🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ние сме преходът

За последните 25 години получихме това, което сами си направихме

   ©  Александър Николов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Знаем какво трябва да се промени, знаем и как. Остава да го направим.

Една от най-удобните заблуди на 25-годишния преход е, че "ние" сме жертви, а "те" са виновни за всички проблеми. "Ние" искаме честност и ясни правила за всички, но "те" провалят всичко с корупция и кражби. "Ние" искаме ред, но "те" създават хаос. "Ние" искаме прогрес, "те" пазят блатото на статуквото. В конспиративното обяснение на българския преход "те" има много лица - държавна сигурност, мафията, политиците…

Истината обаче е друга. Почти всичко, което се случва през последните 25 години, е следствие от собствените ни усилия и провали. Няма конспирация, няма "те". Както ние постигнахме всичко хубаво (защото все пак за четвърт век се случиха и смислени промени), така и сме виновни за всичко лошо. Ние сме тези, които вкараха България в Европейския съюз, ние сме и тези, които допуснаха корупцията да разяде цялата държава. Ние сме както прогреса, така и провалените реформи.

Един от тъжните изводи на последните 25 години е, че сме постигнали всичко, което сме поискали. Днес България изглежда така, защото не сме пожелали да е повече.

Неочаквано, кръглата годишнина от началото на промените стана повод за много по-сериозна равносметка, отколкото при предишни подобни юбилеи. Това обаче ще има смисъл само ако ни дава повече сили за пътя напред.

Рискът сега е да обявим прехода за приключил и уморени да се оставим на течението. То обаче ще ни доведе само до най-близката пропаст, и то много по-скоро, отколкото изглежда към момента.

За разлика от 89-та, сега е много по-ясно какво трябва да се направи. Знае се кои са проблемните сектори и как те трябва да се оправят. Една от малкото положителни страни на това да си изостанал е, че може да се учиш и от успехите и провалите на тези пред теб. Реформите, които трябва да се направят в България, вече са се случили в други европейски държави.

Те без изключение са прокарани от енергични и честни хора, чиито усилия са променили към добро живота на милиони за десетилетия напред (може да видите историите на няколко от тях тук: Хората, които променят държави.) Това може да се случи и тук. Лесно е, или поне много по-лесно от алтернативата - още няколко загубени години в пълзене по дъното.

Когато преди време попитахме президента на Естония как така (докато ние се лутахме в прехода) те са успели да променят цялата страна, така че да се превърне в един от примерите за модерна държава, той се усмихна и без замисляне отговори: "Просто го направихме." Това е, което предстои да се случи в България. Ние знаем какво трябва да се промени. Знаем и как. Остава просто да го направим.

58 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов
    • - 54
    • + 28

    най-важното - получихме президент, който дамгосва комунизма, след като в първите дни на промените, е искал той да се запази :)

    Нередност?
  • 2
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 26
    • + 4

    И [#1] "Горбачов": Горбачов това казваше.
    "Да живее Капитал изъм а !

    Нередност?
  • 3
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 11
    • + 63

    "Почти всичко, което се случва през последните 25 години, е следствие от собствените ни усилия и провали. Няма конспирация, няма "те".

    Точно и ясно казано. Няма нужда от коментар.

    Нередност?
  • 4
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 24
    • + 40

    Не съм съгласен. "Те" имат много ясно лице и са от всякакъв цвят. Не може под предлог, че се правят реформи да се унищожават предприятия, защото видите ли, някой трябва да си вземе 10-те%. Нека поговорим и за стожерите на демокрацита, за каквито се имат издателите на този вестник. Така и не разбрах как е възможно да си под 30 и да се сдобиеш с Каолин, като преди това си бил просто един журналист. Освен, разбира се, не произхождаш от правилното червено семейство, какъвто е и случаят. Че Пеевски е грозното лице на прехода е ясно за всички, но има и други грозни лица, които си умират да се правят на демократи, били на митинги, пък са първи комунисти.

