Патриотичният фронт: Данък върху оборотите на търговските вериги

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, част от Патриотичния фронт заедно с НФСБ, пред "Капитал"

"Гражданите трябва да придобият правото да обявяват фалит подобно на фирмите, когато не смогват да плащат дълговете си, и така да получат необходимата защита".
"Гражданите трябва да придобият правото да обявяват фалит подобно на фирмите, когато не смогват да плащат дълговете си, и така да получат необходимата защита".
"Гражданите трябва да придобият правото да обявяват фалит подобно на фирмите, когато не смогват да плащат дълговете си, и така да получат необходимата защита".    ©  Юлия Лазарова
"Гражданите трябва да придобият правото да обявяват фалит подобно на фирмите, когато не смогват да плащат дълговете си, и така да получат необходимата защита".    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кои данъци бихте увеличили/намалили ?

- Трябва да започне дебат за промяна на плоския данък по отношение на физическите лица. Разработваме диференциран подход за по-ниските и по-високите доходи и освобождаване от данъци на минималните доходи. Поддържаме идеята за семейно подоходно облагане. Предлагаме и гъвкава промяна на ДДС за някои стоки - лекарства, учебници, детски стоки, хранителни стоки и др. Ставката трябва да е нулева или символична. За ускорено възстановяване на ДДС на фирмите сме, за да не се блокират оборотните им средства. При данъкоплатци, които са внасяли дължимия данък без просрочие за последните 12 месеца например, дължимото ДДС трябва да се възстановява без ревизия в срок от една седмица от подаване на заявлението, ако сумата не надвишава 10 000 лв. Освен това предлагаме данък върху оборотите на големите търговски вериги, с който да се дофинансират местните земеделски производители и преработвателите.

Бихте ли увеличили/намалили осигуровките ?

- Много експерти твърдят, че за балансирането на системата е необходимо увеличение, но аз не съм съгласен. В перспектива може да се помисли за увеличаване на здравните вноски, и то само след като се извърши или паралелно с отлаганата здравна реформа. Патриотичният фронт иска бързо и шоково увеличение на пенсиите (защо не двойно до края на мандата на новото Народно събрание). Затова трябва да се помисли сериозно за поемане на евентуален дефицит в НОИ от държавата чрез заемане на НОИ на необходимите средства за повишаването на пенсиите.

Трябва ли да се увеличат минималните и максималните осигурителни прагове и как?

- Минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата обикновено са приемани на нож от работодателите. Досега обаче от увеличаването им в годините не сме видели някакви апокалиптични последици. В същото време те не бива да пречат на наемането на нискоквалифицирани работници и тук следва да има по-гъвкава схема за почасово заплащане. При увеличаване на минималната работна заплата – двойно до края на мандата на новото Народно събрание - минималният праг ще нарасне по естествен начин. Максималният може да нараства постепенно с по 0.5 - 1% годишно.

Нужна ли е актуализация на бюджет 2014 г.? Каква? Какъв лимит на държавния дълг е необходим?

- Възможно е да се дебатира на тема актуализиране на бюджета, защото видно е, че са заложени доста оптимистични очаквания за приходите. Обратното е пропаганда на БСП. Но все пак трябва да се знае, че фискалният резерв е достатъчен за посрещане на текущи задължения. Лимитът на държавния дълг е вече установен и не е необходимо да бъде увеличаван.

Какви са опциите за финансиране на дефицитите в бюджета? Нужна ли е на България помощ от МВФ?

- Помощ от МВФ – не. Това пък беше пропагандна теза на ГЕРБ, с която да създадат усещането за някаква катастрофа и да набавят гласовете, които не им стигат за пълното мнозинство. МВФ не трябва даже да се кани в страната.

Какво е най-удачното решение на казуса КТБ? 

- Прозрачно оздравяване на банката. Това, което се случи с КТБ, беше целенасочена политическа атака. Добра или лоша, тази банка е основна финансираща институция в страната. Имам чувството, че някой се опита да си я присвои и следите пак водят към ДПС.

