🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германският бизнес си свери часовниците с правителството

Енергетиката, търговията и образованието бяха основните теми на разговор с премиера

Реформите изискват не само законови промени, но и стъпки за прилагане на законодателството, посочи президентът на ГБИТК Рюдигер Хьобен-Щьормер (вдясно)
Реформите изискват не само законови промени, но и стъпки за прилагане на законодателството, посочи президентът на ГБИТК Рюдигер Хьобен-Щьормер (вдясно)
Реформите изискват не само законови промени, но и стъпки за прилагане на законодателството, посочи президентът на ГБИТК Рюдигер Хьобен-Щьормер (вдясно)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Реформите изискват не само законови промени, но и стъпки за прилагане на законодателството, посочи президентът на ГБИТК Рюдигер Хьобен-Щьормер (вдясно)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергетиката, отношенията с търговските вериги и дуалното обучение бяха основните теми, които Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) обсъди на форум с премиера Пламен Орешарски и представители на правителството. Самата среща беше затворена за журналисти, а участниците не разкриха дали са коментирани конкретни проблеми в тези области. Единствено заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов каза, че са били изяснени някои проблеми с възобновяемите енергийни източници, както и че германският бизнес е споделил притеснението си от вървящите в момента проверки в търговските вериги.

Три основни принципа

Президентът на камарата Рюдигер Хьобен-Щьормер очерта три основни принципа, които свързват обсъжданите теми - прозрачността на работата, справедливото и честно отношение и последователността в действията. "Тези неща трябва да са налице в работата на държавната администрация, за да можем ние да продължим добрата си работа и България да върви напред", каза той.

От изказването му стана ясно още, че като цяло визията на правителството съвпада с идеите на германския бизнес. За да се случат обаче важните реформи, е необходимо не само да се направят законови промени, но и те да бъдат последвани от стъпки за прилагане на законодателството. "Проблемите винаги се появяват, когато се стигне до детайлите в изпълнението", каза Хьобен-Щьормер.

Дуално обучение

Връзката на образователната система с изискванията на пазара на труда и въвеждането на дуално професионално обучение, което съчетава училищното образование с практика в предприятията, също са били акцент на дискусията. Камарата от години работи за налагане на системата у нас, а някои германски фирми в страната вече прилагат елементи от дуалното обучение, за да подготвят работниците си. По думите на посланика на Германия Матиас Хьопфнер въпросът е много важен за германския бизнес. "Системата ще бъде добра не само за инвеститорите, но и за България", каза той. Очакванията са дуалното обучение да помогне за разрешаването на проблемите не само с недостига на квалифицирани кадри, но и с младежката безработица и емиграцията. Министърът на образованието Анелия Клисарова обясни, че вече има уговорка с посланика за съвместен проект с Института по професионално образование в Германия, който да помогне на България в законодателните промени и най-вече в изготвянето на програмите и стандартите.

 

Българският износ изпревари вноса от Германия

Износът на България за Германия за пръв път надвиши вноса през 2013 г., а търговският оборот достигна рекордните 5.3 млрд. евро (10.5% повече спрямо предходната година). По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският излишък е достигнал 540 хил. евро. "Това показва не толкова някакви достойнства на нашата икономика, колкото ролята и значението на немските инвестиции в България, на немските производства тук, част от които са послужили за износ в Германия, така че да балансираме напълно нашата външна търговия", коментира премиерът Пламен Орешарски. По думите му това е голямо постижение на фона на огромния положителен баланс, който Германия има с всички други търговски партньори. Данни към края на ноември показват още, че Германия остава най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. По внос в България Германия се нарежда на втора позиция след Русия.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell
    • - 3

    Рюдигер е наясно,че по отношение на търговските вериги сме предприели действия на по-плътно интегриране,като презастраховка:)

    Нередност?
Нов коментар