Голямата битка на малките партии

На тези избори "Зелените" и ДЕОС ще са опозицията на все по-консолидираното статукво

Обществени акции и срещи с избиратели са инструментите, чрез които малки партии като ДЕОС трябва да пробият през монопола на големите партии
Обществени акции и срещи с избиратели са инструментите, чрез които малки партии като ДЕОС трябва да пробият през монопола на големите партии
Обществени акции и срещи с избиратели са инструментите, чрез които малки партии като ДЕОС трябва да пробият през монопола на големите партии    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Обществени акции и срещи с избиратели са инструментите, чрез които малки партии като ДЕОС трябва да пробият през монопола на големите партии    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Не е важно колко е голямо кучето в борбата, а колко голяма е борбата в кучето", казва Марк Твен. Сентенцията приляга добре на две малки партии, които ще участват самостоятелно в местните избори в неравна битка с все по-консолидираното статукво.

"Зелените" и "Движение за европейско обединение и солидарност" - ДЕОС, са се родили именно от различните протести срещу модела, владеещ управлението на държавата в последните години. Без организационната машина на големите партии, без субсидията и медийното присъствие, което тя осигурява, те могат да разчитат само на хъса си като компенсаторна стратегия.

По-младата ДЕОС беше сформирана след протестите срещу кабинета "Орешарски" през лятото на 2013 г. и част от основателите й са бивши членове на зародилата се тогава "Протестна мрежа". За "Зелените", създадени от екоактивисти през 2008 г., това са вече петите избори, а от кампаниите през изминалите седем години вече са научили много уроци - често по трудния начин. Но във всеки случай те са сред малкото останали организации, които не са се отказали да се противопоставят на проявленията на модела #КОЙ?.

ДЕОС и желанието за автентичен либерализъм

Усмихнат мъж в бяла тениска с логото на ДЕОС се приближава към три дами на пейка в центъра и след като им подава от розовите листовки на партията, започва разговор за културната политика на столицата. След коментар как поне два проблема могат да се решат, ако в зоологическата градина започнат да хранят лъвовете с културтрегери, той се представя... като самия кандидат за кмет на партията в София Виктор Лилов. "Хората с изненада констатираха, че кандидат-кметът си събира сам подписите", разказва той и добавя, че от този подход е получил изключително положителна обратна връзка. "За нас е абсолютен приоритет да организираме максимално много срещи с гражданите. Така установяваме колко е голяма пропастта между декларираните намерения за управлението на града и желанията, намеренията и притесненията на хората."

Енергичен и комуникативен, Лилов е излъчен след вътрешни избори, в които са могли да се състезават не само членове на ДЕОС, но и нейни симпатизанти. Гласуването е било не само с лично присъствие на участвалите в избора, но и онлайн, както повелява един от лайтмотивите на партията - въвеждането на електронно управление.

Формацията е сред малкото, които активно подкрепят позицията "За" електронното гласуване на предстоящия референдум. Това не е случайно - немалка част от създателите на партията (както и потенциални гласоподаватели) са от силната ИТ сфера в България. Една от тях е Жюстин Томс - ветеран на българския интернет бизнес (собственик на компанията за онлайн маркетинг ABC Design & Communication) и преподавател в Нов български университет. "Ние сме се организирали покрай набор от ценности и взимаме решения социократично", обяснява тя и добавя, че в партията се гордеят с начина, по който движението е възникнало и работи. Планират въвеждането на приложение за онлайн гласуване, за да могат още по-бързо и ефективно да взимат общи решения.

Всъщност ядрото на партията се състои от малко крило активисти на "Протестна мрежа", които стигат до извода, че водещият принцип на "мрежата" да бъде в перманентна опозиция на която й да било власт няма да доведе до търсените резултати. И решават да създадат формална партия. В ядрото са хора с добър професионален опит зад гърба си. "Не очакваме да се реализираме чрез политиката, а точно обратното - ние сме реализирани професионалисти, които искат да подобрят средата, в която живеят, и да помогнат в обществен план", казва Лилов, който има дългогодишен опит като културен мениджър и музикален и книжен издател.

