Ха, НЕК може и да се окаже на печалба

Ако се избегнат популистките обещания, недостигът на пари в енергийната система може да се реши с умерени увеличения на цените

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните няколко месеца, когато слушате новините за хаоса в енергийния сектор, освен тремора от очаквания ценови удар, със сигурност ви се е развинтила главата от разнопосочни данни: "900 млн. лв. дефицит в НЕК". Не, "600 млн. дефицит". "Цената трябва да скочи с 35%" или по-скоро "скок от 50%".

На този фон има една лоша и една добра новина. Лошата е, че хаосът продължава. Добрата е, че Националната електрическа компания явно няма да фалира, а необходимото повишение на цените на електроенергията е значително по-малко от размахваните проценти. Това става ясно от последните отчети на НЕК, данни за които се прокраднаха от заседанията на т. нар. енергиен борд - консултативния съвет от представители на енергийния бранш и потребителите, който служебното правителство създаде към Министерски съвет.

Как се изкопаха дупките

Още през юли тази година беше ясно, че моделът, по който се определят цените на електроенергията, е пробит. Предишни решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (от средата на 2012 и 2013 г.) вече бяха натрупали дефицит (т.е. направени, но неразплатени разходи) в НЕК между 500 млн. и 1 млрд. лева. В средата на годината старият състав на ДКЕВР, назначен от кабинета на Пламен Орешарски, в отчаян опит да докаже, че цените не се влияят от никакви икономически, правни и физични закони, реши да ги задържи, като просто изтри няколкостотин милиона лева. ДКЕВР прие, че държавната компания, въпреки подписаните договори с двата ТЕЦ-а - "АES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", ще им плаща 50% от дължимото. НЕК дори не беше започнал преговорите с двете централи за промяна на условията по контрактите на двете централи, така че нямаше как да не плаща договорената сума. На фотоволтаичните и вятърните централи пък беше предвидено да се заплащат само 50% от високите им преференциални тарифи, както това трябваше да се случи след промяна в закона за възобновяемите източници на енергия, която така и не беше приета. Така, с магическо натискане на клавиша delete задълженията на НЕК към производителите се стопяваха с близо 800 млн. лв. Сумата е близо една трета от общите разходите на НЕК за снабдяване с електроенергия на домакинствата и малкия бизнес. Това е т.нар. регулиран пазар, където цените се определят административно от ДКЕВР (т.е. са по-скоро такси ползване). ДКЕВР намали приходите и на други производители, както и на електроразпределителните дружества, така че да се оправдаят трите поредни намаления на цената от март 2013 г.

Но тъй като магиите работят само в приказките, в резултат на действията на ДКЕВР НЕК започна да не плаща на производителите. А за да не спре съвсем токът, от средата на 2013 г. насам дружеството беше принудено да вземе оборотни кредити от над 700 млн. лв. от Българския енергиен холдинг (т.е. собственика си), за да заплаща за електроенергията, която купува. Така старите дефицити се прехвърлят за бъдещи приходи и лавината от задължения расте постоянно. 

След тези действия към септември вече нещата изглеждаха неудържими. Според данните, публикувани от министерството на икономиката НЕК плащаше средно 50% от задълженията си към производителите (с изключение на тези ТЕЦ, чиято собственост се свързва с бившия председател на борда на държавната БЕХ - Георги Христозов, които получаваха близо 90% от парите си). Тогава новият състав на ДКЕВР повиши цената на електроенергията с 9.8%, като основните приходи отидоха в НЕК. Допълнителните 180 млн. лв. обаче не бяха достатъчни. Държавната компания продължава да настоява, че има между 630 и 840 млн. лв. липси в зависимост от това какво е потреблението в страната.

Подгответе си портфейла

Точната сума на текущия дефицит е ключова, защото именно от него ще зависи бъдещото повишаване на цените. При средния вариант, прогнозиран от НЕК, за да се изравнят разходите, които държаната компания прави за закупуване на електроенергия с приходите от продажбата й, домакинствата ще трябва да плащат с поне 18% по-високи сметки. Като тук не се включват дефицитите при ЕРП-тата, които по техни оценки са 193 млн. лв. (данните са от анализи, предоставени на енергийния борд) - с тях скокът ще e с около 22%.

Разбира се, тази сметка би била вярна само ако държавата (т.е. отново потребителите, но този път в качеството им на данъкоплатци) поемат и старите загуби на компанията от строежа на ВЕЦ "Цанков камък" и провала на АЕЦ "Белене" - общо 2.176 млрд. лв. В тях не влизат допълнителните загуби от евентуален негативен изход на арбитража, който "Атомстройекспорт" води срещу НЕК заради прекратяването на строежа на беленската централа. Други 1.3 млрд. лв., които компанията дължи на производители, отново вероятно ще трябва да бъдат поети от бюджета.

Добрата новина

Ако след толкова милиарди загуби вече не сте се отчаяли, добрата новина е, че проблемът е малко по-малък. След октомврийското повишение на цените реално текущият дефицит на НЕК при продажбите му на регулирания пазар е около 462 млн. лв. По-високите суми, които НЕК докладва, се дължат на желанието на компанията да включи в цената и средствата за погасяване на оборотното си финансиране. Това обаче не е одобрено от ДКЕВР и вероятно може да се разсрочи още, тъй като задълженията са основно към БЕХ.