Затова изходът е на подобни опити да се сложи край, БНБ да си свърши работата по закон, да се даде възможност на акционери в банката да я оздравят, да се даде прозрачност на теклите там процеси, да се идентифицират "здравите" места в банката и в никакъв случай да не се допуска нарушаване на интересите на дребните вложители или пък приемане на някакви специални законодателства, които да облагодетелстват големите риби. И, разбира се, виновните трябва да бъдат изправени пред съда.

Трябва ли да се предприемат промени и какви в структурата и ръководството на финансовите регулатори?

- Очевидно са необходими – нали именно банковият надзор и Комисията за финансов надзор трябваше да предотвратят това, което се случи с КТБ. Аз лично очаквам оставки. Каквито и промени да се направят, боя се, че ще бъде всуе, понеже не е вероятно да се спазват повече, отколкото сегашните. 

Трябва ли влизането на България в Единния банков съюз и еврозоната да се превърнат в приоритет за страната?

- Еврозоната не бива да е самоцел, влизането в нея крие рискове. Например необходимост от хармонизиране на данъчната ни политика, което не намирам за приемливо, или пък тежестите по спасяване на закъсали страни членки. Ако се премахне валутният борд, което ще стане при влизане в еврозоната, не е съвсем сигурно, че курсът към еврото ще се запази на сегашното ниво.

Принципната ни позиция е "за" единен банков съюз, но банките в България често са партийни каси или олигархични структури. Вече две десетилетия законодателството се изгражда единствено в тяхна полза и във вреда на кредитополучателите – т.е. на хората и на реалния бизнес. Рискът от банковите сделки следва да се разпределя справедливо и ще предложим законодателни промени за това. Банката следва да възстановява на кредитополучателя първоначално направените от него капиталовложения (самоучастието му); да погасява на кредитополучателя погасената от него част от главницата; да възстановява на кредитополучателя равностойността на направените подобрения по закупения от него чрез кредит имот. Банката следва да заплаща на кредитополучателя справедливо обезщетение за нанесените му морални и материални вреди, в това число и при нарушените от страна на банката законови и административни разпоредби, вкл. и едностранно повишените лихви. Ще предложим максимален допустим размер на банковите такси за преводи към сметки на държавни и общински учреждения, а максималният размер на таксите по кредити за физическите лица да се определя от БНБ с нарочна тарифа след съгласуване с Министерството на финансите.

Гражданите трябва да придобият правото да обявяват фалит подобно на фирмите, когато не смогват да плащат дълговете си, и така да получат необходимата защита.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    reveal avatar :-P
    Reveal
    • - 3
    • + 17

    Прочетете внимателно това:

    "Ако се премахне валутният борд, което ще стане при влизане в еврозоната, не е съвсем сигурно, че курсът към еврото ще се запази на сегашното ниво."

    Ето тайните: За огромното време (около хилядна от секундата) между падането на валутния борд и влизането в еврозоната се канят да печатат нещо средно между лев и евро. Едно стабилно българско левро с което България да стане единствената страна в еврозоната с две валути. Само временно, нали? Да, финансов патриотизъм ни липсваше и малко ЛЕД

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-P
    plamenhristov5
    • - 6
    • + 24

    Капитал, като му чета глупостите на тоя и ми идва идеята - защо не въведете в менюто поле за препоръчване да се избягват определени статии, поне да си пазим психиката, настроението и времето

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 25


    До коментар [#2] от "plamenhristov5":

    Прочетох само заглавието и в подзаглавието името - Ангел Джамбазки.
    Ами всъщност това е, което искате: сирена - "не четете!"

    Г-н Джамбазки е твърде млад, за да знае, че на 1.4.1994 г. действащия дотогава данък оборот бе заменен с много по-адекватния данък добавена стойност.
    Г-н Джамбазки нищо не разбира от икономика - това е изводът от неговата теза.
    Г-н Джамбазки няма защо да разбира от икономика,




    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 22

    Извинявам се, изпратих горното по грешка

    ...защото му е достатъчно да обясни пред някаква тълпа колко велики са българите и колко гадни са съседите ни от Турция, Сърбия, Македония, Гърция и колко ни мразят (!) и събира достатъчно гласове, за да разказва тези глупости в европарламента.

