Да обереш затвора

Как парите за подобряване на условията в затворите отидоха за ремонт на апартамента, ползван от зам.-министъра на правосъдието Сабрие Сапунджиева

Сабрие Сапунджиева    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-належащите проблеми, които служебният правосъден министър Христо Иванов е трябвало да реши в първите дни на управлението си, е бил този с водата в Централния софийски затвор. Заради високите сметки е бил въведен режим в съотношение 1 към 1. В смисъл през деня има вода, а през нощта – не. Това съвсем логично предизвикало недоволството на затворниците, които и без това излежават присъдите си в мизерни условия.

В крайна сметка водата е пусната денонощно. 

"Лошите условия в нашите места за лишаване от свобода са факт. Стремим се да ги подобряваме", щеше да коментира няколко месеца по-рано тогавашният зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов. Той щеше да обясни, че "страната в момента е в недобро икономическо състояние" и всъщност средства за подобряване на условията в затворите идват от чуждестранни донори, защото в бюджета такива няма.

Загриженост, която звучи хуманно, но не съвсем. Финансови средства има, но те не отиват по законовото си направление – за облагородяване на затворите, а за да обслужат личния комфорт на политическия кабинет на правосъдното министерство. Буквално.

Спешен ремонт

Историята, която ще ви разкажем, започва някъде в края на миналата година, когато тогавашният главен секретар на Министерството на правосъдието Тодор Керанов отправя питане до ръководството на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" (това е фирма, под шапката на която е цялата стопанска дейност на затворите – от продажбите в затворническите лавки, през цеховете, в които работят лишените от свобода, до приходите от труда им).

В писмото той настоява дружеството да обсъди на управителен съвет въпроса за "необходимостта да бъде извършен спешно ремонт" на два апартамента, които са собственост на правосъдното министерство – единият е в кв. "Витоша", а другият – в нова кооперация в кв. "Манастирски ливади", като разходите бъдат поети от предприятието. Писмото му попада в дневния ред, като е включено в графата "Разни" и е гласувано.

Един малък детайл отсъства в цялата кореспонденция, а именно, че апартаментите се ползват от двамата заместници на правосъдния министър Зинаида Златанова – Сабрие Сапунджиева и Илия Ангелов. Това превръща писмото от молба в заповед.

След три месеца ремонтът е готов. Сметката надхвърля 50 хил. лв - 46 хил. лв. за апартамента, ползван от зам.-министър Сапунджиева, и 7 хил. лв. за апартамента на Илия Ангелов.

Разбивката на разходите по направения ремонт в апартамента на министър Сапунджиева, с която "Капитал" разполага, показва, че извършената дейност далеч надхвърля представите за спешен и козметичен ремонт, за какъвто е бил представен. 

В апартамента са били положени 150 метра кабел, монтирани са 68 контакта, подменени са 15 кв.м дограма (шесткамерна с външни щори), изшкуркани и лакирани са 66 кв.м гардероби, поставени са 60 кв.м ново паркетно дюшеме (145 лева на кв.м с монтажа) и още три страници описание на извършената дейност.

"Ставаше дума за спешни ремонти, които трябваше да бъдат направени. Единият апартамент не беше ползван въобще, откакто е построена сградата, а в другия дограмите течаха", коментира бившият главен секретар на правосъдното министерство Тодор Керанов. "В бюджета на министерството нямаше пари за подобен разход и се обърнахме към Фонд затворно дело", за да го извърши", допълни още той и заяви, че от нас научава, че ремонтът е излязъл 46 хил. лв.

Според Закона за изпълнението на наказанията и задържането под стража разходите на държавното предприятие могат да бъдат свързани само и единствено със затворното дело - ремонт на затвори, подобряване на медицинското обслужване, финансиране на изследователска дейност, обучение на затворниците и надзирателите и т.н. Това на практика означава, че ремонтът на апартамента е станал в нарушение на закона.

От "Фонд затворно дело" не можаха да отговорят по коя графа точно попада разходът за апартамента, ползван от министъра на правосъдието, като уточниха, че очакват изразходваните средства да бъдат възстановени.

Пред "Капитал" изпълнителният директор Свилен Чичев коментира: "Беше ми съобщено, че трябва да бъде извършен освежаващ ремонт. За мен това е боядисване и евентуално циклене, нищо по-сериозно. Когато видях направените разходи, лично настоях сметката да бъде изпратена до министър Златанова, която е принципал в дружеството, за одобрение." На въпрос дали не е могъл да откаже да изпълни възложението той отговори: "Реално аз съм подчинен на зам.-министрите, знаете, че няма как да откажа."