От тази сума допълнително трябва да се извадят между 200 и 220 млн. лв. приходи от продажбите на въглеродни квоти. В момента те не са включени в цените, въпреки че по закон 100% от тях трябва да се използват за намаляване на разходите за изкупуване на възобновяема енергия (т.е. трябва да постъпват в НЕК). Така дефицитът вече се смъква до 242 млн. лв. - сумата е висока, но далеч от стряскащите милиарди, с които различни представители на енергийния бранш и служебното правителство заливат ефира.

Преведено на езика на увеличението на цените, това прави едва 7.5%. Тоест за една-две години при умерени повишения на цените текущите дефицити в НЕК и ЕРП-тата могат да бъдат погасени. Ако се намерят и законни начини за понижаване на разходите за преференциално изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници, топлофикационни и заводски централи и ТЕЦ "АES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", повишението на цените може да бъде съвсем умерено.

И сега изненада

Най-интересното е, че в тази среда НЕК изведнъж може да се окаже на печалба. От средата на 2014 г. правилата на т.нар. балансиращ пазар се промениха. Вече всички производители на електроенергия и големи потребители трябва да заплащат на по-високи цени енергията, която не им достига, и да продават излишъците си на по-ниски цени. НЕК запази правото си да бъде единствен източник на електроенергия и купувач на излишъците. Освен това НЕК си присвои и други правомощия. Те стигат дотам, че компанията може да променя графиците на производителите - да намалява заявеното от тях за производство на електроенергия. Така, вместо да я закупува на пълната й цена, която при фотоволтаиците е 500 лв. за мегаватчас, тя им плаща няколко лева. В резултат на това само за юли - първия месец, в който действа тази система, НЕК е натрупала приходи от 19 млн. лв. Очаква се в рамките на една година държавната компания да направи от балансиране над 200 млн. лв.

Като се добавят и проходите от продажби на бизнеса и за износ, след като се тегли чертата на края на година, НЕК всъщност може да има повече приходи от разходи. Което на фона на всички апокалиптични прогнози и официалната загуба от 142 млн. лв. за миналата година е, меко казано, приятна изненада.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 17
    • + 1

    Я, Стойнев ще се окаже прав :-)

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 5

    Да вярвам ли на очите си или да не вярвам, туй е въпросът.

    Нередност?
  • 3
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • + 7

    Ха, ха май някои енергийни Хоботници продължават да лъжат в сметките и "разходите" на държавните фирми (за да отклоняват средства) и да рекетират потребителите и бизнеса... интересно, че това става и по време на служебното правителство ..
    Кой? командва, всъщност...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 17

    "НЕК запази правото си да бъде единствен източник на електроенергия и купувач на излишъците. Освен това НЕК си присвои и други правомощия."

    Това обаче няма да продължи дълго. А и натрупаните милиарди задължения къде са в сметката? Предлагам членовете на БСП да съберат пари да покрият задълженията, защото точно заради БСП се натрупаха тия дългове. Помните ли как лъжеха, за да пробутат Белене, щяло да има недостиг на ток, имало търсене в региона, дрън-дрън.

    Нередност?
  • 5
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 7

    Ако успеят да намерят начин да орежат лакомията на фотоволтаиците много ще ме изкефят. Но да е умно, не с рогата напред та да падне веднага в съда а да остане. А за американските AES мисля че можем да се споразумеем за някакво намаление. Те дават такива признаци, че са готови на някакви отстъпки, но отново трябва да е умно, да се търси взаимният интерес а не с изнудване.

    Иначе като генерална тенденция поскъпване ще има и е време да свикнем с тази мисъл. Няма начин да имаме най-ниските цени в ЕС при положение че огромната част от енергоресурсите ни са внос. Въпросът е да няма кражби, за да може поскъпването да е в разумни граници.

    Нередност?
  • 6
    pcl04364460 avatar :-|
    pcl04364460
    • + 1

    Нек е едно полумъртво образувание, което си мисли, че е държава в държавата. Там всеки ден се мотаят по коридорите хора, които не заслужават и лев от заплатите, които взимат и които допълнително допринасят за произвола и калпавите решения "на парче" за сектора. Пълно е с интриганти, които предпочитат да саботират движението на енергетиката към възстановяване и задушават хората, които дръзват да предприемат някаква стъпка в правилна посока. Тази фирма трябва да бъде преструктурирана преди ситуацията в сектора да придобие още по- ужасни размери, като незабавно трябва всички политически назначения да бъдат изметени, както и да се пререже влиянието на мафията, която определя "правилата на играта".

    Нередност?
  • 7
    bvanetza avatar :-?
    Borislav Valkov
    • + 4

    Догодина, след като се либерализира енергийния пазар и НЕК загуби монополното си положение да изкупува излишъци и да им го продава при недостиг, какво ще стане със тази приятна изненада? А иначе че ел. енергията в България не трябва да се повишава съм съгласен, защото на свободния ел. пазар в централна европа, цените са по- ниски от контролирания от НЕК бг пазар......

    Нередност?
Нов коментар