🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургас избира между двама кандидати за управлението на транспорта

Проектът е за близо 19 млн. лв. и изпълнението му се очаква да започне догодина

Общата стойност на интегрирания проект за градски транспорт в Бургас е 67 млн. евро
Общата стойност на интегрирания проект за градски транспорт в Бургас е 67 млн. евро
Общата стойност на интегрирания проект за градски транспорт в Бургас е 67 млн. евро    ©  Мария Съботинова
Общата стойност на интегрирания проект за градски транспорт в Бургас е 67 млн. евро    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Умни светофари, електронно управление на градския транспорт, системи за самотаксуване на пътниците и видеонаблюдение са част от проект, за който Бургас избира изпълнител. След като бяха отворени ценовите оферти, стана ясно, че търгът с прогнозна стойност от 18.84 млн. лв. без ДДС ще струва между 14.5 и 18.4 млн. лв. Въпреки че до финалната фаза на поръчката стигнаха четири кандидата (виж карето), реално надпреварата ще бъде между румънската UTI и Консорциум "Бургас интелигентни транспортни системи", съставен от Indra и "Телелинк". Те получиха най-високи оценки за технологично изпълнение, на които се пада 70% от крайната оценка. Останалите 30% са за цената. Поръчката е важна част от мащабния проект за интегриран градски транспорт на Бургас на обща стойност 67 млн. евро. От тях 85% са финансирани  по оперативна програма "Регионално развитие" и 15% от националния бюджет.

Очаква се комисията да определи победителя най-късно до 20 февруари, след което започва да тече и двуседмичен срок за обжалване, преди да се подпише договорът. Изпълнението на проекта трябва да стане за 14 месеца.

Участниците в надпреварата

Интерес към поръчката заявиха общо 10 международни компании и обединения, повечето от които сред най-добрите в бранша. Към момента румънската UTI е фаворит в надпреварата, тъй като получи най-висока оценка по технически компоненти, но и най-висока цена за изпълнение. От сайта на фирмата става ясно, че компанията е с над 20-годишен опит в сферата на системите за данни за трафика, оптимизиране потока на движение и др. Освен в Румъния тя изпълнява поръчки в Италия и Холандия. Същевременно консорциумът "Бургас интелигентни транспортни системи" има реален шанс да спечели поръчка заради предложената най-ниска цена и второто място по технически критерии.

Умната система

Изпълнителят има за задачи да изготви финален дизайн на системите за електронно таксуване и автоматично засичане на превозните средства. Освен това общината предвижда изграждане на дисплеи в 77 автобуса и 216 спирки, които ще информират потребителите в реално време за разписанието на автобусите. Приоритет на обществения транспорт ще бъде и поставянето на видеокамери на 216 спирки от транспортната мрежа.

Офертите

UTI, Румъния

Оценка – 57.83

Цена - 18.316 млн. лв.

Консорциум "Бургас интелигентни транспортни системи" (Indra, "Телелинк" с подизпълнители "Транспортни системи" , "Кингтроник", "2Плюс България")

Оценка – 51.59 точки.

Цена - 14.997 млн. лв.

Консорциум Magenta ("TSystems", "СТЕМО")

Оценка – 33.05

Цена - 17.957 млн. лв.

"Адванс смарт електроник" ДЗЗД ("Асис електроник В-Белишим системлери" – Турция, "Адванс инженеринг", с подизпълнител "Анди БГ" )

Оценка - 30.45

Цена - 17.795 млн. лв.
Все още няма коментари
Нов коментар