🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дефлацията се задържа вече 14 месеца

През септември цените на дребно са с 0.8% под нивото им преди година

Данните на НСИ за септември показват, че по-голямата част от групите стоки и услуги без държавна регулация поскъпват
Данните на НСИ за септември показват, че по-голямата част от групите стоки и услуги без държавна регулация поскъпват
Данните на НСИ за септември показват, че по-голямата част от групите стоки и услуги без държавна регулация поскъпват    ©  Георги Кожухаров
Данните на НСИ за септември показват, че по-голямата част от групите стоки и услуги без държавна регулация поскъпват    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дефлацията се запазва както на годишна база, така и на месечна, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Средно цените на дребно в България през септември са паднали с 0.2% спрямо предходния месец и с 0.8% при сравнение с година по-рано. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) намалява за 14-и пореден месец. Толкова дълъг период статистиката не е отчитала никога. Тази тенденция започна в средата на 2013 г., малко след като държавата понижи цената на електроенергията на регулирания пазар с около 4%. Последваха още няколко понижения, като общото поевтиняване на тока се оценява на около 20%.

Статистиката на НСИ от последните няколко месеца доказва обаче, че електроенергията не е единствената причина за продължителния период на дефлация в страната. Анализ на данните показва, че този ефект е почти преодолян, но въпреки това дефлацията остава, а дори и леко се задълбочава. През август отрицателната инфлация беше 0.6% на годишна база. Разбира се административното регулиране на цените не се прилага само при електроенергията. Такива има при топлоенергията, при газта, здравеопазването, транспорта (общинското определяне на цените при градския транспорт) и далекосъобщенията (въвеждането на различни европейски директиви).

Слабо потребление и "привнесена" дефлация

Други фактори са слабото вътрешно потребление и така наречената привнесена дефлация. Данните на НСИ за брутния вътрешен продукт (БВП) показват, че от началото на 2014 г. крайното потребление в България леко се е увеличило, след като през цялата миналата година намаляваше. Ръстът през второто тримесечие обаче е едва 0.7% спрямо миналата година и почти нулев спрямо първото тримесечие. Друга статистика на НСИ показва, че средният разход на човек от домакинство за периода април - юни намалява с 4.4% спрямо година по-рано. Също така се вижда, че домакинствата опитват да свиват разходите където е възможно.

Друг елемент от дефлационния процес в България са падащите цени на хранителните суровини и горивата в световен мащаб. Петролът сорт "Брент" вече се търгува под 90 долара за барел, което е нивото отпреди 4 години. Статистиката на Организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO) показва, че цените на хранителните суровини падат през последните шест месеца. Индексът FAO Food Price е вече под нивото от 200 пункта, което е най-ниското от 2010 г. насам.

Има ли проблем

На този етап дефлацията в България не изглежда да е проблем за икономиката. Данните на НСИ за септември показват, че по-голямата част от групите стоки и услуги без държавна регулация поскъпват. Такива са храни, напитки, тютюневи изделия и алкохол, мебели, битова техника, компютри и др. Дефлацията става вредна за икономиката, когато е следствие от устойчива тенденция на свиване на потреблението. Това би довело до свиване на производството и печалбите, което пък би довело до намаляване на заплатите и по-нататъшно потискане на потреблението. Този процес се нарича от някои икономисти дефлационна спирала.

Дефлацията обаче се оказа проблем за бюджета през тази година, тъй като държавата събира по-малко приходи от ДДС. В актуализацията е записано, че номиналната стойност на БВП ще падне под 80 млрд. лв. през 2014 г., или с около 2.4 млрд. лв. под планираното. Въпреки това НСИ отчете реален ръст на БВП от 1.6% през второто тримесечие. Причината за разминаването се крие в дефлатора, който статистическият институт използва при изчисляването на икономическия ръст.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 1

    Много лошо.Положението никак не е розово.А всички очакват и да се влоши.

    Нередност?
  • 2
    andthensome avatar :-?
    andthensome
    • + 2

    Направо сме на ръба на депресия... Реално дори сме в депресия, но потокът на външни пари изкуствено надува БВП. Само парите, които имигрантите пращат са 1.9% от БВП. За съжаление за това имат вина и германците с тяхната политика на силно евро... накрая ще си сринат и собствената икономика, лошото е че това като стане всичко наоколо ще е безкрайно зле. Не виждам защо Марио Драги продължава да им търпи глупостите...

