🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На Леденика лазерното шоу

Проектът на Враца за пещерата е христоматиен пример за съмнително възлагане на обществени поръчки и отчайващ краен резултат

Приказната алея    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пещерата "Леденика" е една от емблематичните природни забележителности в приказно красивия Врачански Балкан. Преди 3.5 години врачани с радост научават, че с 5 млн. лева от програма "Регионално развитие" мястото ще се развие като целогодишна туристическа атракция. Местните очакват с нетърпение и възлагат огромни надежди на проекта, чиято цел е да постави Враца на картата на най-привлекателните туристически дестинации. Няколко месеца преди официалното откриване на проекта "Леденика – туризъм без сезони" обаче крайният резултат е, меко казано, смущаващ.

На входа на местността посетителите се сблъскват с футуристична сграда с криле и глава на прилеп, изпълняваща функцията на информационен център. Следва така наречената "приказна алея" - двуметрови боядисани гипсови фигури на вещици, великани, рицари и други. Те обграждат амфитеатрална сцена, наподобяваща охлюв, украсен с цветя. Гвоздеят на програмата е бутафорен тунел, изпълняващ функцията на "заледен" вход към пещерата. На върха му е кацнала друга двуметрова гипсова фигура – на бръмбър с каска, раница и кирка, от който децата трябва да разберат, че в пещерата живее уникалният бръмбър – светломразец. Ако мислите, че "подобренията" са предвидени само за пространството около пещерата, грешите. Община Враца е поръчала воден екран, лазери и озвучение, с които ще прави светлинно и звуково шоу вътре в пещерата.

До този неописуем кич, изграден в сърцето на един от най-красивите дялове на Стара планина, ще може да стигнете с атракционни влакчета. Враца е поръчала две на брой за над 620 хил. лева, а маршрутът им е от местността Учителските колонии до Леденика – около 4.5 км. Ако районът ви е познат, този маршрут ще ви се стoри странен. Обяснението е следното – първоначалният вариант на проекта предвиждал възстановяване на въжената линия от Враца до разклона за Леденика горе в планината. Целта на влакчетата била да превозва посетителите от лифта до пещерата. Лифтът, оказва се, не е общинска собственост и отпада от проекта. Влакчетата за 620 хиляди лева обаче остават, въпреки неясната функция и внушителната им цена.

Самото изпълнение на проекта и възлагането на отделните дейности от община Враца e съпътствано от множество съмнения за нарушения. Два от търговете – за влакчетата и доставката на озвучение и осветление за пещерата, са прекратени след жалби на отстранени кандидати, потвърдени от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Агенцията за обществени поръчки излиза със становище, че възлагането на допълнителни дейности по проекта за над 420 млн. лева без ДДС (платени от бюджета на общината) е незаконосъобразно. Съмненията за нагласени търгове можеше да минат незабелязани, ако крайният резултат от проекта беше задоволителен, а пространството около Леденика – приветливо, поддържано и в хармония с красотата на заобикалящата го среда. Вместо това то представлява една гротеска, която неизбежно поражда въпроси.

Кой

Арх. Даниела Генова е проектирала пространството пред Леденика. Тя разказа пред "Капитал", че към Община Враца я е насочила фирма "Дъ пойнт интернешънъл" - компания за доставка на атракциони и изграждане на детски площадки. Генова е работила с "Дъ пойнт" по проект в Бяла. Ангелина Иванова, управител на компанията за атракции, потвърди пред "Капитал", че е "упътила" Генова към Враца, защото видяла публична покана за изработка на проекта за пространството около пещерата.

По това време, 2010 г., кмет е Костадин Шахов (ГЕРБ), зам.-кмет с ресор строителство - Петя Аврамова (сега депутат от ПП ГЕРБ). Арх. Генова сключва договор с Обшина Враца на 5 май 2010 г. "Общината много бързаше, нямаше никакво време, на 31 май трябваше да предам проекта, иначе Враца щеше да изпусне европейското финансиране", разказва арх. Генова и допълва, че 20 дни са изключително кратък срок за пространство от 22 дка, но все пак се справила.

Следвайки проекта на арх. Генова, съгласуван с общината и паркова дирекция "Врачански Балкан", Враца обявява търг за обществена поръчка за доставка на атракции (гипсови статуи, катерушки и др.). Той е спечелен от "Дъ пойнт интернешънъл" и е на стойност 232 194 лева без ДДС. Финансирането е от оперативна програма "Регионално развитие". Ангелина Иванова коментира, че не вижда нищо необичайно специализирана фирма с 15-годишен опит да се яви на търг и да го спечели.

Винаги може и по-зле...

Да се върнем на проекта. Арх. Генова разказва, че първоначалната идея на Община Враца била приказните герои (доставените от "Дъ пойнт") да се монтират вътре в пещерата (представете си триглавата ламя и вещицата до формираните с хилядолетия сталактити и сталагмити). Въпросната концепция била одобрена и от Дирекция "Природен парк Врачански Балкан".

Арх. Генова предложила "приказната алея" да се обособи извън Леденика, но за да не остане пещерата едно празно и скучно пространство (пък и пари за усвояване има), се стига до решението вътре да се монтира воден екран и върху него с лазер да се прожектира светлинно шоу, ще има и озвучение. Пещерата е зимно убежище на 4 вида прилепи, но според сегашния зам.-кмет на Враца Красимира Георгиева няма проблем, защото проектът имал екологична оценка от 2008 г. Как проект с дейности, одобрени след 2010 г., е подложен на екологична оценка през 2008 г. не става ясно. В интерес на истината преди работния проект има задание, което най-вероятно е съгласувано с екоминистертвото. Обществената поръчка за светлинното шоу е за над 1 млн. лева без ДДС. Общината класира на първо място "Динакорд – България", но процедурата е прекратена след жалби на отстранените от процедурата участници.

