🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сбогом, КТБ и не благодарим за нищо

БНБ най-накрая отне лиценза на банката, но месеците закъснение може да струват скъпо

Клиентите на КТБ ще имат достъп до парите си от 4 декември
Клиентите на КТБ ще имат достъп до парите си от 4 декември
Клиентите на КТБ ще имат достъп до парите си от 4 декември    ©  Велко Ангелов
Клиентите на КТБ ще имат достъп до парите си от 4 декември    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След близо пет месеца опити за задгробен живот БНБ най-накрая констатира смъртта на Корпоративна търговска банка (КТБ) и прекрати напъните тя да бъде превърната в най-скъпото финансово зомби в българската икономиката. На 6 ноември управителният съвет на централната банка отне лиценза на затворената още през юни институция, след като оценките на Deloitte, EY и АФА на кредитния и портфейл показаха нужда от провизии за 4.2 млрд. лв., което изведе капитала й до минус 3.75 млрд. лв.

Така окончателно беше сложен край на опитите данъкоплатецът да бъде хванат да покрива дупката от дългогодишната кражба на парите на вложителите, които централната банка практически признава, че са били използвани почти единствено за да финансират изграждането на олигархичната империя на мажоритарния собственик Цветан Василев и доскорошния му партньор Делян Пеевски. Техният разрив предизвика смъртта на банката, но тя беше заложена още преди години, когато КТБ беше превърната в лична касичка. Всичко това ставаше под погледа на надзора на БНБ с благосклонната подкрепа на няколко поредни правителства и въпреки че беше нагледно публично доказано от (макар и само няколко) медии, сред които "Капитал".

Затова и последните действия на БНБ няма как да компенсират вината й за създаването и мутирането на чудовището КТБ, но поне дават добра основа то да бъде погребано веднъж завинаги. Забавянето с месеци пък даде широко поле някои кредитори да опитат и вероятно да успеят да прередят други, а Фондът за гарантиране на влоговете след изнервящо чакане да изплати сумите до 196 хил. лв. на около 150 хил. вложители - нещо, което може да намали налягането под капака на банковия сектор.

Излизане на чисто

Със сигурност не е лесно да признаеш колосални надзорни пропуски и БНБ е в сложната ситуация хем да трябва да покаже грозната картина вътре в банката, хем да не унищожи изцяло доверието в това, че въобще е вършила някаква работа - нещо, което може да пренесе притесненията на вложителите към други банки. Изходът е ръководството да поеме изцяло вината върху себе си и така да спаси екипа си, но явно то не е готово на това действие.

По този тънък бръснач все пак централната банка успява да очертае колосалните проблеми в КТБ - много по-големи, отколкото биха били формално необходимите, за да се премине към отнемане на лиценза. Буквално минути преди да оповести отнемането на лиценза, БНБ излезе с решение, което директно показа схемата, по която банката на Василев реално е създавала капитал от нищото. Така преди същественото решение регулаторът първо отне последното си, издадено на 28 март 2014 г., разрешение на КТБ да увеличи капитала си чрез включване на подчинен срочен дълг. За целта БНБ описа детайлно схемата, през която предоставените от "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ) 35 млн. евро са дошли изцяло от кредити от самата банка, които по пътя са минали през няколко свързани компании. Още в доклада си до депутатите, предоставен в първия им работен ден, пък централната банка показа и че последното увеличение на капитала чрез емисия акции на борсата е записано почти изцяло от финансирани от нея компании, и изказа твърдението, че всички увеличения от 2011 г. са били със средства, идващи от привлечения й ресурс.

Така БНБ показва, че КТБ е била капиталово неадекватна още много преди затварянето й и всъщност целият й ръст в последните години е бил на глинени крака. Но показва и неизпълняване на основната си функция - да следи за произхода на капитала в банковата система. Големият проблем е, че това разкритие не става за сметка на нечие конкретно действие или покровителстване, а е брандирано като откритие, което, ако е вярно, би трябвало да означава стряскаща некомпетентност. Не се жертва офицер, а директно се оголва царят - нещо, което може да изиграе много лоша шега на управителя Иван Искров или на наследника му на поста, който ще трябва да връща доверието в експертността на надзора. Все пак обаче това решение преди реалното отнемане на лиценза може да има и много голяма цена, като при евентуални дела от засегнати инвеститори в КТБ да се окаже допълнителна защита. Вероятно БНБ ще може по-лесно да твърди, че е била умишлено подведена от Цветан Василев и мениджмънта на банката (ТЦ-ИМЕ е декларирало, че средствата не са с произход банката), а не се е провалила в надзора и с това да е увредила интересите на засегнатите страни.

