Дела за милиони между НЕК и консултанта за "Белене"

WorleyParsons заведе арбитражен иск срещу държавната компания. Тя отвърна с дела в съда

Според Богомил Манчев, основен акционер в "Риск инженеринг" и подизпълнител по договора, WorleyParsons се е обърнал към арбитража преди 5-6 месеца. Причина за делото е едностранното прекратяване на договора с НЕК и неизплатени суми по него.
Според Богомил Манчев, основен акционер в "Риск инженеринг" и подизпълнител по договора, WorleyParsons се е обърнал към арбитража преди 5-6 месеца. Причина за делото е едностранното прекратяване на договора с НЕК и неизплатени суми по него.
Според Богомил Манчев, основен акционер в "Риск инженеринг" и подизпълнител по договора, WorleyParsons се е обърнал към арбитража преди 5-6 месеца. Причина за делото е едностранното прекратяване на договора с НЕК и неизплатени суми по него.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според Богомил Манчев, основен акционер в "Риск инженеринг" и подизпълнител по договора, WorleyParsons се е обърнал към арбитража преди 5-6 месеца. Причина за делото е едностранното прекратяване на договора с НЕК и неизплатени суми по него.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

400 млн. евро

е стойността на договора по неофициална информация. Към септември 2009 г. НЕК е платил 92 млн. евро и 5.2 млн. долара.

Развръзката по проекта АЕЦ "Белене", който беше спрян преди почти три години, може да се случи през 2015 г. Тя ще стане ясна от изхода на куп съдебни дела. Едното е гигантското арбитражно дело, което руската "Атомстройекспорт" заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро (виж карето). Освен него обаче има и няколко дела, заведени между бившите партньори НЕК и "Уорли Парсънс нюклиър сървисис". Договорът между двете компании, с който регистрираното във Великобритания WorleyParsons Europe ltd беше избрано за архитект-инженер на проекта АЕЦ "Белене" през 2005 г., е за 33 млн. лв. След това обаче той е допълнен до 400 млн. евро и това, което се знае в публичното пространство, е, че по него са плащани огромни суми, за които двете компании сега се съдят. Чуждата атакува в арбитраж, държавната отвръща през няколко дела в градския съд.

Вторият арбитраж срещу НЕК

Дружества на австралийската WorleyParsons (виж историята на фирмата в карето) са завели арбитражно дело срещу НЕК в Българската търговско-промишлена палата (БТТП) и по него вече са избрани арбитрите. Според Богомил Манчев, основен акционер в "Риск инженеринг", която е подизпълнител на WorleyParsons, това дело е заведено преди 5-6 месеца. Манчев обяснява, че причина за него е едностранното прекратяване на договора с архитект-инженера от страна на НЕК и суми, които не са им изплатени от държавната компания в периода от март 2012 до октомври 2013 г., както и за минали периоди, плюс лихвите по тях. Сумата на претенцията е неизвестна.

Прекратяването на договора с "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" беше обявено от НЕК на 7 октомври 2013 г. Според Манчев на същата дата НЕК са изпратили и писмо на архитект-инженера, с което го уведомяват, че прекратяват договора по нецелесъобразност. НЕК са отхвърлили и предложеното извънсъдебно споразумение, посочи Манчев. По думите му обаче договорът между двете компании не може да се прекрати едностранно, тъй като в такъв случай се дължат неустойки за точно определена сума. От WorleyParsons не пожелаха да отговорят на въпросите на "Капитал Daily" във връзка с делото.

