БСП обяви твърд курс срещу ЕК: Ще строим "Южен поток" въпреки санкциите

Управляващите щели да проявяват характер по отношение на газопровода и нямало да се поддават на натиск

Драгомир Стойнев обвини управлението на ГЕРБ за наказателната процедура, въпреки че първата поръчка за строител беше направена при правителството на Орешарски
Драгомир Стойнев обвини управлението на ГЕРБ за наказателната процедура, въпреки че първата поръчка за строител беше направена при правителството на Орешарски
Драгомир Стойнев обвини управлението на ГЕРБ за наказателната процедура, въпреки че първата поръчка за строител беше направена при правителството на Орешарски    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Драгомир Стойнев обвини управлението на ГЕРБ за наказателната процедура, въпреки че първата поръчка за строител беше направена при правителството на Орешарски    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП няма да спре строителството на "Южен поток" въпреки критиките около проекта и започналата наказателна процедура от Европейската комисия. "Становището на ръководството на БСП е, че трябва да проявим характер и да доведем докрай изграждането на "Южен поток", заяви на пресконференция зам.-председателят на партията Димитър Дъбов след заседание на Изпълнителното бюро на БСП във вторник, което обсъжда за втори път причините, довели до изборния провал на социалистите.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пък заяви на друго събитие, че няма да се стигне до санкции за България. Във вторник Европейската комисия съобщи, че е започнала наказателна процедура по повод газопровода - заради начина, по който е избран строителят, в нарушение на Закона за обществените поръчки.

По думите на Димитър Дъбов на заседанието на партийното ръководство е бил отделено доста време на проекта, който според управляващата партия трябва да бъде изпълнен на територията на България най-вече с оглед на диверсификацията на пътищата на доставките. "Помним 2008 г., когато газът беше спрян, и "Южен поток" трябва да се строи независимо от санкциите", каза Дъбов. 

Партията видя политически натиск

По думите му България е изпълнила всички правила, които ЕС има спрямо "Южен поток". "Нямаме притеснения в това отношение, ако има натиск, той е политически", каза Дъбов. Не на такова мнение обаче е ЕК - наказателната процедура е именно защото проектът се изпълнява, без да се спазват единните правила на ЕС. Вчера Сабине Бергер, говорител на енергийния комисар Гюнтер Йотингер, отново заяви, че ЕК не блокира проекта, а иска той да отговаря на европейското законодателство.

На въпрос към Дъбов не е ли в интерес на България и други фирми освен "Газпром" да ползват тръбата, зам.-председателят на БСП каза, че не се наема да коментира техническата част на нещата. "Не ми е известно това да е причината еврокомисията да налага тези санкции", добави той.

"До края на наказателната процедура ще минат месеци, прогнозира икономическият министър Драгомир Стойнев. От думите му се разбра, че на 13 юни в България пристигат експерти на Брюксел заради спорните текстове и в закона за морската част на газопровода, внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков.

"Заедно с депутатите и с ЕК искаме да изчистим проблема", каза Стойнев. Той обаче така и не каза дали ще бъде спряно строителството на тръбата, както иска ЕС, и дори обяви, че цялата история прави "България жертва конфликта между Украйна и Русия". По повод възраженията на Брюксел за нарушения при избора на изпълнител на газопровода "Южен поток" министърът съобщи, че веднага е поискал информация от Българския енергиен холдинг и от проектната компания защо е направен търг за избор на строител, а не процедура за обществена поръчка.

ГЕРБ били виновни

"Информираха ме, че процедурата е още от предишното правителство", каза министърът. Всъщност първият конкурс беше обявен на 31 октомври миналата година при това управление, а след това прекратен с обяснението, че има голям интерес от потенциални кандидати, а времето за кандидатстване е твърде кратко.

Обявата за втория, приключил с подписване на договор, е от края на декември 2013 г. Победител е консорциум между руската "Стройтрансгаз" (близка до "Газпром" и президента Путин) и българското обединение "Газпроект юг" (водено от фирми, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка и бивши участници в управлението на тройната коалиция), беше обявен миналата седмица.

Пресцентърът на министерството по-късно уточни, че при запитване по време на управлението на ГЕРБ Агенцията за обществени поръчки е изпратила официално писмо през 2010 г., че проектната компания няма право да бъде възложител по Закона за обществените поръчки, докато не получи лиценз. Проектът "Южен поток" не е български, той е европейски, заяви още Стойнев.

В същото време напомни, че проектната компания за "Южен поток" не е публична, а собствеността в нея поравно е разпределена между България и Русия. Именно разпределението на собствеността беше изтъквано като аргумент вместо обществена поръчка да бъде обявен търг. Брюксел още в средата на януари започна проверката на тази процедура довела до наказателната процедура от тази седмица.

76 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    space35 avatar :-@
    space35
    • - 15
    • + 271

    Тия комунисти всичките са за затвора!

    Нередност?
  • 2
    inspektorstrezov avatar :-|
    Инспектор Стрезов
    • - 11
    • + 231

    Нали трябва да си оправдаем комисионните, дето Газпром ни подхвърли.

