Гражданите-политици от площад "Независимост"

Малко крило активисти на "Протестна мрежа" се отделя в самостоятелен политически проект с отворен код

Емил Георгиев и Дарин Стойков се запознават на протеста.
Емил Георгиев и Дарин Стойков се запознават на протеста.
Емил Георгиев и Дарин Стойков се запознават на протеста.    ©  Велко Ангелов
Емил Георгиев и Дарин Стойков се запознават на протеста.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Срещат се на протеста. И от толкова крачене заедно, от толкова споделени моменти на възмущение, на малки и големи разговори за бъдещето над чаша бира или във Facebook решават да минат в следващото ниво. Не, не е любовна история, тръгнала от площад "Независимост". След девет месеца протестът, натежал от обществени очаквания да произведе алтернатива, дава начало на нов политически субект. 

Той е дело на малко крило активисти на "Протестна мрежа", но не е партията на "Протестна мрежа". Няма и претенцията, че е политическият изразител на протеста. Но е инициатива на съмишленици, узрели за идеята, че единственият начин да облекат омерзението си от сегашното статукво в ефективни действия е като сами правят политика.

Наричат се ДЕОС, което застава за Движение за европейско обединение и солидарност. И не е случайно, че звучи като NEOS, младата австрийска либерална партия, която само с онлайн кампания успя да вземе 5% на парламентарните избори и да вкара 9 депутати в парламента. NEOS са първообраз и вдъхновител, защото успяват да докажат, че връщането към формите на директната демокрация може да работи на практика. ДЕОС черпят от тях идеи и съвети.

За тях интернет също е органична среда. Затова и първото им публично представяне не беше на помпозна пресконференция в НДК, а в малко софийско кафене пред шепа блогъри. Те им дадоха определението партия с отворен код и това особено се хареса на създателите на ДЕОС. Защото не само че софтуерът на политическото им движение още се пише, но и смятат да го crowdsource-нат. Желанието им е всички решения - от устава до конкретните политики, да са плод на колективните усилия на членове, симпатизанти, дарители. В неделя събират съмишленици до фонтана на Президентството, знаково място за срещи по време на летните протести, където инициативен комитет ще сложи началото на превръщането им във формална партия. Не са се разбързали към европейските избори, в които са категорични, че няма да участват.

Хората

Всички инициатори на ДЕОС идват от бизнеса и имат нулев опит с политиката. Най-популярното сред тях лице е Жюстин Томс, която е един от ветераните на българския интернет бизнес (собственик на компанията за онлайн маркетинг ABC Design & Communication) и преподавател в Нов български университет. Двама се занимават професионално с комуникации - Миряна Захариева (съпруга на звездата от сериала на БНТ "Под Прикритие" Ивайло Захариев) и Дарин Стойков, който от 18 години работи в сферата на PR-a, от година управлява и собствена консултантска агенция и се описва като непоправим оптимист. Емил Георгиев има собствена юридическа кантора, след като дълги години е практикувал в Австрия и е представител по индустриална собственост (патенти, марки и дизайни). Сред основателите на ДЕОС са и предприемачът Михаил-Ернесто Михайлов, който се занимава с IT проекти и представлява за България уреди за бавно готвене и икономистът и директор на Частна гимназия по мениджмънт във Велико Търново Пенко Пенков.

Никой от тях няма намерение да се разделя с професионалното си занимание за сметка на политиката. Засега. "Ние идваме от професии, в които смятаме, че сме се реализирали добре и не чакаме нищо от никого. Искаме да дадем", казва Емил Георгиев. "Бих искал да съм един от факторите, които увличат, които показват, че има различен път от отчаянието, от депресията, от нагласата, че тук нищо не работи и че тук е България, така че да не ни учудва всичко онова, което би трябвало да ни кара да се катерим по палмите от ярост."

ДЕОС ще търси да привлече тъкмо хората, на които им е писнало от празни дебати, популизъм и евтини скандали. Тези, които се чувстват омерзени от текущото политическо представителство и са непредставени в парламента. "Ориентираме се към разумните хора, тези, за които разговорът за 700 евро минимална заплата с декрет не е на дневен ред, защото те знаят какво стои зад тези 700 евро", обяснява Дарин Стойков.

