🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврокомисар Йоханес Хан: Когато качеството на управление спада, вниманието ни се изостря

Ако българските власти приемат плоска корекция за "Околна среда", парите ще тръгнат много по-бързо

Две от трите програми, които Хан надзирава - "Регионално развитие" и "Околна среда", са с прекъснати плащания. Третата - "Конкуретоспособност", е под въпрос.
Две от трите програми, които Хан надзирава - "Регионално развитие" и "Околна среда", са с прекъснати плащания. Третата - "Конкуретоспособност", е под въпрос.
Две от трите програми, които Хан надзирава - "Регионално развитие" и "Околна среда", са с прекъснати плащания. Третата - "Конкуретоспособност", е под въпрос.    ©  Ints Kalnins
Две от трите програми, които Хан надзирава - "Регионално развитие" и "Околна среда", са с прекъснати плащания. Третата - "Конкуретоспособност", е под въпрос.    ©  Ints Kalnins
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПРОФИЛ 

Йоханес Хан е ръководител на дирекция "Регионална политика", която координира и управлява три от важните европейски програми за България - "Регионално развитие", "Околна среда" и "Конкурентоспособност". Две от тях бяха прекъснати, а третата се бори да не изпадне в това положение. "Капитал" разговаря с Хан дали има шанс плащанията скоро да бъдат пуснати и каква е разликата в управлението на фондовете.

Когато говорихме през 2013 г. нито една програма не беше спряна. Сега се срещаме пак, две от програмите са с прекъснати плащания, а трета се опитва сериозно да не бъде прекъсната. Какво се промени в ситуацията в България?

Не мога да коментирам какво се е променило. Ние свършихме обичайната си одитна работа и реагираме на откритото. Мога да коментирам само сегашната ситуация и тя е, че става дума за грешки, не за нарушения. Ние се намесваме, те трябва да ги поправят.

Вие многократно казвате, че няма политически окраски в решението на комисията. Това сигурно е така, но да ви припомня 2010-2011 г., когато имаше изпратени писма до българските власти, които предупреждаваха за сериозни проблеми в управлението и контрола и в резултат на това, грешките бяха поправени, без да се спират пари. Сега нямаше такива предупредителни писма, а органите на Комисията направо прекъснаха плащанията. Защо тази разлика?

Не знам каква е била ситуацията тогава, но ние развихме одитните и мониторинговите си системи. Страните-членки също трябва да ни информират за собствените си одити. Понякога се случва така, че националните власти откриват някои неща, докладват ни и ние прекъсваме плащания.

А и не забравяйте, преди 3-4 години вие бяхте нова членка и ви помагахме много повече с фондовете. Тогава почти нямаше усвояване. Нещата се нормализираха оттогава.

Но тогава нямахме прекъснати програми?

Затова казвам, че нещата се нормализират. През последните 2 години имаме над 200 прекъсвания на плащания в Европа.

А що се отнася до слуховете, които непрекъснато циркулират - за предстоящо спиране на средства и по третата програма - Конкурентоспособност, има ли такава опасност?

Не мога да потвърдя това към момента. Ако има нещо открито, ще прекъснем. Това не е продиктувано от каквато и да е политическа мотивация, ние не гледаме дати за избори и т.н. Аз съм комисар от ЕНП, моят зам-директор е от социалистите, но сме независими - действаме само за защита на парите на данъкоплатците.

Не става дума за политика, а за доверие. Според мен, това беше най-лошата година на управление на еврофондовете от много време насам?

Но това е нещо, което българите трябва да обсъждат сами за себе си. Ако нещата са станали по-лоши, те трябва да го дискутират между себе си. Ние само реагираме, ако нещо не е наред. Но ако качеството на управление се влоши, то нашето внимание се изостря, да.

Ще тръгнат ли скоро плащанията?

Зависи от решенията на българската страна. Има два елемента, които са важни. Първо, да се поправи системата и управлението й, а ние да одобрим промените. И второ, да се договорим за финансовите корекции. Първата опция е плоска корекция на цялата програма - ако говорим за системна грешка, то нашето предложение е именно такава. Другият вариант е случай по случай, но той отнема много по-дълго време, защото трябва да проверим всеки един по отделно.

Не е невъзможно вторият вариант да доведе до по-малка сума, но с условието, че това ще стане някъде другата година. Докато плоската корекция означава да се договорим за сумата и да възстановим плащанията много бързо, ако преценим, че е достатъчно.

Това забавяне няма ли да застраши програмите и изпълнението им?

Те могат да вървят, но трябва да се финансират предварително от бюджета. Това е въпрос на вътрешно решение. Но регулациите не пречат. Единствената разлика с нормалната ситуация е, че ако не сме се договорили, няма да се възстановят парите.

В добър контакт ли сте с българските власти?

Да, абсолютно. Вицепремиерът е в контакт с моя директор, вече имаме постигнато съгласие за първата част - по системата и контрола.

По втората обаче имаме разминавания - нашето мнение е за плоска корекция (на "Околна среда"), за да сме бързи, тяхното е да се говори за индивидуални случаи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 5

    "нашето мнение е за плоска корекция ", т.е. намаляваме общия обем на финансирането а оттам нататък си е ваша работа до следващата "грешка"?

    Нередност?
  • 2
    motochristo avatar :-P
    motochristo
    • - 1
    • + 4

    "...тяхното е да се говори за индивидуални случаи." - Сиреч ще пооправим точно тези случаи, че да ни пуснете парите по тях, че наш'те приятели се сърдят, па идват и избори...
    Айде не се правете на луди де, ееееееегати и еврокомисията! Ние сега какво да обясняваме на бизнес-меновете

    Нередност?
Нов коментар