, даже да си се набутал до козирката с кредити за старт, ако всеки ден идват инспектори за нещо с протегнати ръце или заплаха от глоба примерно 1000лв?

    Корупция, назначени навсякъде некадърни калинки, липса на институция да гарантира законите да важат за всички. Това води до бедност и ниски доходи.

    Нередност?
Нов коментар