Делата на НЕК

Както "Капитал Daily" вече писа, на 20 октомври 2014 г. НЕК завежда дело в Софийския градски съд (СГС) срещу архитект-инженера на АЕЦ "Белене". Искът реално е срещу две компании - "Уорли Парсънс нюклиър сървисис" ЕАД и "Уорли Парсънс Юръп енерджи сървисис" ЕООД. Таксата, която НЕК трябва да плати, е 33.269 млн. лв., което представлява 4% от стойността на иска, т.е. претенцията е била изчислена на 830 млн. лв. Тя обаче не е платена от НЕК, тъй като компанията е поискала от съда да намали размера й. Причината е, че държавното дружество е поискало частично оттегляне на иска и настоява таксата да бъде изчислена само за исковете, които поддържа. Това е и причината молба да не бъде върната в едноседмичен срок въпреки неплатената такса.

От СГС коментираха за "Капитал Daily", че има разминаване между адвокатите на НЕК и самото държавно дружество по иска и че трябва да уточнят конкретно и ясно искането си до съда. И двете спорещи компании отказаха да кажат какво е основанието на иска, но според източници на "Капитал Daily" то е за обявяване на нищожност на сключения договор между тях, с което и арбитражната клауза в него ще отпадне.

Другото дело, което НЕК завежда срещу "Уорли Парсънс" за 782 хил. лв., е прекратено от СГС поради неотстраняване на нередности в срок.

Това обаче не са единствените дела на НЕК срещу дружества от групата на "Уорли Парсънс". На 24 юни 2014 г. в СГС е образувано дело, в което държавната компания отново е в ролята на ищец срещу ответника - "Уорли Парсънс Юръп енерджи сървисис". Държавната такса, която е платена по това дело от НЕК, е 4.69 млн. лв. за общо 38 иска, което означава, че общият размер на иска е 117.5 млн. лв. Според Богомил Манчев с това дело НЕК се опитва да си върне част от сумите, платени на "Уорли Парсънс".

Цялата тази плетеница от дела показва, че НЕК затъна финансово покрай проекта "Белене" и не изглежда скоро да знае колко още ще загуби от спрения преди почти три години проект. Тъжната реалност е, че всички загуби от дела и арбитражи ще бъдат платени от потребителите и производителите или от данъкоплатците.

Арбитражът между НЕК и "Атомстрой" с решение след година

Арбитражното дело, което изпълнителят на проекта - руската "Атомстройекспорт", заведе срещу НЕК заради спирането на проекта "Белене", ще приключи към края на следващата година, твърдят източници на "Капитал Daily".

Преди време служебният енергиен министър Васил Щонов коментира, че през септември 2014 г. са били разпитани експерти-свидетели и от двете страни. Предстои страните да направят двойна размяна на писмени защити - първата през януари 2015 г., а втората - през май 2015 г. Още тогава Щонов коментира, че не очаква решение по делото преди септември 2015 г. , а като се имат предвид сложността му и обемът на доказателствата, е възможно то да бъде оповестено дори в началото на 2016 г.

 

Консултантска верига и пораснала 24 пъти поръчка

"Уорли Парсънс Юръп енерджи сървисис" е създадена през 2003 г. Според информационната система ДАКСИ преди години компанията е имала 25% собственост в дружеството на Богомил Манчев - "Риск инженеринг". През 2007 г. тя е продадена от собственика си WorleyParsons Europe ltd, която е регистрирана във Великобритания, на WorleyParsons Belgium. Интересно е, че именно WorleyParsons Europe е компанията, с която НЕК през януари 2005 г. подписва договор на стойност 33 млн. лв. без ДДС. Тя е за избор на архитект-инженер за програмата за финансиране и изграждане на АЕЦ "Белене". В решението, публикувано на сайта на Агенцията за обществени поръчки, пише, че, инженеринговата компания ще действа от името на възложителя при дейностите за избор на изпълнител, проектиране, лицензиране, изграждане, въвеждане в експлоатация и инженерна поддръжка на АЕЦ. Според решението 40% от дейностите ще бъдат възложени на подизпълнител. Това реално е единствената поръчка между НЕК и "Уорли Парсънс", обявена на сайта на агенцията, макар че по закон на него се обявяват всички поръчки. Интересно с каква процедура впоследствие договорът между НЕК и "Уорли Парсънс" придобива колосални размери. Това е и единственият договор по АЕЦ "Белене", който не беше проверен от Държавната финансова инспекция. През 2009 г. тогавашният енергиен министър Трайчо Трайков заявява от парламентарната трибуна, че фирмата "Уорли Парсънс Юръп енерджи сървисис" е получила  до 7 септември 2009 г. 91 965 703 евро и 5 204 632 долара. Общата стойност на договора пък е изчислявана на над 400 млн. евро, което съвпада със стойността в иска от 830 млн. лв.

