Когато утре газът спре

Въпреки паническите коментари за възможното прекъсване на газовите доставки от Русия България не е чак толкова уязвима

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Украйна спира да нагнетява газ", "Газовото писмо" на Путин плаши Европа", "Газ има само за два месеца", "ЕС готви единен отговор на Русия"... Ако следите заглавията от последните две седмици, от тях идва усещането, че доставките на руски природен газ за Европа през Украйна а-ха да бъдат спрени. Единственото успокоение засега е, че Москва едва ли би рискувала да компрометира доставките на газ, след като с анексирането на Крим вече е развалила отношенията си с почти целия свят. Но това естествено не може да бъде гаранция, както показва продължаващата ескалация на насилието в Украйна.

На този фон подготовката за извънредни действия на страните - членки на ЕС, върви доста вяло. Вече цяла седмица Брюксел не може да съгласува писмото отговор, след като миналия петък руският президент Владимир Путин заплаши със спиране на доставките на газ към Украйна. А за обща политика в областта даже не може да се говори.

В България традиционно паниката е голяма. Истината обаче е, че страната всъщност не би имала особени проблеми при прекъсване на доставките от "Газпром", стига да започне подготовка отсега. Това не е евтино, но всяка застраховка е такава - и ако катастрофичното събитие не се осъществи, това изглеждат като пари хвърлени на вятъра. Но както през 90-те години на миналия век мутрите научиха българите на застрахователна култура по трудния начин, сега Русия може да направи това с България, която най-сетне трябва да започне да плаща за диверсификацията на газовите си доставки.

Два месеца през лятото

За България евентуалното спиране на газовите доставки ще бъде силен удар, тъй като все още не са отработени алтернативни пътища за доставки на газ. Според официалните изчисления на Министерството на икономиката и енергетиката в момента запасите на газ, нагнетени в газохранилището "Чирен", заедно с доставките на добития в България газ могат да стигнат за задоволяване на потреблението у нас за около два месеца (в зависимост от температурите).

Въпреки постоянното говорене за "Газпром", "Южен поток" и интерконекторите всъщност природният газ не е съществена част от енергийния баланс на страната - той допринася за едва 12% от крайното енергийно потребление. Болезненият ефект от евентуалното ограничаване на газоподаването е свързано с факта, че една трета от потреблението на газ в България идва от "Топлофикация - София". Въпреки че тя може да работи извънредно и на мазут, кълбетата черен дим над София не са приятна гледка.

Доскоро България нямаше никакви възможности за алтернативни доставки на газ. При газовата криза в началото на 2009 г. съвсем малки количества влязоха в България от Гърция. Източникът тогава беше "Газпром експорт", но цените за това бяха непосилни.

Помощ от юг

Всъщност съвсем скоро България няма да има проблем да замести руския газ, стига да иска да плати цената за това. И за това няма нужда от изграждане на нова инфраструктура, нито нови терминали за втечнен газ, нито нови интерконектори, нито всякакви други екзотични идеи.

Пред "Капитал" председателят на борда на директорите на гръцката газопреносна компания DESFA Антонис Нацикас обясни, че няма техническа пречка за доставки към България. Особено след модернизацията на компресорните станции между Петрич и Сидирокастро, която трябва да завърши в края на май, в рамките на един час след поръчка от България DESFA може да подаде газ. Вече е изграден и байпас, т.е. паралелна тръба, чрез която може да бъде заобиколен резервираният от "Газпром" магистрален газопровод. Последното беше основна пречка за обратен поток. Така вече дори не е нужно пълно спиране на руския транзит, за да се използва и съществуващото трасе към Гърция за внос към България.

За това отдавна има съществуващи мощности. Гръцкият терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуса има годишен капацитет от 5 млрд. кубически метра и към момента от тях се използват едва 20%. В случай на пълно прекъсване на руските доставки на газ Гърция естествено също ще бъде засегната, но дори тогава ще остане доста свободен капацитет за внос на газ.

Единственото ограничение ще бъде капацитета на газопреносната мрежа в южна Гърция, която едва ли ще може да поеме обслужването на цяла Гърция и България.

