🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическата 2015: Всичко е възможно да се случи

Надеждите са за реформи и повече спокойствие в обществения живот, но опасностите от сривове и кризи в цели системи са напълно реални

Борисов трябва да е наясно, че комфортът, който съпровождаше голяма част от от първия му мандат, няма да се повтори.
Борисов трябва да е наясно, че комфортът, който съпровождаше голяма част от от първия му мандат, няма да се повтори.
Борисов трябва да е наясно, че комфортът, който съпровождаше голяма част от от първия му мандат, няма да се повтори.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Борисов трябва да е наясно, че комфортът, който съпровождаше голяма част от от първия му мандат, няма да се повтори.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече стабилност и надежди за реформи, но и опасения, че цели системи като енергетика, здравеопазване, финанси могат да се срутят всеки момент. Търсене на спокойствие в обществения живот, но и непрекъсната готовност за протести при всяка грешна стъпка. А заплахата от нарушеното международно равновесие ще бъде постоянно присъствие, към което България трябва да има изострени сетива.

 

Протестните движения са вече неизменна част от политиката и от взимането на решения в обществения живот.

Прогнозите на политическите наблюдатели за идната година са противоречиви и силно условни, но няма как да бъдат други - ако за нещо те са единодушни, то е, че 2015 е годината, в която всичко е възможно да се случи.

В търсене на спокойствие 

След година на остри политически битки и изкопаване на пропаст между властта и гражданското общество - което донесе и много опасна девалвация на и без това не твърде устойчивите евроатлантически ценности в страната, стремежът на публичните фигури сега е към възстановяване на общественото доверие. Спокойствието очевидно се търси и не само от политиците, а и от самото общество. 

Но предвид предстоящите през есента на 2015 г. местни избори, скандалите, които винаги съпътстват предизборните кампании в страната, вероятно ще се завърнат.

Но и с готовност за протести

Колкото и крехък да изглежда този еклектичен кабинет, за момента няма по-успешна формула и управлението може да се окаже и по-стабилно от очакваното, смятат наблюдателите. Същевременно кризи като тази с решението за промени в пенсионния модел, случили се светкавично в края на 2014 година, показват, че тази крехкост не е и толкова илюзорна. Управлението може всеки момент да се саморазруши отвътре и да сложи край на надеждите за реформи или пък да бъде притиснато отвън - Борисов трябва да е наясно, че комфортът, който съпровождаше по-голямата част от от първия му мандат, няма да се повтори. Протестните движения са вече неизменна част от политиката и от взимането на решения в обществения живот. Всяко решение, взето  непрозрачно, съмнително и недобре комуникирано, ще провокира ответна реакция - както се видя и с решението за пенсионните промени. На практика нищо не пречи и това правителство да бъде свалено по същия начин като кабинета "Орешарски", ако повтори практиките му. 

Анализаторите са на мнение, че веднъж започнало осветляването на зависимости и разкъсването на връзки, търсенето на отговори ще бъде все по-настойчиво. И така, докато публичните институции и публичните ресурси не бъдат изтръгнати от частния интерес и не бъдат поставени в услуга на обществения. Възможността това да не се случи за жалост е реална и води до опасност от внезапен разпад на икономиката и колапс на политическия модел. 

Новият стар премиер

Дали премиерът и всички от министрите му ще осъзнаят, че случващото се в банковата сфера, здравеопазването, правосъдието започна да провокира и ще продължи да предизвиква съпротива, ответни реакции и трусове и единственият път е да се сложи ред в тези системи, е трудно да се каже. Наблюдателите виждат Борисов в опит да навлезе в нова роля - на "плеймейкър" и балансьор в рамките на правителството си и на загрижен за държавата си политик в по-голямата картина. Но зад нея прозират и "старите навици" на премиера - неговият натурален образ, който включва магистрали, лентички, следобеден мач, тенис успехи и хвалби в стил "най-добре се биех в махалата". 

Коя от двете му страни ще надделее предстои да видим, а с това ще са свързани и евентуалните успехи и провали на това управление - Борисов или ще намери смелост да извърши най-важните и тежки реформи - особено правосъдната, въпреки силния отпор и трусове, които те непременно ще предизвикат, или ще поведе и втория си кабинет по удобния коловоз на статуквото, балансирайки между интересите на гражданското общество и мафиотско-олигархичните сили в страната. За съжаление "силовият" метод, по който бе наложено решението за промени в пенсионно-осигурителния модел, не говори в полза на първия вариант.