Всеки момент Враца ще обяви търга за втори път. В обхвата й са включени подмяна на осветлението на пещерата с технология LED RGB. Също така "аудио и светлинна хореография; специални ефекти - "Воден спектакъл", "Графично шоу" , "Фея Леденика" - триминутна видеопрожекция върху малък воден екран, "Вулканът" - обемно "бийм шоу", с музика и звукови ефекти"... Въпреки че липсва в първоначалните проекти общината и арх. Генова смятат за много удачно да сложат глава на прилеп върху информационния център (който наподобява тяло на прилеп с разперени криле).

То така си беше

Работата по самия парк "Леденика" – обособяването на отделните модули и строителството на информационно-туристическия център, е възложена след търг по ЗОП, проведен от новото ръководство на Община Враца след изборите през 2011 г. Кмет е Николай Иванов, подкрепен от БСП и още шест партии и формации, зам.-кмет по европейските проекти е инж. Красимира Георгиева. Паркът около пещерата е изграден от сдружение "Враца – Леденика", включващо 5 врачански фирми. Това са "Опал 94", "Корект", "Строителна компания", "Мистрал - ТСС" и "Ситистрой - 2000". Договорът е за 1 559 914 лева без ДДС и е сключен през септември 2012 г. През януари 2013 г. Враца възлага на сдружението допълнителни строително-монтажни работи за 420 602 лева без ДДС. Становището на Агенцията за обществени поръчки е, че допълнителното възлагане – без обяснение какви са непредвидените обстоятелства, кога са възникнали и защо не са в обхвата на поръчката, е незаконосъобразно. Становището обаче не е задължително за възложителя. Обяснението на зам.-кмета Красимира Георгиева е, че много дейности липсвали в количествено стойностните сметки - например включени замазки, но липсващи тухли.

"Наследихме проекта такъв, какъвто го виждате", вдигат рамене Красимира Георгиева. Кметът Николай Иванов пък коментира, че "можеше и по-семпло да се направи", но отхвърля възможността за преработка на проекта, защото нямало как да се откаже от одобрено задание. Резултатът от него е огорчение за голяма част от местните хора. Грубата намеса в околната среда пък едва ли е най-удачният начин за развитие на устойчив туризъм, каквато в крайна сметка е целта на мярката за атракции в оперативна програма "Регионално развитие".

32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 78

    Христоматиен пример за влачене на обществени средства, дали са от ЕС, дали от републиканския или общинския бюджет все тая.

    Нередност?
  • 2
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 2
    • + 91

    Кич платен от данъкоплатците.

    Нередност?
  • 3
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 76

    Автентичността на мястото беше по-хубава.

    Нередност?
  • 4
    kireto avatar :-|
    Кирето
    • - 2
    • + 107

    Късната есен ходихме до Леденика, какво да ви кажа....
    Сцената отвън, добре, новите плочки, добре, но всичките фигури на тролове, баби яги, триглави лами и други подобни, ми идват малко в повече.
    За тези пари да бяха пуснали лифта...

    Нередност?
  • 5
    jamaisvu avatar :-|
    jamaisvu
    • - 7
    • + 21

    малко тъпо е журналист от добра медия да не провери поне фактите. Че това е кич и глупост е повече от ясно. но преди работен проект има ИДЕЕН, който се съгласува. Тоест това, дето намеквате като фалшификация, не е точно така, както ви се иска. Обаче и аз недоумявам няма ли умни хора, които да възпират такива простотии.

    Нередност?
  • 6
    izabell avatar :-?
    izabell
    • - 49
    • + 5

    По описание изглежда привлекателно.Ще трябва да се види.

    Нередност?
  • 7
    krus avatar :-|
    Das Territorium
    • - 2
    • + 68

    Не е за гледане, повярвайте ми! Оцапали са пейзажа неспасяемо! Този "проект" плаче за възстановяване на смъртното наказание.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    kkozarev avatar :-|
    Kamen Kozarev
    • - 43
    • + 11

    До коментар [#5] от "jamaisvu":

    Мда, и на мен ми се струва, че малко се е напънала г-жа Лещарска, за да произведе този материал, и да има нещо интересно в него. Като чета статията, имам чувството, на Трафалгар в Лондон...

    Кич в България бол, тук няма новина - даже идеята за сцена и посетителски център е добра, изпълнението им не е отчайващо (за разлика от други места). По проекта е кандидатствано в 12 без 5, с набързо скалъпени документи, пак няма новина - сигурен съм, че не само общински/държавни администрации, ами и фирми пращат документи в последния момент.
    От друга страна съм сигурен, че децата ще се зарадват на баба яга, тролове, и тям подобни. Защо ни занимавате? Хората са искали да направят нещо добро, но не са имали капацитет да напишат/обосноват добър проект (пак не е новина), и се е получило това.

    Нередност?
  • 9
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо
    • - 2
    • + 44

    еми чалга си харесват хората, за чалга са си платили. В Европа местните особености и обичаи се уважават.

    Нередност?
  • 10
    mmmst13 avatar :-(
    T72
    • - 1
    • + 64

    за тия пари да бяха оправили дупките по пътя от Враца до Леденика... каква атракция като няма как да стигнеш до нея. Достатъчно е да се насладиш на природата по хубав път.

    Нередност?
Нов коментар