Засега няма газова заплаха за България, рискът е през зимата

При продължителна криза доставките са заплашени

От министерството на Драгомир Стойнев успокояват, че България има запаси за четири месеца. Доставките на управляваната от Алексей Милер руската компания "Газпром" са почти незаменими през зимата.
От министерството на Драгомир Стойнев успокояват, че България има запаси за четири месеца. Доставките на управляваната от Алексей Милер руската компания "Газпром" са почти незаменими през зимата.
От министерството на Драгомир Стойнев успокояват, че България има запаси за четири месеца. Доставките на управляваната от Алексей Милер руската компания "Газпром" са почти незаменими през зимата.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
От министерството на Драгомир Стойнев успокояват, че България има запаси за четири месеца. Доставките на управляваната от Алексей Милер руската компания "Газпром" са почти незаменими през зимата.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Утре газът в България няма да спре, но след няколко месеца доставките могат да бъдат заплашени, ако поредната ценова война между Украйна и Русия не приключи в обозримо бъдеще.

Поредният етап от скандалите между "Газпром" и "Нафтогаз" се развихри в понеделник, когато руската компания прекрати доставките на газ за Киев. "Газпром" настояваше до 10 сутринта украинският му клиент да плати 1.95 млрд. долара, половината от дълга, който руската компания твърди, че й е дължим.

В същото време транзитът за Западна Европа не е спиран, като Украйна заяви, че няма намерение да го прекратява. Според Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените. Това обаче може да се промени, ако доставките на газ за Украйна не се възстановят. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди в понеделник, че ако подземните хранилища за газ в Украйна не бъдат запълнени, то европейските страни могат да имат проблеми с газа през зимата.

Няма лятна опасност за България

Според официалното съобщение на МИЕ в момента в газовото хранилище "Чирен" има налични 355 млн. куб. метра природен газ. Освен това местният добив в България може да достигне до около половин милион кубически метра дневно. Това означава, че складираните количества през лятото ще стигнат за около четири месеца. От май България може да получава и газ от Гърция с максимален капацитет от 3 млн. куб. метра газ дневно. Газ може да бъде подаден след един час от заявката, обясни преди време за "Капитал" председателят на борда на директорите на гръцката газопреносна компания DESFA Антонис Нацикас.

През зимата обаче потреблението се увеличава двойно, т.е. ако запасите в "Чирен" са вече изчерпани, България ще има трудности с осигуряването на достатъчно газ.

Доставките от южната съседка обаче са значително по-скъпи, а България няма договор за внос на втечнен газ (който може да дойде през гръцкия терминал в Ревитуса), нито пък има опита да купува газ от спотовите пазари. Именно поради тази причина досега южният маршрут винаги е бил избягван. В момента газът на спотовия пазар (с доставка в Източното Средиземноморие) е с около 30% по-скъп от този, който се доставя от "Газпром". Но при евентуална газова криза цената му със сигурност ще скочи.  

Зимата идва

Сега ситуацията е доста по-различна от тази през 2009 г., когато Украйна започна да отклонява газ от транзитните потоци за Европа. В момента страната е жизнено заинтересована транзитът през нея да продължава, тъй като именно от него тя си осигурява суровина по съвсем легален начин. В момента Украйна може да внася газ от Западна Европа чрез т.нар. обръщане на потока. По този начин вече доставен в Словакия, Полша или Унгария газ може да се връща на украинска територия. Този търговски трик започна през 2013 г., когато "Газпром" рязко увеличи цените - от 268 на 400 долара за хиляда кубически метра газ. В последните месеци на миналата година Украйна си осигури по този начин около 2 млрд. куб. метра газ, според премиера на страната Арсений Ясенюк на цени между 100 и 150 долара по-ниска от тази.

В момента различни компании от ЕС могат да доставят до 10 млрд. куб. метра газ на Украйна, което обаче е едва половината от нейния внос от Русия. Освен това Словакия налага ограничения на обратния поток, тъй като твърди, че това противоречи на договорите й с "Газпром".

Ако сега ЕС не достави достатъчно газ на Украйна, тя ще бъде принудена да прибегне до запасите, складирани в подземните си хранилища. Чрез тях се допълва част от транзита през зимата и ако те се изчерпят, то след декември доставките за Европа ще бъдат заплашени.

Какво се случва, ако газът все пак спре

На първо време МИЕ издава заповеди за ограничаване на консумацията на газ на тези потребители, за които това не е жизненоважно (например ТЕЦ-овете започват да използват мазут вместо газ за разпалване на котлите си). Ако доставките намалеят още повече, започва поетапно изключване на другите консуматори с цел да се предпазят битовите потребители. Това обаче носи огромни загуби на индустрията.