Ето какво прогнозират и наблюдателите за 2015  в специалната тема "Бъдещето"  на "Дневник" 

Годината ще бъде историческа като 1990 и 1997

Евгений Дайнов, политолог

Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?

- Надежда: легитимната власт, с устойчива подкрепа от страна на обществото, да влезе в открита война с "Кой" и да изтръгне от неговите лапи публичните институции и публичните ресурси.

Опасност: това да не се случи и моделът "Кой" да разшири своята реална власт. Което би довело до внезапен разпад на икономиката, тъй като моделът "Кой" е силно изгладнял и има остра необходимост от присвояването на огромни нови ресурси.

Каква година очаквате?

- Очаквам  година на изненади, трусове и скандали, както и на признаци на възстановяващи се възможности за спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури. Годината 2015 ще бъде историческа, както бяха 1990 и 1997. България отново ще избира: дали да продължи по същия начин, когато уж нищо особено не се случва, но в крайна сметка всичко се разпада в един миг, или да си причини болка и турбулентност, за да изплува към по-спокойни и чисти води.

Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? 

- Очакването ми е Реформаторският блок да бъде онзи локомотив, който ще повлече след себе си и ГЕРБ в посоката на реформите – т.е. на отнемане на държавата и нейните ресурси от ръцете на "Кой". 

Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?

- "Новият" Борисов очевидно се опитва да задава тона в новата мода на скромност, умереност и държавническа загриженост. Ако това е само актьорско майсторство, то ще трае до първата голяма криза, пред която той се изправи. Защото, поставен в криза, всеки човек реагира според това какъв е – а не какъв играе. Надеждата за трайност в това ново поведение би се крепила върху две допускания:
а) че в Борисов, както в повечето хора, живее повече от един индивид; и че скромният и умерен Борисов винаги си е съществувал, но е бил изтикван на заден план от агресивния и махленско-арогантен Борисов. Ако е така, то сега просто двамата ще могат да си разменят местата и скромният да контролира агресивния б) че Борисов е преживял катарзис по линия на "катарзиси по домовете" и е станал различен човек. Истинските катарзиси имат това свойство – да произвеждат скромни, уважителни, благодарни и умерени личности.

Каквото и да е, ще е станало ясно най-късно до Великден.

Цялото интервю можете да прочетете в специалната рубрика на "Дневник". 

Ако ще има реформи, трябва да са сега

Петър Щурм Константинов, политолог

Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?

- Покрай КТБ и това, че предните две редовни правителства удариха реформаторския минимум, голяма част от обществените системи на страната са на ръба на колапса. Това е едновременно голямата опасност и надеждата. Ако ще има реформи, то определено трябва да са сега. Другото важно е, че международната обстановка се промени много в последната година и създава сериозни опасности за сигурността на страната и региона. 

Каква година очаквате?

- Ако има една година, в която нищо не може да се прогнозира, това ще е 2015-а. Всичко е на ръба. Вижте примерно управляващата коалиция - от една страна, имаме абсолютно несъвместими коалиционни партньори. От друга страна, тази свръхстранна коалиция показва едно много интересно качество - всеки път, когато някой направи някаква глупост, има три други партии, които да скочат и да поддържат някакъв баланс на нормалността. Като към това прибавим и рисковете, идващи отвъд границите на страната, никакви смислени прогнози не може да има.

Какво е бъдещето на ДПС? 

- Стратегическите цели пред ДПС изобщо не са се променили. За тях най-важното е да могат винаги да са балансьор и кингмейкър. За да не бъдат в тази позиция, в момента има една абсолютно парадоксална коалиция. А ДПС не е изолирано от никоя власт, докато има медии и съд. Когато второто им бъде отнето, тогава може да се превърне в нормална центристка партия. Така че добре е да бъде изолирана, докато не бъде вкарана в рамките на нормалното политическо поведение.

Ще го бъде ли Реформаторският блок?

- Според мен бъдещето им зависи предимно от това какво ще се случи на големия политически форум, който ще организират. Ако изберат Радан Кънев за единствен председател, ще има ефект на консолидация и нормализиране. Ако се тръгне по пътя да се пишат някакви неестествени формули, примерно трима съпредседатели, ротационни принципи и други подобни, битката за власт сигурно ще бъде фатална. 

Очаквате ли протести? 

