Игра с кворума в парламента провали решението за референдум

ГЕРБ заподозряха БСП, че искат да подменят въпросите за допитването за изборното законодателство

Подписката на инициативния комитет за референдум беше внесена в парламента в началото на март
Подписката на инициативния комитет за референдум беше внесена в парламента в началото на март
Подписката на инициативния комитет за референдум беше внесена в парламента в началото на март    ©  Надежда Чипева
Подписката на инициативния комитет за референдум беше внесена в парламента в началото на март    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Липсата на кворум в парламента провали насроченото за днес обсъждане на решение за провеждане на референдум по въпросите на президнета Росен Плевнелиев и подписката на инициативен комитет за промени в изборното законодателство. В началото на заседанието при регистрацията в залата не присъства нито един от 93-мата депутати от ГЕРБ, както и 23-ата от "Атака". Регистрираха се 80 народни представители от БСП и 31 депутати от ДПС.

Преобръщането на БСП

До разглеждането на въпросите на държавния глава и на инициативния комитет се стигна след като миналата седмица изненадващо лидерът на БСП Сергей Станишев заяви на пресконференция, че социалистите са готови да подкрепят задължителното гласуване. Като каза, че това може да стане или чрез промяна на конституцията, или чрез провеждането на референдум. Преди това БСП беше категорично против задължителното гласуване и заедно с ДПС в продължение на пет месеца стопираха процедурата. Първо правната комисия отхвърли внесените от президента Росен Плевнелиев в края на януари въпроси за допитването, които бяха по следните теми - дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите, дали част от народните представители да се избират мажоритарно и дали да се въведе електронно гласуване. След това ГРАО установи, че във внесената след това подписка с 570 000 подписа от инициативен комитет, начело с проф. Георги Близнашки, има нередности. Така около 36 хил. подписа не достигнаха, за да бъде задължен парламента да насрочи референдум. Подписите обаче са достатъчни за това парламентът да разгледа решението за свикване на референдум. Според закона за това са необходими 200 000 подписа.

Междувременно инициативният комитет внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на председателя на парламента Михаил Миков да не даде допълнителен срок за отстраняване на нередовностите в подписката, който по закон е един месец. В протокола от проверката на ГРАО имаше освен това подозрително голям брой установени пропуски в данните за ЕГН и постоянен адрес.

Кой и защо

Социалистите обвиниха ГЕРБ за проваленото заседание на парламента. "ГЕРБ не очакваха, че БСП ще подкрепи задължителното гласуване. И сега се опитват всячески да блокират референдума или да го употребят заедно с изборите само и само да си вдигнат активността, защото смятат, че тази истинска гражданска енергия ще отиде в партийна полза на ГЕРБ", заяви председателят на парламента Михаил Миков.

От ГЕРБ им отговориха, че продължават да отстояват искането си за провеждане на референдум за изборното законодателство, но осигуряването на кворум за провеждането на заседание на парламента си е отговорност на управляващите. Неофициално обаче от ГЕРБ посочват няколко причини да бойкотират разглеждането на решението за свикване на референдум. Едната е, че на заседанието на водещата правна комисия в сряда Янаки Стоилов от БСП е заявил, че социалистите ще подкрепят въвеждането на задължително гласуване, но само за тези граждани, които живеят в България. От изказването му станало ясно и, че от БСП не са склонни да допуснат до допитването въпросите за мажоритарен вот и за електронното гласуване. По тази причина от ГЕРБ допускат, че в крайна сметка социалистите се готвят да преформулират въпросите на президента Плевнелиев и на подписката на инициативния комитет. Другото им опасение е, че в пленарната зала решението за свикване на референдум може да бъде охвърлено и така въпросът окончателно да отпадне. "Атака" и ДПС са твърдо против провеждането на референдума. Такива настроения има и сред част от депутатите от БСП.

От ГЕРБ подозират и, че целта на поставянето на въпроса за референдум сега е да не се произведе заедно с предсрочните парламентарни избори. От опозицията пресмятат, че, ако решението за свикване на референдум беше взето днес, президентът ще трябва в срок до три месеца да насрочи дата за провеждането му. Така вероятната дата за гласуването е около 14 септември. Все още обаче не се знае кога ще се проведат извънредните избори за Народно събрание.

Затова от ГЕРБ искат въпросът да бъде обсъден на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава, който ще се проведе следващия вторник. На него от опозицията смятат да предложат на все още управляващите партии да се договорят за "необходимия минимум решения като ратификации и неотложни промени в закони, които касаят членството ни в ЕС", които Народното събрание да приеме преди разпускането си.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 6
    • + 27

    БСП, ДПС и Атака се страхуват от задължително гласуване и неизбежно свързаното с него електронно гласуване. Абсудно е да се задължават всички българи имащи право да гласуват, ако държавата не им осигури поне една реална възможност да го направят където и да се намират по света.