От дружеството неофициално отговориха, че обемът на строителните работи е определян лично от зам.-министър Сапунджиева, и разказаха, че дори и мебелите били произведени в затворнически цех.

"Жилището беше разбито. Прозорците ги завинтваха, защото бяха много разбити, и им слагаха едни болтчета, защото е на 11-ия етаж и много тракаха. Не знам точно какъв ремонт е, защото е за сметка на наемодателя. Не знам колко струва. Единственото мое изискване е да има контакти на всяка стена, защото е старо жилище и мога да ви покажа кашоните с разклонители, които имам", коментира бившият министър Сапунджиева. Тя каза, че не си спомня какъв е наемът, защото й е удържан от заплатата, "като отида да си го платя за септември ще видя колко е", допълни още кадърът на ДПС.

От правосъдното министерство отговориха, че министър Сапунджиева плаща за жилището в кв. "Витоша", което е около 100 кв.м, по 119 лв. на месец. 

"Аз искам да го купя, защото нямам собствено, и ще го купя на пазарна цена", коментира Сабрие Сапунджиева.

Апартаментът следва човека

От министерството на правосъдието отговориха, че Сабрие Сапунджиева живее в апартамента от 2002 г., когато е била настанена там със заповед на главния секретар на президентството - по това време тя е съветник на Георги Първанов и член на ЦИК от неговата квота. Тогава имотът се е стопанисвал от администрацията на държавния глава.

С избирането й за зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция апартаментът е прехвърлен в правосъдното министерство. Тя остава там и след края на мандата на кабинета "Станишев", защото е назначена за шеф на дирекция в бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, което се води към министерството. След закриването на бюрото от ГЕРБ тогавашният областен управител на София прави искане тя да освободи държавното жилище, но без успех. По времето на мандата на ГЕРБ тя е член на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси от квотата на ДПС, където гласува заедно с наложения от Искра Фидосова председател Филип Златанов.

"Аз чакам след изборите, като обявят конкурси, да се явя, за да мога да остана в това жилище. Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам, за да мога да остана в това жилище. Не заслужавам да ме изгонят", коментира Сабрие Сапунджиева. На въпрос защо не е освободила имота, след като вече не е служител на министерството, тя отговори: "Ами те и кандидат-депутатите още стоят в тези жилища, има някакъв разумен срок, в който може да се остане, преди жилището да бъде освободено."

А всъщност може да се окаже, че дори и няма нужда да го прави - източници на "Капитал" разказаха, че наскоро един от заместниците на Златанова се е появил в сградата на министерството и е обяснил на служителите, че трябва да внимават, защото старият екип ще се "върне" в министерството малко след изборите.

Бившият правосъдният министър Зинаида Златанова, която два пъти е била уведомявана за казуса от подчинените си, не беше открита за коментар. А и най-вероятно трудно би могла да даде логично обяснение защо средства, предназначени за подобряване на условията в затворите, са отишли за домашния уют на заместниците й.

Самата Сапунджиева е определяна като "сивия кардинал" в правосъдното министерството за последните десет години. Тя отговаряла за ключовия отдел "Съдебна дейност", който организира конкурсите за частни съдебни изпълнители и нотариуси, както и за дейността на Агенцията по вписванията. Ресори, които, погледнати през шесткамерната дограма, купена с парите за затворите, изглеждат като врата към голямата корупция.

65 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 3
    • + 148

    още ли има фондове държавни и някакви си други общински жилища?

    няма ли да ги разкарате или дори съборите тези жилища? колкото по-бързо ги махнете, толкова по-малко пари ще плащаме в бъдеще за тяхната поддръжка и използването им за луксозните прищевки на т.нар. управници...

    дайте им добри заплати, те ще намерят как най-целесъобразно да се вместят в бюджетите си. точка!

    Нередност?
  • 2
    vigilo_confido avatar :-P
    vigilo_confido
    • - 3
    • + 146

    Едни пари бяха взети и усвоени набързо. Ето така, за инвестиции на затворническата инфраструктура. Много яко е с държавни пари да си освежаваш имотите. Тази практика министрите на ДПС и БСП най-добре я владеят.

