Операция "Кой" в парламента

Партията на Николай Бареков вече има трима депутати без да е участвала в избори

Една от ролите на Николай Бареков ще бъде да прикрива участието на "Атака" в парламентарното мнозинство. Засега
Една от ролите на Николай Бареков ще бъде да прикрива участието на "Атака" в парламентарното мнозинство. Засега
Една от ролите на Николай Бареков ще бъде да прикрива участието на "Атака" в парламентарното мнозинство. Засега    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Една от ролите на Николай Бареков ще бъде да прикрива участието на "Атака" в парламентарното мнозинство. Засега    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Демокрацията е толкова надценена", казваше си Франсис Ъндърууд в сериала "Къща от карти" - "Аз съм на един дъх от президентството, а никой не е гласувал за мен". Тази седмица лицето на новия политически проект на задкулисието Николай Бареков може да потвърди тази констатация, след като се озова с трима народни представители, които ще работят от името на формацията му в Народното събрание.

Само месец след като Николай Бареков учреди партията си "България без цензура", провъзгласи себе си за следващия премиер, а заместника си Росен Петров за бъдещ министър на вътрешните работи, той вече има и парламентарно представителство. То се състои от бившия директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов, Светлин Танчев (и двамата напуснали ГЕРБ) и присъединилия се към тях лидер на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев, доскоро коалиционен партньор на БСП.

Ходът и реакциите около него показват няколко неща. Първо, че и двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, са спотайвали в себе си хора, свързани с Делян Пеевски, нещо като депутатска смазка за по-добро коалиционно сцепление с ДПС, а и за директно осигуряване на влияние в двете партии. Ако се съди по броя на отцепилите се депутати, които по-късно се присъединиха към "България без цензура", очевидно ГЕРБ или са били по-успешно излъгани, или са били по-отчаяни в нуждата си от сътрудничество. Второто нещо, което се забелязва, е леката ехидност у Сергей Станишев, който не пропуска да казва, че мнозинството в парламента вече все повече ще зависи от независимите депутати. Това очевидно не е така, но пък депутатската тройка на Бареков замаскира участието на "Атака" в управляваща коалиция с БСП и ДПС. По този начин се отнема и аргумента на опозицията, че кабинетът и мнозинството се крепят на "златния пръст" на Волен Сидеров и депутатите-националисти. Отпадна и неудобството на лидера на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев да обяснява у нас и пред европейските си партньори факта, че за да е на власт, БСП разчита на подкрепата на ксенофобската партия. Същото важи и за ДПС, които иначе считат за свой най-голям политически враг "Атака".

По далечната цел на операцията по вкарването на партията на Бареков през задния вход на Народното събрание е извеждането й на парламентарната сцена, като по този начин тя получава възможност да трупа актив за следващите парламентарни избори.

Да живеят политинженерите

Сценарият с отцепването на депутати и ставането им независими, които впоследствие започват да се подвизават като говорители на друга политическа сила, вече е игран в парламента. При това на няколко пъти. По подобен начин от 40-ото Народно събрание започна краткият политически възход на РЗС. Малко преди парламентарните избори през 2009 г. изключеният от ОДС Яне Янев успя да създаде група на РЗС като събра в нея част от депутатите от останалите партньори на СДС и недоволни народни представители от синята партия под шапката на собствената му формация РЗС. В същото Народно събрание беше направен опит да се подпомогне и улесни влизането в парламента на още една партия - ЛИДЕР на близкия до БСП и ДПС бизнесмен Христо Ковачки. Групата "Напред", която представляваше формацията на бизнесмена, беше сформирана от отломки от Български народен съюз, а в основата й бяха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и партията на Румен Йончев ЗНС, които сега са коалиционни партньори на Николай Бареков. Тогава акцията по вкарването на бизнес формацията на Ковачки в 41-ото Народно събрание се провали, защото Каракачанов изненадващо се оттегли от обединението в последния момент и ЛИДЕР" не успя да влезе в парламента. Яне Янев успя да прескочи бариерата за влизане в Народното събрание, но групата му от десет депутати просъществува за кратко и се разпадна малко след изборите през 2009 г.