Пет месеца аванс

При всички тези разкрития другата голяма вина на БНБ е, че остави пет месеца, в които не е ясно дали масата на несъстоятелността не е увредена непоправимо. А това може да е станало по повече от един начин. На първо място всичките данни за некачествени и недостатъчни обезпечения от страна на кредитополучателите говорят за завишена опасност в този период дори тези от тях, които са имали ценни активи, да са ги прехвърлили. Така възможностите за синдиците на КТБ да възстановят по-сериозна част от отпуснатите суми чрез принудителна продажба ще бъдат сериозно ограничени. Вече по регистрите се вижда, че някои компании със задължения за десетки милиони са прехвърлени на бушони, което също е показателно за това каква стойност виждат в тях собствениците им.

От друга страна, щетите могат да са по линията цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, както и за прихващания на задължения с вземания. Чрез тази комбинация кредитополучател купува вземане от банката на депозант и нулира двете насрещни задължения. Сделките стават извън банката и са напълно законни и не увреждат масата на несъстоятелността, но се намесват директно в процедурата по несъстоятелност, като разместват реда на кредиторите. Накратко те позволяват на негарантирани депозанти, облигационери и т.н. да прередят гарантираните вложители и респективно Фондът за гарантиране на влоговете, който ще поеме вземанията им. И по данни от квесторите към 31.10.2014 г. те далеч не са били единични -  прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1.18 млрд. лева, а уведомленията за прихващане са на стойност почти 780 млн. лв. лева.

Ако БНБ си беше вършила работата и имаше готовност и воля да разкрие всичките нередности в по-кратък срок, тя можеше да отнеме лиценза далеч по-рано. Отрицателният капитал води до задължително взимане на лиценза, но има и още списък от други нарушения, за които това може да бъде направено по решение на БНБ. И поне според доклада на централната банка немалко от тях са в списъка на провиненията на КТБ.

Бърза несъстоятелност щеше да ограничи възможностите за такива сделки. А с тях и щетите за ФГВБ, който ще получи значително по-лоши активи, след като изплати гарантираните депозити. Фондът формално е захранван от вноски от банките, така че щетите са за тях, но индиректно и за всичките им клиенти, тъй като разходите са им били в една или друга степен прехвърлени чрез по-скъпи кредити или по-ниски лихви по депозити. А сега попълването на фонда ще става отново от тях. Затова и сега фондът, който по закон избира двама синдици, ще има стимул да иска максимално ранна дата на несъстоятелност и след това синдиците ще се опитат да отменят колкото се може повече от тези сделки по прихващания.

Време за разплата

Самото отнемане на лиценза беше очаквано, след като миналата седмица се провалиха опитите за законови промени, които да дадат време за нови преговори с консорциума между EPIC, Оманския държавен резервен фонд (акционер с 30% в КТБ) и Gemcorp (фонд, основан от Атанас Бостанджиев, доскоро директор във VTB Cаpital, което държи 10% в банката). В мотивите за действията на БНБ също няма особена изненада, като оценката на одиторите е взета и на база на нея капиталът е оценен на -3.75 млрд. лв., което води и до отрицателна капиталова адекватност от под -180%.

Ключовото ще е сега да се види, че закъснялото решение е поне перфектно юридическо издържано, за да не даде възможности за дела срещу държавата или регулатора, които в крайна сметка да натоварят пак данъкоплатеца. Не липсват и хипотези, че проточилите се месеци диалози на инвеститорите с кабинет, политици и институции са целели именно да се събере материал за обжалвания и дела за причинени щети.

Иначе оттук нататък директната процедура е ясна. ФГВБ трябва да започне да изплаща гарантираните депозити, като оттам вече обявиха, че до 25 ноември ще обявят през кои банки ще стане това. А клиентите на КТБ ще имат достъп до парите си от 4 декември.

Само два дни по-късно, в Деня на банкера, г-н Искров или ако дотогава той бъде наследен от някой друг на поста ще трябва да изнесе много убедителна реч. Защото по-сложният момент ще е индиректната процедура по оздравяване на надзора и на банковата система. БНБ ще трябва да положи много усилия да докаже, че след като веднъж е приела оценка на активите на банка, отклоняващи се от действителността с около 60%, това е изолиран случай. Защото в общия случай е нужна много по-малка статистическа/надзорна грешка от порядъка на 10 - 15%, за да се стопи капиталът на една банка.

56 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 3
    • + 68

    Рано е за сбогуване...
    Циркът ТЪКМО започва. Колко ли скелети има в архива.. ще е МНОГО вълнуващо, като научим подробностите!

