🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът в Страсбург осъди държавата заради определение, подписано от Сотир Цацаров

Пловдивският компютърен спец Максим Савов, обвинен несправедливо в грабеж, веднъж вече спечели дело за обезщетение пред националните съдилища

Месеци наред, докато Максим Савов беше в ареста, жена му организира кампания в негова защита, включително във Фейсбук, с писма до всички инстанции и медии
Месеци наред, докато Максим Савов беше в ареста, жена му организира кампания в негова защита, включително във Фейсбук, с писма до всички инстанции и медии
Месеци наред, докато Максим Савов беше в ареста, жена му организира кампания в негова защита, включително във Фейсбук, с писма до всички инстанции и медии    ©  Дневник
Месеци наред, докато Максим Савов беше в ареста, жена му организира кампания в негова защита, включително във Фейсбук, с писма до всички инстанции и медии    ©  Дневник
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Пловдивчанинът Максим Савов за втори път осъди държавата - този път в Страсбург, за прокурорско-съдебния тормоз, на който стана жертва в периода 2010 - 2012 г. Тогава той беше несправедливо обвинен в грабеж, държан в ареста повече от пет месеца, а после две години чака, за да бъде окончателно оправдан, защото прокуратурата и съдът съзнателно и последователно игнорираха всички доказателства за неговата невинност. Едно от действащите лица в тази сага е Сотир Цацаров, по това време председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС) и основен идеолог на "по-строгата наказателна политика", прокарвана от съдиите в Пловдив.

Именно определение, подписано от Сотир Цацаров като председател на съдебен състав, с което на 19 януари 2010 г. е постановено задържането под стража на Максим Савов с констатация, че "няма спор относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж", е едно основанията за осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), обявено във вторник. Тази констатация, извършена броени дни след ареста на Савов в рамките на дело за мярката за неотклонение и въпреки множество доказателства за неговата невиновност, е окачествено от ЕСПЧ като сериозно нарушение на презумпцията за невиновност.

По онова време председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров промотираше специфичната по-строга "наказателна политика" на своя съд, наложена от него, която му спечели симпатиите на управляващите въпреки коментарите на правозащитните адвокати, че наказателна политика на съд означава по същество нееднакво прилагане на закона, което е нарушение на принципите на правовата държава. Точно тези похвати на Цацаров доведоха дотам адвокатите в страната да говорят за "пловдивско правосъдие", което е рекордьор по осъдителни решения в Страсбург. Въпреки това Цацаров беше обявен от Борисов и Цветанов за най-добрия съдия и успешно промотиран от тях за главен прокурор.

Случаят с Максим Савов

Произволът срещу Максим Савов е широко известен в национален план, макар и вече позабравен.

"Случаят "Максим Савов" е първият, поне по моите спомени, в който имаше организиран протест на граждани срещу задържането под стража и осъдителната присъда още през 2010 г., когато Окръжен съд - Пловдив, беше председателстван от Сотир Цацаров. Десетки хора излязоха с трансперанти и плакати, на които пишеше "Искаме свобода и справедливост за Максим Савов", коментира за "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев, който заедно с адвокат Снежана Стефанова защитава Савов по делото в Страсбург.

Този случай стана пример за упорството, с което полиция и прокуратура отказват да търсят истината в рамките на едно разследване, като насочват всичките си усилия да закрепят едно абсурдно обвинение.

Максим Савов бе обвинен в грабеж на 484 лева от хранителен магазин, извършен на 5 януари 2010 г. На 12 януари продавачката Магдалена Димитрова припознава обирджията в мъж, който влязъл в магазина, като държал ръка на бузата си, което тя приела като знак, че той иска да си скрие лицето. Последвал сигнал в полицията и така на 13 януари цивилни полицаи задържали Максим.

Срещу Савов е повдигнато обвинение за грабеж и е поискано постоянното му задържане, но първоначално Пловдивският районен съд му определя парична гаранция от 2000 лв., тъй като още тогава приема, че тезата на обвинението е силно разколебана. Още при самото задържане на Максим са разпитани свидетели, които потвърждават, че по време на обира в магазина, той е бил на работното си място.

По онова време Савов е 27-годишен, компютърен специалист с добра работа, има семейство с малки деца. Съвсем случайно дни след грабежа той влиза в кварталното кафене, за да си купи кафе след посещение на зъболекар, затова се държал за бузата, а бил и с качулка. Това станало причина стресираната продавачка да реши, че той се опитва да прикрие лицето си и да го "разпознае" като извършителя на грабежа и да съобщи на полицията.

Всички тези данни мотивират районния съд да постанови гаранция вместо задържане под стража, но определението му е обжалвано пред ПОС. А там тричленен състав на ПОС, председателстван от Сотир Цацаров, отменя гаранцията и постановява арест.