За разлика от РЗС обаче сега "България без цензура" разполага с далеч по-сериозен финансов ресурс, което е видно от скъпата кампания в столицата и провинцията, която предхождаше създаването на формацията на Бареков. Освен това зад бившия телевизионен водещ стои TV7, на която той беше изпълнителен директор, както и медийната империя от сайтове и вестници на семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски, които отразяват всяка негова проява.

По-големият въпрос сега е колко още депутати от ГЕРБ може да привлече Бареков на своя страна и ще се окаже ли този ресурс достатъчен, за да могат БСП и ДПС да си отгледат третия коалиционен партньор за следващия парламент. За управляващите и стоящите зад тях интереси това би било удобен вариант, който ще им спести провеждането на парламентарни избори, които евентуално могат да официализират тази ситуация.

Имаш пари – купуваш депутати

Мотивите на тримата депутати да се присъединят към "България без цензура" изглеждат различни. Пред "Капитал" Светлин Танчев обясни, че след като е напуснал групата на ГЕРБ, е разговарял с различни формации – БАСТА на бившия земеделски министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов и бившия депутат Емил Димитров, Реформаторския блок и ЛИДЕР. Казва още и че от тях само "България без цензура" са му предложили да му помагат срещу подкрепата за формацията в парламента. Според него не е без значение и фактът, че според новия правилник за работа на парламента независимите депутати не получават държавната си субсидия, а тя остава за партията, от която са влезли в Народното събрание. "Преди да вкарам в парламента законопроекта си за стартиращ бизнес, искам да организирам кръгла маса, на която преди това той да се обсъди. За такова нещо се изискват средства, които аз нямам, но "България без цензура" е готова да ми ги осигури", каза Танчев. Иначе той твърди, че има различия с формацията на Бареков по някои икономически въпроси, като например плоския данък, срещу който е "България без цензура".

"Като имаш пари, можеш въобще да не участваш на избори - да си купуваш направо депутати и да си правиш парламентарна група", беше официалният коментар на Борисов по повод привличането на двамата бивши депутати от ГЕРБ в партията на Бареков. Неофициално обаче депутати от опозицията свързват отцепването на Красимир Стефанов и напускането на парламента от Владислав Горанов с името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Като пример те посочват времето, когато двамата обявиха раздялата си с ГЕРБ. Бившият зам. финансов министър изненадващо направи това два дни преди националната конференция на партията в средата на февруари. Тогава се разгоря скандалът с излезлите наяве срещи между бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и Делян Пеевски по време на управлението на ГЕРБ, които бяха част от опити за натиск от страна на кръга около депутата от ДПС върху Борисов за отстраняването на Цветанов от зам.-председателския пост на партията. Напускането на Стефанов пък стана ден след партийния форум на ГЕРБ и много приличаше на ответен удар, след като Цветанов запази позицията си на заместник на Борисов. Към това депутати от ГЕРБ добавят и факта, че по време на управлението на ГЕРБ Горанов беше засичан от медиите да се среща с депутата от ДПС. Твърдят и че отношенията му с Пеевски не са се влошили и след като ГЕРБ изпадна в опозиция. Неофициално пък за бившия директор на НАП от ГЕРБ намекват за зависимости от ДАНС. Пръв за присъствието на агенти на службата в парламента, без да споменава имена, заговори лидерът на РЗС Яне Янев, а в едно от изказванията си покрай отцепването на депутата от ГЕРБ за това намекна и Бойко Борисов. Тези твърдения обаче не са потвърдени от независими източници и са показателни повече за настроенията срещу Стефанов в ГЕРБ. Доста по-сериозно доказателство за лична близост на Стефанов с Николай Бареков е фактът, че бившият тв водещ е кръстник на детето му.

Доста директна връзка с кръга около Пеевски и банкера Цветан Василев може да се открие и при Румен Йончев. До 2008 г. той е в борда на директорите и голям акционер в сливенската "Водстрой 98", която сега е в орбита на Делян Пеевски (едноличният собственик на фирмата Иван Мирински винаги е отричал отношенията му с КТБ да са нещо повече от тези между кредитор и длъжник).