    Нередност?
  • 3
    galla avatar :-?
    Γαλλα
    • - 2
    • + 131

    Да обереш затвор е лесно, ако си от ДПС или БСП...ай сега виновните, да запишат Магистратура при Бай Ставри :)

    Нередност?
  • 4
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • - 21
    • + 128

    "След закриването на бюрото от ГЕРБ тогавашният областен управител на София прави искане тя да освободи държавното жилище, но без успех. " - Пълни глупости. Защо не я изгони с полиция, както пише в закона? Много просто, правителството на ГЕРБ остави всички депесарски мекерета на местата им във всички министерства и други държавни структури. Тогава им беше първата тайна коалиция ГЕРБ - ДПС. Сега вече ще видим и явната - след 5 октомври.

    Нередност?
  • 5
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 92

    Още веднъж - ДПС е червен ДС проект, неьаконна и противоконституционна ЕТНИЧЕСКА ОПГ - Организирана Престъпна Група, която през годините на криминалния преход и планомерното тотално разграбване на държаеата и хората и разрушаване на сигурността и държавността се разви и прерастна в МАФИЯ, пуснала пипалата си и овладяла всички власт, начело с главния прокурор, прокуратирата, ВСС, ДАНС и службите.
    Другото - като примерът с тази в статията СА ПОДРОБНОСТИ ОТ ПЕЙЗАЖА!
    КЪДЕТО И ДА СЕ РАЗРОВИ В ДЕЛАТА НА ТЕЗИ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ГРУБИ, НАГЛИ И БЕЗОЧЛИВИ НАРУШЕНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
    До когото и до каквото се фокоснат, И ТО СЕ РАЗПАДА И РАЗРУШАВА - както при комунистите, чиято паъерица тези са създадени д. бъдат като замисъл на А. Луканов, Л. Гоцев и другите кръстници на ДС мафията в България !

    Нередност?
  • 6
    iwonow1 avatar :-(
    iwonow
    • - 2
    • + 125

    Поредното айше на софрата , мощно цоцащо раята ...

    Нередност?
  • 7
    caliber_.44 avatar :-?
    Калибър
    • - 1
    • + 55

    Този апартамент има ли решетки и блиндирани врати?

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 30

    До коментар [#4] от "Sarakt":

    Ами разбира се - това са хората на "Ресл - Мадрид ", "най-подготвените политици и най-умноте кадри в Бълария, от които всички други трябвало да се поучат, НИЩО, ЧЕ СЕ КРИЯТ ЗАД МНОГОБРОЙНИ ОХРАНИ И ВИСОКИ ЗИДОВЕ И БЯГАТ ОТ ХОРАТА КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН, И НА ВДИЧКИ ПУБЛИЧНИ ДЕБАТИ ГИ БИЯТ ВСИЧКИ КАТО МАЧЕ У ДИРЕК И ВИНАГИ УБЕДИТЕЛНО ЗАЕМАТ ... ПОСЛЕДНОТО МЯСТО, ЗА КОЕТО СА АБОНИРАНИ И С ГОДИНИ СА ПЪРВИТЕ, КОИТО КУПУВАТ ГЛАДОВЕ ЗА ИЗБОРИТЕ И СПЛАШВАТ И РЕКЕТИРАТ ХОРАТА ЗА ГЛАСОВЕТЕ ИМ И ВСИЧКИ ДРУГИ ВЪЗМОЖНИ И НЕВЪЗМОЖНИ ИЗМАМИ И ПРЕСТУПЛЕНИЯ!
    ВКЛЮЧИТЕЛНО С РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ПОРЦИИТЕ НА ОПОСКАНАТА НИ ДЪРЖАВА - като при КЪБ например!
    А после Борсов пъшка, че нещо са го изработили при фоговарянето за порциите и явно това го кара да им се възхищава...

    Нередност?
  • 9
    ptpt avatar :-|
    ptpt
    • - 5
    • + 65

    До коментар [#4] от "Sarakt":

    Защото госпожата вероятно е юрист и знае, че не е толкова просто да дойдат и да те изгонят с полиция - не става точно така. Това дори господата роми го знаят и без да са юристи ....

    Нередност?
  • 10
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 14
    • + 58

    В тази статия е една от причините защо няма да гласувам за ГЕРБ. Просто тихомълком позволиха на безобразията на ДПС да останат. Е, ДПС после им показа, че това няма значение и щяха да набутат Цветанов в затвора като прелюдия към прибирането на самия Борисов там. Борисов не може да схване какъв беше плана и за колко малко се отърва. По-скоро "отърваха", защото спаси кожата заради протестиращите срещу назначението на Пеевски....

    Нередност?
Нов коментар