Промишлеността и търговията на дребно започнаха годината с ръст (обновена)

Онлайн продажбите са се увеличили с 16% за година

Промишлеността бавно се възстановява, но все още е далеч от нивата си от 2008 г.
Промишлеността бавно се възстановява, но все още е далеч от нивата си от 2008 г.
Промишлеността бавно се възстановява, но все още е далеч от нивата си от 2008 г.    ©  Юлия Лазарова
Промишлеността бавно се възстановява, но все още е далеч от нивата си от 2008 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Леко раздвижване, но и спад в отделни сектори – това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за промишленото производство и търговията през януари. Повишението е по-голямо на годишна база, отколкото спрямо декември миналата година. В сравнение с декември ръстът в промишлеността е с 1.4%, а спрямо януари - с 2.3%. Данните са сезонно изгладени и в изчислението им е премахнато влиянието на различни по брой почивни дни и други подобни отклонения. Макар и с ръст от няколко поредни месеца, промишлеността остава доста под нивата си от 2008 г., след която започна силният спад. Данните на НСИ показват произведената продукция в индустрията от предприятия с оборот от над 97% от общия за цялата икономика.

Металургични колебания

На годишна база добивът на полезни изкопаеми се е увеличил с 18%, докато при производството на основни метали има аналогичен спад (виж графиките). По думите на изпълнителния директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова причините може да са много, но тя не вижда предпоставки за намаляване на производството през следващите месеци. "Нищо тревожно не се е случило в металургията. Може и заради дребни ремонти, повече отпуски", обясни Паунова. Тя добави, че връзката между добива на руди и производството на метали не е силно обвързано за съответния месец, тъй като, от една страна, добитото се преработва в следващите месеци, а от друга – много от суровините са вносни. "Увеличението на добива, колкото и да е то, е доста под капацитета за преработка на българските предприятия", каза Паунова. Според нея е възможно през януари наличните количества от концентрати за преработка да са били по-малки, зимата е по-труден логистично период, преразглеждат се договори, някои инсталации са в ремонт, което може да повлияе върху производството.

Разходи на дребно

В търговията на дребно повишението на оборота спрямо последния месец на миналата година е с едва 0.5%, но трябва да се има предвид, че традиционно декември е месец, в който се пазарува повече. По-показателната промяна на годишна база показва 5.5% ръст според сезонно и календарно изгладени данни. Спрямо януари миналата година оборотът на дребно се е повишил във всички групи, отбелязват от НСИ. Най-значителен е в търговията по интернет и по телефон – 16%, както и при компютърната и комуникационна техника. Спрямо декември онлайн продажбите са паднали с 6.5%, но предвид празниците и покупките на подаръци това е очаквано.

Търговията по интернет определено има потенциал за още много ръст, смята Спас Сливков, мениджър "Бизнес развитие" в онлайн платформата за обяви "Продавалник". Той посочи, че специално при тях ръстовете са доста по-големи от 16%, като за януари спрямо същия месец на миналата година увеличението на уникалните посетители е с близо 30%. "Очаквам като цяло търговията през интернет да продължава да расте, защото ние все пак сме няколко години назад от държави, които определят трендовете", коментира Сливков. По негови наблюдения има силно увеличение на трафика през мобилни устройства и за prodavalnik.com той вече е до една четвърт от общия. Според Сливков там ще има ръст и добро развитие в следващите години.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 6

    имало раздвижване значи :-)

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 2

    Има, има значи!! Можело и не по ВДянковски да се управлява икономиката.....

    Нередност?
  • 3
    gada20 avatar :-|
    Дръдняш
    • - 1
    • + 1

    Да, да, повярвах ви! И в какво се състои този ръст?
    Бих казал, че ръст има в увеличаването на лъжите и наглостта на политиците, на неграмотността и безхаберието и на нищо друго.

    Нередност?
Нов коментар