🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Познат кадър е новият директор на югозападното горско предприятие

Дамян Дамянов е бил шеф на ловното стопанство "Витошко - Студена" и е бивш служител на ДС

Към държавните горски предприятия често има критики в монополизиране на бизнеса и липса на прозрачност
Към държавните горски предприятия често има критики в монополизиране на бизнеса и липса на прозрачност
Към държавните горски предприятия често има критики в монополизиране на бизнеса и липса на прозрачност    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Към държавните горски предприятия често има критики в монополизиране на бизнеса и липса на прозрачност    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият министър на земеделието Десислава Танева назначи за директор на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Той е бивш шеф на държавното ловно стопанство "Витошко - Студена", бивш служител на Държавна сигурност и според информационната система ДАКСИ е в управата на "Асоциация български дивеч" заедно с Валентин Златев, Христо Стоичков, Тодор Батков и др.

Със заповед, подписана на 12 ноември, т.е. ден преди да представи официално зам.-министрите си и екипа си, министър Танева нарежда до провеждането на конкурс Дамян Дамянов да изпълнява длъжността директор на държавното горско предприятие, базирано в Благоевград. Новината за временното назначение е публикувана на сайта на горското предприятие, като е обяснено, че той е част от ръководния екип там от лятото на 2012 г. Вписването в Търговския регистър обаче все още не се е случило, тъй като от Агенцията по вписванията са отказали вписването заради процедурни пропуски, а в момента тече 7-дневният срок за обжалване на отказа.

Предприятието, което е в Благоевград, е второто по големина от шестте горски държавни структури. То стопанисва държавни горски територии в седем административни области. Държавните горски предприятия определят къде и колко дървесина и от кого може да се сече. Докато текат процедурите по вписване в регистъра, новият временно изпълняващ длъжността директор Дамян Дамянов вече е одобрил годишния план за ползването на дървесината през 2015 г., като документът е публикуван на сайта на държавното предприятие на 17 ноември. 

Кой е новият директор

Дамян Дамянов ще замени досегашния директор Светозар Михайлов, заемащ поста от 7 юли тази година и освободен със заповед на служебния земеделски министър Васил Грудев от 5 ноември. Преди няколко години името на Дамянов излезе в списъка на служителите в Агенция по горите с принадлежност към структурите на Държавна сигурност. Той е назначен за разузнавач през 1984 г. в Пето управление на ДС по-известно като УБО (Управление безопасност и охрана), което се е грижило и за резиденциите на партийната номенклатура, и е уволнен през 1990 г. В края на 1989 г. Дамян Дамянов става директор на Държавна дивечовъдна станция "Витошко".

През 2009 г. като директор на държавното ловно стопанство "Витошко - Студена" (намиращо се на 25 км югозападно от София) след сигнали на служители срещу Дамянов започва проверка от инспектората на Държавната агенция по горите и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя проверява периода от началото на 2005 г. до 30.06.2009 г. и заради пропуски по договори за обществени поръчки му съставя 24 акта за административни нарушения и един на ловното стопанство като юридическо лице. След известно време той е освободен от поста, но сега директор на ловното стопанство "Витошко - Студена" е съпругата му, Сашка Дамянова. Той самият не напуска поделенията на агенцията по горите, като от края на  2010 г. е директор на териториално звено за алтернативни дейности "Южна България", а от лятото на 2012 г. е на ръководен пост в Югозападното държавно предприятие, където от зам.-директор вече стига и до най-високия пост.

Защо е важно

Югозападното държавно предприятие стопанисва държавните гори в областите Благоевград, Кюстендил, София-град, София-област, Пазарджик, Перник и Ловеч. В състава му влизат 38 териториални поделения, от които 33 държавни горски стопанства и 5 държавни ловни стопанства. Шестте държавни горски предприятия бяха създадени по времето на предишния земеделски министър на ГЕРБ Мирослав Найденов и трябва да организират дърводобива. Към тях обаче често има обвинения в монополизиране на бранша, липса на публичност и неясни правила при избор на дърводобивни компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    arax avatar :-|
    arax
    • + 3

    Демек - всичко продължава по старому - сеч до дупка. След няколко годинки ще трябва да преименуват или премахнат термина "горско"

    Нередност?
Нов коментар