🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката се е повишила с 1.2% за първото тримесечие

Производителността на труда расте, но все по-бавно

Потреблението остава свито    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За един час всеки зает в икономиката създава средно 12 лв.

Българската икономика е нараснала с 1.2% на годишна база през първото тримесечие на 2014 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за брутния вътрешен продукт на страната. Отчетените резултати са малко по-високи от публикуваните в средата на май експресни оценки, според които ръстът за първото тримесечие е бил с 1.1% на годишна и с 0.2% на тримесечна база.

Без оптимизъм

През първото тримесечие БВП възлиза на 16.1 млрд. лв. по текущи цени, което прави по 2222 лв. на глава от населението. За  крайното потребление са се изразходвали 90.1% от произведения БВП. Инвестициите са 17.5%.

За периода януари - март 2014 г. потреблението е нараснало 3%, а износът се е увеличил с 1.5% спрямо година по-рано. На тримесечна база обаче статистиката отчита понижаване на експорта на стоки и услуги, който традиционно е един от двигателите на растежа – свиването спрямо края на 2013 г. е с 2.1%. Донякъде са очаквани предвид слабото представяне на експортните компании в началото на годината. Потреблението също остава сравнително свито, като увеличението през последните три месеца е с 1.1% спрямо октомври - декември 2013 г.

Очакванията на правителството са за цялата 2014 г. икономиката на страната да нарасне с 2.1%, като прогнозираният по-висок растеж се обвързва с очакванията за засилване на вътрешното потребление през втората половина на годината, както и на инвестициите. Според Европейската комисия обаче предвижданията на българския кабинет са оптимистични – в пролетната си прогноза Брюксел запази очакванията си за растежа на България, като предвижда ръст от 1.7% през 2014 г. и 2% през 2015 г. Повечето анализатори също очакват БВП да се увеличи с между 1 и 1.5% тази година.

Слаб ръст на производителността

Производителността на труда продължава да расте, но темповете на нарастване се забавят все по-осезаемо, показват предварителните данни на НСИ. През първото тримесечие на 2014 г. БВП, изработен от един зает, се е повишил с 1.1% спрямо година по-рано. За сравнение - в предходното тримесечие националната статистика отчете ръст от 2.3%.

Показателят се движи с темпове от порядъка на между 1% и 4% от началото 2012 г., докато през 2010 и 2011 г. темповете достигаха и стойности от по 5-6%. Ръстът на производителността на труда обаче е по-скоро механичен - в първите години на кризата, когато компаниите правеха масови съкращения, обикновено се освобождаваха предимно нископлатени работници.

Междувременно броят на заетите лица отбелязва леко повишение – според данните на НСИ за първото тримесечие на 2014 г. те са 2.89 млн. души спрямо 2.86 млн. души година по-рано. Увеличението на заетите би могло да е и обяснение за забавящите се темпове на увеличаване на производителността. Друго възможно обяснение за увеличаването на производителността е нарастване в обема на инвестициите или по-добри резултати от управлението на предприятията.

Данните на националната статистика показват още, че за един час всеки зает в икономиката създава средно 12 лв. БВП. Традиционно най-висока е производителността в индустриалния сектор – 12.7 лв. средно на отработен от човек час. В сектора на услугите резултатът е средно 9.5 лв., докато в селското стопанство са отчетени 2.2 лв. средна производителност на труда на един зает на час за периода януари - март.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val71 avatar :-|
    val71
    • + 3

    "Българската икономика е нараснала с 1.2% на годишна база през първото тримесечие на 2014 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ)"
    ==================
    Прави ми впечатление, че откакто смениха ръководството на НСИ започнаха да излизат някаква поредица от положителни данни - за икономиката, за безработицата, за производителността....??????????

    Нередност?
  • 2
    virakocha avatar :-|
    EU defender
    • - 1
    • + 2

    А ако на власт не бяха "социалисти" щеше да бъде поне 3.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ако лятото продължава да е дъждовно...нанайси

    Нередност?
Нов коментар