В политически план ДЕОС се самоопределят като автентичната либерална партия у нас, като дори изпращат писмо на лидера на европейската либерална партия АЛДЕ сър Греъм Уотсън във връзка с това, което наричат "подменена" от ДПС съдебна реформа. По този повод призовават Уотсън да изключи партията на Лютви Местан от алианса.

На въпрос дали не са възприемани като "партия на жълтите павета", Лилов отговаря през смях, че в Батановци, където имат кандидат за кмет, определено няма и едно жълто паве. ДЕОС са номинирали и кандидати в Перник и Хасково, където в битката със станалия известен с имението си за 2.5 млн. лв. Георги Иванов ще влезе може би най-младият претендент за кметски пост -  23-годишният Иван Господинов, учител и социален предприемач, завършил в Германия. А дори и като става дума за София, ДЕОС не мислят, че представляват само средната класа. "Жълти павета няма и в кварталите на града", казва Лилов и подчертава, че сред 14-те души в тяхната листа за общински съветници има представители на четири етноса - български, ромски, еврейски и арменски. Емилия Данчева, дългогодишен ромски активист, се кандидатира за съветник от квартал "Факултета".

В програмата на партията за столицата са заложени принципи за строга месечна отчетност за приходите и разходите, нулева толерантност към корупцията, защита на зелените площи в града, отговорно стопанисване на общинските сгради, въвеждане на електрони услуги и активно публично-частно партньорство, както и по-чист въздух и околна среда в града.

Тези принципи ги доближават идейно до другата партия от типа антистатукво, която има и по-голям политически опит.

Узряването на "Зелените"

"Партията ни извървя дълъг път от времето, в което е била просто авангард на екоактивисти", смята Ива Александрова, социолог и член на изпълнителния съвет на "Зелените". По думите й сега те имат по-задълбочени позиции по широк набор от теми, които вълнуват гражданите - от икономическото и финансовото управление на Столичната община до отношението към бежанците и ромите. Макар голяма част от активистите на "Зелените" да остават ентусиасти и идеалисти, които не се виждат в позицията на чиновници, предприемат тактическо отваряне към по-широк кръг от хора, които кандидатът им за кмет в София и председател на предизборния щаб Иван Велков нарича "експерти с ценностна система". Той също е такъв - не е член на партията, но споделя огромна част от убежденията, които тя изразява, защото смята, че това са нормални граждански позиции на всеки модерен градски човек. И не е единственият, който мисли така - финансистът Любомир Христов и бизнесменът Филип Харманджиев например също заявиха своята подкрепа за "Зелените" чрез онлайн видеа.

Велков е консултант и мениджър в областта на недвижимите имоти с няколко десетилетия опит в страната и чужбина. Говори за Столичната община като за неефективен "бизнес", който отчаяно се нуждае от основен ремонт. Причината да не се присъедини към някоя от по-големите партии е, че "в тях съществува буфер между личното мнение и партийната позиция, което кара хората да си мълчат по сериозни въпроси. Защото в България за посредственост не са уволнили никого".

Кандидатът на "Зелените" не харесва депресивното отношение към средата в София и намира за дразнещо това, че администрацията си поставя ниски цели и стандарти. Търси личности, които са готови да се противопоставят на това отношение. "Привличаме и си помагаме с хора, които не са се отказали да се справят сами с проблемите си, които имат опит в битките срещу Голиат."

А такива в "Зелените" не са липсвали. Според Борислав Сандов, един от учредителите на партията, нейният опит е трупан и в гражданските акции, в съдебни битки и на три местни референдума, между които и този за спиране на концесия за златодобив в Радомир. "За седем години не постигнахме електорални резултати, но създадохме име", казва Сандов, добавяйки, че е наясно с ограниченията на пряката демокрация: "Референдумите са инструмент за реагиране по различни казуси, но ако искаш да градиш политика, се изисква друг тип ангажираност."

Участието в предишните местни избори им е спечелило общински съветници в Трявна, Луковит и Добрич, но опитът за пробив в София е неуспешен. Целта им този път е "да не се разпиляват" по думите на Велков, а да концентрират усилията си само там, където имат шансове. Според Ива Александрова в по-голям мащаб ще бъдат използвани някои успешни тактики като кампания "от врата на врата" в ключови райони, където и преди са показвали добри резултати. Докато в малките общини "Зелените" се надяват да бъдат  фактор в общинските съвети и дори да спечелят няколко кметски места, ако успеят да спечелят едно или две места в Столичния общински съвет, представителите им ще бъдат коректив на т.нар. коалиция на нищоправенето, която го доминира.

