Брюксел започва наказателна процедура срещу България заради "Южен поток"

Европейската комисия иска проектът да бъде замразен, докато започне да изпълнява европейското законодателство

Българският енергиен холдинг и "Газпром" избраха миналата седмица строителя на "Южен поток" в България, когато правителството вече е знаело, че срещу България може да започне процедура по нарушение заради търга, който не спазва Закона за обществените поръчки
Българският енергиен холдинг и "Газпром" избраха миналата седмица строителя на "Южен поток" в България, когато правителството вече е знаело, че срещу България може да започне процедура по нарушение заради търга, който не спазва Закона за обществените поръчки
Българският енергиен холдинг и "Газпром" избраха миналата седмица строителя на "Южен поток" в България, когато правителството вече е знаело, че срещу България може да започне процедура по нарушение заради търга, който не спазва Закона за обществените поръчки    ©  Надежда Чипева
Българският енергиен холдинг и "Газпром" избраха миналата седмица строителя на "Южен поток" в България, когато правителството вече е знаело, че срещу България може да започне процедура по нарушение заради търга, който не спазва Закона за обществените поръчки    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България по повод конкурса за избор на строител на газопровода "Южен поток" и иска спиране на всички дейности по неговото изграждане. Писмото от Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" е изпратено до българските власти в понеделник, които имат един месец да отговорят. Ако това не се случи, Европейската комисия може да изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.

Говорителката на ГД "Вътрешен пазар и услуги" Шантал Хюз каза за "Капитал Daily", че Европейската комисия вече е изразила притесненията си за това дали проектът е съвместим с европейското енергийно законодателство. "Но ние имаме основание да вярваме, че и други правила на вътрешния пазар, в частност тези за обществените поръчки, са били нарушени.", каза Хюз по повод започналата процедура.

Против правилата

Става дума за обявения на 31 октомври конкурс за строител на газопровода "Южен поток", който не е проведен по правилата на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Смесеното дружество "Южен поток-България" (в което участват държавните "Газпром" и Българският енергиен холдинг) твърди, че то няма нужда да спазва ЗОП, въпреки че размерът на поръчката - 3.5 млрд. евро, значително надскача минималния праг, под който новите инфраструктурни обекти могат да минават без открит търг. Например изграждащият се паралелно в Гърция газопровод TAP е обявил поръчката си според европейските правила.

Победителят в търга - консорциум между руската "Стройтрансгаз" и българското обединение "Газпроект юг" (водено от фирми, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка), беше обявен миналата седмица. Новината съвпадна със срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. По време на срещата е бил обсъждан проблемът и Орешарски е обещал да вземе под внимание бележките на Брюксел.

Съмненията около търга започнаха не само заради краткия двуседмичен срок за набиране на офертите, но и заради доста технически изисквания, които силно ограничаваха кръга на фирмите. Например от кандидатите се очакваше да имат опит в изграждането на 56-инчови газопроводи (какъвто е "Южен поток" в България), макар че технологията им не се различава от тази на 48-инчовите. Първоначалният конкурс беше прекратен според самата компания "Южен поток-България" поради краткото време за подаване на оферти. Интересното е, че българският участник в избрания по-късно строител "Газпроект юг" беше регистриран едва на 8 ноември.

Нов конкурс беше обявен на 21 декември с краен срок за подаване на офертите 10 януари, т.е. срокът беше десет работни дни. Според "Южен поток-България" този срок не е проблематичен, тъй като на първоначалната фаза се участва само по документи.

Проверката на ЕК

започна в началото на януари след подаване на оплаквания от ощетени кандидати, но и след като комисията се е самосезирала по случая. Официално писмо до ЕК беше отправено от "Балмс абогадос България", адвокатска кантора, която представлява в България консорциум от седем испански компании. От кантората смятаха, че обявеният срок за предоставяне на документи е прекалено къс, за да могат фирмите да представят необходимите документи. Преди това "Балмс абогадос България" бяха поискали удължаване на срока до 10 януари.

Освен самия търг като основание за стартирането на процедурата срещу България от Европейската комисия посочват и подписаното през 2008 г. междуправителствено споразумение за изграждане на "Южен поток" между България и Русия. В него се дава предимство на компании от двете страни при доставките за газопровода (т.е. нарушава се ЗОП). Европейската комисия настоява за предоговаряне на споразумението от август миналата година.

"На българските власти беше даден едномесечен срок да отговорят на нашето запитване и беше поискано от тях да прекратят проекта за изграждане на "Южен поток", докато подозренията за нарушение не бъдат поправени", каза Шантал. Тя допълни, че настоящата процедура не изключва започването на други процедури срещу България по проекта "Южен поток".

 

Кой е строителят?

