НЕК трупа съмнителни приходи за сметка на зелени централи

Компанията ще получи 200 млн. лв. за година от балансиращия пазар чрез непрозрачно ценообразуване, изчислиха от ВЕИ сектора

   ©  красимир юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

396.2% е увеличението в приходите на НЕК за балансираща енергия за първите шест месеца на 2013 г., спрямо предходната.

На фона на лошото си финансово състояние Националната електрическа компания (НЕК) може да се окаже с доста по-добри резултати към средата на следващата година (тогава изтича сегашният ценови период). Те ще са резултат от приходите, които дружеството получава от продажбата на електроенергия на балансиращия пазар, който стартира в началото на юни 2014 г. Това би трябвало да е добра новина, ако въпросните приходи бяха генерирани не за сметка на други участници в енергийната система и имаха законово основания.

Новите правила

Според изискванията на балансиращия пазар всички производители на енергия и големите потребители са длъжни да подават графици за ден напред за това какво количество електроенергия ще произведат или използват. В случаите, когато заявеното се разминава с действителността, НЕК начислява "неустойка" за разминаването (наречено небаланс), която съответната централа трябва да плати. Идеята на този нов тип пазар е да бъдат намалени излишъкът или недостигът на енергия в системата. Както обикновено се случва, поради многото пукнатини в правилата за търговия на електрическа енергия резултатът е съвсем различен.

Къде се крие проблемът

Основните асоциации в сектора на възобновяемата енергия алармираха, че цените, които НЕК определя за балансираща енергия, са напълно непрозрачни. Така се получава цена от 2700 лв. за мегаватчас при реализиран недостиг на енергия, което означава, че централата трябва да заплати тази цена за това, че е произвела по-малко от предварително заявеното. От Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ) посочиха, че е имало случай с цена за небаланс от над 108 хил. лв. на мегаватчас. Досега обаче никой не е получил отговор как е формирана тя. "Има пълна непрозрачност за определянето на цените. В момента няма ефективно работещ пазар", коментира Меглена Русенова, председател на Българска фотоволтаична асоциация (БФА).

Друг проблем, е че НЕК променя неправомерно подадените графици. Пламен Дилков, който е управител на каскада "Среден Искър", която се състои от 5 ВЕЦ по 3 мегавата, коментира пред "Капитал Daily", че НЕК променя графиците, като залага нулево производство през нощта за някои централи. В резултат на това за последния месец Дилков е получил фактура за 200 хил. лв. за небаланси. "При тази сметка дружеството щеше да е фалирало, ако не беше част от голяма международна компания", посочи той. Тази практика според него се прилага от НЕК за всички частни ВЕИ централи.

За този проблем в средата на август алармираха и от ЕВН, която е доставчик на ток за Югоизточна България. Тогава от дружеството представиха данни, според които още с началото на балансиращия пазар НЕК е започнала да коригира графиците на ВЕИ централите, които се подават ежедневно. "Промяната на тези графици обаче не само противоречи на логиката на пазара, но такава възможност не е предвидена и в нито един закон или правилник", коментираха тогава от ЕВН. И докато ограниченията в началото са били по-плахи, по-късно се е стигнало до случаи, когато в някои дни корекцията е била 100%, т.е. нулево производство, за което алармира и Дилков.

Освен действията на НЕК производителите на възобновяема енергия не могат да се включат ефективно в пазара на балансираща енергия и поради друга причина. Специално за вятърната и слънчевата енергия подаването на графици за ден напред няма как да съдържа достоверна информация, тъй като това производство е непостоянно. "Вятърните централи могат да подават графици за час напред, но не и за 36 часа напред, както е в момента", коментира Велизар Киряков, председател на АПЕЕ, която в края на септември подава жалба срешу ДКЕВР във Върховния административен съд (ВАС). Това обаче не е първата подобна жалба, защото от БФА са подали над 20 още със старта на пазара, коментира Русенова.

Колко печели НЕК

По сметки на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) приходите, които НЕК ще реализира от балансиращия пазар за една година, са около 200 млн. лв., които до 1 юни са били разход за компанията. Асоциацията е пресметнала това на базата на цитирани данни от ЕСО, че разходите на НЕК за балансиране за ВЕИ централите са били 84 млн. лв. (До старта на балансиращия пазар задължение да покрива разходите за небаланси има НЕК.) Отделно в решение на регулатора за цената на електроенергията от 31 юни 2014 г. се посочва, че разходите на ПАВЕЦ "Чаира" (собственост на НЕК и основен балансьор) възлизат на 116 млн. лв., които НЕК също ще си спести със старта на балансиращия пазар. По изчисления на АПЕЕ пък приходите на НЕК само от небалансите на вятърните централи ще бъдат близо 88 млн. лв. за една година. Изчисленията са направени на база осреднена цена за балансираща енергия спрямо годишното производство на вятърна енергия в страната.

От самата НЕК насочиха "Капитал Daily" да потърси приходите на компанията от балансираща енергия в отчета на дружеството. От него обаче е трудно да се прецени, тъй като последният излязъл отчет е за шестмесечието и обхваща само един месец от работата на балансиращия пазар. Въпреки това се вижда, че приходите на компанията за този период спрямо същия на 2013 г. са нараснали с 396.2% до близо 19 млн. лв.

От следващите отчети ще стане видимо какви приходи ще генерира компанията от балансиращия пазар. Неясен остава обаче въпросът кога системата ще заработи така, че всички да спазват зададените правила и да няма ощетени.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-@
    BlueWater
    • - 5
    • + 26

    До къде може да стигне наглостта!

    Държавни чиновници да КРАДАТ, защото измамата е вид кражба, БЕЗНАКАЗАНО и БЕЗКОНТРОЛНО от частни фирми!

    Неспазването на законите в България превзема все по-големи върхове и е напълно възможно вече хората и фирмите да прибягват сами до раздаване на правосъдие!

    Нередност?
  • 2
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • - 1
    • + 29

    До коментар [#1] от "BlueWater":
    В енергетиката всеки се стреми да го натресе на другият, защото базовото ценообразуване го няма. Между другото и крайните консуматори плащат подобна такса, ако имат разлика между заявеното и консумираното количество. Нещата са толкова объркани, че всяко едностранно тълкуване води до безумия. Основният проблем продължава да бъде ниската консумация и вследствие на това ВЕИ стават в някой часове почти основен доставчик, а не просто допълващ с 5-15%. Това води до труден баланс, защото днес по обяд те дават 1000 МВт, довечера 0 МВт, а утре по обяд може да дадат 200-300 МВт. При една средна консумация около 3000 МВт може да видиш как се движат в %. Като добавим и огромните лични интереси, коя ТЕЦ да работи и нещата стават като диференциално уравнение от Н-ти ред.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 24

    Накрая ще осъдят България, и сметката ще я плати пак народа, а не некадърните чиновници.

    Нередност?
  • 4
    raponcho avatar :-P
    ръпончо
    • - 1
    • + 14

    396.2% е увеличението в приходите на НЕК за балансираща енергия за първите шест месеца на 2013 г., спрямо предходната.
    ----------------------
    Я го редактирайте това. Най-малкото защото балансиращия пазар тръгна на 01.06.2014 г.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 10

    Трябва да има заплащане за балансиране. Може би е добре да се даде възможност на ВЕИ да се кооперират с ТЕЦ и ВЕЦ да речем и така сами да постигат по-добро балансиране и да плащат по-малко за такова от НЕК.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#4] от "ръпончо":

    Ами преди явно е нямало никакво заплащане за балансиране

    Нередност?
  • 7
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • - 14
    • + 24

    Ясно е, че ВЕИ сектора е спекулативен и цените, по които продава енергията си са мутренски. А политиците си траят, щото половината имат ВЕИ централи или са свързани с тях.

    Същото важи и за Капитал, който яростно защитава и пропагандира ВЕИ сектора. Този лобизъм вече е досаден и плиткоумен.

    Нередност?
  • 8
    bulair avatar :-|
    Булаир
    • - 14
    • + 18

    Точно пък собствениците на ВЕИ-та да се възмущавата от НЕпрозрачност и съмнителни приходи ?!?!?!?!?!
    Нещата са доста по-прозаични.
    ... От една страна имаме ОТКРОВЕННО МАФИОТСКИ договори за гарантирани цени и пазар - договори, базирани на закони , приети при очевАдни конфликтни на интереси.
    ... От друга страна имаме обществен интерес (недоволство), който е коренно различен от обещаните печалби на мафиотите (депутатите и свързаните с тях лица) .
    ... Някъде по средата е държавата (добра или лоша, силна или слаба - отделен въпрос).
    ... И тъй като същата тази държава сама се е натресла в батака и трудно може едностранно да развали договорите, минава на план "Б" - нови правила и изисквания ИЗВЪН договореното. Ама било непрозрачно, нелогично, непазарно ... аааа, "сори" - каквото повикало, такова се обадило.

    Нередност?
  • 9
    gogich avatar :-@
    Гогич
    • - 13
    • + 16

    ВЕИ измамците се възмущават, че НЕК ги цакала. А реално те са виновни за огромните дисбаланси в НЕК.

    Министър Васил Щонов:
    "От изкупуването на енергия от слънчевите централи на средна цена от 500 лв. на мегаватчас в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв; от изкупуването на енергията от вятърните централи дефицитът се увеличава с още 80 млн. лв. От заводските когенерации и ТЕЦ идват още 200 млн. лв. дефицит за НЕК, от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" - 200 млн. лв., от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" - още 70 млн. лв. Сумата на тези цифри е 1 млрд лв., очерта ситуацията министърът."
    http://www.vesti.bg/pari/biznes/shtonov-ocherta-merki-za-spraviane-s-deficita-v-nek-6023343

    Нередност?
  • 10
    znayko84 avatar :-P
    znayko84
    • - 1
    • + 8

    Абе що не го либерализират тоя пазар. Потребителите да са длъжни да купуват един минимум киловатчаса ел. енергия месечно, така че да се гарантира целостта на системата. Примерно 10 кинта на електромер. От там насетне всеки да може да си купи ток, от който производител си поиска. Държавата да следи единствено за наличие на картелни споразмения и да не се нагласят цените между играчите на пазара, така както е с горивата в момента. Ех, мечти....

    Нередност?
Нов коментар