    А тоя дъбовият пък направо изби планктона с това, че газопровода осигурявал енергийната ни независимост.

    Явно трябва да се развият нещата по майдански. Тия негодници от нищо друго не разбира.

    Нередност?
  • 3
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 6
    • + 225

    Очеизвадно е че бсп са купени от Газпром. Всички го разбраха, до и миньорите от Бобов Дол. Тия ще ни извадят от ЕС и ще започнат 3-та световна война само исамо да си получат комисионната.

    Нередност?
  • 4
    val71 avatar :-|
    val71
    • - 8
    • + 141

    "Управляващите щели да проявяват характер по отношение на газопровода ...................."
    ======================
    Добре, но после да проявят и характер по отношение на затвора. Да не вземат да се разхленчат безхарактерно като разберат, че ще трябва да понесат отговорност за сегашната си проява на характер.

    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-@
    vassilun
    • - 7
    • + 151

    Проектът "Южен поток" не е български, той е европейски, заяви още Стойнев.

    Само дето Европа не го иска! Поне не така, както вие си го представяте - с кражби и пренебрегване на правилата!

    Този проект е изгоден само за Русия и подлогите и в България!

    Нередност?
  • 6
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 7
    • + 97

    Ако не строим АЕЦ Белене /засега/, ще строим Южен Поток !!!
    Ще строим Южен Поток, огромен Поток, с яки стоманени тръби. Поток за живота. Уж за вас, но парите са за нас !!! Ах, как нужен НАМ етот ЮЖЕН ПОТОК !!!! Дори ще дарим Съветските ребята с около 10 млн. кв.м. територия !!!!! Българска територия за полагане на Съветските тръби. Молодци !!!!! БСП-ДС е слугинска, Коминтерновска партия. Ако трябва ТЕ и преврат ще направят, но ще служат на Съветските ребята-мафиоти и на товариш Путин !!! Превратът вече е започнал - без цензура и с Николай Бареков, един особено нагъл нагаждач и политически чалгаджия. Групировката ГЕРБ също произлиза от БКП и сружи на червената мафия - те похарчиха над 600 милиона за АЕЦ Белене, но парите свършиха и .... спряха. Без да го искат. Дори изхарчиха 1.5 милиарда лични здравни вноски от резерва на НЗОК, за което Бойко Борисов дори не е разследван ...... Почему, товариш Цацаров ??? АТАКА пък е директно партията на КГБ и Путин у нас. НЯМА "светло" бъдеще за България, другари......
    Всички комунисти, до един, подкрепят Южен Поток и АЕЦ Белене. Те са генетично обременени предатели – такива са още от края на Първата световна война. Кои от тях са най-яростните червени апологети и защитници на тези проекти ??? На първа „бойна” линия са „министър” Драгомир Стойнев – овчарчето Калитко и кривоустия Явор Куюмджиев - един нахален енергиен циганин. ТЕ лъжат най-много, прикриват комунистическото предателство и нагло слугуват на енергийната мафия. Слугуват на товариш Путин и Гоце Първанов с големия шлем...... Драгомир Стойнев, през ден го снася в чуждо гнездо – гнездото на товариш Путин. Снася го по Коминтерновски. ЮЖЕН Поток може да бъде изграден, но по правилата на Европа и изгодно за България - срещу добро заплащане и право на ползване от трети страни !!!!! Условията за България в Договора за Южен Поток са НЕ-изгодни, другари !!!!! Защо да ПОДАРЯВАМЕ на Съветската мафия и товариш Путин над 10 милиона кв.м. Българска територия ??? Заемът от Русия също е скъп - лихва от 4% е висока - от Европа поже да се вземе заем с 1-2% лихва, а това спестява стотици милиони за 30-те години изплащане !!!!!! Но БСП-ДС иска да плаща на Путин и да извива ръцете на Европа !!!!

    Нередност?
  • 7
    ruslan avatar :-@
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 6
    • + 118

    .............трябва да проявим характер и да доведем докрай изграждането на "Южен поток", заяви на пресконференция зам.-председателят на партията Димитър Дъбов..........

    Ние българите пък трябва да проявим характер и да изметем тази престъпна клика бсп от ЖИВОТА на България със всички средства.
    И като начало с тоя дъбов. Шуменско червено мекере.

    Тези ще завлекат България на дъното, ако ги оставим и месец още във властта.

    Време е!
    За измитане на червени по пробвания вече начин от 1997-ма година.

    Нередност?
  • 8
    nspirov avatar :-|
    Ники
    • - 6
    • + 97

    Истинската цел на комунделите е да ни изкарат от ЕС, защото как ще влезем в Евразийския съюз (новият СССР), без да сме излезли от ЕС?

    Нередност?
  • 9
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 4
    • + 97

    Гледай сега и се чуди.Европа не си знаела интереса,че остана Стойнев да се грижи за него.Абе кога комунистическо првителство е правило нещо добро за България.Бяха против НАТО,против ЕС,против приватизацията/а най-много те се възползваха от нея,защото преди това откраднаха парите/,протов връщането на земята/а те окрадаха бившите ТКЗС-та/.Но,ние всички сме виновни,че им го позволихме

    Нередност?
Нов коментар