🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕВБР смята, че страната се нуждае от повече политическа и бизнес стабилност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България има стабилна фискална политика и ниско ниво на публичен дълг, но има нужда да покаже повече политическа и бизнес стабилност, за да може да задържа и привлича повече външни инвестиции. Това коментираха експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на среща с журналисти от Балканите.

Не е въпрос на партия, а на правилна политика

"За ЕБВР има много възможности да увеличи инвестициите си в България, но това изисква правилните политики. Не става въпрос коя партия управлява, а да се предприемат правилните политики. А това е проблем в България през последните две години", коментира за "Капитал Daily" президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти. Той подчерта, че политическата ситуация в страната се приема като нестабилна заради множеството протести, което неминуемо създава трудности пред чуждестранните инвеститори. Препоръката му е да се осигури политическа стабилност и политическа рамка, които да са атрактивни за чуждестранните инвеститори, за да се задържат или да дойдат в България.

"Но ние бихме искали да правим повече неща в страната, това е една от нашите бъдещи цели", заяви още Чакрабати. В момента банката обновява стратегията си за България, като тя трябва да бъде готова до края на годината. В средата на март, след среща с представители на ЕБВР, президентът Росен Плевнелиев коментира, че банката е склонна да увеличи значително ресурса си за страната още от следващата година и той дори може да бъде удвоен. В момента инвестициите на банката са средно около 200-250 млн. евро годишно.

Частният сектор остава приоритет

"България е страна, в която ексклузивно финансираме частния сектор и това ще продължи и в бъдеще", заяви за "Капитал Daily" Жан-Марк Петершмит, управляващ директор на финансовата институция за Централна и Източна Европа. По думите му целта на банката е да се подпомогнат и местните компании, за да станат по-конкурентоспособни или да се преструктурират, както и да насърчат чуждестранните директни инвестиции. Според експертите на ЕБВР насърчаването на бизнеса, особено на компаниите и секторите, които могат да повлияят на бързия растеж, трябва да е приоритет и на държавно ниво.

Друг приоритет на банката ще бъде да подпомогне по-доброто усвояване на европейските структурни фондове в страната – област, в която отчита успех в Румъния – особено от страна на местните власти.

"Енергийният сектор е област, която сме готови да подпомогнем, но искаме правителството да поеме водещата роля", подчерта Петершмит.

В момента инвестиционните приоритети на ЕБВР за Балканите са свързани с подобряване на конкурентоспособността на частния сектор и като цяло на бизнес средата и инвестиционния климат. Банката се фокусира и върху финансирането на проекти свързани с енергийната ефективност, сигурност, износ на енергия и развитието на инфраструктурата. Около 70-75% от вложенията й са свързани с частния сектор. През миналата година финансовата институция е вложила към 2 млрд. евро в държавите от Балканския регион, като тези инвестиции са свързани с около 100 проекта. 

* Уточнение

В статията "ЕВБР смята, че страната се нуждае от повече политическа и бизнес стабилност", публикувана на 15 май, президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти говори за липсата на структурни реформи в икономиката, но въпреки това и за желанието на ЕБВР да инвестира, когато дойде подходящото време, поясняват от банката. Оттам подчертават, че Чакрабарти говори за политическата ситуация в страната, но не и в контекста, че тя плаши чуждестранните инвеститори.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pastora avatar :-(
    ПАСТОРА
    • + 2

    Чета заглавието и не мога да схвана!
    Започвам да чета статията и разбирам, че заглавието е грешно!

    Нередност?
Нов коментар