В решението на ЕСПЧ се цитира голям абзац от определението на окръжния съд, в което буквално се громи преценката на районния съд и в брутално нарушение за презумпцията за невиновност се приема, че без никакво съмнение той е извършил грабежа.

"От вниманието на районния съд са убягнали тези налични по делото данни, убеждаващи, че съществува реална опасност обвиняемият Савов да извърши престъпление, ако бъде оставен на свобода, като са ценени едностранчиво само доказателствата, оборващи тази опасност", се казва в началото на този абзац, цитиран от ЕСПЧ. "Не се обсъждат обаче обстоятелствата, при които е станал въпросният грабеж в магазина за цигари и алкохол, и поведението на извършителя както по време на деянието, така и след него - въоръжен с нож, камуфлажиран с плетена шапка и плетени ръкавици и с преправен глас, за да не бъде разпознат, напада сама жена касиерка, за да ограби оборота, използва срещу нея сила и заплахи, избягва от местопроизшествието и няколко дена след това хладнокръвно се връща в същия търговски обект, за да си купи кафе, но всъщност да "провери" дали същата касиерка го е разпознала като извършител на грабежа. Всички тези факти относно начина и конкретиката при осъществяване на престъплението разкриват виксоката степен на обществена опасност както на дееца, така и на самото престъпление и правилното им интерпретиране налага извода, че такъв деец при по-лека мярка за неотклонение от исканата от прокурора може да стане автор на друго такова деяние [...] От друга страна, няма спор, както обосновано приема и районният съд, относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж", се казва още в това иначе кратко, но много категорично определение.

Същевременно ЕСПЧ подчертава, че първоначално е имало правдоподобни основания да се постави Савов под подозрение, а именно - показанията на жертвата и официалното идентифициране. Но когато се преценява мярката за неотклонение, се взема предвид и опасността за извършване на друго престъпление и съответно - чистото съдебно минало, произходът и личността на човека. Същевременно презумпцията за невиновност означава, че нито един представител на държавата не бива да декларира, че дадено лице е виновно в престъпление, преди вината му да бъде установена от съд. В конкретния случай трима съдии, които са призвани да служат като гаранти на основните права в рамките на наказателното производство, са подписали определение, чиито мотиви надхвърлят простото мотивиране на подозрение, а прерастват в декларация, че този човек е извършил престъплението, в което е обвинен, въпреки липсата на окончателна присъда.

"Вероятно пловдивските съдии са респектирани"

"Вероятно пловдивските съдии са респектирани от категоричните мотиви на окръжния съд и участието на неговия председател в тричленния състав", предполага адвокат Михаил Екимджиев, защото това обяснява защо през следващите 4 месеца мярката за неотклонение на Савов е обжалвана на два пъти, но и двата пъти е била потвърждавана на две инстанции, въпреки че с всяко следващо процесуално действие "обвинителната теза става все по-неубедителна и неудържима". В един от съставите, потвърдили задържането на Савов, е участвала и съдия Мария Шишкова, по-късно издигната от Сотир Цацаров за зам. главен прокурор в неговия мандат. Парадоксалното е, че в деня, в който излезе решението по делото "Савов", Съдийската колегия на ВСС повиши Шишкова (отскоро отново съдия в Пловдив), като я направи зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив.

В хода на разследването прокуратурата отказва да събира каквито и да е доказателства, които не подкрепят обвинителната теза, а я опровергават. Отказва се експертиза на видеозаписи от камерите, които в един по-късен етап установяват, че грабителят не е Максим, защото е с 12 см по-висок. Отказана е проверка на мобилния телефон, която да установи къде е бил обвиняемият по време на престъплението, игнорирани са показания на свидетели, които свидетелстват, че той е бил в интернет клуб. Така се стига до осъдителна присъда - 3 години затвор условно - на Пловдивския районен съд през юни 2010 г., произнесена от състав с председател съдия Стоян Тонев.

"Още тук се задейства инстинктът за институционална солидарност между колегите на г-н Цацаров в Пловдивския районен съд, които въпреки категоричните доказателства за невинността на Максим, въпреки безпрецедентните протести на неговите близки пред сградата на съда, които за онзи момент бяха нещо изключително и сериозна индикация за съдебна грешка, постановиха тази осъдителна присъда", коментира Михаил Екимджиев.

Едва втората инстанция - Пловдивският окръжен съд, допуска повече от година след задържането на Савов исканата експертиза на видеозаписа, която установява драматични несъответствия в ръста, телосложението, движенията на нападателя и тези на подсъдимия компютърен спец. Доказателствата са категорични и ПОС постановява оправдателна присъда в началото на 2011 г., потвърдена от ВКС през декември същата година. След това Савов заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) срещу прокуратурата, което приключи с обезщетение от 50 000 лв. за незаконното обвинение и несправедливия процес срещу него.

