ЕВН: НЕК използва съмнителни механизми, за да вдига приходите си

Според разпределителната компания няма яснота как се определят цените на балансиращия пазар, а щетите ще се покрият от производителите и потребителите

Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН
Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН
Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С мълчаливата подкрепа на държавния регулатор Националната електрическа компания (НЕК) прилага съмнителни от законова гледна точка механизми за увеличаване на приходите си. Това става чрез балансиращия пазар, който стартира на 1 юни тази година и е за сметка на останалите участници в системата. Това показва преглед на първите два месеца на работата му, изготвен от ЕВН, която доставя ток в Югоизточна България. Заради пълната липса на прозрачност как точно се определят цените за излишък и недостиг се стига до по-високи разходи и за производители, и за потребители.

Колкото реши НЕК

Още от началото на юни НЕК започна да коригира графиците, които крайните снабдители (в частност ЕВН) са длъжни да подават ежедневно и с които те прогнозират производството на ВЕИ централите в групата, която балансират, на следващия ден. Промяната на тези графици обаче не само противоречи на логиката на пазара, но такава възможност не е предвидена и в нито един закон или правилник, казаха от ЕВН. И докато ограниченията в началото са били по-плахи, по-късно се е стигнало до случаи, когато в някои дни корекцията е била 100%, т.е. нулево производство.

Тънкият момент в случая е, че централите така или иначе произвеждат заявената електроенергия, само че на преференциална цена им се плаща само тази част, която НЕК е определила. Другата част е на цената на излишъка. Как обаче се определя тя никой не знае, така че на практика може да бъде всякаква. Така се стига например до абсурдната ситуация на 13 юли, когато централите е трябвало да плащат по 5 лв. на всеки мегаватчас, който са произвели извън графика на НЕК, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Корекциите създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали и грешни цени, в резултат на което всеки участник - от големите потребители и ВЕИ до отделните консуматори, трябва да участва в тези щети, обясни регионалният мениджър на "ЕВН България" Йорг Золфелнер.

Екстремни цени

Липсата на нормално работеща система е довела и до екстремни стойности на недостиг и излишък в странни часове на денонощието. Така през нощта на 13 срещу 14 юли (между 3 и 4 часа) цената за недостиг е достигнала 1800 лв. на мегаватчас. За сравнение, административно определената до началото на юни цена е била 186.31 лв. Това означава, че ЕСО е задействал централа, чиято цена е близо 2000 лв., но не се знае коя е тя, тъй като тази информация липсва на сайта на системния оператор, обясни Гочо Чимширов, член на управителния съвет на "ЕВН България електроразпределение". Практиката в Западна Европа е всички цени и производители да са публични, затова се правят търгове всеки месец. Така в случай на недостиг диспечерът е длъжен да задейства централата с най-ниска цена, каза Золфелнер.

Интересно е и откъде е дошло искането за недостига в този час на денонощието. Тъй като информация няма, а обясненията си противоречат, логично съмненията се насочват към ПАВЕЦ "Чаира" (собственост на НЕК). По принцип при излишък на електроенергия ПАВЕЦ помпи вода към горния изравнител, а при недостиг я пуска надолу и произвежда ток. Любопитна подробност обаче е, че НЕК и ЕСО нямат договор за цената на помпената централа, така че е много вероятно да я калкулират по цената на недостига. Така първо се появява недостиг, след това помпите консумират енергия на цената на недостига и това всичко вдига общата цена, обясниха от ЕВН.

Ефекти

Опитите на НЕК да повиши приходите си водят до увеличаване на разходите за балансиране и на практика щетите се покриват от всички. По изчисления на ЕВН ВЕИ централите само в нейната група са платили около 1 млн. лв. повече на НЕК за двата месеца (юни и юли). По графика на компанията разходите за балансиране е трябвало да бъдат около 1.5 млн. лв., но в резултат на корекцията на НЕК те са били малко над 2.5 млн. лв. Нещо повече, от това е ощетен и ЕСО, който вместо 500 хил. лв. е получил 255 хил. лв.

