Как новата заместничка на Цацаров е осигурила обвинение на правозащитника Михаил Екимджиев

Тихомълком миналата седмица Висшият съдебен съвет назначи пловдивската съдийка Мария Шишкова за зам. главен прокурор

През януари 2011 г. съдия Шишкова е наградена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов  с почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга" – III степен
През януари 2011 г. съдия Шишкова е наградена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов  с почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга" – III степен
През януари 2011 г. съдия Шишкова е наградена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов с почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга" – III степен    ©  МВР
През януари 2011 г. съдия Шишкова е наградена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов с почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга" – III степен    ©  МВР
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналият четвъртък с 13 гласа "за" и без дебати Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи пловдивската съдийка Мария Шишкова за зам. главен прокурор. Номинацията, за която неофициално се говори от няколко седмици в Съдебната палата, беше издигната на същото заседание от Сотир Цацаров, а самата точка беше включена в дневния ред като извънредна.

Встрани от мълчанието във ВСС, въпреки че става въпрос за ключов пост в единната и централизирана прокуратура, около номинацията на съдия Шишкова за зам. главен прокурор не се случи и обществен дебат.

Името на съдия Шишкова е познато преди всичко сред юристите в Пловдив. И особено на известния правозащитник Михаил Екимджиев. С нея той се сблъсква преди 18 години, когато в опита си да се подготви за дело, по което е адвокат, Михаил Екимджиев става... обвиняем за клевета.

Случката

"Случката се развива през 1997 г., малко след като заради практиката на Европейския съд по правата на човека и осъдителните решения срещу България по делата "Асенов" срещу България и "Николова" срещу България, беше променен Наказателно-процесуалният кодекс и съдът вече контролираше задържането под стража", спомня си адвокат Михаил Екимджиев. Той защитава задържан под стража обвиняем за кражба, който иска мярката му да бъде изменена в по-лека. Ден преди заседанието адвокат Екимджиев отива в съда и за да се запознае с делото: "Първоначално то ми беше предоставено от деловодителките, но съдия Мария Шишкова с тон, неподходящ за служебно ползване, ми разпореди да върна делото. На въпроса ми относно правното основание на това разпореждане г-жа Шишкова чистосърдечно ми отговори, че има уговорки с прокуратурата делата да не бъдат предоставяни на адвокати", разказва правозащитникът.

На следващия ден по време на откритото съдебно заседание по делото адвокат Екимджиев прави възражение, че не следва да се дава ход на делото, защото не се е запознал с материалите от досъдебното производство и не може да осигури ефективна защита на клиента си. "Държах да се протоколира, че по лично разпореждане на съдия Шишкова съм бил лишен от тази дължима на защитника процедурна възможност. Пред повече от 10 души - експерти, прокурор, съдебни заседатели, стажанти, съдия Шишкова безцеремонно заяви: "Това няма да се протоколира."

"Наклеветил длъжностно лице"

В протокола е записано само, че адвокатът не е запознат със следственото дело, но не и думите му, че достъпът до делото е бил препятстван от съдията. Това е важна подробност, защото процедурата е състезателна и забраната за запознаване с материалите по делото сериозно нарушава равнопоставеността на страните в производството по обжалване мярката за неотклонение "задържане под стража". Това кара адвокат Екимджиев да поиска от съда поправка в протокола от съдебното заседание. Молбата му завършва с изречението: "Само така би се санирало сериозно процесуално нарушение от страна на съда, граничещо с документно престъпление." По повод горното изречение съдия Шишкова сезира прокуратурата, която образува предварително производство и привлича като обвиняем адвокат Екимджиев за това, че е ... наклеветил длъжностно лице, като е приписал на съдия Мария Шишкова престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка". Постановлението за образуване на предварително производство е обжалвано, но окръжната прокуратура го потвърждава като законосъобразно.

Следва дълга кореспонденция между съда, адвокатурата и прокуратурата, в резултат на което разследването срещу адвокат Екимджиев е преместено в Пазарджик, а четири месеца по-късно е прекратено поради явна несъставомерност на деянието (липса на престъпление).

Без последствия

Днес, близо 18 години по-късно, тази история е забравена освен от пострадалите в нея. Фактът, че близо година един адвокат е бил незаконно обвиняем заради желанието си да осигури адекватна защита на клиента си, остава без последствия за прокурорите, които са поддържали обвиненията въпреки очевидната им безпочвеност. А иначе мълчаливото повишаване на съдия Шишкова в зам. главен прокурор, която въпреки българските и международните закони е лишила адвокат от правото му да се запознае с делото, а заради възмущението му инициира наказателно производство срещу него, е просто поредният пример за несъстоятелността на актуалния състав на най-висшия орган по управление на съдебната система.

От прокуратурата коментираха, че Мария Шишкова ще отговори на въпросите на "Капитал", когато встъпи в длъжност. 

Диагнозата на Екимджиев:

Цацаров се обгражда с посредствени, но кучешки предани хора

"Като всеки овластен страхливец Сотир Цацаров се обгражда с посредствени, но кучешки предани хора. Докато Роман Василев беше заместник главен прокурор, мислех, че по-лошо не може да бъде. Бракониерският избор на Мария Шишкова от ВСС ме опроверга", коментира пред "Капитал" адвокат Екимджиев. И допълни: "За разлика от Цацаров, при когото склонността към злоупотреба с власт е само рефлекс на номенклатурен апаратчик, при новата му заместничка това е служебен нагон. Кариерният възход на Шишкова показва, че пловдивският модел на управление на Сотир Цацаров, при който рецидивистите в нарушенията на човешките права, причинили най-много осъждания на България в Страсбург, най-бързо изкачваха магистратските йерархии, вече е ъпгрейдван, централизиран и институционализиран."