Паралелно с вътрешното дело по ЗОДОВ още през 2010 г. Савов и защитата му подават и жалба пред ЕСПЧ, свързана със задържането под стража и с нарушаване на презумпцията за невиновност, осъществено с мотивите на определението на ПОС от 19 януари 2010. С решението от вчера държавата е осъдена за заплати на Максим 7800 евро обезщетение за неимуществени вреди за тези нарушения на правото на свобода и презумпцията за невиновност.

"ЕСПЧ е фрапиран"

"Най-важното от самото решение е, че съдът е "фрапиран" от пропуска на националните власти още в началото на разследването да назначат експертиза на видеоматериала, който несъмнено е най-категорично доказателество за авторството на престъплението. Необяснимо е според ЕСПЧ, че тази експертиза е назначена едва на съдебна фаза, при това от второинстанционния Пловдивски окръжен съд. Именно затова ЕСПЧ стига до заключение, че националните власти - и разследващите, и съставите на районния и окръжния съд, разглеждали жалбите срещу задържането на Максим, не са положили дължимото усърдие за своевременно изясняване на релевантните факти", коментира Екимджиев.

Извън конкретните констатации на решението, което е достатъчно категорично, истинската равносметка за българското правосъдие е доста нелицеприятна. Адвокат Екимджиев я формулира по следния начин: "тези съдии, които стават причина за най-много осъдителни решения в Старсбург, правят най-шеметна професионална кариера".

По-малко от две месеца след като ВКС окончателно потвърждава оправдателната присъда за Савов, през януари 2012 г. пловдивският съдия Стоян Тонев, осъдил невинен човек за грабеж, беше назначен от Висшия съдебен съвет за зам.-председател на Специализирания наказателен съд. А в края на същата година Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор на България - заради твърдата му наказателна политика (каквото и да значи това за един съдия) и с публично демонстрираната подкрепа от премиера Бойко Борисов и дясната му ръка по това време Цветан Цветанов. Малко след това и Мария Шишкова става зам. главен прокурор.

А определението "пловдивско правосъдие" продължава да има съвсем конкретен смисъл сред адвокатите по наказателно право и не само.

Пловдивското наказателно правосъдие

"Понятието пловдивското наказателно правосъдие се появи и разпространи в професионалната общност по времето, когато Сотир Цацаров стана председател на Пловдивския окръжен съд. Самият Цацаров наричаше тези особености на местното наказателно правосъдие, които съществено се отличаваха от практиката на ВКС и ЕСПЧ, наказателна политика на пловдивския съд. Тази наказателна политика се изразяваше в това, че службите на МВР при Борисов и Цветанов безпроблемно получаваха разрешения за използване на СРС именно от пловдивския ОС, дори когато разследваните престъпления бяха извън неговата териториална компетентност.

В едно интервю Бойко Борисов определи Цацаров като стабилен съдия и еталон за съдия, от който трябва да вземат пример всички съдии, а след това в онзи записан разговор в дома на Борисов бившият градски прокурор на София Николай Кокинов изпусна култовата реплика към Борисов - "ти си го избра".

Равносметката от това пловдивско правосъдие е, че най-много осъдителни решения на ЕСПЧ са постановени точно в резултат на нарушения на наказателни съдии от пловдивския съдебен район, твърди адвокат Екимджиев от много дълго време. "При избора на Цацаров аз направих списък и изпратих на ВСС повече от 100 осъдителни решения, заработени от пловдивски магистрати", припомня той. ВСС не прие това за сериозен аргумент, а Цацаров се ангажира да създаде методика за поправяне на дефектната практика на прокуратурата по отношение на спазване на основните права.

"Явно мрачната сянка на Цацаров още броди в кулоарите на пловдивския съд, защото буквално завчера две протестиращи момчета бяха задържани от полицията и след това глобени, задето са са скандирали "оставка!" към министъра на здравеопазването и са хвърляли яйца по свещената сграда на пловдивската Съдебна палата", заяви Екимджиев.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smileislife avatar :-@
    SML
    • - 1
    • + 9

    Чета статията и си мисля, колко ли хора са в положението Максим Савов... държавата може да смачка абсолютно всеки, просто така, защото някой се е събудил сутринта и не е на кеф. Дори не говорим за някаква целенасочена поръчка. От там колелото се завърта и никой не иска да признае грешка, защото знае, че никога не се носи персонална отговорност.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    "Адвокат Екимджиев я формулира по следния начин: "тези съдии, които стават причина за най-много осъдителни решения в Старсбург, правят най-шеметна професионална кариера"."


    Естествено! Специално се подбират най-големите мръсници за овладяване на съдебната система, включително "специалния" съд и "специалната" прокуратура. А най-отгоре са двамата най-големи мръсници - Цацата ш Каскета!

    Нередност?
Нов коментар