Разчитат, че ще ги открият в интернет. Отворили са възможността за регистрация в партията онлайн и твърдят, че вече имат заявки както от хора от страната, така и от българи в чужбина. Вторите също са във фокуса им, защото "работещите българи в други страни са почти колкото работещите българи в България."

Идеите

Принципите, около които се обединяват хората в ДЕОС са прозрачност, почтеност, толерантност, ефективност, ефикасност, плурализъм, патриотизъм, лична отговорност и доброволчески труд. Определили са три важни теми, върху които искат да съсредоточат усилията си в политиката: правоприлагане, устойчиво развитие и образование. Въпреки че не искат да се позиционират в класическия спектър ляво-център-дясно, заявяват себе си така: "Ние сме много проевропейски настроени. В никакъв случай не поставяме под съмнение пазарната икономика и пазарната ориентация на нашето общество, както и никога не бихме поставили под съмнение демократичното общество. В смисъла на общество, изградено върху плурализъм от идеи и възможността за изразяването им."

Убедени са, че потенциалът на българската икономика е подценен. Задушен от регулации, режими, забавено правосъдие и генералното чувство на несигурност. Биха търсили баланса между екосъобразност и икономически растеж чрез умно и устойчиво използване на ресурсите. Смятат, че правораздаването е неадекватно, а правоприлагането е непоследователно и непостоянно, а образованието - силно недофинансирано. Целта им е да бъдат катализатор на гражданска енергия, където и да се намира тя, и да бъдат неин политически изразител.

Държат да са партия - не като другите. Не само при подбора на хората, но и като технология и структура на работа. Ще спазят формалните изисквания за управителен, контролен съвет и общо събрание на партията, но твърдят, че вътрешният й живот ще се подчинява на съвсем други правила. Държат на колективното вземане на решения и ще използват безплатен инструмент от Google за целта. "Представете си го като форум", казва Дарин Стойков. "Първото, което ще направим, е да пуснем различните глави на устава в различни постове за коментари. Оттам нататък, който изяви желание да създаде работна група по дадена тема, праща alert, правим го администратор и започват работа. Идеята е конкретните политики също да се формират по този начин - в работни групи, всяка от които ще има модератор. 

Не вярват в партийната дисциплина. Но вярват в мъдростта на многото. Отвъд основните принципи и ценности, които всички споделят, желанието им е никой да не бъде ограничаван в мнението и публичните си изяви. Плод на колективно решение ще бъде и много важното решение дали партията да има лидер. "Опитваме се да предефинираме понятията", казва Дарин Стойков. ДЕОС още не могат да си позволят собствен офис, но дори и да стигнат дотам, си го представят по-скоро като кафене и място за срещи и каузи, отколкото като нещо с бюра, апаратчици и пропусквателен режим.

Другите

Казват, че биха сътрудничили с всяка от останалите партии от спектъра, която има разумно и аргументирано решение или предложение на даден проблем. На етапа са осъществили среща само с гражданската платформа "България може", чийто инициатор е бившият директор направление "Публична администрация" в Hewlett-Packard Саша Безуханова. "Установихме, че имаме много общи неща, и се разбрахме, че ще намерим механизъм, по който да работим заедно. Детайли още не мога да кажа, но се припознахме като едно и също ценностно семейство", обяснява Дарин Стойков.

Не ги тревожи, ако от редиците на "Протестна мрежа" излезе друг, конкурентен политически продукт. "От достатъчно време сме заедно, за да знаем, че повече неща ни обединяват, отколкото разделят", добавя още Стойков. Той също така отбелязва, че за всеки от инициаторите на ДЕОС остава лично решение дали ще продължи да бъде активист и на "Протестна мрежа". "Ние сме две паралелни организации в момента, но ще бъде много хубаво, ако се намери модус вивенди, според който си партнираме успешно, защото в голямата си част преследваме общи интереси", коментира и Емил Георгиев.

