🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

(Без)условна подкрепа

Патриотичният фронт изглежда готов да гласува за кабинет на ГЕРБ с уговорката, че иска споразумение

Валери Сименов (вторият отляво) засега изглежда сигурен в партньорството си с ВМРО и лидера му Красимир Каракачанов (вторият от дясно)
Валери Сименов (вторият отляво) засега изглежда сигурен в партньорството си с ВМРО и лидера му Красимир Каракачанов (вторият от дясно)
Валери Сименов (вторият отляво) засега изглежда сигурен в партньорството си с ВМРО и лидера му Красимир Каракачанов (вторият от дясно)    ©  Георги Кожухаров
Валери Сименов (вторият отляво) засега изглежда сигурен в партньорството си с ВМРО и лидера му Красимир Каракачанов (вторият от дясно)    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"...Бойко Борисов е най-неподходящият човек за министър-председател. Той е имал възможността да го докаже, него го изгониха с камъни от парламента и даже не можаха хората да го защитят, трябваше да викат прасетата да бъдат негови защитници. Той е вреден за България, той наложи недиалогичността, той наложи арогантността, той наложи дори и простотията в кореспонденцията между институциите. Знам, че вълкът козината си мени, но нрава никога."

Тези думи принадлежат на бившия евродепутат от "Атака" Слави Бинев и са казани не преди няколко месеци и години, а в четвъртък пред "Дарик" радио. Бинев е известен с непремерените си изказвания, но в случая е още по-интересно, защото същия ден стана официално известно, че вече е избран за депутат от Хасково с листата на Патриотичния фронт. Коалицията между ВМРО и НФСБ (и още десетина по-малки формации) пък засега изглежда най-сигурният поддръжник на правителство с мандат на ГЕРБ, макар и при определени условия. "Цял ден се обяснявам за Слави Бинев. Това е демокрацията - от 100 % може един да не е съгласен. Какво толкова ще стане, просто няма да подкрепи кабинета", спокоен беше пред "Капитал" председателят на НФСБ Валери Симеонов. По думите му такава ос на разделение или разцепление в коалицията няма, просто Бинев не харесва открай време Борисов.

Много по-голяма ще е драмата, когато дойде моментът да се обсъжда евентуалното членство на Турция в ЕС, срещу което и ВМРО, и НФСБ не само са категорично против, партията на Красимир Каракачанов дори събра подписка за национален референдум. А зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки емоционално коментира още в нощта на изборите, че "ако иска да говори с Реджеп Ердоган, ще говори с него, а не с Касим Дал". Но за "късмет" на Патриотичния фронт въпросът за членството на Турция в ЕС не е дневен ред, а и с това и поредната пречка пред подкрепата им за евентуално правителство с мандат на ГЕРБ и с участието на други партии, включително и тази на Касим Дал и Корман Исмаилов - Народна партия "Свобода и достойнство" (част от Реформаторския блок). Бойко Борисов пък вече получи най-сърдечни поздравления за победата от президента Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу.

На фона на тези разминавания позицията на фронта, че е готов да разговаря по конкретни приоритети за кабинет на ГЕРБ изглежда най-малкото непоследователна. В тяхна защита може да се отбележи само, че Симеонов още в края на кампанията твърдеше, че НФСБ и ВМРО могат да застанат както зад правителство с мандат на ГЕРБ, така и зад такова с мандат на БСП. "Нищо няма да загубим, защото всичко това, което ви казвам, го говорим през цялата кампания вече един месец. Целта ни е да помогнем за изваждането на България от кризата. Затова и предлагаме правителството на националното спасение", опитва се да обясни позицията си той с днешна дата. Темата е чувствителна, защото Симеонов създаде НФСБ, след като се раздели с "Атака" през 2009 г., възмутен, че Волен Сидеров подкрепи кабинета на Бойко Борисов "безусловно" (разбирано като без видими претенции за участие в правителството). Партията на Сидеров сега влезе в парламента на ръба на 4-процентната бариера, докато фронтът получи около 8%, и то от избиратели от по-големите градове, с по-добро образование от традиционните фенове на Сидеров, на средна и висока възраст (по данни на "Алфа рисърч").