Начинът, по който работи балансиращият пазар, създава сериозни проблеми и за големите предприятия. Ако дадена фабрика трябва спешно да изпълни поръчка и да произвежда през нощта, тя не знае на каква цена ще получи електроенергията, защото ЕСО публикува информацията с 8 дни закъснение, каза Золфелнер.

Със сигурност това ще се отрази и на сметките на битовите потребители, тъй като реалните разходи за балансираща енергия се оказват доста по-високи от планираните от енергийните дружества. Постоянно повишаващите се цени (регулирани), по които НЕК продава ток на т.нар. доставчици от последна инстанция (електроразпределителните дружества и ЕСО), пък ще имат много сериозен ефект върху клиентите им, сред които са големи болници, училища и ВиК дружества.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-(
    BlueWater
    • + 14

    За пореден път управлението на БСП и ДПС енергийната система се срива още повече и всички губят освен партийните фирми, и другарите и другарките сложени на ръководни позиции в НЕК, ЕСО и ДКЕВР!

    Това НАГЛО поведение, кражби и злоупотреби ще продължава докато не се направят напълно прозрачни и 100% публични всички решения които се взимат от тези държавни служители!

    Необходима е НОВА КОНСТИТУЦИЯ за да бъде потърсена отговорност от прокуратура и следствие, които НЕ преследват хората виновни за огромните злоупотреби в държавните енергийни структури и фирми!

    Нередност?
  • 2
    pcl04364460 avatar :-|
    pcl04364460
    • + 13

    Трябва да бъде потърсена отговорност специално на членовете на ДКЕВР, които приеха правилата за пазара така, че гарантираха на НЕК и ЕСО абсолютна държавна закрила за тези дружества, за да могат да осъществяват фрапантни нарушения на правилата на конкуренцията.

    Всяко решение на ДКЕВР показва дълбоко и абсолютно неразбиране на сложната материя за функционирането на либерализирания пазар на енергия и деривати, както и демонстрира пълна незаинтересуваност и нежелание на тези хора да осъзнаят поне разликата между пазар "само енергия" и пазар "енергия плюс алокиране на капацитет".
    Дамите и господата, членове на ДКЕВР, ако изобщо четат каквото и да било друго, освен партийни инструкции и поръчки с очакван краен резултат от наредителя, дано да осмислят поне това, че са манипулируеми и манипулирани от политически партии заради това, че им липсват фундаментални знания в регулираните области.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 8

    За фирмите около ДПС и БСП всичко се изкупува, другите да умират, това е принципа.

    Нередност?
  • 4
    xak31374238 avatar :-@
    xak31374238
    • - 4

    ЕВН да се изгонят от страната ни! Тази мафия надува разчетите за разходите си със милиони чрез консултации със свързани лица и поръчки в пъти над пазарните цени които после им минават за разход! ВЪН ГРАБИТЕЛИТЕ ИЗМАНИЦИ от страната ни!

    Няма ли свестен одитор да им направи "сметката" на тия лайняри?

    Нередност?
  • 5
    pcl04364460 avatar :-P
    pcl04364460
    • + 5

    До коментар [#4] от "xak31374238":

    Да не би да сте от онези ярки протестиращи от февруарската зима на 2013г., които се събираха, за да плюят ерепетата? Странно е защо никой от тези протестиращи не искаше да наплюе НЕК за водената от тях политика. Бихте ли бил/а смел/а, за да кажете такива неща срещу държавното БЕХ, което съществува само, за да прибира милиони левове дивиденти от свързаните си лица, да им дава консултации и кредити, за да съществуват? Бихте ли си мълчали пред БЕХ, ако знаете, че от сметките, които плащате, БЕХ издържа цял футболен отбор?
    Ако Ви са известни принципите за ценообразуване, ще сте наясно, че на НЕК се одобряват от ДКЕВР какви ли не разходи за какво ли не. По няколко пъти. Но след като не сте наясно, можете просто да угасите тока у дома си. Освен, че ще се върнете около двеста години назад в еволюцията на човечеството, ще разберете изведнъж колко значим и полезен е той за всички. И че ако ги нямаше ерепетата, които всички плюят, просто нямаше да имаме ток.

    Нередност?
Нов коментар