- "Стройтрансгаз" с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и Газпромбанк (20%). Тимченко е шестият най-богат човек в Русия според класацията на Forbes със състояние, което се оценява на 15.3 млрд. долара. В медиите се сочи като много близък приятел на руския президент Владимир Путин, което обяснява силните връзки между "Стройтрансгаз" и "Газпром". Именно поради тази причина Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Името на Тимченко му е било обсъждано и в Брюксел, ако се стигне до налагане на по-строги санкции на Русия от страна на ЕС.

- "Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98" и е свързвана с неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски.

- "Техноекспортстрой", чийто прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев, а в борда й е бившият зам.-министър на регионалното развитие от тройната коалиция Калин Рогачев.

- "Понсстройинженеринг", собственик на която е Милко Милков, близък на премиера Пламен Орешарски, а изпълнителен директор е бившият заместник -министър на регионалното развитие от правителството на ГЕРБ Добромир Симидчиев.

- "ПСТ холдинг" с офшорна собственост, но заложено към Първа инвестиционна банка.

- "Главболгарстрой" е единствената фирма в сдружението с опит в газовата сфера, който натрупа в последните две години.
91 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-@
    chicago514
    • - 10
    • + 210

    Оставка моментално на лъжливото комунистическо правителство.

    Нередност?
  • 2
    kaiser_soze avatar :-@
    kaiser_soze
    • - 9
    • + 187

    Оставка, рубладжийски помияри!

    Нередност?
  • 3
    violeta_markova avatar :-|
    violeta_markova
    • - 210
    • + 21

    А в началото колко много говореха, че ЕС повече ще ни дава, отколкото ще ни взима , но се видя, че ни затвориха двама ядрени реактора, сега сме заплашени от поредната глоба .

    Нередност?
  • 4
    dicon avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 8
    • + 146

    До коментар [#3] от "violeta_markova":

    "Опорните точки" са голяма работа. По добре ги разпространявай в някой пенсионерски вестник. Там хората вярват, че Орешарски е премиер така, че ще ти се вържат.

    Нередност?
  • 5
    val71 avatar :-|
    val71
    • - 3
    • + 115

    " "Техноекспортстрой",.........../със собственик фирма от Панама/ "чийто прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев".............../която е съдружник на синовете на Георги Първанов в други фирми/, "а в борда й е бившият зам.-министър на регионалното развитие от тройната коалиция Калин Рогачев."
    ===========================
    Ужас, оплели са се като черва.

    Нередност?
  • 6
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 6
    • + 132

    "Всичко са само приказки. Нямаме нито един конкретен текст, в който да се казва "с тези изречения вие нарушавате", каза Куюмджиев в интервю за "Дарик" радио. "

    Е сега имате!

    Очаквайте скоро и още!

    ОСТАВКА НАГЛЕЦИ!

    Нередност?
  • 7
    objective avatar :-(
    objective
    • - 3
    • + 66

    "Наказателната" процедура (материална, политическа, морална и съдебна) следва да бъде адресирана персонално към ония, които в разрез с Европейското законодателство вземат обвързващи решения, с които обслужват преди всичко чужди интереси и (най-пагубното !) - рушат доверието към българската държава !

    Нередност?
  • 8
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • - 3
    • + 78

    Пука му на правителството за наказателната процедура, нали данъкоплатецът ще плаща! Започвам да подозирам, че цялата далавера изобщо не е, за да си реализират руснаците проекта, а за да могат да се заведат после едни дела за неустойки, които да се спечелят от въпросните фирми на руските олигарси и които пак ще излязат от джоба на българския народ. Как иначе ще обяснят цялото това бързане с възлагането на поръчките. Точно както и стана и с АЕЦ "Белене" - не че някой реално се е засилил да строи централата, просто периодично в нея потъват едни пари, а вероятно и неустойките, които ще платим са предварително договорени под масата срещу едни дебели комисионни. И после всички ще си мият ръцете с Брюксел - видите ли лошите европейци ни докараха до тук!

    Нередност?
  • 9
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 8
    • + 48

    Някой видял ли е оригиналния текст, дали е "накзателна процедура" или пак се върти партенка?
    А за фирмите...това е върха на айсберга. Ако от Белене са откраднати 2-3 млр. лева, то тук ще се откраднат поне 5-6 млр. лева! Еле пък Рогачев!!!

    Нередност?
  • 10
    ages avatar :-|
    ages
    • - 7
    • + 71

    [quote#3:"violeta_markova"]А в началото колко много говореха, че ЕС повече ще ни дава, отколкото ще ни взима , но се видя, че ни затвориха двама ядрени реактора, сега сме заплашени от поредната глоба .[/quote]
    Виолетче, много лош този ЕС. Затвори ни ДВАМАТА ядрени реактора, сега и глоба. Бегай в Русия.

    Нередност?
Нов коментар