Неслучайно бившият депутат от БСП и една от основните фигури в политическия проект на бившия президент Георги Първанов – Румен Петков, коментира отцепването на лидера на ЗНС от групата на социалистите така: "Очевидно е, че Коалиция за България е направена така, че председателят на партията Сергей Станишев или е поемал ангажименти пред външни на партийното ръководство фактори, или е правена абсолютно механично, само и само да се покаже, че БСП не е сама. Каквато и да е причината обаче, и до днес си остава загадка поставянето на Йончев на водаческото място в червената листа в Монтана. ЗНС се появи, след като група хора се отцепиха от земеделския съюз на Анастасия Мозер, който управляваше заедно със СДС, а самият Йончев беше главен секретар на земеделското министерство по времето на Иван Костов. Заради участието си в този парламент като депутат от Коалиция за България и след като обяви партньорството си с партията на Бареков, ЗНС беше изключен от Европейската народна партия.

Колко още могат...

Дали процесът по пълната еманципация от "Атака" ще продължи, зависи от това колко още депутати ще се отцепят от групата на ГЕРБ. От БСП и ДПС прогнозират, че не е изключено бройката на независимите да набъбне до десет, което би им позволило да сформират собствена парламентарна група. Предимството при този вариант е, че депутатите ще ползват редица предимства, като време за изказвания от парламентарната трибуна например. Очакванията на независими депутати са за още не повече от трима-четирима от бившите им колеги от ГЕРБ, които биха могли да ги последват. Депутати от ГЕРБ също допускат, че е възможно да има още народни представители, които да напуснат редиците им. Като потенциални отцепници те сочат такива, които са били в изпълнителната власт. В публичното пространство вече се завъртя името на бившия транспортен министър Ивайло Московски, който обаче отрече да има намерение да става независим депутат. А Николай Бареков стигна и по-далеч. Той допусна, че заради голямото недоволство в ГЕРБ не е изключено от редиците на опозицията да се роди нова партия. "Има няколко депутати на ГЕРБ, които не приемат политиката на Цветанов и на Борисов в партията, предимно млади хора са. Дори в ГЕРБ се обмисля създаването на нова партия, която да бъде дясноцентристка и евентуално да участва в коалиция с нас в следващия парламент. Има такъв разговор и такива хора в ГЕРБ", каза Бареков.

Какво сочи аритметиката

Засега обаче заявката на бившия телевизионен водещ, че с тримата независими депутати на "България без цензура" държи "ключа към разтурването на парламента", изглежда леко пресилена. Простата аритметика показва, че БСП, ДПС, тримата депутати на Бареков и четвъртият независим Георги Марков имат общо 123-ма народни представители. Откакто на Делян Пеевски му се наложи да подаде оставка като председател на ДАНС, а Конституционният съд му позволи да остане депутат, той не идва в парламента. Поради здравословни причини в Народното събрание не идва и Стефан Данаилов от БСП. Това означава, че за да има кворум в парламента от 121 депутати, трябва всички те да са в пленарната зала, което е много трудно постижимо. Бегъл поглед върху разпечатките от гласуванията в парламента показва, че кворумът продължава да се осигурява от част от депутатите от "Атака".

Новата ситуация по контролираното извеждане на националистическата формация в опозиция обаче изглежда удобна за трите партии, осигуряващи мнозинството в парламента и подкрепата за кабинета на Пламен Орешарски. "След като толкова месеци се говореше как кворумът зависи от "Атака", сега очевидно ще зависи от все повече независими народни представители, които имат тенденцията да нарастват най-вече за сметка на ГЕРБ", побърза да заяви Сергей Станишев. Независимо че лидерът на БСП определи напускането на Румен Йончев от червената парламентарна група като некоректно, социалистите не изглеждат притеснени от този факт. Причината е, че независимите депутати ще подкрепят кабинета. Това най-отчетливо се видя при гласуването на ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона за лекарствените продукти, което беше отхвърлено и с гласовете на двама от независимите народни представители. Преди това, при гласуването на последния вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски, независимият народен представител Георги Марков, сочен за близък до ДПС, подкрепи правителството. Не се оправдаха и очакванията, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще реагира остро, тъй като в лицето на "България без цензура" вижда конкурент както за "златната си акция" в парламента, така и за националистическия електорат, към който очевидно се стреми и новата формация чрез коалиционния си партньор ВМРО.