    Моля, опитайте се да мислите, преди да гласувате за такива...

    Нередност?
  • 5
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 2
    • + 8

    Как не го е срам да говори такива глупости въпросният...

    Нередност?
  • 6
    siolen avatar :-?
    siolen
    • - 11

    До коментар [#3] от "D-r D":
    Извинете, но какво му е по-адекватното на "ДДС" в сравнение с "ДО" ?
    Според мен е обратно - данъка върху стоките с по-голяма добавена стойност е по-голям, т.е. не се поощрява производството на такива стоки, което вкарва икономиката в производство на "втора ръка" стоки - без нищо иновационно или интелектуално в тях.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 13

    До коментар [#6] от "siolen":

    Разликата е много видима.
    При ДО ако петима търговци си фактурират един на друг пита кашкавал, например, на стойност 100 лв, те при всяка сделка ще платят ДО 20%, тоест общо 100 лв.
    Ако същото се повтори при ДДС, реално платения данък ще е 20 лв.

    Адекватността на ДДС е в това, че всеки плаща данък само върху стойността, която добавя към онази, на която е купил стоката/продукцията.

    Нередност?
  • 8
    zaza avatar :-@
    zaza
    • - 1
    • + 13

    ВМРО явно имат голям кадрови потенциал, щом най-добрият им икономист е юрист :)

    Не разбирам защо иска да вдигне цените на стоките в големите вериги. Всъщност там има допълнителен въпрос - как ще приеме закон за различно третиране на юридически лица съобразно техния оборот? брой служители? Ако такава глупост стане - какво пречи на кауфланд или карфур да регистрира всяка каса като отделен "малък търговец" и да заобиколи закона? А ако съм българин и имам 10 малки магазина - голям търговец ли съм :-)

    Минималния осигурителен праг да се удвои, да не се бута максималния?! Това някаква лява партия с десни идеи ли е? Или просто господинът не знае за какво говори?!?

    Как се маха ДДС от детски стоки и кое се води за детска стока? Пелена за дете и пелена за възрастен - данъчния ли ще ги различава? Храни за деца и за възрастни? Разходът по проследяването няма ли да е огромен? Кога един учебник е учебник и кога ще е книга? И знае ли Джамбазки какво става с хората по веригата, които плащат ДДС за хартията, мастилото, тока и т.н. за този учебник, за който после не се взима ДДС?

    Какво имаме да хармонизираме на данъчното си облагане, за да приемем еврото?!? Да покриваме "тежести на закъсали държави"... Та ние сме цъфнали и вързали...

    А това за банките съвсем не ми стана ясно какво трябва да означават изреченията - какво и кога да възстановява банката.

    Каква защита получават фирмите? Стават директно собственост на кредиторите си. Той какво си мисли, че когато някое физическо лице обяви фалит ще може нормално да съществува? Дори жилище под наем няма да има кой да му даде, ако има работещ регистър за задълженията.

    Лошо, лошо, много лошо. Поне Валери Симеонов да бяхте питали - много по адекватни отговори щеше да ви даде - толкова време управлява развиващи се фирми, знае отлично какво е ДДС, как се тегли и внася, какво са осигурителни прагове и как се плащат!!!

    Нередност?
  • 9
    sparti avatar :-|
    sparti
    • - 2
    • + 3

    Последното ме разби- "Гражданите трябва да придобият правото да обявяват фалит подобно на фирмите, когато не смогват да плащат дълговете си, и така да получат необходимата защита."

    Общо взето - това е случая с КТБ - само че гражданите=КТБ в случая.
    Един човечец си е прибрал едни пари, които по принцип трябва да дава, но понеже знае че все някак си ще му платят масрафа, вече не му пука.
    Нали ще получи необходимата защита, какво да се коси излишно.

    Нередност?
  • 10
    kokov avatar :-|
    коков
    • - 6
    • + 1

    ДДС е измислен от крадците за да може да се точи но няма как да стане промяна защото нашите политици са кукли на конци, пък ако вземат да не слушат ще им направят революция все пак живеем в дирижирана демокрация!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал