🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовият министър обеща да няма проблеми с гарантираните депозити

Има два варианта за изплащане – фондът да емитира дълг или държавата да продаде ДЦК

Румен Порожанов е разочарован от взаимодействието си с БНБ по казуса КТБ през месеците, през които нямаше парламент
Румен Порожанов е разочарован от взаимодействието си с БНБ по казуса КТБ през месеците, през които нямаше парламент
Румен Порожанов е разочарован от взаимодействието си с БНБ по казуса КТБ през месеците, през които нямаше парламент    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Румен Порожанов е разочарован от взаимодействието си с БНБ по казуса КТБ през месеците, през които нямаше парламент    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма да има проблем с изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви финансовият министър Румен Порожанов след края на заседанието на временната комисия по бюджет и финанси към парламента. На същото мнение е и председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ). Заседанието в четвъртък беше "на тъмно", защото по информация на "Капитал Daily" са се обсъждали евентуалните съдебни дела, които могат да бъдат заведени срещу държавата от акционери, кредитори и депозанти.

Финансовият министър обясни, че има два варианта за изплащане на сумите до 196 000 лв. В първия случай Фондът за гарантиране на депозитите сам ще емитира облигации, а държавата ще издаде държавни гаранции. Във втория - правителството ще трансферира средства от централния бюджет към фонда, който от своя страна ще изплати дължимите суми на депозантите. "Не е необходимо да се чака актуализацията на бюджета и набирането на средствата, за да започне изплащането. Има вариант да се използват част от парите във фискалния резерв, в който към момента има 8.8 млрд. лв. След като се емитира дългът, с постъпилите пари ще се попълни резервът", обясни министърът. Той обаче поясни, че средствата трябва задължително да се върнат до края на годината, защото в средата на януари има падеж на голям външен заем.

Менда Стоянова каза след края на заседанието, че финансовият министър е разочарован от взаимодействието си с Българската народна банка (БНБ) по казуса КТБ през месеците, когато е нямало парламент."Днес БНБ прехвърли топката в градината на държавата", категорична е Стоянова, визирайки решението на централната банка да отнеме лиценза на финансовата институция. Тя също потвърди, че Фискалният резерв е някакъв вариант.

Стоянова обясни още, че пред внасянето на актуализацията в бюджетна комисия има правен проблем. "Утре или в други ден това правителство си отива. Така че чисто формално актуализацията трябва да бъде внесена в парламента от следващото правителство", каза тя. След това обясни, че Народното събрание ще трябва да избере какъв вариант за държавно финансиране да използва. "На първо място ще се гледа колко ще струват двата варианта. На второ място – колко бързо и колко сигурно може да се случи набирането на средствата. И на трето място – какви са законодателните промени, които трябва да се направят, за да бъдат атрактивни едни такива ценни книги, за да искат банките да ги купуват", каза Стоянова.

Бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов каза, че при всички случаи ще има увеличение на цената на българския дълга поради нарастване на кредитната необходимост. "Набирането можеше да се случи по-плавно във времето, ако беше приета нашата актуализация, която предложихме в края на предишния парламент", каза той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wmz04371669 avatar :-|
    Благодетел
    • + 4

    Хората винаги се радват на обещания...,още повече и на тяхните изпълнения....

    Нередност?
  • 2
    vaskeh avatar :-|
    vaskeh
    • + 4

    Искров на съд!

    Нередност?
  • 3
    fred avatar :-|
    Fred

    Статията: " "Набирането можеше да се случи по-плавно във времето, ако беше приета нашата актуализация, която предложихме в края на предишния парламент"

    И КОЙ тогава се обяви против тази актуализация? И то при положение, че икономическите експерти на РБ бяха препоръчали тя да се приеме.

    Нередност?
Нов коментар