🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата продължава с атаката срещу ЕРП

Без да предлага решения, енергийният регулатор поиска лицензите на доставчиците на ток

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Виновните" за лошата регулаторна политика в енергетиката вече си имат имена. Управляващите посочиха трите дружества, които доставят електроенергията на крайните потребители. Вместо истинските виновници - поредицата "независими" комисари в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), които се поддаваха на политически и корпоративен натиск, и политиците, които им даваха постоянни указания, за да се заформи гъстата регулаторна каша, която сега потапя енергийния сектор.

Без да посочва как ще се изчисти междуфирмената задлъжнялост в сектора и как ще се запълни хроничният дефицит в мрежовите компании, ДКЕВР започна в сряда процедура за отнемане на лицензите за обществено снабдяване с ток на "EVN България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-про продажби". Това се случва ден след като те негласно отказаха да платят поисканите 318 млн. лв. на Националата електрическа компания (НЕК). Междувременно претенциите на държавната компания нараснаха с около 30 млн. до 347.6 млн. лв. Регулаторът отново зае страната на НЕК, въпреки че държавната компания дължи огромни средства на трите разпределителни фирми за зелена енергия и на различни държавни и частни електроцентрали. Което също би могло да е повод за заплахи и отнемане на лицензите на държавната електрическа компания.

Финансовият казус между НЕК и ЕРП е заради разходите за зелена енергия, за които никое от дружествата не е адекватно компенсирано. Това се дължи на потиснатите цени на тока, в които би трябвало да са отразени пълните разходи за зелена енергия (както по дългосрочните договори на НЕК, производство от когенерация, разходите за балансиране и адекватните инвестиции). Спорът стана публичен миналия петък, когато ДКЕВР обяви, че дава три работни дни на разпределителните дружества да платят всичките си задължения към НЕК, премълчавайки факта, че самата НЕК е сериозен длъжник.

По йезуитски

Въпреки че в сряда пред сградата на ДКЕВР в София се бяха струпали журналисти, никой от ръководството на комисията не се появи, за да защити спорната мярка. От комисията предпочетоха да разпространят съобщение до медиите, но от него не се разбира защо се искат лицензите само на ЕРП, но не и например на НЕК. В съобщението си ДКЕВР по йезуитски се опитва да аргументира действията си. Комисията посочва че заради разпределителните фирми може да се стигне до "фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия". В него обаче не е казана причината за това и кой даде политическата поръчка, за да се стигне дотук.

Регулаторът прави и директни обвинения. EVN и "Енерго-про" са нарушили Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, защото практикуват прихващане на свои вземания с насрещно задължение към НЕК. Експерти, с които "Капитал Daily" разговаря, обаче смятат, че това е обичайна търговска практика. Още повече че в рамките на Българския енергиен холдинг (БЕХ), част от който е и НЕК, такива прихващания се правят често предвид огромната задлъжнялост в холдинга. При ЧЕЗ случаят е малко по-различен, но регулаторът е поискал и неговия лиценз. Дружеството, което обслужва Западна България, вече не прихваща вземанията си от НЕК, а ги бави. Условието за плащане е НЕК да покрие разходите на ЧЕЗ за зелена енергия, купена от производителите по преференциални тарифи.

Основанието на ДКЕВР, че ЕРП не могат да правят прихващания, е, че разходите на дружествата, които не са включени в техните цени, се компенсират през следващата година. Това обаче е абсурден аргумент. Първо, тези разходи бяха лесно предвидими от регулатора и трябваше да бъдат включени в цените още в средата на миналата година. И, второ, ако ЕРП едновременно плащат на НЕК и ВЕИ, то те биха изпаднали във фалити за между четири и шест месеца, което преведено на прост език е режим на тока. Това е или въпиюща некомпетентност, или престъпна небрежност от страна на ДКЕВР. Още през август миналата година, когато се вземаше решението за намаление на цените, беше ясно, че с него се създава дефицит от поне 700 млн. лева в НЕК. Но тогава министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обясняваше как намалението на цените с 5% е доказало правотата на правителствената политика. Моделът се пропука още през октомври, започна да се срутва през декември (когато цената отново беше намалена, без зад това да стоят реални подобрения в системата) и сега просто колабира.

Въпреки ултимативния тон към трите регионални доставчика ДКЕВР си оставя и вратичка за преговори и евентуално примирие. Регулаторът дава седем дни, в които компаниите трябва да "преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях". По последна информация от комисията ЕVN трябва да плати 216.6 млн. лв., ЧЕЗ - 67.3 млн. лв., а "Енерго-про" - 63.7 млн. лв.

