Една добра и една лоша новина за корупцията в България

Или как да четем резултатите от новия индекс за възприятие на корупцията на Transparency International

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как се смята индексът на корупцията

Индексът дава оценка за нивото на корупция в 175 държави. Той се базира на 12 изследвания, които се правят от 11 различни международни институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, Световният проект за правосъдие, Freedom House, Фондация "Бертелсман", Economist Intelligence Unit, Global Insight - Център за изследване на световните пазари и т.н.

Понеже привикнахме България да е на дъното на международните класации, измерващи нива на корупция, свобода на медиите или удовлетвореност от живота, то ще кажем така: резултатите от тазгодишния индекс на възприятие на корупцията на Transpаrеncy International имат един добър и един лош прочит.

Лошият е, че България не е направила качествена крачка към това да има работещи институции и ефективна публична администрация през последната година. До голяма степен причината за това е неефективната наказателна политика за злоупотребата с власт на висши длъжностни лица, както и неспазването на върховенството на закона като основен и водещ принцип.

Добрият прочит е, че ако можем да говорим за напредък, той се дължи само на гражданския контрол и на онова обществено недоволство, което държи политическата класа отговорна за неспазването на правилата. Тези изводи са направени в Световния проект за правосъдие, един от източниците, които формират индекса на възприятието на корупцията. (виж повече за методологията в карето)

Погледнато глобално, България е в "незавидната среда" на класацията на Transparency International с индекс на възприятието на корупцията 43 (100 е показателят за най-ниско ниво на корупция, а 0 съответно за най-високо - бел. ред.). Transparency International приема, че всички държави, за които показателят е над 50 нямат системен проблем с корупцията и по-скоро са се справили с нея. Спрямо предишната година страната ни има едва забележимо покачване от 2 пункта. Значимият напредък в борбата с корупцията би означавал покачване с поне 4 пункта според методологията на изследването.

В рамките на Европейския съюз България е на вече традиционното последно място в компанията на Румъния, Гърция и Италия. Средната стойност на нивото на корупция в ЕС е 64. България е на опашката и ако бъде сравнена с останалите новоприсъединили се държави-членки от Централна и Източна Европа. Тук шампионите са Естония - заради ефективното си електронно правителство и Полша - заради икономическата си стабилност в период на криза за цяла Европа.

Най-ниски нива на корупция както в ЕС, така и в света, са в Дания, Финландия и Холандия, като това се дължи на прозрачните и ефективни институции там, ефективните правила за публичната администрация, но и на активното гражданско общество.

А в България, освен липсата на санкции за злоупотребите с власт, негативна тенденция, която се отбелязва в изследването, е че основната пречка за инвестиции в България продължава да бъде неефективната администрация, както и фактът, че бизнесът плаща сметката за корупционната среда.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin
    • + 8

    "Добрият прочит е, че ако можем да говорим за напредък, той се дължи само на гражданския контрол и на онова обществено недоволство, което държи политическата класа отговорна за неспазването на правилата. "
    Положителното е, че държим ключа на напредъка в ръцете си.

    Нередност?
  • 2
    dedo_uluk avatar :-|
    Бай Благой
    • + 7

    Желанието го имаме, време е за съдебна реформа!

    Нередност?
  • 3
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • + 4

    Първите в класацията са ясни. Вижте Южна Америка. В Чили, където комунистите реваха че имало хунта почти няма корупция. А най-голямата корупция е в социалистическа Венецуела. Вижте Северна Корея и Южна Корея. Огледайте картата, където (е) има(ло) социализъм или ислям положението е трагично.

    Нередност?
  • 4
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • + 3

    Корупцията е присъща Черта за общества с липси -на стоки, на възможности, на услуги и т.н., а освен това там, където всиЧко зависи от неконтролируемото решение на едно лице. Къде другаде, ако не в социалистиЧеските общества са изпълнени и двете условия и то на 100%.

    Нередност?
Нов коментар