Парламентът отхвърли референдума за изборната система

ДПС бламира предложенията на ГЕРБ и на БСП за допитването

На извънредното заседание присъстваха представители на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум
На извънредното заседание присъстваха представители на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум
На извънредното заседание присъстваха представители на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум    ©  Велко Ангелов
На извънредното заседание присъстваха представители на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Референдум за промяна на изборната система по предложението на президента Росен Плевнелиев и на Инициативния комитет, начело с Георги Близнашки, няма да има. Това решиха депутатите на извънредното заседание на парламента във вторник. До отхвърлянето на решението се стигна след като ДПС бламира двете големи парламентарни групи като веднъж гласува с ГЕРБ срещу предложението на БСП да има само задължително гласуване и втори път с БСП срещу предложението на ГЕРБ да се проведе допитване по трите въпроса - дали да има мажоритарен избор на народни представители, дали да се въведе електронно гласуване и дали да има задължителен вот.

С това близо шестмесечната сага около възможността за провеждането на референдум по въпросите на изборното законодателство приключи окончателно за това Народно събрание в полза на противниците на допитването. Тя започна в края на януари, когато президентът Росен Плевнелиев предложи на Народното събрание да свика референдум по трите въпроса за промяна в изборната система като идеята беше допитването да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент. Парламентарната правна комисия обаче отхвърли предложението му. В знак на подкрепа на идеята на държавния глава Инициативен комитет, начело с бившия депутат от БСП и професор по конституционно право Георги Близнашки, събра подписка, в която се подписаха над 500 000 души с искане за провеждането на референдум със същите въпроси. При проверката на редовността на подписите обаче ГРАО установи, че около 108 хил. от подписите са невалидни. Така 36 000 подписа не достигнаха на инициативния комитет, за да има нужните половин милион подписа, които задължават парламента да вземе решение за свикването на референдум. Редовните подписи обаче бяха достатъчни да задължат депутатите да разгледат въпроса.

Двете управляващи партии - БСП и ДПС отказваха да внесат въпроса за разглеждане в пленарната зала. До момента, когато в отговор на предложението на Лютви Местан правителството на Пламен Орешарски да работи до началото на декември след което да се проведат предсрочни избори, Сергей Станишев отговори с идеята да се проведе референдум за задължително гласуване. Така допитването отново влезе в дневния ред на парламента. Дебатът първо трябваше да се проведе миналата седмица, но липсата на кворум провали заседанието. В началото на извънредното заседание във вторник гледането на решението за провеждане на референдум беше отложено с два часа по искане на ГЕРБ.

Дрегер и платена любов

По време на продължилия около 4 часа дебат по предложението на президента и на Инициативния комитет си проличаха различията в позициите на БСП и ГЕРБ по това какъв трябва да бъде въпросът на допитването. От опозицията настояваха то да се проведе по трите въпроса на държавния глава и на комитета - дали да има мажоритарен вот, дали да се въведе задължително гласуване и дали гласуването да става по електронен път. Като основните аргументи на ГЕРБ бяха, че партията винаги е защитавала тези позиции и е имала такива предложения при обсъждането на Изборния кодекс. На дебата присъстваха и представители на Инициативния комитет. Неговият председател Георги Близнашки защити въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система. Той каза, че по този начин ще се коригират "съществени пороци" в националния политически живот. А задължителното гласуване ще гарантира повече представителност.

От БСП бяха против въпросите в допитването за мажоритарния елемент и за електронното гласуване, но подкрепиха въпроса за задължителен вот. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова, основен автор на Изборния кодекс, предложи въпроса за мажоритарния избор да отпадне, защото на него не може да се отговори еднозначно с "да" или "не". Аргументът й беше, че не ясно колко депутати ще се избират по този начин. Според Манолова от допитването трябва да отпадне и въпросът за електронното гласуване, защото чрез него се нарушава тайната на вота. А по повод изказванията на депутати от ГЕРБ, че тяхната партия винаги е била за задължителното гласуване и е предлагала такива текстове при обсъждането на Изборния кодекс, Манолова заяви, че по този начин от ГЕРБ са предлагали на избирателите "платена любов". (Предложението на партията на Бойко Борисов беше гласуващите да получават някакъв вид бонуси, например отстъпки на данъци.) Тя заяви още и, че ще подкрепи решение за референдум за задължително гласуване, но самата тя е против задължителен вот.

Колегата й Янаки Стоилов предложи редакция на въпроса за задължителното гласуване като поиска вотът да е само за парламентарните избори и само за гражданите, които живеят на територията на България, като се въведат санкции за неоправдано неупражняване на вот. От ГЕРБ се обявиха против.

ДПС бяха против гласуването на решение за провеждане на референдум като позицията на партията изложи лидерът Лютви Местан в изказване, продължило повече от 20 минути. Депутатите от "Атака", които също бяха против референдума, не присъстваха изобщо в пленарната зала.

