🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Орешарски обеща реформи, но не и крайни срокове

Така и не стана ясно дали държавата ще инвестира в търговски дружества, или само ще насърчава частния сектор

Изказванията на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов по въпросите за реиндустриализацията се разминаха.
Изказванията на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов по въпросите за реиндустриализацията се разминаха.
Изказванията на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов по въпросите за реиндустриализацията се разминаха.    ©  Красимир Юскеселиев
Изказванията на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов по въпросите за реиндустриализацията се разминаха.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приемственост в някои аспекти на финансовата политика, разнопосочни послания за бъдещите намерения на управляващите в сферата на икономиката и няколко обещания за реформи без краен срок за изпълнение.

Така може да се обобщят посланията на премиера Пламен Орешарски и министрите му по време на форума "Правителство – бизнес. Рестарт на икономиката", организиран от правителството.

Премиерът обеща реформи в образованието и здравеопазването. Определи изграждането на електронно правителство за приоритет, но не си постави срок. За пенсионната реформа се изказа още по-неопределено, като заяви, че няма консенсус в обществото какъв да е обликът на пенсионната система и затова е добре да не се предприемат други стъпки освен повишаването на пенсионната възраст.

Увеличението й беше замразено от това управляващо мнозинство с аргумент, че не е най-добрият модел за реформа. От думите на Орешарски стана ясно още, че държавата ще запази валутния борд и ставките на корпоративния, подоходния данък и ДДС. Бюджетът ще продължи да е на дефицит още поне една петилетка, като едва през 2016 г. той ще се свие под 1% от БВП. Според премиера това е единственият начин фискалната политика да не пречи на икономическото възстановяване на България.

Представителите на реалния сектор, които имаха възможност да задават въпроси към властта, принципно се съгласиха с повечето от очертаните политики, но разкритикуваха бизнес средата и някои от законодателните инициативи на управляващите (виж карето).

Мъглявата реиндустриализация

Премиерът очерта в каква посока възнамерява да работи кабинетът - стимулиране на икономиката, устойчивост на икономическия растеж чрез иновации и реиндустриализация. "Аз и кабинетът нямаме нищо против сферата на услугите. Но искам да се разбере, че услугите нямат потенциал за икономическия растеж. Една от ревизиите за икономическото развитие, които светът направи, както и нашите европейски партньори, е, че фокусирането само и единствено върху услугите, не създава предпоставки за устойчив растеж. Затова и една от целите в програмата "Европа 2020" е реиндустриализация на европейските икономики", каза Пламен Орешарски. Той уточни, че това няма да става с държавни средства.

"Няма да правим държавна индустрия и да реанимираме фалирали предприятия, нито един бюджетен лев няма да бъде вложен в подобряване на производствени активи. Говорим само за насърчаване на частни инвестиции и работни места в индустриални предприятия от частния сектор", каза той. Премиерът обясни, че има интерес от страна на чужди инвеститори да започнат производства с нови технологии, като ползват само имената на фалирали бивши индустриални гиганти.

Изказването на Орешарски изцяло противоречи на конкретните действия на ръководеното от него правителство - то планира да национализира фалиралото "Химко" срещу 50 млн. лв. и да купи за няколко десетки милиона "Ремотекс Раднево". В случая парите не идват директно от бюджета, а от държавни фирми, което отново е публичен ресурс.

Противоречив сигнал как държавата разбира процеса на реиндустриализация изпрати и финансовият министър Петър Чобанов. На брифинг пред журналисти той заяви, че правителството може да инвестира в предприятия като обърне в дялово участие свои публични вземания, т.е. по схемата дълг срещу собственост.

Публичните вземания на държавата обаче представляват несъбрани бюджетни приходи и всяко тяхно обръщане в акционерен капитал са операции, касаещи фискалната политика. Чобанов допълни, че има и редица държавни предприятия, които могат да придобиват дялове и по този начин няма да се използва публичен ресурс.

Основният идеолог на реиндустриализацията - министърът на икономиката Драгомир Стойнев, не присъстваше на форума и не стана ясно какви точно са плановете на държавата. Финансовият министър все пак намекна, че има някаква концептуална мисъл в тази област и заяви, че скоро ще се представят конкретните намерения на правителството и схемата, по която трябва да се реализират.

Бавното бързане към електронното правителство

Пламен Орешарски заяви, че ситуацията с електронното управление е много тежка, но не можа да убеди присъстващите, че кабинетът си поставя като приоритет да я подобри.

"Отчайваща е диагностиката – пълно е с хардуер във ведомствата, но няма софуер, така че системите да си говорят. Предстои огромна работа, набелязали сме стратегия за развитието, като задачата ни е в програмния период да електронизираме над 700 услуги на публичната администрация, от които 100 ще са на областно ниво. Тя ще се завърши, когато софтуерите на ведомствата започнат да си говорят на един език и гражданите и бизнеса ще спрат да губят време", каза Орешарски.

Под програмен период обаче той има предвид 2014 - 2020 г., което е времето, за което България ще има възможност да усвоява новия пакет от европейски средства. С аргумент, че не иска да създава нереалистични очаквания, министър-председателят отказа да поставя конкретни срокове за създаването на електронно правителство. Изказването му идва само седмица след признанието на транспортния министър Данаил Папазов, че има ведомства, които се съпротивляват срещу електронното управление, а и че държавата не може да си позволи да плаща на софтуерни специалисти доходите, които те получават в частния сектор.