    Нередност?
  • 5
    voklev avatar :-|
    voklev
    • - 31
    • + 23

    Да бе ние сме си направили ! Б-я е орисана да си бъде скапана страна и така ще си остане завинаги. Тук не е място за живеене. Може ли тъпия народ , първо да сваля Борисов и след това да го избира. Всеки народ се характеризира с това какви управници си избира. Германия вече втори мандат и избира Меркел и страната е с най силната икономика в Европа , ЕС се съобразява с решенията й , Путин също се съобразява с Германия , германците си направиха добър живот , щото мислят без емоции и скандирания

    Нередност?
  • 6
    boriaz avatar :-|
    Boriaz
    • - 8
    • + 53

    Никой не ни е обещавал добър край (хепи енд, демек). Всички искахме България да стане част от тая пуста "Европа" и хоп- 25 год. по-късно сме член на ЕС. Ама че на някои хора не им харесвало да ги карат да работят и в блатото им било по-добре- тяхна си работа.
    Сега масово хората по улиците си искат комунизма и връзките с Русия- няма проблем. Ако продължаваме така до 10 години ще сме част от Евразийския, а не от европейскоя съюз. Поне докато сме от тази страна на стената имаме право на избор, ако не друго. Ако се върнем от другата страна на стената ще има да разказваме как са били пълни магазините и сме пътували без визи, ама ще е късно.
    П. П. Ха стига сме равали и да вземем да се хванем най-накрая за работа, а? Иначе прогрес няма да има.

    Нередност?
  • 7
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 5
    • + 44

    Абсолютно.. Хаосът, и сбъркания преход е създаден от ВСИЧКИ НАС .. - от крадливите, но и от мълчаливите; от алчните, но и от търпеливите; от наглите, но и от слабите; от силните, но и от емигриралите..

    Всички ние - оставихме нещата да се случват към зле.. Чакахме търпеливо някой да ни оправи..

    Нередност?
  • 8
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 16
    • + 16

    Смятам, че българия не би се управила в следващите 10 или 20 години.
    Хората ще си живеят по същият начин както и сега. обстановката ще бъде същата. Това не е песимизъм а реализъм.
    Просто и в какъвто и да сме строй не става. Такъв ни е чипа.
    Удари, схеми, заблуди, интриги, лицемерие от страна на политици и партии, а народа е поробен както в турско робство така и сега.
    Бих казал, че с влизането ни в ЕУ имаше някаква надежда но и тя угасна. Народа е пак беден, тъжен и депресиран.
    Пак пенсиите са жалки, пак заплатите са жалки, пак народа като цяло е беден.
    И в ЕУ влезнахме и в НАТО, и заповеди вече не се дават от москва а от брюксел наред със субсидии и пак не става.

    Нередност?
  • 9
    glog avatar :-|
    glog
    • - 26
    • + 18

    Няма по-гадна и по-гаднярска лъжа от тази, да обвиниш обикновените българи от народа, че те, а не техния лъжлив, крадлив и продажен, почти тотално корумпиран компрадорски елит, сами са си новни за това, че в продължение на 25 години тях ги ограбиха до шушка, правят всичко възможно, за да гилумпенизират, и продължават да се самоограбват, довеждайки държавата до ръба на финансовата и на икономическата катастрофа. Като че ли те, а не уравленчески елит, раздаваха куфарчетата с пари по време на Луканов, те, а не управленческия и бизнеселитът, са виновни за превръщането към 1996 година на банковата система в система от финасови пирамиди, те, а не управленческия елит, приватизираха по времето на Иван Костов държавната собственост за желти стотинки, те, а не депутатите, заседавали в парламента между началото на 1997 и края на 2014 година, са създали нашата неадекватна на реалните условия в държавата закони, които правят престъпността на практика ненаказуема, а институциите неработещи, и пак те, а не държавните институции, разсипаха КТБ и са на път да разрушат отново финансовата ни система.

    Всъщност вината за сегашното състояние на държавата и за плачевното състояние на поне половината от българите е от ясна по-ясна. И само малцина от клеветниците, обвиняващи народа за престъпленията и безобразията, които извърши през 1989 - 2014 българския политически и финансово-икономически елит, наистина вярват, че за всичко това е виновен народът. А не неговия елит. А другите много добре знаят, че народът не е виновник, а жертва на всичко, което неговия елит направи през тези 25 години. Другите съвсем съзнателно целенасочено повтарят тази нагла лъжа, за да накарат хората да повярват в своята виновност и да не обвиняват истинските виновници. Това са хора от елита или от полуелита, които просто защитават себе си или тези, които пряко или косвмено им плащат за това.

