Коментари Daily - 23 септември

Липсата на лидери като Хелмут Кол е риск за европейския проект; Ефектът от контролираните назначения в съдебната власт

Ангела Меркел и другите лидери в ЕНП не предлагат нищо по-открояващо се от социалдемократите
Ангела Меркел и другите лидери в ЕНП не предлагат нищо по-открояващо се от социалдемократите
Ангела Меркел и другите лидери в ЕНП не предлагат нищо по-открояващо се от социалдемократите    ©  YVES HERMAN
Ангела Меркел и другите лидери в ЕНП не предлагат нищо по-открояващо се от социалдемократите    ©  YVES HERMAN
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наблюдение

Липсата на лидери като Хелмут Кол е риск за европейския проект

От анализ на Ян-Вернер Мюлер, преподавател по политически науки в "Принстън", в списание "Форин афеърс"

Християндемокрацията е все по-малко влиятелна. Упадъкът й се дължи не само на намалялото влияние на религията в Европа, но и на това, че национализмът – един от основните идеологически врагове на християндемокрацията – е във възход. Свива се и избирателната й база - смесицата от хора от средната класа и консервативното село.

В момент, когато европейската интеграция е изправена пред нови рискове, най-важният поддръжник на този проект може да се окаже неспособен да го защити. Днешна Европа е творение на християндемократите -  архитектите на следвоенната интеграция и трансатлантическите отношения след 1945 г.

Те все още са с най-голямата група депутати в Европейския парламент и с най-влиятелни лидери на континента. Но заедно с основния си съперник - комунизма, християндемократите изгубиха и спойващия елемент за политически коалиции. Днес Европейската народна партия е най-голямата сила на континента, но само на хартия. А популисти като Орбан и Берлускони нападат не само идеите на германските християндемократи, но и евроинтеграцията  - фундаменталния продукт на десницата.

В ЕНП сега членуват над 70 партии от 39 държави, в значителна степен защото в началото на 90-те години Хелмут Кол и Вилфрид Мартенс свалиха летвата за влизане в нея. Те искаха на всяка цена да я превърнат в най-голямата европейска политическа структура, за да не попадне в контролът над ЕС в ръцете на социалистите.

Но основният проблем днес е липсата на лидери като Кол, готови да поемат рискове за европейския проект. Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер не отидоха по-далеч от конвенционалната концепция за пестене на разходи и не предлагат нищо по-впечатляващо от социалдемократите. И изглеждат все по-беззащитни с консенсусната си политиката като отговор на лидерите, които залагат разделение и акцентират на националната идентичност.

Няма ги и старите коалиции на средна класа и фермери, подкрепяли евроинтеграцията и икономическите ползи от нея. Така идеалите, които някога стимулираха интеграцията, днес изглеждат като една куха обвивка на Европейския съюз. Той няма да рухне заради това, но реалният проблем е недовършената еврозона и нуждата да се поемат политически рискове и да се правят икономически жертви, за да заработи еврото наистина.

А дните, когато идеализмът на християндемократите бе способен да мобилизира кураж и жертвоготовност, отминаха.

(Целият текст вижте тук: Краят на християндемокрацията)

В Съдебната власт

Ефектът от контролираните назначения

От анализ на Галина Гиргинова в сайта "Съдебни репортажи"

Изборът за председател на ВКС от този ВСС (който беше селектиран така, че да избере за главен прокурор Сотир Цацаров) ще се състои в общественополитическата ситуация, в която партиите са се превърнали в корпорации не без участието на зависимата съдебна власт. От него ще зависи общият дух сред съдиите - за развитие на правото в интерес на обществото или страх за кариерното им развитие.

Ако огледаме съдебната власт, изградена от ГЕРБ, БСП и ДПС, ще видим контролирани назначения на всички възлови постове:

- Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е завършил полицейска школа, работил е като прокурор и наказателен съдия, но никога не е разглеждал административни дела, преди да оглави висшия съд. А публичната подкрепа от Цветан Цветанов е само едно от потвържденията за политическия му избор.

- Владимира Янева оглави ключовия Софийския градски съд с профил "семейна приятелка" на Цветанов. 

- Главният прокурор Сотир Цацаров преди това не е работил като прокурор, но беше публично подкрепен и посочен от Борисов. С програмираната зависимост на членовете на ВСС към него Цацаров стана "главният" и на съдиите, като без задръжки започна да се меси при повишаването, наказването им и избора на техни ръководители въпреки международните стандарти и практиката на Съда в Страсбург.

Изброяването може да продължи още, а резултатите не закъсняват. Избрани съдебни състави от ВАС пререшават решени дела (отмяната на влязлото в сила решение, с което лифтът на Платото в ски зона Банско бе окончателно признат за незаконен); помагат да се мачкат неспазващите омертата по дисциплинарните дела; приемат, че свободата на словото е нелоялна конкуренция (в полза на Цветан Василев, докато беше силен).

В СГС едни и същи съдии решават търговските дела, свързани с Василев и Пеевски. Дали е случайно, че сега печели... Пеевски?

Прокуратурата продължава да липсва, когато висши политици трябва да бъдат разследвани успешно по конкретни данни за престъпления, но стигна и до сегашната кулминация – централната й роля при очертаващото се икономическо преструктуриране чрез разпределението на овладения от Цветан Василев значителен  ресурс в "политическата банка" КТБ.

Ефектът е лесно предсказуем – няма да разберем нито какво е станало в миналото, нито как се строи бъдещето, т.е. кои ще са новите овластени с помощта на надутата с държавни пари банка.

(целият текст вижте тук: Последният мач от големия шлем на овладяването на съдебната власт)

Цитат на деня

  Има твърде много тревожни моменти в земното ни битие.

Маргарита Попова, вицепрезидент

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    koralsky avatar :-|
    koralsky
    • + 2

    ЕС няма самостоятелна външна политика,това да приглася на САЩ не е външна политика.ЕНП е пълна с преоблечени комунисти и на практика не е дясна партия.Няма как да искаш да се задържиш,ако не испълняваш нищо от това,което си афиширал.Евроскептицизмът се засилва,защо ли ?

    Нередност?
Нов коментар