Пенсионната реформа - когато има консенсус

Не стана ясно и кога държавата ще започне реформа на пенсионната система. По думите на премиера, за да се предприеме такава, ще трябва да се постигне "широк обществен консенсус". В края на тази година управляващите замразиха започналия по времето на ГЕРБ процес на увеличение на стажа и възрастта за пенсиониране и обещаха да измислят по-справедлива схема, обвързана с продължителността на живота. Засега обаче няма стартирал дебат в тази посока.

Покачването на възрастта за пенсиониране целеше да се свие (макар и с малко) дефицитът в бюджета на държавното обществено осигуряване. В своя последен доклад за България МВФ посочва, че заради замразяването на реформата дефицитът в пенсионната система до 2040 г. ще достигне почти 6% от БВП вместо 4% при сценарий продължаващо увеличение на възрастта и стажа.

Какво попита бизнесът

"Наистина ли правителството смята, че със законодателни мерки като тези в Наказателния кодекс, Кодекса на труда и нормативната уредба за производителите на зелена енергия и правилата за земеделските земи насърчава бизнеса", попита Никола Закитанов от холдинг "Златен лев". Премиерът ограничи отговора си само до Наказателния кодекс, като посочи, че той все още не е внесен за обсъждане в пленарната зала на парламента.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев попита защо я няма пенсионната реформа и защо се налага толкова голям ръст на минималната работна заплата, както и как властта гледа на идеята държавни големи компании да листват миноритарни дялове на борсата. Премиерът Орешарски заяви, че гледа благоприятно на идеята за насърчаване на капиталовия пазар, но че няма готовност на концептуално ниво за държавните дружества.

На призива за по-бързо ограничаване на регулаторните режими и бюрокрацията бизнесът получи отговор, че може да се помисли в тази посока. А на питането как държавата се справя със своеволията на чиновниците премиерът призова фирмите да подават сигнали за подобни случаи. Те щели да се проверяват чрез съответния инспекторат.
26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • - 1
    • + 45

    Само това оставаше държавата да налива десетки милиони в отдавна фалирали предприятия,чиято възможност да бъдат печеливши е повече от съмнителна.Само,че пролетарските изцепки на министър Стойнев започват да минават все повече границата и се чудя какво ще направи Орешарки по въпроса?

    Нередност?
  • 2
    pak_pitam avatar :-|
    pak_pitam
    • - 2
    • + 46


    Орешарски: Фалирали предприятия няма да се национализират

    Остава да го правите и на дела, защото като слушаме идиотските изказвания на Стойнев, все си мисля, че готвите нещо скрито.
    Дано не го разберем твърде късно!

    Нередност?
  • 3
    dqdomraz avatar :-|
    Тодор Ковачев
    • - 2
    • + 43

    "Орешарски: Фалирали предприятия няма да се национализират"
    А министър Стойнев знае ли?

    Нередност?
  • 4
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 4
    • + 36

    Общи, кухи фрази от човек от когото не зависи нищо.

    Капитал, какво стана със снимката от Сочи на която го видяхме заедно с украинския престъпник. Какво е това затишие, няма анализи, коментари интервюта, въпроси... Какво става?

    Нередност?
  • 5
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 19

    Изказванията на Олигарски като разговор с телефонни измамници.

    Нередност?
  • 6
    petysz avatar :-|
    Петя Георгиева
    • - 2
    • + 13

    На кого да се вярва,защо лъжат хората едно казват пред тях а друго на ,,,БИЗНЕСА.Това са пълни червени боклуци поне хората да знаят изСтината да застане каже а не министъра едно примиера друго .МАИНАТА ИМ БОКЛУЦИ

    Нередност?
  • 7
    vilasamodiva avatar :-|
    vilasamodiva
    • - 2
    • + 15

    охххх... още, дайте още обещания - те и без това предишните са на 90% изпълнени

    Нередност?
  • 8
    bureaucrat avatar :-|
    bureaucrat
    • - 2
    • + 8

    Off-topic: Когато пишите коментар и преди да натисните бутона "Изпращане" ви препоръчвам да си копирате съобщението (особено ако е по-дълго и ви е отнело маса време да го напишите). Така ще си го имате в клипборда и ако не се появи в коментарите поради някаква причина, лесно ще можете да пробвате отново.
    Капитал, не намирам, че е много коректно когато човек е отделил доста от времето си да напише коментар по дадена тема, вие да му го пращате в небитието. Предполагам, че не го правите нарочно, но няма да е лошо да си дебъгвате скриптовете, които обработват коментарите.
    Още веднъж се извинявам за неписането по темата.

    Нередност?
  • 9
    pinoccio avatar :-|
    pinoccio
    • - 2
    • + 13

    Някой още да вярва на тази МАРИОНЕТКА? Аз не!!!
    И поне да съгласуват помежду си лъжите, но явно въобще не им пука.
    Циганите и пенсионерите ще ги подкрепят - едните за пари, другите от глупост и по навик...

    Нередност?
  • 10
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#1] от "simeonov_":
    До коментар [#2] от "pak_pitam":

    Статията ви го казва дословно:
    [quote#0:"К-л"]В случая парите не идват директно от бюджета, а от държавни фирми, което отново е публичен ресурс.[/quote]
    Кое не ви е ясно? Врътките на каманистите?

    Нередност?
Нов коментар