🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Служебното правителство направи мащабна промяна в "Конкурентоспособност"

Новата програма беше променена според коментарите от ЕК, а в дирекцията бяха направени промени

Зам.-министърът на икономиката Ирена Младенова обяснява, че в дирекцията са направени структурни реформи, а не са уволнявани хора заради грешките им
Зам.-министърът на икономиката Ирена Младенова обяснява, че в дирекцията са направени структурни реформи, а не са уволнявани хора заради грешките им
Зам.-министърът на икономиката Ирена Младенова обяснява, че в дирекцията са направени структурни реформи, а не са уволнявани хора заради грешките им    ©  Анелия Николова
Зам.-министърът на икономиката Ирена Младенова обяснява, че в дирекцията са направени структурни реформи, а не са уволнявани хора заради грешките им    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебното правителство е вдигнало трикратно дела на финансовите инструменти в новата програма "Конкурентоспособност и иновации". Според публикувания на сайта eufunds.bg последен план на програмата, в нея са предвидени 330 млн. евро за финансов инженеринг, който е разпръснат в различните оси и включва дългови инструменти и фондове за дялово инвестиране. Системата е същата, както работещата в момента схема за нисколихвено финансиране от банките, както и фондовете за рисков капитал Eleven и LaunchHub. Сумата също е приблизително равна на тази от досегашния период.

В плана на предишното правителство, заради настояването на ДПС и БСП схемите за финансов инженеринг, които са независими от политическия контрол над програмата и минават през Европейския инвестиционен фонд и банките, бяха минимизирани до около 100 млн. евро. До последно преговорите с ЕК бяха в задънена улица, заради нежеланието на българските власти да определят колко точно ще бъде процентът на инженеринг и къде ще бъде прилаган.

Друга промяна е съгласието Стратегията за интелигентна специализация да бъде приложена изцяло в ос 1 на програмата. Стратегията се прави от Световната банка и посочва четирите икономически сектора, в които България е най-силна и които имат най-голяма перспектива. Те са мехатроника и чисти технологии, информатика и ИК технологии, индустрия за здравословен живот и био-технологии и нови технологии в креативни и рекреативни индустрии. Така около 300 млн. евро ще бъдат насочени специално в тези сектори, както настояваше ЕК. Това също беше наследен спор от кабинета "Орешарски", който отказа да заложи ясни приоритети в програмата, за да не изключи никой сектор от възможностите за финансиране.

Изтъняване на бюрокрацията

Това не е единствената промяна, която новото ръководство на програмата и на министерството са направили. Както стана ясно от предизборни изказвания на бившия министър Драгомир Стойнев, от програмата са били освободени няколко експерти и са били закрити няколко регионални офиси. Източници на "Капитал" разказаха, че сред освободените са и участници в скандалната оценителна комисия, която преди няколко месеца провали процедура за 100 млн. лв. и която коства главата на бившия ръководител Ели Милушева.

Според служебния зам.-министър Ирена Младенова, която отговаря за програмата, не става дума за целенасочени уволнения, а за преструктуриране на цялата "Конкурентоспособност", за да стане тя по-ефективна.  "На базата на съмненията, които бяха останали в системата, на базата на вътрешни проверки, предприехме това преструктуриране", обясни тя. Освен намаляването на персонала в регионалните офиси е реорганизиран начинът, по който се движат документите и се правят проверки - според Младенова вече няма едно досие непрекъснато да се прехвърля от едно в друго звено. Другата новост е създаването на специални екипи от експерти, които да се занимават с финансовия инженеринг и с институциите, които се финансират по програмата.