    Нередност?
  • 3
    dimitrov21 avatar :-P
    дурак
    • + 1

    има лекарство срещу Дефлацията....

    обратното на това срещу Инфлацията

    Нередност?
  • 4
    ikar_01 avatar :-|
    ikar_01
    • - 1
    • + 2

    "Статистиката на Организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO) показва, че цените на хранителните суровини падат през последните шест месеца. "
    Защо не се цитират цените у нас? Зеленчуците тази есен са с по-високи цени от миналата година, някои са дори на двойни цени, или те вече не влизат в графата хранителни стоки?

    Нередност?
  • 5
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • - 1
    • + 2

    Скоро ще почне и инфлацията, след като цените на тока са повишени. Така че споко...

    Нередност?
  • 6
    wmz04371669 avatar :-|
    Благодетел
    • - 2
    • + 2

    НСИ отдавна не дават достоверна информация за всички сфери, които отразяват, поради крайно неточната си методилогия на изчисления, което изкривява резултатите в процесите в БГ и много заблуждава за взимане на правилни решения и планиране! Поради това на НСИ отдавна й казват, че не е статистика, а стакмистика! НСИ произвежда информация нужна за употреба на управляващите и не случайно в ръковдното й тяло има не малки управленски рокади или скандали...и поради тази функция на НСИ е много трудно да се правят реални коментари на нейните отчети и данни за инфлации,дефлации или каквото и друго да е....,и не случайно на повечето хора им възникват съмнения или недоумения четейли и съпоставяйки информацията от НСИ с реалността, която виждат самите хора в определен икономически отрасъл в БГ...

    Нередност?
  • 7
    stefan12 avatar :-|
    Stef
    • + 3

    Още няколко тенденции, които от години ускоряват дефлацията в България:
    1. Застаряващото население
    2. Високата смъртност
    3. Окрупняване на богатствата

    Нередност?
  • 8
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • + 2

    От статията: "Дефлацията става вредна за икономиката, когато е следствие от устойчива тенденция на свиване на потреблението."

    Не зная какви цифри гледа автора но, В България от 2008 г. имаме тенденция на свиване на потреблението и съответно намаляване на инфлацията. Просто от 2 години минахме под нулата.

    И този срив в потреблението е проблем номер едно на България през последните 6 години. Всички други проблеми които се дискутират в страната, включително и прословутата корупция, бледнеят на фона на негативния ефект който носи свиващото се харчене на пари в икономиката.

    Нормално е да няма ръст при това положение, да се задържа високата безработица, да имаме дефлация, да не се върза бюджета и да имаме проблеми със задлъжнялостта.

    Голямата трагедия е че харченето на пари се определя от паричната политика на централната банка, но за съжаление в България сегашния режим има статут на религиозен символ и дума не може да става за някаква промяна.

    Нередност?
  • 9
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 1

    До коментар [#2] от "andthensome":

    според теб, ако българите имаха 5,6 трилиона евро спестявания и едно обезценяване на еврото щеше да погуби двуцифрена сума от тях дали ти щеше да подскачаш, че еврото трябва да поевтинее.
    Има два начина да се реши еврокризата - германците пускат еврото да поевтинява, което ще е страхотно за тяхната икономика, защото износът им ще скочи, включително продукцията им в съюза ще е по-конкурентна на китайските стоки. Проблемът обаче са вложителите, с многото пари.
    Вторият начин е през дефлация в страните в еврозоната, бавен и мъчителен процес, който не е по-различен от една обезценка на валутата, просто се намалява стойността на труда, по друг начин.

    В германското ДНК е заложено да се борят с инфлация и обезценяване на парите. Хората са преживели хиперинфлация и инфлацията хич не я обичат.

    Нередност?
  • 10
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper

    До коментар [#9] от "alabalko":

    Поевтиняването на валутата не е основния механизъм по който подходящата парична политика помага на икономиката.Важно е да няма свиване (или резки скокове) в общото количество изхарчени пари в икономиката.

    От примера ти Българите ще си останат толкова богати в евро колкото са и сега без значение как ще се измени курса на еврото спрямо различни валути.

    Хората постоянно "забогатяват" и "обедняват" сметнато в някаква друга валута но това няма никакво значение. Ти следиш ли често дали забогатяваш или обедняваш в монголски тугрици например?
    Това е "проблем" който се оправя от самосебе си при плаващ валутен курс и не е работа на централната банка да се мъчи да задава определен курс спрямо дадена валута.

    Нередност?
Нов коментар