Тестът София

"Зелените" всъщност бяха сред първите, които се хвърлиха в битката за Столичната община. Още в средата на август те обявиха част от кандидатите си за общински съветници, като заедно с това обвиниха сегашното ръководство на града за лошото управление на ключови общински предприятия. Тогава финансистът и координатор на "Зелените" Владислав Панев заяви, че Центърът за градска мобилност е напълно декапитализиран, цитирайки доклад на одитора "Делойт", а Румен Гълъбинов акцентира върху факта, че над 1/3 от активите на Общинска банка са държавни средства. "Общо дълговете на основните общински компании са нараснали до над 1.2 млрд. лева, което е 80% от годишния бюджет на София", посочи Владислав Панев, като уточни, че за последните шест години дълговете на "Топлофикация - София" са нараснали почти двойно до 810 млн. лева.

"Защо сме решили, че щом е държавно, трябва да се управлява зле", пита риторично и кандидат-кметът на "Зелените" Иван Велков, според когото отчетността, прозрачността и конкретните резултати от управлението на общинската собственост трябва да станат реални приоритети на администрацията, а не да остават само на хартия.

ДЕОС им партнират в тези намерения. "Столичната община с неефективното си  управление на общински фирми застрашава здравето на хората", смята Виктор Лилов. Той и екипът му са на мнение, че само "дигитализиране" на общината може да осигури нужните баланс и отчетност, за да не работят общинските дружества за партийните каси, а за хората. Съществува огромна комуникационна пропаст между нуждите на софиянци и приоритетите, които общината следва, предизвикана от непрозрачния начин, по който тя се управлява, смятат те. "Петър Диков е пример за това как градът на практика се управлява от един никога неизбиран човек", посочва Лилов, според когото столичният главен архитект отдавна е трябвало да бъде освободен от поста.

От ДЕОС изтъкват и друг голям проблем на столицата, какъвто е пълната сегрегация - социална, инфраструктурна, образователна и културна - на гетата в София, което според тях е и предпоставка за използване на контролиран вот.

След всичко дотук идва резонният въпрос защо двете партии не са обединили силите си. Без да изключват съвместна работа и коалиции по места, по различни причини е надделяло решението за самостоятелно участие. За ДЕОС това са първите избори, които се очаква да положат основите на политическата им идентичност. Резервите на "Зелените" пък към коалирането отразяват неприятния вкус, останал им след скандала, с който приключиха преговорите за присъединяване към Реформаторския блок. 

За какво е борбата

И в двете формации са наясно, че шансовете им да пробият са малки, но не се притесняват от маргинализация. "Има смисъл дори един-единствен глас, когато е различен от общия тон, да бъде чут", смята кандидатът на ДЕОС в София Виктор Лилов. "Трудно е да направим пробив към широката публика в съществуващата среда, която канализира вниманието към големите", посочва претендентът на "Зелените" Иван Велков. И двамата отбелязват трудния достъп до водещите медийни канали без солидно финансиране.

"Не казвам, че няма отворени медии - много журналисти се радват, че има политическа алтернатива. Там, където могат и е в синхрон с редакционната политика, влизаме и сме благодарни за това. Все пак преди всичко сме хора и граждани", казва в заключение Лилов.

Това е духът, с който двете малки партии ще се борят на изборите. И каузата им не изглежда загубена, ако постигнат добър резултатът не толкова в политическите си победи, колкото в оцеляването на гражданската енергия в страната.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gurini avatar :-P
    gurini
    • - 4
    • + 13

    Изпълнен съм с оптимизъм.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 6
    • + 11

    "Защо сме решили, че щом е държавно, трябва да се управлява зле", пита риторично и кандидат-кметът на "Зелените" Иван Велков, според когото отчетността, прозрачността и конкретните резултати от управлението на общинската собственост "

    >>> Eто ви го отговорът на поставения в статията риторичен въпрос, защо зелена и либертарианска партия няма да се коалират лесно. Контролите, проверките и отчетността Стив Джобс няма да родят. Добавената стойност е следствие на сериозен предприемачески риск, непостижим под политически похлупак. Има много държавни фирми, които са преживели златни времена и работниците говорят с преклонение за някогашния си директор. Крайният резултат беше, че че толкова повече станаха апетитни за някого, да си ги заплюе, да "фффкара некккфффи кинти у избори" и после да си ги поиска под формата на осребряване на властта. Резултатът е, че държавните фирми се делят на опоскани (преобладаващата част), в процес на опоскване и заплюти за следващи избори.

