🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът продължава да изостава от миналата година

Проблемите са свързани с пазарите извън Европейския съюз (ЕС), докато вътреобщностната търговия продължава да расте

Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур
Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур
Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур    ©  Надежда Чипева
Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стойностният обем на българския износ продължава да изостава спрямо миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Общата стойност на експорта за деветмесечието е 31.83 млрд. лв., като изоставането е с 2.1% на годишна база. Забавяне се наблюдаваше и при предишните две тримесечия, като разликата се движи в рамките на 700-800 млн. лв.

Проблемите, както и през цялата година, са свързани с пазарите извън Европейския съюз (ЕС), докато вътреобщностната търговия продължава да расте. Това е тенденция, която започна да се откроява още от началото на 2013 г. - годината, в която ЕС започна бавно да се възстановява от рецесията.

Проблеми извън ЕС

За първите девет месеца на 2014 г. експортът към трети страни намалява с 8% спрямо година по-рано. Стойностният обем е достигнал 11.933 млрд. лв., или с над 1 млрд. лв. по-малко. Когато се погледнат данните, само за септември се забелязва ръст от 15.6% на годишна база – нещо невиждано през последните 17 месеца. Разбивката по държави обаче показва, че няма особена причина за оптимизъм. Разглеждайки 20-те основни търговски партньора на България, става ясно, че при 60% от тях износът на стоки намалява. Още по-притеснителното е, че в тази група са и най-големите пазари за български стоки извън ЕС – Турция, Русия, Китай, Сърбия и САЩ. При Македония се наблюдава минимален ръст, но той клони към нула.

Оказва се, че този близо 16-процентов ръст през септември се дължи основно на две държави – Сингапур (192%) и Иран (357%). Правейки по-задълбочен преглед на числата става ясно, че над 90% от износа към островния град-държава са под формата на петролни продукти. Стойностният обем на стоките, изнесени в посока офшорната зона, се оценява на общо 882 млн. лв. в края на септември, като тук остава съмнението, че се извършва фиктивен износ с цел да се укрива ДДС. До началото на 2014 г. дестинацията за тези операции беше Гибралтар. Двуцифрени ръстове на износа има и при Обединените арабски емирства (ОАЕ), Индия, Сирия, Израел, Индонезия и Египет, но тези държави все още не са сред основните търговски партньори на България.

Двигател на износа

Сравнявайки деветмесечните периоди на тази и миналата година, се вижда, че износът към държавите - членки на ЕС, расте с 1.9%. Статистиката само за септември показва, че има спад от 2.86% на годишна база. През август също имаше понижение, като то дори беше по-голямо – 3.53%. Поглеждайки назад в статистиката, се вижда, че през същите тези месеци на миналата година е бил отчетен огромен ръст – 20.5% през август и 15.5% през септември, което вдига много базата. Ако се направи сравнение на месечна база (септември спрямо август 2014 г.), статистиката регистрира леко повишение от 3.4%.

Разбивката по държави към септември ще бъде налична след месец. Засега данните са само към август, а те показват, че най-голям търговски партньор на България остава Германия. Стойностният обем в тази посока се оценява на 3.419 млрд. лв., но в сравнение с миналата година статистиката отчита спад от 4%. Намалява износът и към други големи пазари за България – Гърция (8.9%) и Италия (3.8%). Все пак има има и добри новини. Те са свързани с Холандия, Франция, Румъния. Белгия продължава да изненадва с огромни скокове. За деветте месеца стойността на износа към държавата е нараснал с 57% на годишна база до 1.2 млрд. лв.

Какво изнасяме

Разбивката на НСИ показва, че най-много България изнася петролни продукти. Тенденцията обаче е за намаление, като за деветмесечието то е с 16% на годишна база. На второ място страната ни експортира материали като обработени кожи, дървени материали, хартия, чугун, стомана, благородни и цветни метали. Продължава да расте износът на машини и оборудване, като в края на деветия месец стойността на този вид стоки е достигнала 1.7 млрд. лв.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    big_al avatar :-|
    BIG AL
    • + 19

    Правейки по-задълбочен преглед на числата става ясно, че над 90% от износа към островния град-държава са под формата на петролни продукти. Стойностният обем на стоките, изнесени в посока офшорната зона, се оценява на общо 882 млн. лв. в края на септември, като тук остава съмнението, че се извършва фиктивен износ с цел да се укрива ДДС..../.................................
    .............................................
    Кога изобщо ще има някакъв КОНТРОЛ на българската държава над ЛУК ???
    До КОГА Р.Овч . ще държи "златната акция
    " на държавата в ЛУК ???
    ТОЙ ли ще 'защитава българския интерес в ЛУК ???
    Звучи като виц !!! Този руски агент !!!!???

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 8

    Русия зорлем ще ни преориентира пазарите на Запад, което е добре. Позитивен е факта, че прогнозите за голям спад в износа не се случват. 2 % е приемливо в сравнение с апокалиптичния сценарий, който ни предричаха някои хора.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 3

    Ако е паднал нетния износ на плодове би следвало да падне и цената на ракията.

    Нередност?
  • 5
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • + 6

    Данните след октовмри ще започнат да се подобряват, като това ще бъде следствие на затяането на митническият контрол, съставяне на редовното правителство и взетите незабавни мерки за подобряване на икономиката във всеки един аспект, както и решаването на проблема с КТБ и успокояване на банковата система, увеличаване макар и минимално на кредитополучаването от физически и най-вече юридически лица...

    Нередност?
Нов коментар