    Нередност?
  • 2
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 14
    • + 30

    А кой ще доплати на Фонда за гарантиране на депозитите 1.5 млд лв за да може да покрие всички гарантирани в КТБ депозити?

    Нередност?
  • 3
    wmz04371669 avatar :-|
    Благодетел
    • - 5
    • + 42

    КОгато имаш такъв скапан банков надзор няма как да няма "добре" действащи банки в БГ, като със сигурност те са действали "добре" не за клиентите си, колкото и да са им скъпи....!
    Браво на Искров и цялото управително тяло на БНБ за перфектно свършената си работа....,нищо, че данъколатците в БГ също са СКЪПИ.....

    Нередност?
  • 4
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 5
    • + 42

    "КТБ е била капиталово неадекватна още много преди затварянето й..."

    Аз смятах Василев за изтрещял, атой се оказа само капиталово неадекватен!

    Нередност?
  • 5
    mayamsv avatar :-|
    mayamsv
    • - 2
    • + 38

    Последното изречение е доста показателно за това, че БНБ и надзора са се омазали до ушите и с нетърпение очаквам как ще се оправдае Искров. Силно се надявам поне синдикът да си е на мястото и да отмени съмнителните цесии и другите "хитринки" към които са прибегнали негарантираните вложители, а също и както вървят публикации за продажба на активи на банката и фирми на Цв. Василев и свързани с него лица.

    Нередност?
  • 6
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 52

    Бесене, само бесене за изродите, които стовариха този огромен дълг и проблем на българите..

    Нередност?
  • 7
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 4
    • + 59

    До коментар [#2] от "Izida":
    Фонда е собственост на банките и те солидарно го пълнят по схема. Държавата само администрира процеса на управление. Това е, сега банките трябва авансово да го допълнят или да теглят колективен заем за това. Но ако банките извадят по 20-200 млн/Хампацутата затова скача, че е голям и трябва да даде повечко!/ доста от тях ще отидат на загуба, и ще паднат бонусите на шефовете. Затуй плямпат, че бюджета трябва да даде паричките.

    Нередност?
  • 8
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 1
    • + 18

    Е, все пак не се стигна до много по-лоши варианти. Има някакъв разум "колективен" в обществото и институциите. Урок за 4-5 милиарда ... дано поне го запомним

    Нередност?
  • 9
    grancharovl avatar :-?
    grancharovl
    • - 2
    • + 41

    Така или иначе лихвите по депозитите във всички банки паднаха с по 4-5%, което за 55 милиарда вноски при 3,5-4 промила месечно прави около 200 000 000 месечно измъкнати от джобовете на вложителите. Къде е разликата - сещайте се сами. Във всеки случай лихвите по кредитите не паднаха чувствително. Тепърва с увеличние на вноските във Фонда от банките лихвите по депозитите ще падат още. Дано вложителите само не преминат към Буурканбанк или поемат къъм чуужбина. Сривът е неминуем...

    Нередност?
  • 10
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#2] от "Izida":

    Ами не само доплащането, а и наличния фонд са наши пари, ако не на всеки данъкоплатец, то на всеки който плаща някой от видовете банкови услуги и особено кредитополучателите. И освен това, тези 2млрд са се натрупвали в продължение на повее от 10г, значи ще се наложи в ускорени темпове, да се съберат недостигащите 1.7млрд и да се съберат поне 1млрд нови, за бъдещи сътресения.
    А цесиите за които се говори в статията, са само част от действията, които облагодетелстват некоректни длъжници и намаляват загубите на предизвикващите якобинска радост от очакваните загуби на алчните богаташи публика. Другата и според мен най-значима част от допълнително генерирана несправедливост от сагата КТБ, това е некоректните длъжници, юридически лица, през тези дълги месеци имаха достатъчно време да намалят максимално възможностите да се изтръгнат някакви пари срещу огромните заеми и по този начин да се стигне до обезценяването им или пълното им редуциране.
    А в общия дух на обезценяване, между сухото ще изгори и суровото и така, ще се обезценят и придобият за жълти пари ( може от тези откраднатите от КТБ пари) апетитни активи.
    Та очакванията за справедливи наказания ми изглеждат доста нереалистични и много вероятно е да стигнат до някой и друг чиновник от КТБ и ( в добрия случай) някой чиновник от надзора.
    А може да отчетем като голям успех, ако България не бъде осъдена поради доста неловките и дървеняшки действия на органите на които ние плащаме, да ни пазят от банкови измами.

    Нередност?
Нов коментар