- Настоящото правителство е в голяма степен представител на последния голям протест в страната, както политическата логика повелява. Това по никакъв начин не значи, че и то няма да бъде свалено по същия начин, ако повтори практиките на кабинета "Орешарски". Изобщо не е изключено при определени обстоятелства  същите хора, които свалиха кабинета на БСП и ДПС, да свалят и сегашния. Ако настоящата коалиция има желание да управлява поне година, трябва да има това предвид и активно да действа против възможността да се повторят събитията от 2013-а.

Цялото интервю можете да прочетете в специалната рубрика на "Дневник".

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • + 3

    Ами то винаги е така-всичко е възможно.

    Нередност?
  • 2
    dragoman avatar :-|
    dragoman
    • - 7
    • + 6

    Да, видяхме как се случват странни неща, как се купува парламентарна група, щото явно е неудобна за статуквото.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 6
    • + 16

    Що за безмислена статия!

    На кого още не му е ясно, че Доган и ко. е превзел държавата ни, като в продължение на десетилетие методично и необезпокоявано от никого инфилтрира свои кадри във всички органи на държавното управление? На следващите избори турците и циганите монолитно ще направят ДПС първа сила, докато ние се препираме за Бареков, Меглена, Станишев, Борисов и пр.

    На кого не му е ясно, че сегашната коалиция във властта има едно единствено желание - да устиска колкото се може по-дълго? И то не с някаква обществено значима мисия, а просто да се нагушат, запазвайки модела #КОЙ.
    Провеждането на реформи иска визия за след 15 - 20 г. и от сегашните поколения трябва някой авторитетен политик (кой?) да поиска да дадат "кило кръв и метър кожа", и да поеме ангажимент, че само така има някакъв шанс децата им да живеят в по-нормална държава тогава. Кой политик сте чули да говори за нещо по-далеч във времето от следващи избори - местни или президентски - когато се гласи отново да яхне властта?

    На кого не му е ясно, че мандатното мислене е мислене на кокошкари, които жадуват единствено да им дадат за временно ползване Солунската митница на властта и като Бай Ганю "да й оберат каймака"?

    Някой от вас прави ли си илюзии, че от понеделник до петък ще се направи реформата в съдебната система, а през другата седмица ще се обърне с хастара здравната система? Ей така изведнъж, безболезнено и незабележимо?

    Що за наивници сте?



    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 6

    "...балансирайки между интересите на гражданското общество и мафиотско-олигархичните сили в страната"
    Ако ще прави това,по-добре отсега да се маха.Защото на хората им писна от тези мафиотско-олигархичните сили.Те искат съдебни реформи и съдебна отговорност от "Кой"-тата.

    Нередност?
  • 5
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 1
    • + 1

    Много интересни прогнози.Допадна ми характеристиката на Дайнов, за новата 2015 година.

    Нередност?
  • 6
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 2
    • + 6

    Наясно е Борисич. Затова се мазни на Местаня.

    Нередност?
  • 9
    dewdwfwerf avatar :-|
    p
    • - 4
    • + 5

    Защо протестърите си мислят, че те са свалили "кабинета Орешарски"? Въпросният кабинет беше свален от ЕС, заради южен паток, а не заради протестърите.

    Нередност?
  • 10
    stobuk avatar :-|
    Стоян Букиков
    • - 2
    • + 1

    Защо България е на този хал и защо може да продължава да не мръдва към по-доброто!? Голяма част от новоизлюпилитесе политически анализатори, най-различни социолози от миналото и какви ли не умници в писанията си пожелават ДАНО ДА НЕ СЕ СЛУЧИ!!!! Защо се страхуват да напишат, че днес България е в добрата посока!!!Европа силно ни подкрепя и Юнкер, и Шулц даже,и Мерекел, и Камерън ни желаят ДОБРОТО!!!Имаме в лицето на Кристалина сериозен човек с огромен професионален опит на възлова позиця и това ако не е шанс!!А ние ще си изядем ушите - ДАНО ДА НЕ СЕ СЛУЧИ!!!! Има достатъчно публични фигури с авторитет и уважение, защо не повярваме на тях и да им гласуваме нашето доверие!! Бойко Борисов, добър или лош той сега е в НАЙ-УСПЕШНАТА КОАЛИЦИЯ С НАРОДА и това трябва да се използва за - ДАНО ДА СЕ СЛУЧИ!!!!!!

    Нередност?
Нов коментар