🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 4 млн. лв. от бюджета се отделят за иновативни фирми

Четири мерки за малките и средните предприятия трябва да заработят в следващите месеци

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири конкретни мерки, които да направят малките и средните предприятия по-иновативни, трябва да заработят в следващите месеци с пари от бюджета. Преди ден кабинетът отпусна допълнително 4.35 млн. лв. на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), с които да се финансират новите дейности. Сред тях са създаването на български акселератор в Силициевата долина, въвеждането на ваучери за разплащане между фирми и научни организации, фонд за създаване на студентски фирми и членството на страната в Европейската космическа агенция. От министерството не уточниха кога трябва да започнат отделните процедури, но за част от тях крайните срокове са ясни, тъй като три от мерките са включени в плана за реиндустриализация.

Ускорение

Най-бързо трябва да започне работата по "Акселератор България в Силициевата долина", тъй като, в случай че пилотната фаза се окаже успешна, проектът ще бъде включен в новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за 2014 - 2020. Фокусът на проекта е върху малки и средни предприятия от сектори като информационните технологии, науките за живота, нанотехнологиите, гейминг индустрията и т.н. Идеята е по един представител от фирма да бъде изпращан за период до 3 месеца в бизнес инкубатора Plug and Play Tech Center в Калифорния, с който България има контакт още от 2010 г. Това трябва да помогне на фирмите както да намерят пазар и да изградят дистрибуторска мрежа в чужбина, така и да привлекат партньори или финансиране.

Кандидатстването ще става на два етапа, като през първия ще се оценява доколко проектът е иновативен и интересен за инвеститори (т.нар. технологична привлекателност), а във втория кръг ще се разглеждат бизнес плановете на кандидатите. Одобрените от тях ще формират пул, а финалният избор ще се прави от американската страна.

Годишната такса, която държавата трябва да плати за участие на българските фирми в инкубатора, е около 300 хил. лв. Разходите за път, престой и т.н. се покриват от самите предприятия, но има вариант те да бъдат частично подпомогнати от държавата.

Добре забравено старо

Другите две нови дейности всъщност са добре забравено старо. И ваучерната схема, и "Техностарт" имаха по един успешен кръг през 2008 г., но след това бяха замразени. Като краен срок за изпълнението им е определен 30 юни 2015 г.

Ваучерната схема представлява финансов инструмент за решаване на конкретни приложни проблеми на фирмите с помощта на изследователски организации ("доставчици на знание"). Всяко малко или средно предприятие, което има нужда от консултация, може да кандидатства за ваучер. С него то плаща на организацията, която му дава решението, а тя от своя страна си го осребрява.

Когато схемата беше приложена за пръв път, за нея бяха определени общо 1 млн. лв. Удобството беше, че формалностите бяха сведени до минимум, като след административна проверка за съвместимост парите се разпределяха по реда на получаване на заявленията до изчерпване на сумата. Намерения за подновяване на ваучерната схема имаше по времето на правителството на ГЕРБ, но тогава идеята беше средствата да дойдат от европейските фондове през новия програмен период.

За проекта "Техностарт", който цели създаване на иновативни стартиращи студентски фирми, през 2008 г. бяха отделени 220 хил. лв. Сумата се разпределяше безвъзмездно между завършващи студенти или млади висшисти с новаторски идеи, които да стартират свои собствени технологични компании, като изборът ставаше на конкурсен принцип.

България в Космоса

С одобрените допълнителни средства от бюджета България вече ще може да стане член на Европейската космическа агенция (ЕКА), което струва малко над 1 млн. евро годишно. От всички страни в ЕС единствено България и Хърватия все още не членуват в организацията. В същото време на европейския космически пазар годишно се разпределят над 6 млрд. евро, но достъп до тях имат само компаниите и научните организации от страните членки. Преди време изпълнителният директор на клъстер "Aерокосмически технологии, изследвания и приложения" (CASTRA) Веселин Василев коментира, че от годишните вноски гарантирано в страните се връщат около 90% от парите под формата на поръчки. Косвените ползи обаче са много по-големи, тъй като участието на високотехнологични и иновативни фирми в европейските поръчки стимулира и много други производители.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sofialand avatar :-|
    sofialand
    • + 5

    Много добре, че се отделят средства за иновативни фирми с нови технологии!

    Нередност?
  • 2
    sofialand avatar :-|
    sofialand
    • + 4

    Тов а заедно със средствата по европрограмите ще подпомогне много иновациите при бизнеса!

    Нередност?
  • 3
    nixonanim avatar :-P
    Nixonanim
    • + 7

    Хубаво, само че не прочетох кои ще са лидерите на отделните проекти. Да не стане пак да се раздават "едни пари за една работа", само защото е станало модерно :)

    Все пак, надявам се инициативата да стартира и да има успех!

    Нередност?
Нов коментар