Тревожен е фактът, че това злополучно съчетание на неограничена власт и неудържима склонност тя да бъде злоупотребявана се случва на върха на прокуратурата, където силата на властта и изкушенията за нейната противоправна употреба са най-концентрирани и персонифицирани. 

Родово-клановият подход, при който босове и сатрапи се обграждат с посредствени, но доверени и проверени протежета, създава измамно усещане за сигурност на вожда за сметка на общественото доверие в институциите. Поставяйки Мария Шишкова до себе си, Цацаров недвусмислено показва намерението си да продължи да управлява прокуратурата не като публична институция, а като бащиния – не с правни норми, а чрез сделки, кондики и уговорки. Това ще разшири зоната на личен комфорт на главния прокурор и новия му заместник за сметка на нашите права и надеждите ни най-после да видим една прокуратура, която работи в името на хората и на правото, а не обслужва егото и личните проекти на нейните ръководители", казва правозащитникът.

Кой е новият заместник

Мария Шишкова е съдия от 1994 г., като първо правораздава в районния съд в Пловдив, а от 2000 г. е в наказателното отделение на окръжния съд, където дългогодишен ръководител беше и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Наскоро съдия Шишкова беше кандидат за съдия в Софийския апелативен съд, но се отказа от конкурса.

В прокуратурата тя ще заеме мястото на Ася Петрова, която наскоро оглави Върховната административна прокуратура. Тя пое този пост от Камен Михов, който беше назначен за представител на България в Eurojust. 

Името на съдия Шишкова е познато преди всичко сред юристите в Пловдив. Тя председателстваше съдебния състав, който остави за постоянно в ареста набедения за въоръжен грабеж Максим Савов, който беше оправдан на всички инстанции и осъди държавата. През януари 2011 г. съдия Шишкова е наградена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (който е награждавал и Цацаров  - бел. ред.)  с почетното отличие на МВР "За доблест и заслуга" – III степен, за участието си в проекта "Противодействие на престъпления, свързани със злоупотреба на финансови средства, предоставени на България от ЕС".

 
40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 30
    • + 77

    Започва се отново... ГЕРБ се завръща!

    Нередност?
  • 2
    kaktaka avatar :-|
    kaktaka
    • - 6
    • + 124

    Това е ДПС, а то не си е отивало.... Но ГЕРБ няма нищо против - въпреки, че и Кристалина Георгиева и Президентът сложиха знак за тотален приоритет на съдебната реформа - Борисов не планира да прави промени.

    Нередност?
  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 95

    "Като всеки овластен страхливец Сотир Цацаров се обгражда с посредствени, но кучешки предани хора. ''
    Той Цацаров затова със съби и нокти се бори срещу съдебна реформа.Не се били съветвали с него.За какво,да им каже колко е излишна и ненужна.Как може да има прокурори във ВСС и те да избират съдии.Но все някога явлението''Пеевски "ще приключи.И такива като Цацаров,ще бъдат изметени не само от прокуратурата,но и от съдебната система въобще.

    Нередност?
  • 4
    jessie... avatar :-(
    Jessika
    • - 4
    • + 88

    Леле-мале, човек все си мисли, че не може да е по-лошо и всеки път се оказва, че може.
    А според ББ нямало нужда да се прави реформа в съдебната система!!!

    Нередност?
  • 5
    manu_chao avatar :-|
    manu_chao
    • - 4
    • + 64

    Боко, Цацата, Догана, Брендо, Искрата.....Октопода е плъзнал навсякъде.
    Гнусотия!


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • - 1
    • + 40

    Много Ц-та и Ш-та шетат в нашата съдебна система... е няма нужда от реформи сега 😂

    Нередност?
  • 7
    raspyal avatar :-|
    raspyal
    • - 82
    • + 8

    Пък ако знаете също преди 18 г. дъщерята на братовчедката на Цацаров е блъснала с колелото друго дете и му е останал белег, за който лекарите са казали, че може да изчезне през пубертета, а може и да не изчезне. Което е още едно доказателство, че Цацаров се обгражда не само с посредствени, ами и с агресивни хора, и то не само професионално, ами и в роднинския си кръг го прави! Как не го е срам, се чудя. А авторите на пасквила - Екимджиев и Босев дали ги е срам?

    Нередност?
  • 8
    r.drazhev avatar :-|
    Р. Дражев
    • - 2
    • + 27

    Това е отказ от реформи, има ли начин да ги съдим, тези апаратчици! Може ли някой юрист от форума, да каже възможно ли е?
    Отново трябва да вземем нещата в ръцете си.

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 7
    • + 30

    До коментар [#7] от "raspyal":

    Интересно ако вие бяхте съденият и въпросната съдийка попречи на вашия адвокат и ви прати в панделата ей така, защото и е скимнало дали щяхте да сте доволен. Не е лошо да се поучим от грешките на другите, например от историята на ЦЦ. Докато беше във властта смело раздаваше квалификации и присъди. И в момента в който падна от власт същите мекерета го погнаха и се оказа с 4 дела и абсурдна присъда.

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 22
    • + 14

    До коментар [#1] от "naffoo":

    И с какво точно ГЕРБ е спомогнал за назначаване на тая пача от независия съдебен съвет ?. Който да не забравяме не подлежи на никакви реформи защото го пази конситуционния съд доминиран все още от протежета на първанката ?

    Нередност?
Нов коментар