В момента Гърция потребява около 3.6 млрд. кубически метра газ годишно, от които 60% идват от "Газпром", 20% са втечнен газ от Алжир и около 20% е азерски газ, доставян от турската "Боташ". На практика дори Гърция да мине изцяло на втечнен газ - защото спирането на руския газ би засегнало и Турция, за България ще останат значителни възможности за внос.

Проблемът естествено е в цената. В момента втечненият газ, който Гърция си доставя от Северна Африка, е с около 5% по-скъп от природния газ по дългосрочния договор на страната с "Газпром". С преноса му до България той би се оскъпил с над 10% спрямо цената на газпромовския газ у нас. Количествата по дългосрочния договор с алжирската "Сонатрах" на южната ни съседка обаче са ограничени и няма да стигнат дори за самата Гърция при евентуална криза. Така България ще трябва да купува газ от спотовия пазар (при който доставките стават между 18 и 30 дни след поръчката - основно заради технологията на регазификация).

В разгара на икономическата криза през 2009 - 2011 г., когато много вече предплатени танкери с втечнен газ бяха пренасочени от Азия към Европа, цените на спотовия пазар се срутиха и бяха значително по-ниски от тези по дългосрочните договори. Сега обаче ситуацията не е точно такава. Според специализираната компания ICIS цената на газа на спот пазара в Средиземноморието е еквивалентна на 382 евро за хиляда кубически метра (за доставки през януари 2014 г.). Към тази цена обаче трябва да се добавят и разходите за транспорт и регазификация което я прави е с около 30% по-висока от цената на газпромовския газ за България). След което трябва да се добави и преноса към България - така крайната цена нараства още повече. Антонис Нацикас не се анагажира да даде прогноза, тъй като всичко зависи от количествата и търсенето. "Ако руският експорт спре, цената на спотовия пазар нищо чудно да стане двойно по-висока от тази, по която сега България и Гърция получават газ от "Газпром". 

Чакането не помага

Време е България да започне да се оглежда за възможности за доставка на втечнен газ до Гърция. Една от възможностите е Испания, която в момента има излишъци по дългосрочните си договори за внос на втечнен газ. Поради това цените им са паднали изключително ниско. Даже с разходите по доставката до Ревитуса и оттам до Чирен той няма да бъде по-скъп от газа, който България получава от "Газпром". Проблемът в случая е, че страната е микроскопичен пазар и за да си доставим газ, това трябва да стане в кооперация с друга страна.

По-сериозните доставки на втечнен газ са трудни както заради малкия пазар в България, така и заради нежеланието на доставчиците да навлизат в пазар, доминиран от Русия. "Всяка година можем да договаряме по един милиард кубически метра газ от Катар, но те няма да дойдат. Катарците съвсем откровено си казват, че техният газ няма да е конкурентен на този, които идва от "Газпром". Не забравяйте, че газовият картел е базиран в Катар, а първият му шеф беше руският министър на енергетиката", обяснява бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. "Но все отнякъде трябва да се започне".

Друга мярка, която може да се вземе, е да започнат преговори с Гърция за бартер на газ срещу ток. Близо 70% от консумацията на газ в Гърция идва от електроцентралите. За да остане на южната ни съседка повече газ за износ към България при евентуално намаление на доставките от "Газпром", тя ще трябва да намали производството си на електроенергия от газовите си централи. Липсващите количества могат лесно да бъдат запълнени от България.

Така че възможности има и най-накрая трябва се престане с безсмисленото паниране от възможността руският газ да спре.

74 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ctrl_del avatar :-P
    бАрни
    • - 187
    • + 21

    Сметки без кръчмар...Само Южен поток или Набуко ни решават проблема.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 4
    • + 140

    най-сетне да се заговори публично.

    Нередност?
  • 3
    ceco avatar :-|
    Цецо
    • - 8
    • + 45

    Хубаво е когато се предлага нов поглед по важни теми. Но.... Числата уважаема редакция и автори. Когато човек срещне видимо противоречие в един текст се замисля дали и останалото е истина.