При пълно спиране на подаването на газ от Русия към Украйна налягането в България започва да пада до няколко часа. Тогава се задейства автоматичната защита на компресорните станции и газът от транзитната мрежа се пренасочва към националната газопреносна мрежа. Това осигурява известни количества, които могат да се потребяват вътрешно. 

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 8

    Както и при първата газова война Русия-Украйна, така и сега ще си останем на сухо.
    Ако слушаме г-н Борисов, България плува върху гигантска газови находища...
    Нито правителството на ГЕРБ, нито това не направиха нищо реално за газови връзки със съседите.
    След компрометирането на Южен поток, ни става единствено скъпия вариант - втечнен газ с танкери...

    Нередност?
  • 2
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • - 1
    • + 5

    "Спорен и прибързан би бил и еднозначният прочит на последствията като задължително негативни при евентуално спиране на доставките на газ пред Украйна"

    От анализ на Илиян Василев, енергиен "експерт" и бивш посланик в Москва, в блога му idvassilev.blogspot.com.

    Нередност?
  • 3
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • + 11

    Още от епохалния анализ на Илиян Василев, енергиния "експерт" и бивш посланик в Москва, в блога му idvassilev.blogspot.com.

    "България има възможност дори в къс хоризонт до следващия отоплителен сезон да предприеме редица мерки - нискобюджетни и относително лесни за реализация, които могат да затворят темата за зависимостта и последствията от спиране на вноса от на руски газ. Въпрос е на желание, ресурси и посветеност."

    Нередност?
  • 4
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • + 9

    И последен цитат от изключително прозорливия т. нар. енергиен експерт Илиян Василев:

    " ... както при петрола, е малко вероятно Кремъл да бъде активната страна при евентуално спиране на доставките за Европа. Киев също няма интерес от спиране на приходите от транзита."

    Нередност?
  • 5
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • - 8
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Едиственият работещ бърз вариант в риверсивна връзка с Турция и внос от там на руска газ по Син поток. Тука е мястото да "благодарим" и на Иван Костов, за това че син поток излиза на турския бряг, а не на българския.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "Viscount Ganyo":

    "...риверсивна връзка с Турция и внос от там на руска газ по Син поток..."

    Да де, ама по телевизора слушам (а и "експерта" по енергетика И.Василев казва,) че не трябва да искаме руски газ...
    Никой не говори за цената на версификацията на доставките на газа.

    Нередност?
  • 7
    assidim avatar :-|
    assidim
    • + 12

    "Доставките от южната съседка обаче са значително по-скъпи, а България няма договор за внос на втечнен газ (който може да дойде през гръцкия терминал в Ревитуса), нито пък има опита да купува газ от спотовите пазари. Именно поради тази причина досега южният маршрут винаги е бил избягван."
    И какво, излиза, че след 2009 нищо не е направено по отношение да се разработят стратегии и планове за закупуване на газ от другаде?! И сега, когато евентуална нова криза е на хоризонта сме нямали опит?! Това не звучи сериозно! Била по-скъпа, а липсата на каквато и да е било газ, колко ще ни струва?

    Нередност?
  • 8
    shumkar avatar :-|
    shumkar
    • - 2
    • + 8

    Всичко свързано с Русия е като слънцето и въздуха.
    И няма нищо по-задушаващо от нейната прегръдка.
    Какво се случва с находището "Хан Аспарух"? За ХХІІв. ли ще го пазим?

    Нередност?
  • 9
    shumkar avatar :-|
    shumkar
    • - 1
    • + 5

    [quote#6:"D-r D"]Да де, ама по телевизора слушам (а и "експерта" по енергетика И.Василев казва,) че не трябва да искаме руски газ... [/quote]
    А защо ни е?
    За да ни го спират ли?

    Нередност?
  • 10
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#9] от "shumkar":

    Колега, находище има, ама не в блока "Хан Аспарух", а в румънски води... Правилният въпрос е: какво стана с най-голямото българско газово находище "Девенци" с до 12 милиарда куб м запаси. Така беше нееднократно обявявано от Т. Трайков, Б. Б, Д. Добрев и др. "геолози".
    Нали трябваде да влезе в експлоатация през 2012 г. !? А в "Хан Аспарух" ако има откритие, то ще влезе в работа след 10 години. Ако има! Ама засега такова няма....

    Нередност?
Нов коментар