    Според основната част от тези антинародни манипулатори вината на народа е в това, че на избори избера да го управляват неподходящи за това политици и политически партии. Което, ако не мислиш със собствения си акъл, лесно можеш да приемеш за истина, макар това да е фрапантна лъжа. Защото народът на избори избира не това, което му е необходимо или което предпочита, а измежду това, което му се предлага. А когато всичко, което се предлага, е политически калпаво, лъжливо и крадливо, а и нравствено развратено, тогава няма как да избереш нещо кадърно, високонравствено и некорумпирано. Просто защото на политическия пазар по време на изборния панаир подобен артикул няма.

    Ако се върнем около 20 години назад, ще видим, че българинът като народ от тогава до сега се опитва на избори да избере политици, които правилно и ефективно ще го управляват. След слабото управление на СДС при Филип Димитров и безвластието при Беров народът повярва на предизборните лъжи на БСП, и масово гласува за нея. Но още след първите две години на управлението на Жан Виденов държавата катастрофира. При последвалите избори народът реши, че СДС няма да го излъже и седесарите (в коалицията ОДС) получиха цели 137 депутата. Държавата наистина беше стабилизирана, но скоро народът разбра, че правителството на СДС не толкова приватизира, колкото подарява за почти без пари държавното имущество. Че създава законова система, която привелигирова бизнеса, особено едрия, и пренебрегва интересите на народа. И че законите не гарантират вътрешната сигурност на държавата, защото правят престъпността, особено във високите сфери на обществото, на практика ненаказуема.

    На следващите избори народът реши да повярва на бившия цар Симеон ІІ Сакс Кобург Готски, който обеща за 800 да повдигне жизнения стандарт на българина до нивото на средния за ЕС жизнен стандар. И, разбира се, излъга. И вдигна масовата корупция на високо нива в обществото, там, където тя е на практика невидима за народяа. Затова пък е много ефектива за сриване на държавата и на нейните институции.

    Жестоко измамен за трети път от своите политици, народът вече не се поддава на такава масова манипулация, както при Жан Виденов, Иван Костов и Царя, и за никого не гласува така масово за една партия или една коалиции, както до тогава. И дори ГЕРБ, независимо от невероятната харизма на Бойко Борисов, не дава абсолютно мнозинство на нито една партия или предизборна коалиция. А на избори'2014 вкара в парламента цели осем партии и предизборни коалиции.

    В периода от 1992 до есента на 2014 година са управлявали правителства, доминирани от или с мандат на ДПС, БСП (три пъти), СДС, НДСВ и ГЕРБ. Нито едно от тях не управлява по начин, който да направи нещо сериозно за да нормализира работата на държавните институции и за ограничаване на масовата корупция по всички етажи на властта. Въпросът е: На предизборните лъжи на коя партия, според менторите, които упрекват народа, че не гласува както трябва, на последните избори той трябваше да повярва и да гласува масово за нея? И защо за нея, ако те всички при участието си в предходните правителства са показали, че не могат да се справят с управлението и не искат да правят реформи, които са полезни за държавата, но ограниччават техните възможности за корупзионно ограбване на държавата?

    Авторите и коментиращите, които обвиняват народа, че е виновен за сегашното състояние на държавата и народа, защото не гласува за когото трябва, обикновено не казват, за кого, според тях, все пак е трябвало да гласуваме. Това на практика означава , че те знаят, че техните обвинения са манипулативни и лъжливи, но въпреки това лъжат, за да оневинят истинските виновници за това. Затова не би трябвало да им се обръща никакво внимание и да не се вярва ни дума на статия или коментар, ако обвинявайки народа, че е виновен за безобразията в държавата, защото гласува не за когото трябва, в тях не казва, за кого е трябвало все пак да гласува народът. И няма обосновка, защо пък именно за него трябва да гласува.

    Нередност?
  • 10
    marto76 avatar :-|
    marto76
    • - 6
    • + 11

    Цветан Василев е Преходът!

    Нередност?
Нов коментар