    Според специализираната компания ICIS цената на газа на спот пазара в Средиземноморието е еквивалентна на 382 евро за хиляда кубически метра (за доставки през януари 2014 г.). Към тази цена (която е с около 30% по-висока от цената на газпромовския газ за България)

    Та според този текст излиза, че купуваме на цена под 300 долара. А това противоречи дори на картинката. А пък всички останали говорят за цена на вноса над 400.

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 11
    • + 81

    Чувай х*йо, "управляващите" пудели като видят руснак и моментално падат на колене.

    Нередност?
  • 5
    nikolov_k avatar :-|
    Краси
    • - 3
    • + 63

    До коментар [#3] от "Цецо":
    382 евро *1.38*0.7 = 370$
    Цената на Булгаргаз е 440$ по ДКЕВР.

    Нередност?
  • 6
    aucun avatar :-|
    v_vendeta
    • - 5
    • + 117

    5%
    10%
    30% по-високи цени на газта.... Колко по-безсмислени повишения сме преглътнали досега.
    Свободата от Руския монопол - БЕЗценна!

    Нередност?
  • 7
    historama avatar :-|
    historama
    • - 2
    • + 92

    "..Според ... ICIS цената на газа на спот пазара в Средиземноморието е еквивалентна на 382 евро за хиляда кубически метра..."
    В цялата статия това е единствената представена реална цена. Ту +5%, ту +10%, но върху колко, каква сума - ТАЙНА! Говори се, че с върховни усилия, падане на колене, плач, целувки в устата бг политици снижават цената на газа, а след това се подочува че въпреки всичко за нас той е най-скъп.
    ЗАЩО МЕДИИТЕ НЕ НИ ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЩО ВСИЧКО ТОВА СЕ КРИЕ?
    Дали няма да ни е много по-евтино ако купуваме газ от Германия?
    Защо гражданите на БГ няма право на информация? Защото сме търпеливи, и не сме потрошили нито една комунистическа глава в жълтите павета ли?

    Нередност?
  • 8
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 63
    • + 10

    Всенародната суматоха, дето се генерира от събитията в Украйна, нямаше да я има, ако навремето "Син поток" беше минал през българската територия или акватория... Сега унизително ще молим комшията да ни отвори газовия комшулук. Той пък онзи ден покани Газпром да не се гъбарка с България, ами направо да насочи тръбата на Южен поток към Турция. Там са свикнали да се оправят с инвеститори от такъв ранг без да се съобразяват с ЕС.

    Нередност?
  • 9
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 47
    • + 13

    До коментар [#7] от "historama": Как да стане?. Германия внася 71 % от енергийните си "потребности". Руски са 38 % от газа, 35 % от нефта и 25 % от въглищата. Самата Германия има свое газово произодство от 15 %. Газпром е съсобственик на 2300 км немска газопреносна мрежа и на най-модерното в страната подземно газохранилище. .. Както беше отбелязал бегло президент Рейган, в света вече всичко е взаимосвързано. Та, незнаещите имат много степени на свобода за икономическо фантазиране...

    Нередност?
  • 10
    historama avatar :-|
    historama
    • - 3
    • + 85

    [quote#9:"venelingeologia"]Германия внася 71 % от енергийните си "потребности"[/quote]
    В момента ЕС продава газ на Украйна (внесен от Русия), от 2009г. настояват България да изгради интерконекторни връзки с Румъния, Гърция и Турция, осигурява и финансиране, но нещо у нас не се бърза. В Съюза се изгражда едва ли не обща газопреносна мрежа, от която ние упорито се дърпаме. Това, че руски фирми имат дял в германската мрежа не означава, че Путин там може да върти кранчето. Не си мисли и че само руската държава е собственик на Газпром, и там има неруски акционери.
    Идеята ми е, че БГ държава вече повече от 4 години прави неистови усилия да не ни откачи от 100% руски доставки. ЗАЩО?
    Отделно, ЗАЩО У НАС ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ЕНЕРГИЙНИ ДОСТАВКИ И ЕКСПОРТ Е ДЪРЖАВНА ТАЙНА?
    Защото даже и износа на ток е субсидиран от цените на еленергията, продавана на бг предприятията.

    Нередност?
Нов коментар