В самата "Протестна мрежа" пък описват новите политици като "приятни и добронамерени хора", но няма да застанат зад проекта ДЕОС като Мрежа, защото това противоречи на принципите й. Тя си остава гражданска структура, която ще действа като опозиция на всяка власт. Въпреки че на етапа няма такива заявки, не е изключено оттам да тръгнат и други политически движения, без да използват шапката и името на Мрежата, разбира се.

Това поставя интересни въпроси пред новия политически проект. През септември, когато протестите се възобновиха с пълна сила след депутатската ваканция, проучването на обществените нагласи на "Алфа рисърч" улови, че потенциалът на партия на протестиращи е  8-10% (повече от на "Реформаторския блок"). Това обаче беше към онзи конкретен момент. Тъй като агенцията не е правила скоро подобно запитване, нито можем да приемем, нито да отхвърлим възможността този потенциал да е все още налице. От друга страна, остава и неясно кого точно хората асоциират с протеста и неговите ценности. За ДЕОС остава проверката - може ли идеята за пряка демокрация и open source политика да привличе малко повече от бутикова публика.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lpp avatar :-|
    lp2
    • - 5
    • + 50

    Успех!

    Нередност?
  • 2
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 2
    • + 51

    +1 от мен. Всичко нормално на политическата сцена е плюс за България

    Нередност?
  • 3
    gabera avatar :-|
    gabera
    • - 1
    • + 41

    Радвам се, че ви има!

    Твърдо вярвам, че директната демокрация може в действителност да работи - да работи и в БГ.

    Твърдо вярвам, че икономиката ни има много по-големи възможности от сегашното „кретане“.

    Твърдо вярвам, че омагьосаният кръг „Неуки и наивни избиратели избират крадливи политици, а крадливите политици насърчават още по-мащабна неграмотност и посредственост, за да имат повече избиратели“ може да бъде прекъснат. Скоро!

    Нередност?
  • 4
    rangelkuzmanov avatar :-|
    Веселин Николов
    • - 55
    • + 9

    Поредният безсмислен, бутиков напън.

    Нередност?
  • 5
    janeausten avatar :-|
    janeausten
    • - 41
    • + 3

    До коментар [#4] от "comtec":

    Хората явно искат да говорят и да се изявяват
    Ако е само това - са безобидни
    Обаче - ако е - съзнателно или не - опит за продажба на собствените ИТ и ПР услуги чрез трупане на малко популярност - е напън наистина

    Нередност?
  • 6
    d.petkov avatar :-|
    d.petkov
    • - 2
    • + 33

    Определено статията предизвика интереса ми! Звучи добре, а дали е така на практика, мисля да се убедя лично. Със сигурност разнообразието носи повече позитиви отколкото негативи, така че успех на новата формация!

    Нередност?
  • 7
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 39
    • + 14

    Като им видиш "ценностите" и веднага става ясно, че не излизат извън фалшивата демократично-капиталистическа рамка, т.е.не познават реалността, което е нормално за представители на временно разглезения ИТ бизнес. До къде ще стигнат е все едно, но да допуснем, че стигнат до върха - станат партиа спечелят избори и изкарат един два мандата. Като се огледат, пак ще са в същата кочинка в която са сега (имам в предвид България). Защо ли? Защото изхождат от заблуди. Не можеш да поправиш система,чийто основни принципи не познаваш!
    Така е момчета!

    Нередност?
  • 8
    kaludi_kaludov avatar :-|
    Миронов
    • - 26
    • + 10

    много са трогателни в дясното - още не са се позиционирали където и да е в политическото пространство и вече се роят. затова го докараха дотук.

    Нередност?
  • 9
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • - 3
    • + 22

    УСПЕХ!

    Нередност?
  • 10
    todor_dimi avatar :-|
    todor_dimi
    • - 21
    • + 13

    много оптимистична дописка, но безсмислена - както всички акции на протестна мрежа. сега ще се борят за поредните 0,00002% в политическото реалити

    Нередност?
Нов коментар