В резултат на преструктуриране на компанията в края на 2010 г. дружеството регистрира две нови компании, като едната от тях - "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", се специализира в предоставяне на услуги в сферата на ядрената енергетика. Така почти всички дейности на "Уорли Парсънс Юръп енерджи сървисис" се прехвърлят към новото дружество.

* По темата работи и Лора Филева

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mavricii.plovdiv avatar :-|
    mavricii.plovdiv
    • - 1
    • + 52

    Интересно е кое име стои зад подписа под Договора за инженеринг на гьол за сума от 830 млн. лева.Къде е ДАНС!?Ааа верно-в една лудница.

    Нередност?
  • 2
    kikoni avatar :-|
    kikoni
    • - 24
    • + 4

    При всички договори, а и при много други документи, името е ПОД подписа, а не зад него.

    Нередност?
  • 3
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 50

    Всичко, което става в България, особено около големите енергийно договори в България може да се окачестви, според мен, с една дума - безумие!
    Това просто не може да е истина!

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 68

    Злодеянията на ченгетата край нямат. Фалираха банките, нарязаха заводите, изсекоха горите - не им стигна, ами ни и "заредиха" добре с дела, искове и неизгодни договори за 20 години напред.

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 45

    Интересно,след като няма нищо построено и няма и договор за Белене в истинския смисъл, за какво се плащат тези милиони.И този мошеник Богомил Манчев,дето защитава всички руски проекти,досега добре се е нагушил покрай Белене.Руска подлога .

    Нередност?
  • 6
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • + 24

    Българи в корупционна среда си играят на офшорки, за да рекетират държавата!

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 31

    Е как не, да ви припомня ли кои бяха на власт 2005-та, и кои открай време подписват каквото и да било в ущърб на българската държава, дружествата и, гражданите и т.н. Но винаги подписаното перфектно защитава интереса на руснаците. Явно заради една част от народа, които продължават да гласуват за същите предатели, ще плащаме скъп ток, за да покриваме загубите на НЕК заради корумпирани политици и чиновници, и пак никой няма да носи персонална отговорност.
    Трябва със закон всички държавни и общински дружества или такива с държавно/общинско участие, да публикуват всичките си договори в Интернет.

    Нередност?
  • 8
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 19

    В едни други времена, преди 25+ години - другарите подписали и осигурили подобна кражба/гавра с България/ за 800 милиона щяха просто да бъдат разстреляни..

    Нередност?
  • 9
    raydenu avatar :-|
    raydenu
    • - 26
    • + 7

    Е бати ти простотията. Сега ще плащане 1млрд евро (2 млрд лв) неустойкана руснаците и 450 млрд евро неустойка на упшипарсънс а между другото вече са платени 100 млн евро на парсънси 1 млрд евро за Белене . 100 млн+ 400 млн+ 1млрд+ 1 млрд = 2.5 млрд евро.
    2.5 млрд за нищо. А можеше да си построят Белене за 6.3 млрд евро колкото искаха руснаците. Но Бойко искаше да дава само 4 млрд.
    Сега ще плащаме като попове за нещо дето го няма

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    matz avatar :-|
    matz
    • - 4
    • + 9

    След като оправи ЦСКА, проф. Ал. Томов да заповяда начело на държавата :)

    Нередност?
Нов коментар