Идеята на Патриотичния фронт сега е след обсъждане между всички парламентарно представени партии (без "все-още псевдолегитимната ДПС") на десет основни приоритета да бъде подписано споразумение за изпълнението на тези от тях, за които се постигне съгласие. След това да се даде свобода на ГЕРБ да предложи състав на правителство. Националистите ще защитават позициите си, сред които нулева или по-ниска от сегашната ставка на ДДС за лекарства и учебници, спиране на строежа на "Южен поток", семейно подоходно облагане и др. "Ако някой успее да ме убеди, че проектът "Южен поток" ще носи по един милиард годишно от първата година, ще си преразгледаме позицията. Засега никой не може да ме убеди", твърди Симеонов. За цената на лекарствата например казва, че не държи непременно да се регулира през данъка, но може и по друг механизъм, стига да се постигне крайната цел. Борисов и ГЕРБ, които държат на европейската си легитимност и на добрите отношения с Турция, ще трябва да преглътнат изказвания от типа за "сбърканата социална система, при която има едно тенденциозно насърчаване на циганската раждаемост, на безразборната раждаемост, която е превърната вече в бизнес, и то с парите на обикновените български граждани. Една циганска раждаемост, която създава не граждани, а създава индивиди, паразити, които нито могат да работят, нито има от образование, нито знаят български език". Или пък "спешна промяна в Избирателния закон, така че да се забрани граждани на друга държава, основно на Турция, да определят нашето бъдеще... ние сме за задължително гласуване, за изпит по български език на всички избиратели извън България".

"Ако нито един от 10-те приоритета не се подкрепят - минаваме в една агресивна опозиция", заканва се той. Ситуацията, в която не биха гласували за кабинет на Борисов, е "ако не предприеме спешни мерки за отстраняването на ДПС от властта", но ако ДПС застане зад правителство на националното спасение, това няма да има значение. Всъщност документът се явява единственото условие, което фронтът поставя. "Ще подкрепяме не само правителството на ГЕРБ, следващото може да е на БСП и него ще подкрепяме, ако изпълнява тези приоритети. В момента, в който спре, вече губи нашата подкрепа", твърди собственикът на тв "Скат".

В коалицията обсъждали детайлно евентуалните нагласи на някои от участниците в нея да се включат в изпълнителната власт, но стигнали до извода, че постовете ("няколко кресла, вицепремиерско място или някоя агенция, за да си правят безобразията") не може да са разменна монета за подкрепа. Още повече че идеята им е кабинетът да е съставен от специалисти, а не от партийни лица, защото "политически фигури трудно могат да бъдат сменени, приема се като голяма политическа драма". Но самият Симеонов казва, че не се приема за политик, а за бизнесмен, чиято основна специалност е енергетиката, но по стечение на обстоятелствата разбира и от телекомуникации. На въпрос дали би приел министерски пост, отвръща "по-скоро не".

Музика за ушите на лидера на ГЕРБ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobivelkov avatar :-|
    Велков
    • - 2
    • + 7

    Най-сигурните партньори...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 8

    За мен, от политическа гледна точка, позицията им е издържана. Ще се радвам да чуя конструктивно предложение за реформата на стимулираната раждаемост. Като цяло, техните идеи ще дадат една положителна нотка в едно управление, което ги възприеме.

    За съжаление, откъм експерти тези партии са много зле и изпълнявайки сами своите цели биха вкарали България в големи проблеми.

    Нередност?
  • 3
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • + 4

    Ха сега де!
    Единствето Реформаторите и Патриотичния фронт имат принципна позиция ПРОТИВ изграждането на "Южен Поток". Всички други са принципно "ЗА".
    При това позицията на двете посочени формации е безусловна. Ама няма "ако отговаря на изискванията на ЕС" и други форми на шикалкавене.
    Чест им прави за тази позиция и на РБ и на ПФ.И единствено тези две формации говорят за това , че "Южен Поток" е икономически неизгоден за България.

    Нередност?
Нов коментар