Колорит на дебата придаде депутатът от БСП Христо Монов. Той на няколко пъти се включи в него от парламентарната трибуна с неадекватни предложения като това всеки от инициативния комитет да каже дали е членувал в БКП и тогава да бъде допуснат в пленарната зала. Имаше и неадекватни обаждания от мястото си в парламента. Това принуди председателстващия Народното събрание Алиосман Имамов на няколко пъти да му прави забележка, а колегите му от ГЕРБ внесоха в залата кутия, на която пишеше "дрегер" с очевиден намек за състоянието му.

ГЕРБ и БСП се карат, ДПС - печели

В крайна сметка решенията на ГЕРБ и на БСП за референдум бяха отхвърлени с решаващите гласове на ДПС. Първо ДПС гласува заедно с ГЕРБ срещу предложението на БСП депутатите да гласуват всеки един от трите въпроса поотделно. След това двете партии гласуваха заедно и срещу предложението за редакция на Янаки Стоилов от БСП. При гласуването на предложението на Цецка Цачева от  ГЕРБ за решение за референдум, което да обедини въпросите на президента и на инициативния комитет обаче ДПС гласува заедно с БСП като то беше отхвърлено с 86 гласа "за", 86 "против" и 13 "въздържал се". Следващото гласуване беше отново нейно и беше за приемане на решение с трите въпроса само на Инициативния комитет. При него гласовете се разделиха така: 88 бяха "за", 71 "против", а 26 се въздържаха. Така решението за провеждане на референдум за промяна на изборното законодателство беше отхвърлено окончателно от Народното събрание. Остава единствено вариантът Върховният административен съд да уважи жалбата на Инициативния комитет, подадена срещу решението на председателя на Народното събрание Михаил Миков да не даде срок за отстраняване на нередовностите в подписката. Ако това се случи, комитетът ще трябва да получи възможност да попълни липсващите данни и евентуално да събере необходимите за задължителен референдум половин милион подписа. 

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 66

    Нито БСП, нито ДПС имат интерес да се промени статуквото. Дори напротив, при промяна те губят.

    Нередност?
  • 2
    okk04315801 avatar :-@
    okk04315801
    • - 1
    • + 69

    Помияри!

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-@
    gmalinov
    • - 1
    • + 48

    Аман от простотии в тоя парламент, за пореден път народните изедници показаха за кого работят - основно за себе си и винаги срещу хората, за много тъпи ни имат... По-лошото е, че донякъде имат право, защото много години ги търпим. И ми се приисква да се въоръжа и да ги подкарам наред изедниците...

    Нередност?
  • 4
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 2
    • + 60

    Поредното доказателство, че БСП и ДПС се СТРАХУВАТ от масово гласуване и електронно гласуване.

    Първата работа на новите управляващи трябва да бъде промяна в закона за допитване до народа.

    1. Да се намали поне ПЕТ пъти количеството подписи за искане на национален референдум.

    2. Националните референдуми да се правят само ЗАЕДНО с местни, парламентарни, президентски и избори за евродепутати. Така ще се спестят пари, ще се повиши избирателната активност и така ще трябва да отпадне изискването за минимален брой гласували на референдума.

    3. Да се правят по няколко рферендума, национални и местни на всички избори. На последните избори за Президент на САЩ американците са гласували и за над ДВЕСТА градски, местни, щатски и др. референдуми!

    4. Единствено референдумите са ИСТИНСКА ПРЯКА демокрация! Всички останали не преки методи са само по-малко или повече неуспешни подобия.

    Нередност?
  • 5
    iyi avatar :-@
    iyi
    • - 2
    • + 39

    Безполезни твари са тези боклуци в парламента. БСП и ДПС за пореден път се подиграха на българите.

    Нередност?
  • 6
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 1
    • + 20

    ХА ХА ХА
    СЕГА НЯКОЙ ДА СЕ СЪМНЯВА В НАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРАЧИ!!

    Профисионални в намиране на начин за оставане на до сегашното положение!!

    Кукловодите си разиграват театъра!
    Българина изглежда ненадминат в 'интелигентноста' си!
    Ще има да чака да слезе господ от небето!
    Или по-точно- той ще отиде при господ!

    Нередност?
  • 7
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 24
    • + 18

    До коментар [#1] от "today":
    Ами И ГЕРБ са същите- нямат разлика!
    Всичките разиграват театър!

    Нередност?
  • 8
    conservamus avatar :-|
    conservamus
    • + 45

    Много съм си ядосан. Вадех до скоро едни умерени и рационални тези, че не трябва да влизаме във фанатично отричане на гореизложените господа. Късопаметен е мека дума за този подход. ДА го кажа по-ясно - тия остатъци от неуки идиоти трябва да бъдат изринати на секундата. Как не разбраха, че без референдум няма да минат? Как не сме ги изритали по-рано? Кой може да ги трае, кажате ми, или те целенасочено се опитват да стопят и вече несъществуващия си електорат? Каква теза може да има във противовес на един референдум въобще? не оставка, ами самолетни билети за Северна Корея им е малко на тия изроди.

    Нередност?
  • 10
    tanazius avatar :-|
    tanazius
    • - 2
    • + 28

    Като ги изринем на изборите, нещата ще се променят. Жалкото е само, че ще се хвърлят пари за провеждането на референдума извън рамките на предсрочните избори.

    Нередност?
Нов коментар