Вместо това националистическият лидер даде ясно да се разбере, че ще се възползва максимално от предоставената му роля да играе опозиция. Миналата седмица той поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев, заяви, че след изборите за европейски парламент трябва да има ремонт на кабинета, постави ултиматум от десет условия, между които дежурните като отпадането на новините на турски език по БНТ, да се развалят договорите с ЕРП-тата, да се увеличи минималната пенсия на 500 лв., и заплаши, че ако това не стане, националистите "ще преосмислят" дали ще са част от този парламент. Лидерът на "Атака" учудващо спокойно реагира и на разпространения в четвъртък меморандум от формацията на Бареков в парламента, в който се казва, че управляващите и опозицията "вече не са зависими от една ксенофобска партия като "Атака". Той само се ограничи да даде съвет на Бареков, че никоя нова формация не е успяла досега, като е оплювала други партии. "България без цензура" тръгва като сбор от ренегати и нищо няма да постигне", каза още Сидеров.

Няма съмнение, че оттук нататък ще сме свидетели на маневрите на БСП, ДПС, "Атака" и депутатите на Бареков по прикриването на участието на националистическата формация в управляващото мнозинство. От зрителите обаче ще зависи дали ще открият в това поредната сапунена парламентарна опера, или за пореден път ще се оставят да бъдат излъгани от обещания за "светло бъдеще" и "бързо решаване на проблемите им".

55 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pruch avatar :-?
    pruch
    • - 1
    • + 77

    Имаш пари – купуваш депутати

    Нямаш пари - купуваш автомати и после отстрелваш вече купени депутати... :-)
    И после украинците били зле.Въпрос.Ако да си купиш дупедати върви в България,как стои въпроса с хероина и кокаина?Важи ли :Имаш пари -купуваш си хероин?

    Нередност?
  • 2
    kostadin4o1977 avatar :-|
    kostadin4o1977
    • - 29
    • + 18

    Всичките са един дол дренки

    Нередност?
  • 3
    anthony68 avatar :-|
    anthony68
    • + 104

    "Имаш пари – купуваш депутати" А защо депутатите на ГЕРБ и БСП се държат като добитък за продан? Как ще купите един достоен човек?

    Нередност?
  • 4
    emiromar avatar :-|
    emiromar
    • - 48
    • + 8

    Трябва парламента да се прочисти от герб и бсп със дпс и атака! Какво да говорим. Истината е ,че от ГЕРБ и БСП се махат хората които не са доволни от цензурирането им в партиите в които са членували.

    Нередност?
  • 5
    kostadin4o1977 avatar :-|
    kostadin4o1977
    • - 22
    • + 17

    Нова партия с крайно говорене - привлича избиратели, и депутатите се подхлъзват - какво ново? Имаше го навсякъде преди това .

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 42
    • + 16

    то и ГЕРБ бе в същата позиция през далечната 2007 :-) в лицето на Лъчо Мозъка :-)

    къде, КЪДЕ бе тогава редакцията? КОЙ КОЙ си мълча тогава?

    Нередност?
  • 7
    rospavlnv avatar :-|
    RosPavlnv
    • - 1
    • + 32

    всеки е някой на някой. единственото което правят е да хвърлят прах в очите на хората и ефективно използват медиите с тази цел.

    Нередност?
  • 8
    rospavlnv avatar :-|
    RosPavlnv
    • - 4
    • + 20

    До коментар [#4] от "emiromar":

    Точно така, трябва изцяло нови лица да станат депутати и Конституцията да се пренапише но този не в полза на монополисти и олигарси а на народа.

    Нередност?
  • 9
    pavaroti avatar :-|
    pavaroti
    • - 18
    • + 7

    Интересното е, че и от ляво и от дясно отиват при Бареков.

    Нередност?
  • 10
    terve2 avatar :-P
    terve2
    • - 2
    • + 38

    "Аз съм на един дъх от вицепрезидентското място, а никой не е гласувал за мен"- Якоо;)

    Нередност?
Нов коментар