Въпреки всички промени в програмата обаче, повечето от които са направени в следствие на препоръки от Брюксел, Младенова не очаква новите схеми да тръгнат скоро. "Не виждам как програмата може да бъде договорена окончателно преди края на годината", признава тя. Преди това не биха били пуснати и предварително схеми за финансиране на бизнеса, на каквито се надяваха компаниите, които останаха излъгани с провалената схема от 100 млн. лв. "Няма как да бъде пусната нова схема, преди да бъдат одобрени системите за контрол и управление на програмата. В противен случай, всички евентуални грешки ще бъдат понесени от бюджета", категорична е Младенова.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 5
    • + 25

    Естествено, че ще ги направят. Досега в общи линии идеята беше "да уредим европейски пари за нашите хора, че да се отблагодарят подобаващо". Само че тия в ЕК не падат от небето.

    Нередност?
  • 2
    prince_of_bankya avatar :-|
    Индивидуален паметник на културата
    • + 24

    Само да отбележа, че 2014 година е към края си, а по ОП Конкурентноспособност няма стартирала още нито една схема.

    Нередност?
  • 3
    tanazius avatar :-@
    tanazius
    • + 16

    " да отбележа, че 2014 година е към края си, а по ОП Конкурентноспособност няма стартирала още нито една схема"

    Да благодарим на Властелина на задните входове! Целият му министерски съвет е за затвора, воглаве с него!

    Нередност?
  • 5
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 3
    • + 7

    никакви пари в ръцете на шибанярската ни администрация!

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 13

    Пример, как почваме да патим и от международна бюрокрация. Финансов инженеринг какво е? Парите се дават на някоя банка с/у 1%, тя добавя още толкова свой ресурс по 13% и накрая се прави средна цена "преференциална лихва 7%". Познайте кой печели най-много по веригата...

    Това пък Световната банка да ни определя 4-те приоритетни отрасъла ми прилича на местната мода да се пишат "стратегии", "концепции" и "докрини" за какво ли не, като единственият общ знаменател е няколкото милиона хонорар на съставителите и това, че никой повече не ги чете.

    Нередност?
  • 7
    radabet avatar :-|
    radabe
    • + 1

    До коментар [#2] от "The Dark Prince Of Bankya":

    На сайта на ОПК беше публикувана индикативна програма за обществено обсъждане, в която е заложено първата процедура за новия програмен период (по всичко личи, че ще е Технологична модернизация) да се пусне през януари 2015:

    http://www.opcompetitiveness.bg/images/filerepository/3469_IGRP_2015_za_publikuvane.pdf

    Нередност?
  • 8
    zlr avatar :-|
    zlr
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "stoqn_trakiev":

    Точно ТОВА правителство Е ЗА ЗАТВОРА, защото НЕ ИЗПЪЛНИ ОСНОВНОТО СИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ; честни избори НЯМАШЕ.
    Купуването на гласове доби небивали размери, а и другите нарушения бяха повече от когато и да било.
    Много е лесно да се говори, когато вече някой ти е написал проекта, а Европейската комисия се е изказала къде иска поправки (обикновено под натиска на определени кръгове).
    и т.н. и т.н.

    Нередност?
  • 10
    krasi62 avatar :-|
    krasi62
    • + 2

    За поред път бюрокрацията решава да определя пътя и истината в бизнеса. Ако това беше по силите на тези идиоти ,които се хранят от онези на които определят насоките зае развитие,нямаше никакъв пазарен свят да съществува. Искаш ли да си бизнесмен ,ето назначаваме те, в този отрасъл сме решили да счупим световните рекорди, вземай едни пари и тръгвай и после ? Свършваме парите за пет месеца и дим да те няма ,до новите бюрократични шедьоври, които да прахосат поредните пари на европейския данъкоплатец. Колко шизофренно се получава, със собствените камъни по собствените глави , данъкоплатеца е разчекнат да плаща всякакви простотии. Да си дойдем на думата, след като тази програма е за реалния сектор, нека средствата отидат в него а не по измислени финансови далавери. Пазара ще определи кой сектори и фирми имат своето бъдеще и те трябва да получат помощ за ускорено и догонващо развитие. Всичко останало е преливане от пусто в празно и пак отново.

    Нередност?
Нов коментар