Плахи реакции

Доставчиците на ток реагираха с общи и плахи изявления. ЕVN коментира, че "продължава да вярва в правотата и законосъобразността на своите действия" и че процедурата на ДКЕВР дава още една възможност да се посочат недостатъците и проблемите в сектора. От ЧЕЗ заявиха, че са изумени от необоснованите мерки на регулатора и че искат първо да се запознаят с мотивите за решението. До две седмици дружествата могат да представят становищата си пред ДКЕВР. Регулаторът ще проведе открито заседание по темата на 7 април.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски обяви, че се надява да не стигне до вземане на лицензите, но каквото и да случи, домакинствата няма да останат без ток. "Нека да видим как ще се развие спорът. Но не се притеснявайте, дори при най-неблагоприятно развитие пак ще има кой да доставя ток", каза премиерът във Видин, цитиран от "Фокус".

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 1
    • + 54

    На мен това ми мирише на популизъм!
    А ЕРП-тата са се подсигурили още при покупката-всеки спор с държавата трябва да се решава в арбитража на световната банка във вашингтон.
    Както се казва в тоя случай-на печелившите-честито.

    Нередност?
  • 2
    heatseeker avatar :-P
    heatseeker
    • - 2
    • + 70

    Немощен напън с предизборен вектор. Тъпи са, тъпи идеи раждат, тъпо поведение следват, от тъпотията си ще бъдат погубени.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 39

    Държавните регулаторни органи са натъпкани с партийни назначени чиновници. Несериозно е да мислите, че те ще защитават т.н. обществен интерес, при положение, ча на хранилката са поставине от Партията и лично от г-н...
    ДКЕВР е ветропоказател. Ако БСП поеме курс към национализация, ренационализация , контранационализация и пр. белотаджийнски понятия, държавната администрация гласовито ще клакьорства.
    Спасението ни е, че ЕРП-тата могат да си позволят квалифицирана юридическа защита.
    Иначе с този напън си оставаме на тъмно

    Нередност?
  • 4
    bogomiln avatar :-@
    bulgar
    • - 1
    • + 40

    Ами те 3 дена ни обясняват как ще вземат лиценза на ЕРП????
    А реално говорят за ЕСП или търговските дружества, а не разпределителните????
    Значи това министър-председател, министър на МИЕТ, председател на енергийната комисия в парламента, председател на ДКЕВР, депутати, Волен, идиоти, всеки си говори каквото си иска без да носи отговорност!!!
    КОГА????????
    Кога ще има осъден политик??????????

    Нередност?
  • 5
    wood123 avatar :-|
    Арон
    • - 26
    • + 10

    Всеки може да си говори каквото си иска, но е факт, че българската държава гарантира бизнес с огромна и бърза възвращаемост – и го раздаде на свои хора. Плащането на тока по тези цени увеличи сметките, това породи социални и политически проблеми, властта реши да ограничи малко далаверата за ВЕИ-тата, те от своя страна активираха политическото и юридическото си лоби – и се появи огромна финансова дупка.

    Като се притурят и кражбите, консултантските договори като този на Ахмед Доган, който всъщност е нищожна част от източването – и дупката надхвърля над 1 милиард лева и това са консервативни оценки.

    Нередност?
  • 6
    kam27 avatar :-P
    kam
    • + 3

    До коментар [#4] от "bulgar":

    На куково лято...

    Нередност?
  • 7
    winniethepooh avatar :-|
    The Blue Danube
    • - 1
    • + 11

    И ще ни осъдят за няколко милиарда в Европейският или някакъв съд, и почвам да си мисля, дали не е това целта, че после да си делят парите.

    Нередност?
  • 8
    viu avatar :-|
    viu
    • + 18

    Няма да е лошо ако ДКЕВР, управляващи и компания разберат, че сметките на излизат. И не защото има частни дистрибутори, а защото в България енергетиката е по-скоро социална политика, избори, източване, отколкото икономика. Ето тук съм качил малко факти, които показват, че не дистрибуторите са виновни...
    http://valueinuse.blogspot.com/2014/03/blog-post_19.html

    Нередност?
  • 9
    mranderson avatar :-|
    mranderson
    • - 12
    • + 24

    Мръсни западни империалисти! Вън! Вън! Само наши и други православни компании могат да държат енергетиката в България!

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 23

    [quote#2:"GogoPG"]тъпи идеи раждат, тъпо поведение следват[/quote]

    на принципа, че клин клина избива, гледат всеки ден да излиза по една още по-голяма тъпотия, която да избие по-малката от предния ден. Днес са форсирали закона срещу веригите, а в ролята на диригент е влезнал познатият Спас Панчев, съвременен еквивалент на познатия Златимир Орсов, който беше си наумил вместо земя в реални граници, собствениците да вземат бонови книжки от АПК-та. Както тези от масовата приватизация, за които днес справката за цената ти излиза по-скъпа от самата книжка.

    Нередност?
Нов коментар