    Нередност?
  • 3
    lup25476256 avatar :-|
    lup25476256
    • - 5
    • + 10

    Темата за финансовите отчети и прозрачността, прокламирана най-силно от Зелените е горе долу единствената смислена в иначе измислената кампания. ДЕОС засега са само ПР партия без конкретни послания. Успех и на двете де. Но при ДЕОС не виждам професионализъм за разлика от доста силната листа на Зелените.

    Нередност?
  • 4
    save_knforest avatar :-|
    save_knforest
    • - 1
    • + 21

    Има голяма вероятност двете формации да съберат активни, протестиращи и мислещи хора /непартийно обвързани/, които са разочаровани от отдалечаващите се от тях РБ.
    Пожелавам им успех, СОС и СГО-на имат вопиюща нужда от такива представители и администратори.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 6
    • + 24

    [quote#3:"lup25476256"]ДЕОС засега са само ПР партия без конкретни послания. Успех и на двете де. Но при ДЕОС не виждам професионализъм [/quote]

    ДЕОС е типичната анти-ПР партия. Иначе нямаше да виждаш Виктор Лилов да си раздава сам листовките пред банята, а Емо Георгиев да събира подписи пред Ректората и след 30 минути да го гледаш по БНТ в диспут на живо.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 26

    [quote#3:"lup25476256"]ДЕОС засега са само ПР партия без конкретни послания. Успех и на двете де. Но при ДЕОС не виждам професионализъм[/quote]

    Пази се от партиите с претенции за "експерти" и "технократи". Март Лаар - реформаторът на Естония беше един студентски активист на 32 години, с хуманитарно образование и знаеш какво постигна включително в електроннното управление - нещо, което му е много далеч от експертизата. Фундаменталният проблем на обществото е да се гарантира отвореният код и състезанието, в което добрите решения да изплуват отгоре, лошите да се изтичат в канала. Иначе, ако те интересуват конкретни експертни позции - една дузина хора от ДЕОС водят рубрики по медиите и си вадят хляба със статии и книги в своята си област, няма нужда да ги рекламирам

    Нередност?
  • 7
    p04ceu avatar :-|
    Vladimir Todorakov
    • - 2
    • + 12

    Симпатични партии. И като мениджър Велков винаги е бил по-скоро политик, така че му пожелавам успех.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    lekapoleka avatar :-?
    lekapoleka
    • + 15

    И за мен би било доста логично Зелените и ДЕОС да се явят заедно поне в София. Дори електоратът им силно се припокрива. Аз например в момента се колебая за коя от двете партии да гласувам. Затова и не съм много убеден, че Зелените са "узрели" - един от белезите на тяхната незрялост е именно упоритото нежелание да работят съвместно с когото и да било. В политиката това е лукс, който дори големите не могат да си позволят.

    Нередност?
  • 9
    lekapoleka avatar :-P
    lekapoleka
    • + 9

    До коментар [#6] от "cinik":

    Ама тук не става дума за раждане на Стив Джобс, а за добро управление на града. Ако според теб това не става с контроли, проверки и отчетност, а с някакви други средства - сподели ги, моля :)

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#9] от "lekapoleka":

    Погледни самата статия, откъдето съм извадил цитата. Контекстът на изказването е Топлофикация и Общинска банка - люпилни на скандали тип Вальо Топлото. Няма нито един аргумент, тези дружества да се запазят държавни. Общинска банка е последната държавна банка, заедно с ББР. Топлофикация София е последната общинска топлофикация - в останалите градове те отдавна са частни. И двете дружеста трябва да се приватизират незабавно.

    Нередност?
Нов коментар