    По миналата година един българин подаде данъчната си декларация докато беше в средата на Атлантически океан. Защо да не може и да гласува от там?

    Тясно политическите интереси на БСП и ДПС, ги карат да възпрепятстват с действията си, упражнаването на конституционното право на гласуване на избори за ВСИЧКИ граждани!

    Нередност?
  • 2
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • - 5
    • + 17

    Човек да се обърка вече,кой е за и кой против задължителното гласуване и всеки си гледа от неговата камбанария.Да не се окаже накрая,че всички политици имат изгода да няма промяна на статуквото?

    Нередност?
  • 3
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 3
    • + 17

    До коментар [#2] от "simeonov_":

    То си е обяснено защо, ама още се правите на луди. За да не подменят комунистите въпросите, за да не отхвърлят референдума или пък ако го бяха приели тримесечния срок изтича на 12 септември. А изборите очевидно ще са след това. По добре е референдум и избори да са заедно. Като решат на КСНС какво ще правят вече могат да гласуват (или не)

    Нередност?
  • 4
    bladezone avatar :-|
    Sp
    • - 5
    • + 3

    По моему, задължителното гласуване не е добра идея, за разлика от електронното гласуване. Но преди да се пристъпи към промени, независимо в коя насока, следва да се изчистят избирателните списъци от "мъртвите души" чрез активна регистрация.

    Нередност?
  • 5
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 22
    • + 5

    Днес ясно се видя, че депутатите от Герб със зъби и нокти драпат да не бъде взето решение за провеждане на Референдум.

    Нередност?
  • 6
    alray avatar :-|
    alray
    • - 2
    • + 15

    Има огромна логика в хода на ГЕРБ.. Аз също се учудих в началото и цял ден умувам какво ги е подтикнало. Но с тази конфигурация на НС ми е вече ясно..и понеже чух Кутев сутринта как под огромно недоволство обясняваше, как БСП била ЗА задължителното.. но с разни промени във формулировката (сега разбирам какви са те - да изолират вота от чужбина), но НЕ и за електронното и мажоритарното (тук вече е ясно защо...). със сигурност знаем ДПС, а Атака също се изметнаха, т.е. минаха в лагера на ДПС...Още повече наистина, ако сега го приемат искат да го отделят конституционно със срокове от избори 2 в 1.. Комунистите винаги трябва да се гледа какво правят, а не какво приказват.. власт няма да дадат

    Нередност?
  • 7
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 2
    • + 12

    До коментар [#5] от "svoboden":


    [quote#5:"svoboden"]Днес ясно се видя, че депутатите от Герб със зъби и нокти драпат да не бъде взето решение за провеждане на Референдум.[/quote] Нищо не си видял (еле пък ясно) . Социалистите знаят че най - добрия начин да убиеш една идея е не като и се противопоставяш а като я промениш. Така че не с тия номера .

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 13
    • + 4

    Циркаджилъците на ГЕРБ нямат край.
    Искат референдум - не влизат в залата при обсъждането!
    Искат избори веднага - ама да не е веднага, защото така иска Станишев.
    Никой ли не си спомня как г-н Борисов ни управлява? Колебливо и непоследователно.

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 3
    • + 6

    Бойко Борисов със скандално разкритие за Сергей Станишев

    Tania Stanoeva+ 12 юни 2014


    Бойко Борисов е категоричен, че нищо в поведението на Сергей Станишев не може да го учуди

    Бойко Борисов коментира от САЩ политическата обстановка в страната ни. Той беше потърсен от журналисти на ПИК, за да коментира разкритието, което електронното издание направи по-рано днес, че Сергей Станишев тайно се е регистрирал за евродепутат и дори има пощенска кутия в Брюксел.

    Бойко Борисов заяви, че нищо в поведението на червения лидер не може да го учуди. Той заяви, че това е в стила на Сергей Станишев – да направи нещо, което е казал, че никога няма да направи. Бойко Борисов допълни, че в последната една година управляващите правят, това което искат, а не това, което са обещали, че никога няма да направят. Той посочи като пример последните скандални назначения в Сметната палата.


    Бойко Борисов разкри, че Сергей Станишев вече е започнал да замита следите си
    Бившият премиер заяви, че това не го учудва, но не може да разбере защо Лютви Местан се подава на пародията на Сергей Станишев. На въпроса как ще коментира слуха, че Пламен Орешарски е наредил унищожаването на важни документи в министерствата, Бойко Борисов заяви, че Сергей Станишев вече е започнал да замита следите си. Герберът каза, че чистка на важни документи вече е започнала в енергетиката, но на Сергей Станишев ще му бъдат нужни месеци, за да заличи следите си."

    Нередност?
Нов коментар